A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065659 megtekintés
*

robi 75

• 1010
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3360 Dátum: 2024. Március 17. 14:17 »
Nem hinném hogy hülyék vannak, inkább "agyasok", igazi vasutasok😂
130 kétanyásra voltunk 6 an abból 2 asszony, ketten szedtük kettő hordta meg fedelezett. Helyszíni pergetés volt, kettő négykeretes kis könnyű kézi pergető.
Haza csak a méz ment hordóban amik a futón sorakoztak.
Nagy keret, ne feledd az haladós volt, érezhetően haladósabb mint a kisebbek.
Mert egész egyszerűen nem kell annyit megfogni.
Nem volt és ma sincs ebben semmi rendkívüli, vándorok többsége ma is ott perget ahol van🤷‍♂️.
És nem nyüszítenek ezért.
Inkább örült mindenki régen is...lett mit a tejbe aprítani.. vett házat kocsit lovat stb...
Az asszonyok szeme is csillogott mint a bagzó macskáé hiszen lett píz, no.
A hunor méztér kiseprést szinte észre se veszik, visszakapják az üreseket rögtön.
Mire a másikat kilököm az előző már be is zsongott mennek tovább mint a golyó.
Nem a fekvőre írtam ezt.
Fekvőknél annak a napnak lőttek természetesen, de az se érdekelt mert egy családvizsgálat is letudva egykalap alatt.
Nem kell ettől beszarni megvan a jó oldala annak is.
Az 1 családra vetített méz meg a fele mint volt ha fejre állsz ez így van akkor is.
És nem fog nőni hiába rakodózol.
A méhészkedést nem lehet gépiesíteni, a mézelvételt pergetést azt lehet...de mi az ára?
Mindenből 1 plussz, jó épületek, és sok emelgetés, és mégtöbb emelgetés.
100 ig talán el lehet bohóckodni ezzel ha rá van állva az ürge.
Felém jár egy 400 családdal, 2 kisteherrel napokig fújják, rakják, viszik haza, otthon le.
Már ki van mindenki mint a kutya de a méz még mindig ott van ahova a méhek be hordták 😂😂. Dupla idő.
Voltam csináltam, ebből a feszített lomolásból és az idegből nem kérek.
Ennyi idő (nap)alatt Jenő bácsiék kiszedik úgy hogy ha akarja egyetlen fiókot se emel meg. És hordóban van. Ha akarja a háza előtt hintaszékben pipázgatva várja a felvásárlót😂😂, amíg amott még mindig ugyanúgy van minden, csak most már fűteni is kell mert kihűltek a lépek.
Ez nem amerika, itt nem lehet dikrubizni mert kicsi az ország.

Üdv:robi

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3361 Dátum: 2024. Március 17. 17:38 »
"Jenő bácsival egyetértek hogy nagyállományt a 12 es hunorban a legegyszerübb  kezelni, nekem is hiányzik az a 2-2"

Nem tudom "Jenő bácsi" mondta-e neked, hogy söprögeti a kereteket a H 12-ben egyesével mézelvételnél.

Engem is invitált egy pörgetésre. :)  Kérdésem az volt miért akar engem még "rokkantabbá tenni"? Nézőnek megyek szívesen! ;D

