A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065809 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3375 Dátum: 2024. Március 18. 11:29 »
Nekem is van egy észrevételem a videó láttán.

Ennyi idő alatt azért a szöktetéssel minimum 3 x ennyi keretet veszünk el ketten. Ráadásul nem kell egy "regiment" ember ,hogy szaladgáljon a lesöprött keretekkel.

Azt tudod-é oszkár, hogy most mekkora hülyeségeket írtál? Segítek, hátha nem.
3X ennyi keretet veszel el ennyi idő alatt? Éppen az imént idézted be Attila felsorolását, amiből még sok minden ki is maradt. Már az is egy családra vetítve sokszorosa munkaidőben.

Megérkezik a TEHERAUTÓ a rengeteg szöktető kerettel.
1. Menekülő, tető le.
2. Méztéri fiók (ami pergetésre szánt) le.
3.Szöktető keret, alsó fiókra fel.
NEM NEM!!
4/1. ÜRES FIÓKOK FELRAKÁS A TEHERAUTÓRA, AMIRE SZÖKTETÜNK.
4/2.KIAUTÓZÁS A MÉHESBE (360 FIÓKKAL)
4/3.ÜRES FIÓKOK FEL. ERRE JÖN A SZÖKTETŐ.
4.Mézes fiók szöktetőre vissza.
5.Menekülő, tető vissza.
Minimum 1 nap várakozás.
5.1.Menekülő, tető le.
5/2/2.MÉZESFIÓK (A SZÖKTETETT) LE.
5.2.Szöktető le.
6. Teherautóra mézes fiókok fel. (Ha kutatás van, úgy még cifrább, egyébként takarni kell.)
6.1.Menekülő, tető vissza.
7. Pergető bázisra szállítás.
7/2. LÉPEK KSZEDÉSE, MARADÉK MÉHEK ELTÁVOLÍTÁSA.
8.Mézes fiókok pergető mellé gyűjtése.
9.Pergetés.
A KIHÜLT HIDEG MÉZ PERGETÉSE, AMI NEM CSAPÓDIK ÁM KI 2 PERC ALATT!!!
10. KIPERGETETT LÉPEK FIÓKOKBA VISSZARAKÁSA.
11. KIPAKOLÁS A TEHETAUTÓRA.
12. VISSZAKOCSIKÁZÁS A MÉHESBE. HA ADOTTA TEREP A MÉHES MÖGÖTT IS LEHET A TEHERAUTÓ, DE HA NEM AKKOR TALICSKA VAGY KÉZBEN...
13.TETŐ LE.
14. MENEKÜLŐTÉR LE.
15. SZÖKTETŐ/HA MÉG FENT VAN/ LE.
16. FIÓKOKRÓL TAKARÓ LE  MERT KUTATJÁK, FELRAKÁS A CSALÁDOKRA.
17. MENEKÜLŐTÉR VISSZA.
18. TETŐ VISSZA.
19. SZÖKTETŐK A TEHERAUTÓRA.
20. HAZA AUTÓZÁS.
21. SZÖKTETŐK BEHORDÁSA.
13. MAJD VALAMIKOR A 2 MÉZTÉRI FIÓK ISMÉTELT SZÖKTETÉSE -DE NEM ÍROM LE A MUNKAFOLYAMATOT MÉGEGYSZER, MERT MÁR EZ IS FÁJDALOM VOLT, HA NEM AKAR VIZSGÁLATKOR A MÉHÉSZ 2 FIÓKOT LEVENNI AHHOZ, HOGY A FÉSZEKHEZ FÉRJEN, ÉS KUTATÁSBAN AZOKAT IS TAKARGATNI.

Fizikai fájdalmat éreztem, ha már  csak belegondolok, hogy egész nap rázogatnom, söprögetnem kellene a kereteket. :) :)

Az csak elképzelt optikai fájdalom lehetet. A fájdalom akkor következett volna be, ha megpróbáltad volna azt a többszáz fiókot a pergetőig 4-5x megemelni EGYEDÜL. Egy ember nem is bírja el -megpróbáltam. Nem mondom, hogy nem tudtam megemelni, de felrakni biztosan nem ment volna. Egyébként fogadott, hogy 100 hordóval perget. Nem vesztette el, de csak azért, mert még a következő hetekben az átvizsgáláskor kiszedegetett rengeteg keretet, amiket esténként sokszor éjfél után is a családdal pergettek.
De oszkár! Te őszinte ember vagy és a barátom. Írd már le, mennyit pergettél a hideg szöktetett keretekből? De őszintén!!!

