A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065826 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3495 Dátum: 2024. Augusztus 15. 06:17 »
Nem csodálkozom, hogy a méhek csak olyan 9 óráig mennek rendesen.
Addig dől befelé a virágpor, majd teljes fék.
Amikor vizsgálom őket csak függőlegesen tarthatom a kereteket, mivel a virágpor kiszóródik belőle.
Az is por száraz, de minimum egy táblás virágpor van NB keretben.
Lassan két hete minden késő délután "édes vizet" adok nekik serkentésre, mivel a betelelő élelmük már rég megvan.
A két dolognak köszönhetően az anyák lendületesen petéznek.
Az atkakérdést nem lehet hanyagolni, de erről a másik rovatban már írtam.
Sokkal több panaszt hallok az atkafrontról mint megelőző években.
Nem kell hozzá hosszú okfejtés, ezt is kitárgyaltuk már.
Ez a kuka meleg embert, állatot, növényzetet is megvisel.
Szekszárdon nagyon sok fa egyszerűen kiszáradt.
Soha nem gondoltam, hogy a globális felmelegedést még az én életemben ilyen élesen megtapasztalhatom.
Kemény időszak elé néz a felnövekvő generáció.
Ezzel kéne minden földi lénynek foglalkozni, és a háborúkat azonnal abbahagyni.
Nagyernyei Attila

*

buksi

• 466
« Válasz #3496 Dátum: 2024. Augusztus 15. 09:41 »
Valahogy így van az állapot ahogy Attila írja,de nem sok mostanában az írás,biztos mindenki nyaral,vagy unja a kegyetlen állapotot az idő és a méhészkedés tényét,sajnos bolond világ jön a méhészetre is.

« Válasz #3497 Dátum: 2024. Augusztus 22. 20:51 »
Azért vannak olyan méhészetek ahol szépek a méhcsaládok.
Nagyon messze Tolna megyétől, de mivel hiteles a kolléga néhány gondolatban beszámolok róla.
Tehát NB18-as kaptárról van szó.
Jelenleg 12 NB lépre "szűkítette" őket a kolléga, de a méheknek ez kevés volt, és átlépve a korlátot zugokat húztak.
Ez, hogy lehetséges augusztus vége felé?
Hát kell hozzá egy jó méhlegelő (ami titkos) és már működik is a mutatvány.
Nézzük nálam mi a helyzet.
8-9 Keretre "szűkítettem" a fészket, de a fészken kívül is vannak szépem méhek. (hála az égnek)
A kijárókat erősen le kellett szűkítenem, mert láttam, hogy civakodnak ami nem tetszik.
Ebben a tartós hordástalanságban, és a hozzá tartozó kánikulában nem nagyon kell csodálkozni.
Az anyák továbbra is szépen lendületesen petéznek, az anyacserék kiválóan sikerültek.
22-ből 22 petézik.
Még 30-at cserélek szeptemberben.
Aki ezt badarságnak tartja, jelentem azért mert még nem próbálta.
Van ahol IDEI anyát is cserélek, mert nem tetszik a fiasa.
Vagy kiszorították, vagy sörétes, vagy NB lépen belül vegyes korú.
Na ezek nálam megírják a halálos ítéletüket.
Ha van helye, népe és minden feltétel adott, akkor egy lépen egykorú fiasnak kell lennie, egyébként gyenge teljesítményű az anya, és jövőre csak segítséggel tudja helyzetbe hozni a családját.
Érdekességnek megemlítem bár erről már évekkel ezelőtt írtam, hogy néhai kollégám, a legjobb barátom néhány tíz éve augusztus 20-án MŰLÉPEZETT!
Ez csak azoknak furcsa akik nem ismerik az ottani körülményeket.
Szolidágón 1 fiók 1/2 NB lépet tudott akkoriban kiépíteni, most meg?
Gyakorlatilag elvirágzott, már csak a végét kóstolgatják a méhek.
Akkor még én is vándoroltam rá, és szezonzárásként egy szépet lehetett róla pergetni.
Ma már ott tartunk, hogy a virágporának is örvendenünk kell.
Ugye többször idéztem már az Örösi könyvből, hogy a szolidágó akkor mézel igazán, ha a feje tűzben lába vízben áll.
A tűzzel (forrósággal) nem is volt gond, de nálunk gyakorlatilag másfél hónapja nem volt eső.
Ahhoz képest a méhcsaládok gyönyörúek.
Azt nem tudom, ahol nem serkentettek, nem pótolták a vizet ott mi lehet.
Majd jönnek a hírek és arról is beszámolok.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3498 Dátum: 2024. Augusztus 23. 09:41 »
"Azt nem tudom, ahol nem serkentettek, nem pótolták a vizet ott mi lehet."