« Válasz #3362 Dátum: 2024. Március 17. 19:46 »
Ezt írja wr:
" Hahaha... Megesznek, utána napokig nem lehet a méhesnek a közelébe se menni! A szöktetést, na azt tényleg észre sem veszik."
Ez sem igaz, csak akkor van kutatás, ha nullában perget a kolléga.
A szöktetést a méhek lehet, hogy észre sem veszik de a kolléga biztosan.
Akkor kezdjük egy 360 családos pakolós rendszer leszöktetését, tudom miről beszélek, mert segédkeztem ebben az őrületben.
Tehát:
Megérkezik a TEHERAUTÓ a rengeteg szöktető kerettel.
1. Menekülő, tető le.
2. Méztéri fiók (ami pergetésre szánt) le.
3.Szöktető keret, alsó fiókra fel.
4.Mézes fiók szöktetőre vissza.
5.Menekülő, tető vissza.
Minimum 1 nap várakozás.
5.1.Menekülő, tető le.
5.2.Szöktető le.
6. Teherautóra mézes fiókok fel. (Ha kutatás van, úgy még cifrább, egyébként takarni kell.)
6.1.Menekülő, tető vissza.
7. Pergető bázisra szállítás.
8.Mézes fiókok pergető mellé gyűjtése.
9.Pergetés.
10.Kipergetett fiókok teherautóra felrak. (Ha kutatás van, úgy még cifrább, egyébként takarni kell.)
11. Kipergetett fiókok visszaszállítása a méhekhez.
12. Fiókok vissza tétele.(Attól függ hova, tető le, menekülő le, fiók lel.)
És már KÉSZ is.
Na nekem ezt ne magyarázzátok meg, hogy gyorsabb meg könnyebb.
Rengeteg kacat kell hozzá, meg jól kigyúrt segédek.
Csinálja aki akarja, és inkább sepregetek, nem kapkodok mert egyben a fészket is rendezem.
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2024. Március 17. 19:50 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #3363 Dátum: 2024. Március 17. 20:19 »
Na most azért lehet egyszerűsíteni pl a tető meg a  menekülő rögtön a mellette lévőre kerül.  De mivel nekem 1 hétvégém van erre, ezért ha esik,  ha nincs  hordás meg kell csinálnom.  Ezt csak szoktetővel tudom megoldani.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3364 Dátum: 2024. Március 17. 21:18 »
Tudom hogy Jenő bá söpri, én is söpröm, gyors nem kell attól megijedni.
Attól csak elfárad az ember azt meg ki lehet pihenni, de a tele fiókokkal meg minden más kacattal tornaórázni na abba bele lehet rokkanni, előbb utóbb de szinte biztosan jelentkezik valahol valami sérv féle.
A hétvégi méhész az biztos hogy könnyebben belecsúszhat hordástalanságba, ez ilyen biçigli.
Fő a nyugalom, nem kell kétségbe esni, régen zagyvarónán akác majdnem mindig így ért véget mivel akkorra már melegek voltak.
Gyalogokat bódéba pergettük lámpa kellett mert a szúnyoghálós ablakra vastagon ültek a kutató elvtársak, tök sötét volt😂😂😂.
De meglett akkor is, méheknek baja nem lett egymást nem birták kikezdeni.
Kontiba meg (12 es hunor méztér)
ment fel fakeretre erősített filc, fenollal itatva.
Menyország volt (méh nulla) mindig a következő háromra tettük, ott fent a kontiba 4 keretessel ketten végigvertük a 48 at és jónapot kivánok.
Na úgy lehetne normálisabban, egy jó leűző szer kibaszott sokat segítene.
Csomó szívástól megmentené a népet, nem kell szöktetni és ahoz emelgetni, vagy fújni egésznap azzal a szarral nagy zajba stb.
Nem kellene a hunort még sepregetni, mézes keretek ki üresek be és viszontlátásra.
Ilyenen kéne agyalni ami tényleg segít, nem azon hogy hogy lehet mégjobban megszakítani az ürgét, meg hogy kinek mennyi fiasa van?
Le van baszva, van amennyi van jó lessz az.
Akinek sok van az majd úgyis szaporít és eladja, én meg + kétszer leveszem a hunort naprával megrakva, és már ott is vagyok.

Üdv:robi

« Válasz #3365 Dátum: 2024. Március 17. 22:03 »

Ez sem igaz, csak akkor van kutatás, ha nullában perget a kolléga.

AKKOR VAN KUTATÁS, HA NINCS VALAMIREVALÓ HORDÁS, vagy nullában pergetést a nulla hordásra érted???

Tehát:
1. Menekülő, tető le.
5.Menekülő, tető vissza.
Minimum 1 nap várakozás.
5.1.Menekülő, tető le.
5.2.Szöktető le.
6. Teherautóra mézes fiókok fel. (Ha kutatás van, úgy még cifrább, egyébként takarni kell.)
9.Pergetés.
10.Kipergetett fiókok teherautóra felrak. (Ha kutatás van, úgy még cifrább, egyébként takarni kell.)
11. Kipergetett fiókok visszaszállítása a méhekhez.
12. Fiókok vissza tétele.(Attól függ hova, tető le, menekülő le, fiók lel.)
És már KÉSZ is.

