A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065808 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3300 Dátum: 2024. Március 07. 13:44 »
Te Attila!

Már megbocsáts, de nekem az jön le, hogy seed 150 nem Varga Karcsira gondol amikor ezt írja hanem SZEMÉLYEDRE!   

Szerintem Attilán kívül mindenkinek világos, habár én ismerek kollégáit nagy számban.

Na idesüss Attila mit írtam reggel...

, mert szombattól jobb idő következik,

...és most mit tettek fel az Időképre!

https://www.idokep.hu/hirek/hetvegen-ujra-a-tavasz-gyozedelmeskedik

*

leo

• 210
« Válasz #3301 Dátum: 2024. Március 07. 22:23 »
Seed150 írásai, bár kemények, de hitelesek. Iránymutatóak. Mindenki mérlegeljen. Buksi kedvencem.Jó ember.Szeretném, ha továbbra is írna. Nem lehet mindeki profi, de szükség van méhészek hozzászólására is. Én is csak locsogok és várom a komoly méhészek  iránymutatását. Seed 150 írjál!

« Válasz #3302 Dátum: 2024. Március 11. 07:40 »
Na tehát.
Ha ránézek az időjárás előrejelzésre, akkor látom, hogy jól döntöttem a fészken kívüli lépek felkarcolásáról.
Tegnap egyébként néhány órán keresztül bomba hordás volt a fűzről, fröcsögtek a lépek.
De ettől nem dőlök hátra, mert a fogyasztás is padlógázon van, és nem szeretem a veszélyes szitukat.
A családok gyönyörűen fejlődnek, közel a felét meg lehetett bővíteni.
Sok anya kiment a szélső lépre is, de ez megszokott, máskor is volt ilyen.
Ekkor a legszélére tettem a bővítést, különben tűzés lenne.
A szűk kijáró elé odatéve a kezem, érezni a fészekből kiáramló meleget.
A hét vége körül általános bővítést tervezek, ha megcsúsznék, akkor akár 2 léppel is bővítek.
Kérdezhetnétek, hogy mi ez a tökölődés, miért nem egyszerre csinálom?
Azért mert így lesznek táblás fiasok, és a szűk fészek melege ilyenkor a legfontosabb.
Természetesen ahol már 10-12 kereten vannak az NB-k, és 2 fiókon a Hunor családok, ott ez nem igaz.
Szerintem lehetnek ilyen bő fészken, de mennyit takarnak "bundásan"?
Nálam most 6-7-8 lépen vannak a családok, 4-5 táblás fiassal, melynek a zöme kelő.
15 család csak 4 kereten van, de ott is 3 keret fias, mert kimentek az anyák a szélére.
Az idén maximálisan meg vagyok elégedve a fejlődéssel, de van még mit tenni.
A hétvégére tervezett bővítés után, eggyel nő a lépek száma.
Ugye van egy fontos dátum, április 24 Szent György napja.
Akkorra szokott lenni 6 keret táblás fias.
Mivel az idén a növények állapota (fenológia) is bő 3 héttel előrébb van a szokásostól, gyanítható, hogy ez az állapot előbb fog bekövetkezni.
Lehet április 24-én már fehérek lesznek az akácerdők?
Majd meglátjuk.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3303 Dátum: 2024. Március 11. 08:14 »

Természetesen ahol már 10-12 kereten vannak az NB-k, és 2 fiókon a Hunor családok, ott ez nem igaz.

Ezt láttad valahol?
Esetleg tudnál ilyen méhészetet mutatni?
Olvastál valamikor valakitől akár egy ilyen fejlettségű családról is ebben a naptári időszakban?
Idézd már be!
Sokkal később 20-25 2dm fiasításról idézek cserébe neked. Megígérem. Ugyan az egy hónappal később volt, de most ugye előrébb vagyunk. Tetszikelném is kétszer, ha lehetne.
Egyébként hordás volt tegnap a jó családoknál. Tegnapelőtt -40deka. Előtte + 50-60 dekák naponta. Nálad meg jót tett a karcolás. Ugye ne gratuláljunk?

