A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065934 megtekintés
*

robi 75

• 1010
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3345 Dátum: 2024. Március 16. 15:04 »
Nem csak a méheid miatt aggódtunk igazából hanem hogy mikor jön már egy igazi szarozós nyomorékozós "csak az enyém csak az enyém" hsz, és megjött😂😂😂. Hát
bevallom nálam is úgy állnak mint Kisjuhásznál.
Üdv:robi

« Válasz #3346 Dátum: 2024. Március 16. 16:13 »
Nálam is 6-7-8 fias van, csak fél NB ben.  :( Úgyhogy én is az amatőr ligában játszom.  De profiktol tanulni nem szégyen.
Az igazi alázás az lesz, mikor jön Bgergely a videóval,  amint szedi a rajokat a fáról márciusban.  :D

« Válasz #3347 Dátum: 2024. Március 16. 18:29 »
Hát
bevallom nálam is úgy állnak mint Kisjuhásznál.

De nem kellene tenni valamit ellene?

Álanyás!
B Gergelynek 1 kivételével tavaly mind megrajzott. Valamennyit befogott a többi elment.
Majd megtanulja. Egyébként hobbiméhész, hobbikert, hobbigyümölcsös stb. van egyéb ( nagyon jó) munkája mint nekem, csak neki ennyi elég.

« Válasz #3348 Dátum: 2024. Március 16. 19:16 »
Ezt írja kicsit lejjebb seed150:
"Már 8 és néhánynál 9 kereten is van fias. 50-60 2dm átlagban. A 12 keretesben, ahol faltól falig ér a nép. Négy óra után kezdenek elülni, már a szélső lép alján is lógnak, és nem lehet az utolsó keretet méhtörés nélkül visszarakni hiába ráztam vissza róla a méheket, mert a résben is hömpölyögtek."
Akkor kielemezem, hogy hol is látok gondot, de egyáltalán nem cikizésből írom, inkább nem szeretnék maszatolni.
Tehát:
Nem lehet az utolsó keretet méhtörés nélkül visszarakni?
Most tényleg bekapcsoltam a biztonsági övemet, mert kifordulok a székből.
Micsodaaaaaaaaaaa?
Az utolsó keretet, az-az a zárólépet, veselépet, fallépet...vagy ki hogy nevezi ritkán piszkáljuk, de visszatenni utolsóként?
Az az első (ha egyáltalán kiveszem) hogy visszateszem, és akkor nincs méhtörés.
Ha ilyent láttam kollégánál, hogy az utolsót feszegeti vissza, rögtön szóvá tettem.
Méhésztanfolyam, első nap, első óra a gyakorlati oktatásnál.
Na és az a sok(?) fias, mit is jelent, hol a virágpor, és hol az a rengeteg nektár amiről ódákat olvastunk?
Ez a 8-9 keret fias emiatt éppen annyi mint a kollégáknál az 5-6, DE! táblás.
Aztán úgy méhészkedsz ahogy akarsz, de ez az utolsó....hogy segítettem.
Még valami, de ezt már Mannapov orosz professzor előadásából merítem.
Ki kell venni 1 keretet a 12 keretes fészekből, ugyanis a természetes rajok mindig páratlan lépet építenek, és annak van közepe.
Arról nem beszélve, hogy sokkal könnyebben fogod kezelni, mert a méhek egy kicsit megnyújtják a léputcákat, és a keretvállakra felrakódott propolisz-viasz miatt nem fognak egyébként sem megmozdulni a keretek egy esetleges vándorlásnál.
A méztérben pedig egy keret kivétele (de lehet kettő is) többlettermést eredményezhet, ha nagy hordás van, mert 11 keretbe több fér mint 12-be, hiszen kihizlalják.
Imádtam az ilyen lépeket fedelezni.
Ha te ezt rosszindulatú kioktatásnak veszed, az a te bajod.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3349 Dátum: 2024. Március 16. 20:17 »
Na most akkor OKOS SZERETTÉL VOLNA LENNI, -ismét- , talán inkább én tudok neked segíteni.
Én az utolsó keretet a tizenkettediket szoktam visszarakni, mivel nálam a szélső lép utca is egy cm, mert fémtártartókat használok. HOPPÁ! NEM MINT AZOKNÁL, AKIK VÁLLAS KERETET HASZNÁLNAK, ÉS OTT UGYE FÉL CM A SZÉLSŐ LÉPUTCA, INKÁBB MÉG ANNYI SEM, MERT A MÉHEK A SZÉLSŐ LÉP KÜLSŐ OLDALÁT VISSZASZŰKÍTIK.
Aztán ha esetleg még másban is tudok segíteni. Például mivel nálam végig érik a kaptárat néhány kivétellel, ezért a bal oldalon lévő SZÉLSŐ építettő keret mellől kiveszem a második lpet, mert azon általában még nincs fiasítás. Majd végig lapozom a családot, és a kivett lépet rakom be jobbra utósónak.
Na most azoknak akik nem értik:
Nagyernyei méhcsaládvizsgálatánál nem lehet a lépsorrendet változtatni a szűkítés miatt. Ugyan oda kell visszahelyezni minden lépet- kivéve bővítésnél,- (de ott is, ) lépsorrend nem változik. Tehát oda vissza kell lapozni, míg nálam nem. Na az mennyi meló?