Na ez már majdnem pontos. Csak belejössz.
Valami azonban hibádzik. Pontosítsunk!
Ha így csinálja a méhész, mármint egy fészekfiókra szöktet, akkor nagyon figyelje az időjárás jelentést, mert ha valamirevaló család van abban a kaptárban, akkor ki fognak ülni a kaptáron kívülre, és ha kapnak egy igazi zivatart, nem beszélve arról, ha azt egy néhány napos hűvös szeles...... ugye ne is folytassam. Oda fog veszni a java nép.
Tehát kell egy, illetve a számoknál maradva +360 fiók minimum 3600 léppel. Úgy ám!!! Azt is ki kell vinni. Azt is fel kell rakni a szöktető alá. Azt valahonnét elő kell teremteni, ami egyébként egész évben alkalmatlan lom, amit májustól novemberig vagy hűtve tárolni, vagy kénezni...na ezt is hagyjuk. Esetleg szűzlépek az viszonylag molymentesen "túlél".
Lehet a méheken is tárolni, de vagy leolvad a 38 fokban, vagy nyeli a fészekhőt a lehűl az idő...ezt is hagyjuk.
Lehet aztán 3x9 léppel is, de akkor meg 2x kell szöktetni....na ezt is hagyjuk.

« Utoljára szerkesztve: 2024. Március 17. 22:07 írta seed150 »

« Válasz #3366 Dátum: 2024. Március 17. 22:19 »

Nem tudom "Jenő bácsi" mondta-e neked, hogy söprögeti a kereteket a H 12-ben egyesével mézelvételnél.

Engem is invitált egy pörgetésre. :)  Kérdésem az volt miért akar engem még "rokkantabbá tenni"? Nézőnek megyek szívesen! ;D

Én elmentem hozzá oszkár. Azóta így csinálom. De ha arra sem veszed a fáradtságot, és csak nézőnek mennél el, akkor nem kell elmenned, csináltam nála 2 család mézelvételéről videót. Nézd az időt! Készre pergetés.

https://photos.app.goo.gl/1ekfTGnHbZ2yTatz5

« Válasz #3367 Dátum: 2024. Március 18. 07:56 »
Idézet
de ez meg ilyen szélső lépeket eredményez amíg nem vastagodik meg a keretvállakon a propolisz.

Nálam meg már ilyen szélső lépek is vannak.  (Ezt már nem WR írta, csak nem tudom kiszedni az idézett hozzászólásból.)
« Utoljára szerkesztve: 2024. Március 18. 08:06 írta seed150 »

*

Meki

• *
  • 27
« Válasz #3368 Dátum: 2024. Március 18. 08:54 »
Na Robi75 te aztán szépen leírtad tegnap délelőtt, miért is nem vitted sokra a méhészetedben.  ;D

« Válasz #3369 Dátum: 2024. Március 18. 08:58 »
seed150 által feltett videóból több dolgot is levontam.
Kezdjük a jókkal.
A hordás bomba volt, a keretek gyönyörűen lefedve....de
Én már rég az anyarács fölé tettem volna egy újabb +fiókot, mert ha ennyire lefedték biztosan volt még az erdőben erő.
A méz minősége megkérdőjelezhetetlen.
A negatív meglátásaim.
A Hanemann rács a múlté, rég a  kukában lenne a helye.
Roncsolja a méhek szárnyát, nehezen közlekednek át rajta, de ha neki tetszik, használja.
Amolyan "sz@rrágásnak" tartom egy ekkora méhészetben!
Bocs Jenő, de ez a véleményem.
A pálcás anyarács való oda, de abból is a pont-hegesztett, acélos, ami merev, és mérettartó.
Nem a szalaggal összerakott ......és ott a pálcák anyaga is gagyi.
Ezt az iskolát kijártam.
A másik.
Ilyen öreg kereteket nem műlépezünk vissza!
Kuka!
Igen, kuka, vagy tűzre való.
Egy ekkora méhészetben, ilyen árbevétel mellett illene ÚJ kereteket használni.
Más bajom nincs, de ezt az eredményt ami ott látható, simán 30%-al felül lehetne múlni, de hát ha így is két csapon engedi a mézet akkor meg minek.
Üdvözlettel:
Nagyernyei Attila