« Válasz #3376 Dátum: 2024. Március 18. 11:29 »
Valószínűleg elégetné a kereteket, ha nem a fém keretvállak lennének rajta. Azt külön baszakodás felrakni.

Attila!
Azt megnézném, hogy a Jenő fiókot közöl. 40kg le, üres fel, 40 kg vissza ennek a tetejére. A tizedik után aprófát szarna kb mindenki.

« Válasz #3377 Dátum: 2024. Március 18. 11:44 »

Nézzük a matekot: 1000db új keret 220.000ft.

Az egy jó ár, de nem keret, hanem keret anyag. Oldalléc nem mart, tehát nem 260-280/db. Viszont ahogy Álanyás írja rá kell szögelni a távtartót, na meg a keretet is össze kell szögelni.

A tizedik után aprófát szarna kb mindenki.

Ezt lopom.:)

« Válasz #3378 Dátum: 2024. Március 18. 14:36 »
Ezt írja oszkár nekem kioktatásként:
"Mint már egy párszor leírtam, soha nem láttál Te igazán NAGY hordást!  A fekvőiddel meg "csődöt jelentenél"!
Néhányat már láttam, (és nem másnál) de a méz még sosem maradt a méheknél.
Te olyanról nem hallottál, hogy serkentő pergetés.
Öved ugye be van kapcsolva?
Nógrád megye, 2. akác.
Jön a juhász, 8 óra után és kérdezi mit csinálunk?
Mondom neki, pergetés után picit pihizünk.
Pergetés után?
Igen mondom, már 4 órakor 20 család ki volt pergetve, mert a dandár vissza van, csináltunk nekik egy kis helyet.
Igen, jól olvasod.
Ez amolyan serkentő pergetés volt, 4-6 talpig meghordott, felül "meszes" lép kikapkodása, hogy legyen hová gyűjteniük.
Ekkor az aznapi hordásba nem kavarsz be.
Itt az eredmény 15 mázsa akácméz plusz.
Fekvőben rendszeresen alkalmazom, de nem csak és, hanem sokan.
Engem 41 évi fronton töltött idő után ne oktassatok, de ha kérdésetek van miként lehet 30-50 %-al megnövelni a pergetési átlagot, úgy hogy rajotok meg nuku, arról beszélhetünk.
Egyébként sajnállak benneteket, mert olyan magas lovon érzitek magatokat, hogy az elképesztő.
Valahogy a pergetési átlagotok után érdeklődve olyan "szerénnyé" váltok, hogy az már megható.
Remélem az idén nem fagy el az akác, és alatta is kegyes lesz az időjárás, akkor meglátjuk mire képesek a "nyomorék" családjaim, és mire a ti fantasztikusbmbaerőszuprlatívuszkaptárszétfeszegetős...aztaku...va családjaitok.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3379 Dátum: 2024. Március 18. 16:18 »
"Te olyanról nem hallottál, hogy serkentő pergetés."

Te tényleg nem érted mit írtam!?

Amikor az időjárás nem engedi hogy csinálod !? (esik az eső egy hétig stb)

"de a méz még sosem maradt a méheknél."

Amit nem zabálnak fel naná hogy elveszed.

" már 4 órakor 20 család ki volt pergetve,"
Mi a francnak feküdtetek le? Sokkal hamarabb lehetett volna végezni! :D :D

"a ti fantasztikusbmbaerőszuprlatívuszkaptárszétfeszegetős...aztaku...va családjaitok."

Szarok azok most csak 2 H fiókot lep a java! :D Fiassal is le vannak maradva (egyesekétől) csak 7 majdnem táblás van. 5 az alsóban +2 a felsőben.  (A fene vinné el! :D :D) A "kukáknál meg csak 4-5

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3380 Dátum: 2024. Március 18. 16:38 »
"De oszkár! Te őszinte ember vagy és a barátom. Írd már le, mennyit pergettél a hideg szöktetett keretekből? De őszintén!!!"

Ki kell ábrándítanom mindenkit", nincs hideg keret. Amit leszöktetünk az másnap ki van pörgetve.

« Válasz #3381 Dátum: 2024. Március 18. 19:19 »
Az akácmézes nem hűlt ki?