Hol van a sok fias? A lépekben. A virágpor is a lépekben, de már a fias között is mindenhol. Te el sem tudod képzelni milyen egy jó család. Láttál már olyat, hogy minden sejtben van valami, és tegnap is 50 dkg plussz volt? Ez az idő éppen jó, mert ahogy fogy az élelem, úgy ad helyet a peterakáshoz.

Még valami, de ezt már Mannapov orosz professzor előadásából merítem.
Ki kell venni 1 keretet a 12 keretes fészekből, ugyanis a természetes rajok mindig páratlan lépet építenek, és annak van közepe.

Ezt a baromságot a Németh Zoli is átvette. Felejtd el! Annyit építenek, amennyi helyük van, és amennyire erősek, és amennyi élelem rendelkezézre áll ehhez.

A méztérben pedig egy keret kivétele (de lehet kettő is) többlettermést eredményezhet, ha nagy hordás van, mert 11 keretbe több fér mint 12-be, hiszen kihizlalják.

Na ezt a hülyeséget is felejtsd el!
Éppen egy műlépvastagsággal lesz több hely a méz számára. Az egyes lépekben több lesz, de egy léppel kevesebben.

Szerintem hamarosan csinálunk mi belőled méhészt, csak ne add fel!

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3350 Dátum: 2024. Március 16. 20:48 »
Én megvagyok lőve a 10 esekkel, kibaszott egy méret mindig kevés, mani meg nyista váltani egyenlőre. Tavaly a fészek kapott egy felest na úgy jó volt petézhetett kedvére, méznek még kaptak feles fiókokat.
Jól működött de két probléma domborodott ki, amit egyszerűen nem tudok bevenni. A kétféle méret, és a sok kis baszott keret.
Az egy külön világ ahoz kellene egy kamionnyi lom hogy hatékony legyen.
Meg emelgessem a fiokokat, hát lenin az emelgesse. Felesek üstbe végezték, marad a hunor hunor, inkább lenyúlok többször a fészekbe.

*

Apis

• 192
« Válasz #3351 Dátum: 2024. Március 16. 22:27 »
Az idén nem művészet a tavaszi családfejlesztés, a művészet majd ott kezdődik, hogy hogyan fogod meg a rajzást. Bőszen műlépezek, szükség lesz rá hamarosan, kelleni fog az 5. fiók is, meg a higi aljak újranyitása is akác alatt, amennyiben nem fagy le.