EZ már megint MII?  Fogalomzavar? ::)

A serkentést nem vízpótlásnak van!   Vízért kijárnak az itatókra.

A megnézésre általam ajánlott videó erre is választ ad. Légy bátor és nézd meg!  De csak ülve,és a biztonsági övet húzd jó szorosra! :)

Képeket meg igazán rakhatnál már fel a családjaidról.

« Válasz #3499 Dátum: 2024. Augusztus 23. 19:32 »
Oszkár megint megmondta a frankót!
Tanuljatok sokat tőle, ő egy igazi méhész mester.
Már aki beveszi ezt a sok marhaságot amiket ír.
A serkentés nem vízpótlásnak van...állítja ő.
Én pedig azt állítom, hogy nem CSAK annak van de ebben a kuka melegben az álcák, hogy ki ne száradjanak, rengeteg folyadékra van szüksége a méhcsaládnak, hogy az álcák gyönyörű csillogósak legyenek.
Ez a friss virágporból készült pempő-víz keverékének köszönhető.
És mit írtam én?
"Ez nem egy klasszikus serkentés, mert valójában édes vizet adok nekik..."
Tehát megkímélem a méheimet, hogy még repülniük se kelljen, hiszen pár centire a vályús etetőjükből meg tudják oldani a vízhiányukat is.
Hol olvasod azt oszkár, hogy én azt írtam szó szerint a serkentés nem vízpótlásnak van?
A másik rovatban már utaltam a bajodra, de sajnos rossz hírem van, én nem tudok rajtad segíteni.
Akibe ennyi rosszindulat szorul, attól én szeretek távol maradni.
Próbálj meg egy kicsit lenyugodni, esetleg egy hideg sört elkortyolgatni, sokat segít a gyűlöleted feloldásában.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3500 Dátum: 2024. Augusztus 23. 20:01 »
te, nézesd már meg magad orvossal! És tanulj meg ÉRTŐEN!!!!! olvasni!

Ne igyál alkoholos sört! Hablatyolsz itt össze vissza.

"A serkentés nem vízpótlásnak van...állítja ő".     Igen ezt állítom.  Erre írtam: "rakj ki itatót vazze!

Erre te:"Hol olvasod azt oszkár, hogy én azt írtam szó szerint a serkentés nem vízpótlásnak van?"    Tőled sehol! Ezt ÉN írtam.

Azt tudod te merre vagy arcal?

« Válasz #3501 Dátum: 2024. Augusztus 23. 20:30 »
Rakjak ki itatót?
Nézd meg a MÉHÉSZET szaklapunkban milyen itatóm van.
Szerintem az oktatást kezd az oviban.
Válts sebességet, mert nagyon lecsúszik a színvonal, ha ilyen alapvető dolgokról diskurálunk.
Szeretem a magasabb színvonalat, de veled lehetetlen.
Az olvasót pedig ez a mélység már nem érdekli.
Ha nincs jobb dolgod, kérlek te is más fórumon fejtsd ki "okosságaidat".
Ott talán még vevők erre a stílusra, és agyaskodásra.
Nagyernyei Attila

*

buksi

• 466
« Válasz #3502 Dátum: 2024. Augusztus 23. 21:28 »
Jó ez a csörte benne főleg hogy Attila fölveszi a kesztyűt amit néha eldob,de nem jön rá más is tud méhészkedni,itt lassan mindenki okos,de ez egy rossz ország rossz vezetőkkel mindenhol.

« Válasz #3503 Dátum: 2024. Augusztus 24. 04:16 »
Nem az a gond, hogy más is tud méhészkedni buksi!
Tőlem soha nem hallottak olyant, hogy én vagyok a legokosabb, és a legügyesebb.
Vannak kollégák akikkel néha konzultálok, és nem esik le az ujjamról a karikagyűrű ha kérdeznem kell.
Aki nagy pofa, és .....már mindent tud,őt is érheti meglepetés.
Amikor szaktanácsadó voltam, és 16 évig Szekszárd és körzete méhegészségügyi felelőse, rengeteg méhészetben jártam.
Sok tanácsot adtam, de láttam olyan dolgokat is amit "hazavittem" és a mai napig alkalmazom.
Például azt, hogy ha kedvem szottyan, délben etetek, gond nélkül.
Most ebben a hőségben is megtettem, de általában 4-5 órakor kezdtem, és a 180 család (serkentése, itatása) segítség nélkül, mindössze 50 perc!
Nekem ez többet ér mint oszkár "jóízű" beszólásai.
Majd úgy 2-3 hét múlva, ahogy a fiasok kelnek a fészek közepén, jön az újabb eretnekségem.
A fészken kívüli kevésbé mézes lépek felkarcolása.
Ehhez már a méheknek nem kell invertálniuk, egy sima fuvarral megoldják.
Ja és kutatás (ha betartják minden sorát) ahogy én alkalmazom, kiárt.
Ha nem, akkor pedig az ő baja.
Most még korai, és nincs rá szükség, hogy kiszorítsam az anyákat.
Na pakolászok, és megyek szüretelni.
Nagyernyei Attila

*

ekecs

• **
  • 56
« Válasz #3504 Dátum: 2024. Augusztus 27. 17:47 »
Attila!
Hogy csinálod a szeptemberi anyacserét? Nekem is van még pár amit elmulasztottam eddig lecserélni.