« Válasz #3304 Dátum: 2024. Március 12. 17:38 »
Továbbra is úgy érzem jól döntöttem a mézes lépek felkarcolásakor.
A mostani időjárás teljesen alkalmatlan arra, hogy kívülről gyarapodjanak a családok.
A hét végén ezeket a felkarcolt lépeket meglocsolom langyos híg sziruppal, és bővítek velük.
Addigra talán normalizálódik ez a banga időjárás.
Nagyernyei Attila

*

buksi

• 466
« Válasz #3305 Dátum: 2024. Március 12. 18:27 »
Egyes méhészek annyit dolgoznak ezekben a pocsék időkben ,hogy már irigylem őket,mert nekem még nem robbantak a családjaim,ha megérem jövőre én is megpróbálom majd máshogy.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3306 Dátum: 2024. Március 12. 18:58 »
Na ezt jól kifundáltad Attila! Ez a szakma csúcsa! :D Ezt miért nem árultad el nekünk hamarabb?

*

Apis

• 192
« Válasz #3307 Dátum: 2024. Március 12. 19:09 »
Én 2 hete nem láttam a méheket, hétvégén tervezem én is az átnézésüket. Nálam a kökény még bimbóban van, néhol nyílik. Tél nem is volt, extrém korai tavasz van, jók a családok így teszik a dolgukat, maguktól, amit kell. Megszorulni nem tudnak, alattuk a 3. 1/2 NB fiók.

« Válasz #3308 Dátum: 2024. Március 12. 20:01 »
Te Attila!

Már megbocsáts, de nekem az jön le, hogy seed 150 nem Varga Karcsira gondol amikor ezt írja hanem SZEMÉLYEDRE!   

"Vannak ugyan demokratikusan választott küldöttek, akik mindent megszavaznak, sőt ötleteik vannak, többségük valamilyen nyomorult méhészettel küszködve éli világát, .."

Különbem Bross a "Boss" nem fontolgatja a lemondását?    (Ideje lenne már ezt a lépést megtennie!)

« Válasz #3309 Dátum: 2024. Március 12. 20:35 »
Továbbra is úgy érzem jól döntöttem a mézes lépek felkarcolásakor.
...................................................................................................
A hét végén ezeket a felkarcolt lépeket meglocsolom langyos híg sziruppal, és bővítek velük.

Fotelban a biztonsági öveket bekapcsolni!

Mindig bekapcsolom mielőtt belépek. Most is megvédett.
Ezzel a nyugalom szigetével tényleg nem kell sokat dolgozni.
Egyébként valóban nem kellene, de valamiért mégis.

Csak úgy magunk között. Ha valamelyik család RÉGEN AMIKOR MÉG VOLT FUMAGILLIN legyengült pl. rossz telelő élelem következtében, akkor az öreg méhészek talán mesélték, hogy ezt a méhekre permetezve valamennyire lehetett kezelni, ugyanis gyengeségükből következően nem voltak képesek a tálcából vagy vályúból elhordani. Ilyen gyengécske családokra természetesen gondolni sem merek, hiszen a múlt évben is 90Kg/ család körüli eredmény született...