« Válasz #3352 Dátum: 2024. Március 17. 06:21 »
Ismét előjött seed150 látnoki képessége amikor ezt írja:
"Nagyernyei méhcsaládvizsgálatánál nem lehet a lépsorrendet változtatni a szűkítés miatt. Ugyan oda kell visszahelyezni minden lépet- kivéve bővítésnél,- (de ott is, ) lépsorrend nem változik. Tehát oda vissza kell lapozni, míg nálam nem. Na az mennyi meló?"
Nem kell betartanom a lépsorrendet, és nem kell sehova sem lapoznom, csak ha akarom.
Mivel a keretvállak egy fém sínen csúsznak, egyszerűen az egész "csapatot" oda tolom ahova akarom.
Jelenleg ebben a hűvös időben még nehezen, vagy nem működik, mert annyira összepropoliszozták, hogy nem csúszik a sínen.
20 fok fölött sima ügy.
Arról nem is beszélve, hogy a fészken kívül nincs tele léppel, így sokkal gyorsabb a kezelés.
Lehúzom az oldaltakarókat, ha már az is fias, akkor a legszélére kapja a bővítést, sok az legutóbbi kezeléskor kettőt is.
Ha a 2. lép fias, ott rápillantok felülről, hogy fedett, akkor ismét ide megy a bővítés.
A nyitottat nem szeretem a szélén hagyni, pláne most, hogy holnap megint csak 10 fok lesz.
Eddig még ebből nem volt bajom.
Aztán a Fekete-Fehér Méhészklub ÁSZ-a így folytatja:
"Ezt a baromságot a Németh Zoli is átvette. Felejtd el! Annyit építenek, amennyi helyük van, és amennyire erősek, és amennyi élelem rendelkezézre áll ehhez."
Tehát ő már ott tart, hogy az orosz kutatókat (nem pancserokat) is lefikázza, természetesen az előadásukat nem hallgatta, ahol bemutatták a természetes rajok lépszámait.
Kemény csávó vagy azt megmondom!
Nem fér több méz 11 vagy 10 keretbe mint 12-be?
Megmérted?
Mert én a kollégámnál megmértem, és nem kicsi az eltérés.
Akkor mi a fészkes frásznak használ sok méhész hizlalt méztereket?
Ja, hogy ne kelljen anyarácsot használni, mert abba nem mennek fel...ez is részben igaz.
A többlet mézhozam miatt.
Én a 10 keretes Hunoroknál évtizedekig alkalmaztam, 2-3 méztéri fiókkal a fészek fölött.
Nagyon hatékony termelési fogásnak tartom, és a plusz építés miatt a rajzást is fogja, na meg amennyi fedelezés keletkezik az sem gyenge.
Robi75 írása különösen tatszik, ezt írja:
"Jól működött de két probléma domborodott ki, amit egyszerűen nem tudok bevenni. A kétféle méret, és a sok kis baszott keret.
Az egy külön világ ahoz kellene egy kamionnyi lom hogy hatékony legyen."

Na emiatt a lomok miatt hagytam fel a pakolós rendszerrel.
320 Hunor családom volt a csúcsban, de egész nap pakolásztam, egy fészek matatásnál rengeteg cuccot kellett megmozgatni.
Bele sem kezdek.
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2024. Március 17. 06:24 írta Nagyernyei Attila »