*

ekecs

• **
  • 56
« Válasz #3370 Dátum: 2024. Március 18. 09:27 »
Üdv! Generációváltásról,kiegyenlítésről, repce-akác állapotról,szerda reggeli fagyokról mi a véleményetek?

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3371 Dátum: 2024. Március 18. 09:31 »
Attila! Ebben a formában ez nem igaz!

1. Menekülő, tető le.
5.Menekülő, tető vissza.
Minimum 1 nap várakozás.
5.1.Menekülő, tető le.
5.2.Szöktető le.
9.Pergetés.

Beszéljünk már a rossz idő "beköszöntéről is. ,vagy a NAGY hordástól napraforgón vagy bármikor, mit csinálsz, ha nem tudják érlelni rendesen a mézet? (Ja, hogy ez téged sohasem fenyegetett.)

Nézel ki a fejedből és várod a jó idő beköszöntét. Mert ha nem tudják teregetni, érlelni a mézet és "tele"  vannak nem gyűjtenek ám! Hanem kotlanak a kaptárban.

A rakodónál meg a fészekre egy üres fiók és mennek mint a bolondok.

Mint már egy párszor leírtam, soha nem láttál Te igazán NAGY hordást!  A fekvőiddel meg "csődöt jelentenél"!  :)

Söprögetésben meg volt már részem.
Na akkor fogadtam meg: "Ha arannyal fizetnének akkor sem mennék! "                     

Amikor hordásban visszakapják a kipörgetett kereteket "durcásak lesznek"  kiülnek a kaptár elé. A gyűjtés az napra  ONE. De legalábbis nagy törés áll be!

« Válasz #3372 Dátum: 2024. Március 18. 09:47 »
Sokunknak csak álom marad ennyi és ilyen ügyes segítő, hogy ilyen iramban lehessen a kereteket ki-be rakni. 3 évvel ezelőtt napi 20-ért nem volt ember,(fél/allergiás a "dungóra") ha van is már az egy munka, hogy szervezd össze azt a néhány embert arra a pár napra, hogy mindenki ráérjen.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3373 Dátum: 2024. Március 18. 09:53 »
Nekem is van egy észrevételem a videó láttán.

Fizikai fájdalmat éreztem, ha már  csak belegondolok, hogy egész nap rázogatnom, söprögetnem kellene a kereteket. :) :)

Ennyi idő alatt azért a szöktetéssel minimum 3 x ennyi keretet veszünk el ketten. Ráadásul nem kell egy "regiment" ember ,hogy szaladgáljon a lesöprött keretekkel.

*

Berci

• 317
« Válasz #3374 Dátum: 2024. Március 18. 10:39 »

A másik.
Ilyen öreg kereteket nem műlépezünk vissza!
Kuka!
Igen, kuka, vagy tűzre való.
Egy ekkora méhészetben, ilyen árbevétel mellett illene ÚJ kereteket használni.

Üdvözlettel:
Nagyernyei Attila

Nem Úr aki nem pazarol...
Nézzük a matekot: 1000db új keret 220.000ft.
A magam kis eszközeivel 1 óra alatt 100 keretet főzők ki.( Nátronlúgban és nem trisóban.)
Az 1000 keretet 10 munkaóra alatt. A költségek levonása után is azt mondom napszámnak nem rossz.
Ismerek olyan méhészt, akinek speciális gőzős viaszcentrifugája van. Ő 120 fokon autoklávozza viaszolvasztás közben a kereteit. Ettől jobb fertőtlenítés nincs. Majd 1000 családdal nyomja és újrahasználja a kereteit. Nem szarrágásból, hanem költséghatékonyságból.