« Válasz #3310 Dátum: 2024. Március 13. 05:50 »
Örvendek seed150, hogy nem estél ki a fotelból, de azért hagyd bekapcsolva biztonsági övet.
Nálam egy ilyen kezelés extra gyorsan lezajlik.
Ha nincs sok mézvevőm akkor 1 nap.
A történet úgy kezdődik, hogy kaptártető felnyit, rostaszövet levesz.
Az egész "hóbelevancot", az-az felső többrétegű takarót egyszerre leveszem.
Ezzel kezelésre kész a család, kiveszem a bővítésre szánt lépet, belemártom a húsos-ládába lévő szirupba, szélső keret kibillent, lép betesz, takaró vissza, kész.
Ha ez 2 percnél több időt vesz igénybe akkor már bénázok, mert valami extra dolog történt, mondjuk 2 léppel kell bővítenem.
Tehát amit én jó "szájbarágósan" leírok, az pillanatok kérdése.
Ja, és valóban szépek a méheim, nem panaszkodok.
Mi volt a rakodóban?
Tető le, menekülő le, első fiók le,és akkor voltam ott ahol a "nagybocinál" egy pillanat alatt.
Senki nem állítja, hogy az NB 2024-ben a jövő kaptára, de egy bizonyos családszámig roncsra veri a rakodó rendszert, és elmarad a pakolászás.
Nekem ebből lett elegem.
Kioldhatod az övedet.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #3311 Dátum: 2024. Március 13. 07:46 »
Idézet
Mi volt a rakodóban?
Mondom nálam mi van a rakodóban. Fogalmam sincs, mivel szeptemberben láttam őket utoljára! Az idén még nem volt olyan alkalmas idő amikor azt mondhattam volna magamnak, hogy na jó, most akkor nekiállok és átnézem őket. Mert ha a hőmérséklet engedte volna akkor olyan szél fújt hogy elvitte volna a kalapot a fejemről, ha meg nem volt szél akkor 9-11 fok volt, fehér ember meg olyan időben nem méhészkedik.
Két családot láttam összesen, azokat, amikre rátettem a két anyátlant amik a tél végére lettek. Azt is elárulom, hátha érdekel valakit, hogy ezeket hogy választottam ki. Januárban sztetoszkóppal végig lettek hallgatva, ami gyengébben "muzsikált" azokat felírtam. Ebből ugye önmagában még nem következik semmi, mert nem biztos hogy azért halkabbak mert gyengék, hanem mert fentebb vannak a felső fiókban.
Aztán jött a tepsik kitakarítása, ekkor szintén felírtam azokat amik a lehulló morzsa alapján gyengébbnek mutatkoztak, majd a két írást összevetve döntöttem el hogy melyikekre tegyem rá az anyátlanokat fiókostól.
Itt a tisztuló kirepülés már február első harmadában megvolt, de az első tavaszi átvizsgálás az időjárás okán még várat magára, meg hát minek hűtsem ki a fészket különösebb ok nélkül. A szirupos húsos ládára sem hiszem hogy szükségem lesz, mert a korai virágzó fákról annyi nektárt behordtak hogy a kiterjedt veresedő árvacsalán táblákon csak egy két méhet láttam lézengeni, az idén nem nagyon érdekli őket. De a múlt héten egyik nap olyan zsongás volt a méhes felett mintha rajzás lenne.

« Válasz #3312 Dátum: 2024. Március 13. 07:59 »
Szerintem wr is teljen összezavarodott.
Először ezt írta:
"Mert ha a hőmérséklet engedte volna akkor olyan szél fújt hogy elvitte volna a kalapot a fejemről, ha meg nem volt szél akkor 9-11 fok volt, fehér ember meg olyan időben nem méhészkedik."
Majd így folytatja:
" A szirupos húsos ládára sem hiszem hogy szükségem lesz, mert a korai virágzó fákról annyi nektárt behordtak hogy a kiterjedt veresedő árvacsalán táblákon csak egy két méhet láttam lézengeni, az idén nem nagyon érdekli őket. De a múlt héten egyik nap olyan zsongás volt a méhes felett mintha rajzás lenne."
Tehát 9-11 fokban annyi nektárt(?) behordtak, hogy nincs szükség a karcolásra, meg sziruppal való serkentésre.
Most szívatsz?
Nagyernyei Attila

« Válasz #3313 Dátum: 2024. Március 13. 08:22 »

Mindig bekapcsolom mielőtt belépek. Most is megvédett.

Te Attila! Amikor valamit írsz, akkor gondolj arra, hogy itt (meg máshol is) többnyire gyakorló méhészek vannak! Hülye gyerekeknek ezt elmondod, elhiszik, és talán a végén még megtapsolnak.

Elmondanám én miként bontottam NB-t.
Szép csendben felhajtottam a tetőt. Mivel ebben az időszakban csak 8-10 kereten voltak a méheim. Az egész rostaszövetes rész végig volt takarva egész évben, mert különben bárhogyan takartam a rostás rész alatt, onnét bizony mindig kiszivárgott annyi illat, amitől ha nem volt hordás, izgatottak voltak a méhek, és szaglásztak. Ezután kivettem a rostatetőt (nem sokáig kínlódtam NB-vel, később már vissza sem raktam csak egyet, mivel azalatt volt az etető), majd a takarást. Azután szép csendben füsttel a jobb kezemben  folyamatosan gyengén pöffentgettem a családot olyan intenzitással, ahogy a vastag pétisószsákot sikerült feltépnem a keretek tetejéről. Ha ügyes voltam, akkor csak néhánynál gerjedtek be. Ezután a keretfülek között néhány nagyobb pöffentéssel füstöt juttattam be, mert enélkül a lent lévő méhek nem tudták mi az a füst a magas keretfajta miatt. Ennek a munkafolyamatnak az idejét soha nem mértem, de nálam biztosan egy percnél tovább tartott.