*

wr

• 1013
« Válasz #3382 Dátum: 2024. Március 19. 07:01 »
Aszongya hogy:
Idézet
Tehát kell egy, illetve a számoknál maradva +360 fiók minimum 3600 léppel.
Nem kell egyetlen plusz fiók sem, ezért kell egy rakodó kaptárnak minimum 3 fiókból állnia, ellenkező esetben ugye ugyanaz lesz amint a fekvőnél, a söprögetés, amihez viszont mindenképpen kell plusz fiók vagy keret, ellenkező esetben ott fognak ülni a fiók oldalán amíg vissza nem kapják a lépeket.
Idézet
Söprögetésben meg volt már részem.
Nekem is, az ellenségemnek se kívánom, meg a méheimnek se.
Idézet
3 évvel ezelőtt napi 20-ért nem volt ember
Ma sincs, mert a píz az kéne, de dolgozni egyik sem akar érte, hülye is lenne, ha az állam ingyen ad neki minden nap enni szociális alapon, a cigire, piára valót meg összekuncsorogja valahonnan vagy elmegy lopni. Egész télen a fűtetlen házban van (ha van neki) mert ha netán kap szociális alapon némi tüzelőt akkor azt eladja az árát meg elissza.
Idézet
Nekem is van egy észrevételem a videó láttán.

Fizikai fájdalmat éreztem, ha már  csak belegondolok, hogy egész nap rázogatnom, söprögetnem kellene a kereteket.
Ez pontosan így van, én fizikailag és lelkileg is ki szoktam készülni amikor még söprögetnem kellett.
Idézet
A fájdalom akkor következett volna be, ha megpróbáltad volna azt a többszáz fiókot a pergetőig 4-5x megemelni EGYEDÜL
Nem kell annyiszor, nem kell olyan nehezet (kisebb a fiók) meg nekem is készül már az emelőm, és akkor az fog emelni helyettem.
Idézet
Azt megnézném, hogy a Jenő fiókot közöl. 40kg le, üres fel, 40 kg vissza ennek a tetejére.
Ha az 40kg akkor ott baj van, mert én a 9 keretes fiókokat szoktam 38,5-39kg-nak mérni.
Idézet
Igen mondom, már 4 órakor 20 család ki volt pergetve
Ehhez is csak gratulálni tudok, normális ember olyankor alszik a legjobban.
Idézet
Amit leszöktetünk az másnap ki van pörgetve.
Nem. Igyekszem annyit bevinni ami aznap ki is lesz pörgetve, meg este még vissza lesz hordva, szóval nincs ideje kihűlni. Bár ha igazán meleg van akkor sokkal jobb ha kihűl, mert akkor nem lesznek a szűz keretek összepacsmagolva, széttúrva, mert olyan meleg a lép, hogy a fedelezővilla a sejteket is szétnyomja. Csak azt nem, aminek a falát erősíti a bábing.

« Válasz #3383 Dátum: 2024. Március 19. 08:35 »
Neked is inkább nőgyógyásznak kellett volna menned, mert ott csak te látod egyedül amit akarsz, itt viszont többnyire méhészek vannak.
Ennyi marhaságot egy hozzászólásban még Attilának is nehezére esett volna összehozni, soha nem gondoltam, hogy valaki képes felülmúlni.

Tehát állításod szerint nem kell egy plusz fiók sem. Nekem is már csak 1+1 12 keretes Hunorjaim vannak. Se tartalék pár lépen, sem pároztatók...
Ugyanakkor 3 fiókról írsz. AZ AKKOR NEM TÖBB FIÓK? MONDJUK EGGYGYEL. HA IGEN, AKKOR MEG KELL EGGYEL TÖBB (mégiscsak), AMI MATEMETIKAILAG NEVEZHETŐ PLUSZNAK. Sőt akkora marhaságot senki ne csináljon mint te, mert ugyanúgy játékméhész lesz belőle, mint amiként ezt ennyi év alatt neked sikerült elérned, a 3X kilencessel, vagy maradjon műkedvelő a kertben azzal a pár családdal. Az emelgetést is figyelembe véve nálad minden fészekvizsgálatkor KETTŐ fiókot kell leemelni és visszarakni, még akkor is, ha az az enyémekhez képest könnyebb valamivel. Úgy egy kilóval. Mielőtt valaki rácsodálkozna erre miért csak ennyi: 10, vagy 12 számítsa ki mennyi súly jelent elől hátul +7 cm deszka és 2 lép!!! Na akkor amikor meg telehordják egyiket sem fogom megemelni. Vagy 9 esetében 10,5 és 3 keret .
Nem volna jobb nyitni egy ajtócskát a fészek hátulján, melegépítményűvé tenni, és fotelból -ahogy egyébként is szoktál méhészkedni- tudnál mindenféle emelgetés nélkül kezelni???

