Azért vannak olyan méhészetek ahol szépek a méhcsaládok.
Nagyon messze Tolna megyétől, de mivel hiteles a kolléga néhány gondolatban beszámolok róla.
Tehát NB18-as kaptárról van szó.
Jelenleg 12 NB lépre "szűkítette" őket a kolléga, de a méheknek ez kevés volt, és átlépve a korlátot zugokat húztak.
Ez, hogy lehetséges augusztus vége felé?
Hát kell hozzá egy jó méhlegelő (ami titkos) és már működik is a mutatvány.
Nézzük nálam mi a helyzet.
8-9 Keretre "szűkítettem" a fészket, de a fészken kívül is vannak szépem méhek. (hála az égnek)
A kijárókat erősen le kellett szűkítenem, mert láttam, hogy civakodnak ami nem tetszik.
Ebben a tartós hordástalanságban, és a hozzá tartozó kánikulában nem nagyon kell csodálkozni.
Az anyák továbbra is szépen lendületesen petéznek, az anyacserék kiválóan sikerültek.
22-ből 22 petézik.
Még 30-at cserélek szeptemberben.
Aki ezt badarságnak tartja, jelentem azért mert még nem próbálta.
Van ahol IDEI anyát is cserélek, mert nem tetszik a fiasa.
Vagy kiszorították, vagy sörétes, vagy NB lépen belül vegyes korú.
Na ezek nálam megírják a halálos ítéletüket.
Ha van helye, népe és minden feltétel adott, akkor egy lépen egykorú fiasnak kell lennie, egyébként gyenge teljesítményű az anya, és jövőre csak segítséggel tudja helyzetbe hozni a családját.
Érdekességnek megemlítem bár erről már évekkel ezelőtt írtam, hogy néhai kollégám, a legjobb barátom néhány tíz éve augusztus 20-án MŰLÉPEZETT!
Ez csak azoknak furcsa akik nem ismerik az ottani körülményeket.
Szolidágón 1 fiók 1/2 NB lépet tudott akkoriban kiépíteni, most meg?
Gyakorlatilag elvirágzott, már csak a végét kóstolgatják a méhek.
Akkor még én is vándoroltam rá, és szezonzárásként egy szépet lehetett róla pergetni.
Ma már ott tartunk, hogy a virágporának is örvendenünk kell.
Ugye többször idéztem már az Örösi könyvből, hogy a szolidágó akkor mézel igazán, ha a feje tűzben lába vízben áll.
A tűzzel (forrósággal) nem is volt gond, de nálunk gyakorlatilag másfél hónapja nem volt eső.
Ahhoz képest a méhcsaládok gyönyörúek.
Azt nem tudom, ahol nem serkentettek, nem pótolták a vizet ott mi lehet.
Majd jönnek a hírek és arról is beszámolok.
Nagyernyei Attila