*

wr

• 1013
« Válasz #3353 Dátum: 2024. Március 17. 07:36 »
Idézet
HOPPÁ! NEM MINT AZOKNÁL, AKIK VÁLLAS KERETET HASZNÁLNAK, ÉS OTT UGYE FÉL CM A SZÉLSŐ LÉPUTCA, INKÁBB MÉG ANNYI SEM, MERT A MÉHEK A SZÉLSŐ LÉP KÜLSŐ OLDALÁT VISSZASZŰKÍTIK.
Ez azért ugye nem egészen így van, mert hogy mekkora lesz a szélső léputva az nem attól függ hogy milyen a kereten a váll, hanem hogy milyen széles a fiók és abban mekkora a keretek vállszélessége.  Nem hogy nem szűkítik vissza, hanem kihizlalják mint ahogy az a képen is látszik. Azért hizlalja ki, mert ha 2 fiókon van a fészek akkor a szélső lépnek csak a belső felébe fog esetleg fiasítani, a külsőben méz lesz és azt ki fogja hizlalni. A méztérit meg alapból ki fogja hizlalni, és ezt a keretet utána máshova nem lehet visszatenni csak a szélére.
A régi fa fiókjaim ebből a szempontból alul voltak méretezve, volt is olyan, hogy tavasszal nem tudtam kivenni lépet az alsó fiókból mert a párától a lécek meg voltak dagadva és beszorultak úgy a fiókba hogy egyet sem lehetett a kaptárvassal megmozdítani. A mostani fiókjaim meg tágasabbak, de ez meg ilyen szélső lépeket eredményez amíg nem vastagodik meg a keretvállakon a propolisz.

Idézet
Én megvagyok lőve a 10 esekkel, kibaszott egy méret mindig kevés, mani meg nyista váltani egyenlőre.
Ha 2 fiókkal használod akkor persze hogy kevés lesz, azért kell a hunort 3 fiókkal használni. Láttam olyan méhészetet (bent van az erdőben) ahol az illetőnek nincs tároló helyisége, szállítani haza meg messze lenne, így a családjai télen-nyáron a 2x10 keretes hunorban vannak, csak a fiókokat csereberéli egymáson. Mondjuk a sűrű sötét erdőben nem is kell ettől nagyobb kaptár neki, mert a hűvösben meg a sötétben közel sem úgy fejlődnek és dolgoznak a családok mint kellene. Meg fel kell nekik repülni a 12 méteres fák lombjai fölé hogy egyáltalán kitaláljanak a méhesből. Na ott és úgy sem sok értelme van méhészkedni.

Idézet
Na emiatt a lomok miatt hagytam fel a pakolós rendszerrel.
Attila, nálad igazából teljesen mindegy, hogy a pakolgatás vagy a megállás nélküli tilitoli miatt kell annyit dolgoznod. Én az idén még semmit nem csináltam! Elkezdtem őket átnézni, ami annyiból áll, hogy kiveszek egyetlen keretet, amin ha van akármilyen normális fiasítás akkor már teszem is vissza és csukom is be, mert ennyiből már látom hogy az anya normálisan fiasít, látom hogy mekkora a népesség és látom hogy mekkora a mézkészlet, másra az első átvizsgálás során nem vagyok kíváncsi.

« Válasz #3354 Dátum: 2024. Március 17. 08:17 »
... léputva az nem attól függ hogy milyen a kereten a váll, hanem hogy milyen széles a fiók és abban mekkora a keretek vállszélessége. 

Pontosan így van.

Na kéremszépen az én kaptárjaimat asztalos készítette, és 480X480 az anyarács passzol rá. Nem kell forgatni a menekülőteret, a tetőt, bárhogy áll passzol rá. A méztér "melegépítményű"ként is felrakható, de marhaság. 35-ös lépgerinctávolsággal, 2 centiméteres kaptárfal a méztér, de a fészek fala 4 cm, felső pereme kimarva, hogy a méztér szoknyája arra éppen illik. 35-ös lépgerinctávolsággal a 12 keret 42 cm. A két kaptárfal 2+2. Az 46. Kaptár bal oldalán és jobb oldalán 1cm távtartó. Az ott olyan pontos, mint a szekrényajtó. Olyan egyenesre fedve a fala, ha ráteszem a vonalzót, nem jön át alatta a fény.

