Ismét előjött seed150 látnoki képessége amikor ezt írja:
"Nagyernyei méhcsaládvizsgálatánál nem lehet a lépsorrendet változtatni a szűkítés miatt. Ugyan oda kell visszahelyezni minden lépet- kivéve bővítésnél,- (de ott is, ) lépsorrend nem változik. Tehát oda vissza kell lapozni, míg nálam nem. Na az mennyi meló?"
Nem kell betartanom a lépsorrendet, és nem kell sehova sem lapoznom, csak ha akarom.
Mivel a keretvállak egy fém sínen csúsznak, egyszerűen az egész "csapatot" oda tolom ahova akarom.
Jelenleg ebben a hűvös időben még nehezen, vagy nem működik, mert annyira összepropoliszozták, hogy nem csúszik a sínen.
20 fok fölött sima ügy.
Arról nem is beszélve, hogy a fészken kívül nincs tele léppel, így sokkal gyorsabb a kezelés.
Lehúzom az oldaltakarókat, ha már az is fias, akkor a legszélére kapja a bővítést, sok az legutóbbi kezeléskor kettőt is.
Ha a 2. lép fias, ott rápillantok felülről, hogy fedett, akkor ismét ide megy a bővítés.
A nyitottat nem szeretem a szélén hagyni, pláne most, hogy holnap megint csak 10 fok lesz.
Eddig még ebből nem volt bajom.
Aztán a Fekete-Fehér Méhészklub ÁSZ-a így folytatja:
"Ezt a baromságot a Németh Zoli is átvette. Felejtd el! Annyit építenek, amennyi helyük van, és amennyire erősek, és amennyi élelem rendelkezézre áll ehhez."
Tehát ő már ott tart, hogy az orosz kutatókat (nem pancserokat) is lefikázza, természetesen az előadásukat nem hallgatta, ahol bemutatták a természetes rajok lépszámait.
Kemény csávó vagy azt megmondom!
Nem fér több méz 11 vagy 10 keretbe mint 12-be?
Megmérted?
Mert én a kollégámnál megmértem, és nem kicsi az eltérés.
Akkor mi a fészkes frásznak használ sok méhész hizlalt méztereket?
Ja, hogy ne kelljen anyarácsot használni, mert abba nem mennek fel...ez is részben igaz.
A többlet mézhozam miatt.
Én a 10 keretes Hunoroknál évtizedekig alkalmaztam, 2-3 méztéri fiókkal a fészek fölött.
Nagyon hatékony termelési fogásnak tartom, és a plusz építés miatt a rajzást is fogja, na meg amennyi fedelezés keletkezik az sem gyenge.
Robi75 írása különösen tatszik, ezt írja:
"Jól működött de két probléma domborodott ki, amit egyszerűen nem tudok bevenni. A kétféle méret, és a sok kis baszott keret.
Az egy külön világ ahoz kellene egy kamionnyi lom hogy hatékony legyen."
Na emiatt a lomok miatt hagytam fel a pakolós rendszerrel.
320 Hunor családom volt a csúcsban, de egész nap pakolásztam, egy fészek matatásnál rengeteg cuccot kellett megmozgatni.
Bele sem kezdek.
Nagyernyei Attila