Aszongya hogy:
Idézet
Tehát kell egy, illetve a számoknál maradva +360 fiók minimum 3600 léppel.
Nem kell egyetlen plusz fiók sem, ezért kell egy rakodó kaptárnak minimum 3 fiókból állnia,

A 360 családdal számolást Attila írta, azért azzal folytattuk a számolást.
Tehát azt mondod, ha egy fiókkal több van a 10 keretes Hunor rakodó esetén, akkor nem kell 3600 kerettel több? Tehát a harmadik fiók geddekas, csak négyszögű? Esetleg feltaláltad az építtető keret után szabadon az építtető fiókot?

, a söprögetés, amihez viszont mindenképpen kell plusz fiók vagy keret, ellenkező esetben ott fognak ülni a fiók oldalán amíg vissza nem kapják a lépeket.

Azt írtad láttad a videót. Nézted is?
Ott fognak ülni a kaptár oldalán, amíg vissza nem kapják a lépeket? Tehát EGY PERCIG?
Az kemény.

3 évvel ezelőtt napi 20-ért nem volt ember
Ma sincs, mert a píz az kéne, de dolgozni egyik sem akar érte, hülye is lenne, ha az állam ingyen ad neki minden nap enni szociális alapon, a cigire, piára valót meg összekuncsorogja valahonnan vagy elmegy lopni. Egész télen a fűtetlen házban van (ha van neki) mert ha netán kap szociális alapon némi tüzelőt akkor azt eladja az árát meg elissza.
[/quote]

Én voltam ott pergetésen. Ott ilyen ember nincs. Menj el nézd meg! Az ott egy más világ.

Ha az 40kg akkor ott baj van, mert én a 9 keretes fiókokat szoktam 38,5-39kg-nak mérni.

Az lehet, ha 5 cm falvastagságúak a mézterek, és természetesen tölgyfából.

A mért 12 keretes 2cm falvastagsággal tele mézzel 45-47 kg. Kipergetve 13-16.

Igyekszem annyit bevinni ami aznap ki is lesz pörgetve, meg este még vissza lesz hordva, szóval nincs ideje kihűlni.
Ha este a kipergetett vissza lesz hordva, annak semmi köze ehhez:

meg este még vissza lesz hordva, szóval nincs ideje kihűlni.
A visszahordott kihűlhet. A behordottal van a gond. Az kihűl. Még szöktetés idején. Tovább hűl amíg a sorsára várakozik. Tudom rövidnadrágban a hűvös helyiségben.  Nem is tudod milyen könnyen kijön a meleg méz pillanatok alatt. Szűzlépekkel baj van a fedelezéskor szerinted, mert melegek? Tudod mi a gond. Amikor a 16-os vizes akácméz olyan meleg, hogy  aléptartó állványokat félóránként kell kiönteni, met percek alatt annyi lecseppen róluk, hogy később már egy ember nem bírja. Ha ebédidőben egy órát áll a lép, már háromszor annyi ideig kell hajtatni, és forgatni kell, ami egyébként -amíg nem láttam én sem tudtam- egyik oldal másik oldal 3-4 perc, aztán kész. Na ugye már ellestem a 10 keretes önfordítóst állandó fordulattal, és nekem is olyan van, nem két 4 keretes kézzal forgatós, mint amivel te szenvedsz.

Igyekszem annyit bevinni ami aznap ki is lesz pörgetve, meg este még vissza lesz hordva,
MICSINÁ'SZ? Még egyszer kaptárat bontasz aznap? Akkor már a következő szintet is lehetne szöktetőre tenni nem? Meg még hányszor kell kaptárat nyitni egy pörgetéshez?
Akármennyi feleslegességet IS dolgozik Attila, de én a helyedben nem mondanám e karosszékben méhészkedőnek magamat, mert azért csak összeadódnak azok a maszatolások.
« Utoljára szerkesztve: 2024. Március 19. 08:39 írta seed150 »

*

buksi

• 466
« Válasz #3384 Dátum: 2024. Március 19. 09:13 »
Szerintem soknak van már az új kaptár amiből egyből kifolyik a méz,így lehet a fotelből méhészkedni!

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3385 Dátum: 2024. Március 19. 09:50 »
Egy szónak is száz a vége! Ti így ,mi meg úgy! Engem biztos nem "agitáltok be a söprögetés  pártiakhoz"! :)  Ezt az "iskolát" már kijártam!

Söprögessen a Fa...m!!!  ;)

Arra azért Attila válaszolhatna, mi van akkor, ha éretlen mézzel van megtelve a láda?

*

buksi

• 466
« Válasz #3386 Dátum: 2024. Március 19. 10:21 »
Főleg a nagykeretben a hirtelen begyűlő jó hordáskor gond lehet!