Na tehát akkor másszuk bele abba a hizlalt keretes dologba!
Mindegy mennyi keretet raksz a méztérbe, a befogadóképessége nem változik jelentőse. Ha egy kerettel kevesebb van, akkor egy 7-8 milliméteres méhjárattal, és egy műlépvastagsággal lesz több hely. Ennyi. Aztán felőlem gondolhatod, hogy az 1 kg ólom, az nehezebb az 1 kg tolltól.
Na akkor elmesélem hogy jártam.
Egyik évben annyi méhet eladtam, hogy (mint mindig) léphiánnyal küzdöttem. A termelőktől, a mézterekből kivettem 2-2 lépet, és "hízlaltra" állítottam, mert kellett az az évi műrajokra a méztér. Hárson igen szépen hordtak, majd viszonylag jól sikerült a napraforgó. Lettek is csodálatos felső részen kihizlalt lépek lefedve a méz, alul meg maradt a normális méret, ami olyan gyönyörűen ki volt készítve az anyának petézésre, hogy az valami csoda. Úgy néztek ki, mintha be lennének petézve. Némelyikek közé pedig pici lépecskéket építettek. Aztán egy gyakorlott anyarácsot nem használó méhészbarátom elmondta, hogy azt így nem lehet csinálni. A lépeket folyamatosan kell széthúzni (anyarács ekkor még kell) időnként, és akkor azokat mindig tovább vastagítják. Majd akinek két anyja vagy két apja volt...
Na de milyen jó volt pörgetni. Hajaj. Amire a fedelezőre kerültek, összenyomódtak a fedett lépek, nagy élmény volt a málét leszedegetni.

Mai bulvár:

Én a 10 keretes Hunoroknál évtizedekig alkalmaztam, 2-3 méztéri fiókkal a fészek fölött.

Hát hogyne... 3 méztéri fiók. Abba belefér 90 kg. 10+30 keret. NB-ben meg 18.

« Válasz #3355 Dátum: 2024. Március 17. 08:31 »
Na még valami.
Ugye nálam a fémfülecskére nem tudnak propolisz halmozni. A mart vállas keretek évek alatt a vállak közötti felhalmozott propolisztól nagyobb (szélesebb) kaptárat igényelnek, vagy kapargatni kell azokat. Meg aztán van ott összenyomott méh is rendesen...