« Válasz #3505 Dátum: 2024. Augusztus 27. 22:22 »
Az új anyákat 4-5 napig hagyom szoktatósra, és nappal is etetem a fogadó családokat.
A kiengedés (kirágósra állítás) előtt, átnézem nincs e bölcső.
Az fontos jel, hogy a zárkát nem cibálják, nem támadják, szépen etetik az új anyát, és rezgetik a szárnyukat.
Ez szinte a biztos fogadás jele.
Amíg szorosan vannak a zárkán a dajkaméhek, és támadják az új "anyjukat", addig nincs kieresztve.
Ha a fenti tényezők fennállnak,  szinte biztos a fogadás.
Hibázni ilyenkor már nem lehet.
Üdv:Nagyernyei Attila

*

Apis

• 192
« Válasz #3506 Dátum: 2024. Augusztus 30. 21:26 »
Atka szempontjából vízválasztó lesz az idei év, főleg a szublimálásra alapozóknak. Volt 4-5 év, hogy én is a szublimàlásra alapoztam, de már tavaly rájöttem ( kontrol amitráz), hogy valami már nem oké. A szublimálás lényege, hogy beporlasztod az oxált, ami a levegő páratartalmával kocsonyás anyagot alkot, ami viszi az atkát. Ebben a hőségben alacsony a levegő páratartalma, azaz nincs kocsonyás állapot az oxál szublimálás hatásfoka most kb 50% de inkább alatta van. Októberben amikor a levegő lehűl, növekszik a páratartalom, akkor megint jó lesz a szublimálás. Az atkáknak idén van 1 hónap előnyük a felszaporodásban ez komoly előny sőt ilyen még nem is volt. A jó öreg amitrázhoz és kontroll taufluvalináthoz kellett hozzányúlnum hogy sikeresen kordába tartsam a kis dögöket. Az idén bőven hagytam bent naprát, egész augusztusban nem etettem, serkentettem viszont az állomány 70%-ánál idei anyák vannak. Nálunk 3 hónapja nem volt érdemleges eső, viszont van némi parlagfű meg ez ,meg az virágpor reggel. A bőséges élelemkészlet és némi virágporhordásnak köszönhetően nem látok különbséget ahhoz képest , mint amikor korábban serkentettem augusztusban. Most pár kg cukrot ráetetek a naprára, de csak óvatosan. A 3. 1/2 Nb fiók 7-8 kg mézzel lekerült 1 fióknak a méhek ezt szépen felhordják a 2. 3. fiókba karcolgatás nélkül is, azaz beteleli a család magát. Higi alj nyitva , kijárók szűkítve a család beteleli saját magát. Az ember holtig tanulja a méhészetet!
« Utoljára szerkesztve: 2024. Augusztus 30. 21:50 írta Apis »

*

Berci

• 317
« Válasz #3507 Dátum: 2024. Augusztus 30. 21:49 »
Atka szempontjából vízválasztó lesz az idei év, főleg a szublimálásra alapozóknak. Volt 4-5 év, hogy én is a szublimàlásra alapoztam, de már tavaly rájöttem ( kontrol amitráz), hogy valami már nem oké...

Nem a szer, hanem a többség által alkalmazott technológia a nem megfelelő.

*

Apis

• 192
« Válasz #3508 Dátum: 2024. Augusztus 30. 21:57 »
Atka szempontjából vízválasztó lesz az idei év, főleg a szublimálásra alapozóknak. Volt 4-5 év, hogy én is a szublimàlásra alapoztam, de már tavaly rájöttem ( kontrol amitráz), hogy valami már nem oké...

Nem a szer, hanem a többség által alkalmazott technológia a nem megfelelő.
Lehet nem jó a technológiám, de 4-5 évig én is csak oxált használtam teljes megelégedéssel. Ezalatt semmi konvenciális szer nem volt (szerb szriptek, amitráz taufluw stb) , de controll mindig volt. A control alapján tértem vissza a durvább szerek felé.

*

Apis

• 192
« Válasz #3509 Dátum: 2024. Augusztus 30. 22:00 »
Amit írok csak egy vélemény. De azt már megtapasztaltam, hogy senki másra nem alapozok, csak a saját tapasztalataimra.