*

Meki

• *
  • 27
« Válasz #3387 Dátum: 2024. Március 19. 13:04 »
Egy szónak is száz a vége! Ti így ,mi meg úgy! Engem biztos nem "agitáltok be a söprögetés  pártiakhoz"! :)  Ezt az "iskolát" már kijártam!

Söprögessen a Fa...m!!!  ;)

Arra azért Attila válaszolhatna, mi van akkor, ha éretlen mézzel van megtelve a láda?
Ugyan mi lenne? Vagy hígat pörget, vagy bukik valamennyi mézet.
Több opció nem igazán van.
Ez konkrétan akkor is veszteség, ha a zöme családja nem olyan erős, hogy egy legelőn 30-35 kilót benyomjon, mert ha csak 10% a normális erős csapat akkor is van veszteség.

*

wr

• 1013
« Válasz #3388 Dátum: 2024. Március 19. 15:46 »
Te Jenő! Háromig nem olyan nehéz elszámolni. Nekem 3 kerettel van több, de az nem kettő hanem három fiókra van elosztva! Ezért nem kell ehhez már a plusz, neked meg kell, oda kell toligálni mögéd ládikákban amit aztán beadsz nekik a kivett keretek helyére. Nekem nem kell toligálni semmit, mert a harmadikat leveszem, kettőn elvannak 2 napig, utána cserélem, leveszem a másikat, a kipörgetett meg rájuk kerül. És ez nem olyan kaptárbontás ahol a fiatal méhek ezerszámra másznak a fűben a kaptárak előtt mert oda lettek söpörve, itt egyetlen méh sem kerül a földre! Nem kell velük küzdeni, mert néhány kivételével ott vannak a szöktetőkeret alatt. A füstölőt ki sem szoktam vinni a fiókok elszedésekor!
Fészekvizsgálatkor soha nem kell levennem két fiókot, olyat csak akkor kell ha túl erős egy család és a (repce)hordás közepén már tele van bölcsővel. Akkor is csak az anyarács miatt. Ha nincs rács, a fiasítás zöme mindig a második fiókban van, ahhoz meg csak egyet kell leemelni (a harmadikat) ami olyankor üres.
Sok méhészt ismerek aki valami oknál fogva örömmel szivatja magát, én nem tartozom közéjük. Ha ezt olyan szar lenne csinálni, akkor én aki nagyon utálok dolgozni, biztosan nem a 3x9-es hunorral dolgoznék hanem mondjuk a fekvőket baszogatnám minden nap reggeltől estig.
Úgy nagyon régen, volt 2x11-es meg 2x13-as hunorom is néhány darab. Na azoknál viszont mindig pont akkor kellett volna leszedni a mézteret és a fészekbe nézni amikor a méztér tele volt. Azokkal inkább rajokat lehetett termelni, mézet nem nagyon, én meg valahogy sohasem éreztem hogy a majmoktól származnék, így késztetésem sem nagyon volt fára mászni.

« Válasz #3389 Dátum: 2024. Március 19. 17:27 »
Oszkár ezt kérdezi tőlem, végre nem fikázva, hanem normális hangnemben:
"Arra azért Attila válaszolhatna, mi van akkor, ha éretlen mézzel van megtelve a láda?"
Tehát ha a "ládát" megdobják friss mézzel, az minimum 40 kilós gyarapodást jelent, de közelebb az 50 kilóhoz.
Akkor REGGEL a szűk fészektől legtávolabbi keretet kiveszem és megrázom.
Ha zuhog mint a záporeső, akkor nincs mit tenni, várni kell.
Ha néhány csepp jön ki belőle (az estek döntő többségében) akkor uzsgyi, másnap hajnalban, mint ahogy írtam, jön a serkentő pergetés.
De voltak olyan évjáratok, amikor gyakorlatilag folyamatosan lehetett pergetni, mert annyira sűrű volt a méz.
Sajnos ellenkezőjére is volt példa, amikor bizony várni kellett 3-4 napot.
Én a mézem nagy részét kiüvegezve adom el, így nem árulhatok löttyöt.
Anno a Hunoroknál egyébként ezek voltak a legszebb napjaim amikor megdobták az első méztéri fiókokat, és vissza volt a dandár.
Akkor este, az anyarács fölé kapta az üreset, a tetejére pedig a telit.
Másnap ha jó idő volt forrt a méhes, a bomba hordás miatt.
Szerintem egy ilyen látvány 10 évvel meghosszabbítja a méhész életét.
Nektek is ezt kívánom, hogy sok ilyenben legyen részetek, bár a 2024-es akác ismét nem lesz sima.
A holnap hajnal lehet véget is vet az ábrándozásainknak.
Remélem nem lesz igazam!
Nagyernyei Attila