*

buksi

• 466
« Válasz #3356 Dátum: 2024. Március 17. 08:46 »
Annyi a túl jó méhészkedési praktika,hogy az amatőrök is profik lesznek hamar,hiszen soknak alig bele nézni a kaptárba és bomba a mézelésük,néha csodálom Attilát hogy felveszi kesztyűt.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3357 Dátum: 2024. Március 17. 09:26 »
Na azért fekvőkaptárba kezelni egy családot felnyitni a tetőt és ott van.....az nem ugyanaz mint két napig talicskázni ki a fiókokat és akkor még a méhekke semmit se csináltál és már ki vagy. De ha kint is van a fiók mindig azokat rakosgatni kell elég sokszor.
10 esnél kell a három fiók mert meg fog zabosodni a méhész, ha fent a harmadik akkor meg azért😂😂.
4-500 család vagy fekvőbe vagy 2×12 hunor, 1 fészek 1 mézkamra. Nem több!! Nem 4. meg ötödik fiók meg szöktetők meg a bánatos f...om, megőrül a polgár, se ura se gazdája nem lessz.
Jenő bácsival egyetértek hogy nagyállományt a 12 es hunorban a legegyszerübb  kezelni, nekem is hiányzik az a 2-2
 plussz keret.
De azért van ismerősöm 800 családdal h fészek  feles mézterek.
Van ám szopás rendesen, meg 1 lagzira való ember minden mozdulathoz sok ponyvás  kisteher autó pestig érő lomokkal tele.
Szöktetésbe ennyinél már belerokkantak, lefújás megy már legalábbis azzal próbálkoznak.
És nem hozzák a reményeket....még távolról sem. Hiába a rakodókterjedése a rengeteg gépiesítés.....a grant kanyonba be lehet lökni az egészet.
Semmi nem változott csak a szopás nőtt, az ágazatot se húzta ki a szarból, az átlagok is semmi, meg se közelítik. Még ott se vagyunk mint amikor 24 esekbe voltak csak úgy😂😂😂.
Tudom ez nem a kaptárak miatt van, de akkor is....húzunk 1 vonalat és visszanézünk hova jutottunk? Sehova, minden szám
visszaesett. Csak a méhcsaládszám meg az idegileg meg sok anyagilag is tönkrement, elvált méhészek száma nőtt.
Mióta a szájba b konténer nincs kint pergetek ujra🙏, úgy mint Jenő bácsi, annyi a különbség (meg egy nulla😂 mert kis hobbi méhészetem van) hogy se szolga se csavarhúzó nincs a kezembe olyankor, a seprőm nyele le van lapjára hegyezve, ennyi. Hunor méztérből pillanatok alatt kiseprem, nincs ettől gyorsabb az hétszentség, úgy hogy a család szinte észre se veszi☝️.
Nagy állományt csak így, vagy fekvő, 1 méhész abból is rengeteget el tud kezelni, ha jó a dereka. Engem az egésznapos hajlás megfingat és ez az ami mindig visszatart akármilyen jó az ajánlat.
Az erdővel egyetértek, mellettem van egy 900 ha tölgyes, benne kolléga.
Nyár megy a napra ezerrel, 10 után átmegyek kb 4 km, akkor éledeznek a méhei addig sötétbe vannak😂😂😂.
Mondom Józsi bá én a maga helyében rögtön felkötném magam, mondom az enyémek 6 óta mennek most kezdtek leállni mert ugye a napra stb tudjátok... mondom bevittek már 5 kilót😂😂😂😂.
Hát tényleg kula az erdő legalábbis ilyen "hideg" erdő, szar a méheknek, na meg a sok szúnyog kullancs, de akkor se jön ki🤷‍♂️.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3358 Dátum: 2024. Március 17. 10:25 »
Hizlalással kínlódtam egyszer, mócsingolás lett a vége, soha többet.
Régebben többen használták a 38 mm es lépgerinc távolságot, nekem kb rakodók voltak ilyenek örököltem, azok a keretek érezhetően nehezebbek voltak, na de ahoz voltak méretezve a kaptárak is.

*

wr

• 1013
« Válasz #3359 Dátum: 2024. Március 17. 11:20 »
Idézet
Hunor méztérből pillanatok alatt kiseprem, nincs ettől gyorsabb az hétszentség, úgy hogy a család szinte észre se veszi☝️.
Nagy állományt csak így, vagy fekvő, 1 méhész abból is rengeteget el tud kezelni, ha jó a dereka. Engem az egésznapos hajlás megfingat és ez az ami mindig visszatart akármilyen jó az ajánlat.
Te melyik bolygón méhészkedsz? Megnézném, amikor vagytok 220 családra hárman, jó esetben négyen, hogy mennyit söprögetsz le meg hordasz be 2-3 óra alatt, mert ugye utána meg fedelezni meg pörgetni kell, meg este még vissza is kell hordani.
Úgy nekem is nagy lenne az arcom, amikor 100 családra vannak tizenketten, kétszer háromszor annyian mint egy disznó vágáson. Ha ennyien lennénk én ki sem mennék csak nézném a fotelből.
Ha csak ketten szeditek el, és csak egy ember hordja be, majd ugyanez a három ember csinál utána mindent, akkor a fekvőidet hetekig kapirgálnád egy jó hordás után. Nem veszik észre a sepregetést? Hahaha... Megesznek, utána napokig nem lehet a méhesnek a közelébe se menni! A szöktetést, na azt tényleg észre sem veszik.
Mennyi idő alatt söpröd le egy NB18-as minden mézes keretét? Az alatt a másfél perc alatt amíg én a fiókot lekapom és bevitelre kész, biztosan nem! Szerinted itt mindenki hülye?