Na most jön az amire egyszer régen engem is rábeszéltek, ezért tudom mekkora felesleges marhaság.

A kivett lépeken nincsenek méhek? Hoppá! Amiket karcoltál. Amiket a szirupba mártasz. Nem kell azokról a méheket leseperni? Nem kell előtte szétfeszíteni kicsit a léputcákat? Ha nem feszíted szét, nem töröd a méhet?
Mi az, hogy a szélső keret kibillent? Amit az oldal takaróval úgy össze zuggoltak, hogy együtt vannak mint a szerelmesek. Vagy egyszerűen elválik, mert olyan néptelenek? Két kézzel óvatosan a méheket nem törve stb...

Ezzel kezelésre kész a család, kiveszem a bővítésre szánt lépet, belemártom a húsos-ládába lévő szirupba, szélső keret kibillent, lép betesz, takaró vissza, kész.
Ha ez 2 percnél több időt vesz igénybe akkor már bénázok,

Na nézzük tovább úgy, mintha méhészek lennénk!
Ha belemártod a lépet a húsosládában lévő szirupba, akkor szirupos lesz. A lécek is. (Na gondolja az olvasó, most aztán megfejtettem a tyúk és tojás problémáját.) De szinte semmi szirup nem fog benne maradni. Ahhoz srégen elfordítva kell többször belemártani, és közben kocogtatni, mert anélkül nem jön ki a sejtekből a buborék, és nem megy a helyébe a szörp. Majd meg kell ismét többször a szirupos láda felett kopogtatni, mert különben végig csorog mindenen, amire a kaptárba kerül. Ez nem kevés idő.

lép betesz, takaró vissza, kész.

Ez se nem így van.
Lép betesz eddig ok. Óvatosan visszatolva a kereteket, pici füsttel nekitolva a takarószűkítő, majd a szűkítőn kívüli keretek. Ezután visszarakva a szívószál, ami szintén kimaradt az írásból, majd lefüstölve a méhek, mert anélkül méhek ezrei szorulnak a felső takaró és a felsőléc, valamint a zugépítmények viaszhidak közé. Feltéve, ha vannak ott sokan, nem csak lézengenek mint egy éve. Aztán rosta vissza, tető óvatosan lecsuk. Szirupos láda tovább, ügyesen mert kilotyog belőle a szörp. Ha nincs takarva, egy idő után a méhek meglepik. Ha takarva van, azt mindig le kell venni, majd visszarakni. Az esetleges csöpögést eltakarítani, mert úgy vettem észre, nálad nem voltak jó hordású napok.
Tehát nem szájbarágósan írtad le, hanem felületesen, vagy ha nem így csinálod, akkor -meg egyébként -nem szeretnék barbár módon dolgozó méhésznél méhecske lenni.

Mi volt a rakodóban?
Tető le, menekülő le, első fiók le,és akkor voltam ott ahol a "nagybocinál" egy pillanat alatt.

Azt már leírtam az imént, hogy mellébeszélsz, az nem egy pillanat.
Na mi van rakodó esetén? Leveszed egyben az egészet. Kész. Felemelem a kaptárvassal egy résnyire a menekülőteret mindenestől, bepöffentek, aztán leveszem. Na az egy pillanat. Meg amikor visszarakom, az is egy pillanat.
De milyen első fiókot veszel le? Most? Az az első fiók, amiben telelnek. Vagy már a fél NB-re gondoltál? Nem értem.
Nálam most ugyan úgy vannak 12 kereten egy fiókon, ahogy szeptemberben betakartam őket.

Ezt a karcolgatásos marhaságot meg felejtsük el! Játék. Megjön a jó idő, és lehet etetni sziruppal. Nem ám locsolni. Ha kevés neki, úgy lecsippenti azt a viaszfedelet, mint pinty, aztán már be is petézte az anya. Sőt a viaszfedélből fiasításfedél lesz, nem szemét a kaptáraljon.

*

Berci

• 317
« Válasz #3314 Dátum: 2024. Március 13. 08:30 »

Most szívatsz?
Nagyernyei Attila

Szerintem Te saját magadat...amire egyébként, a kutatások alapján, a népesség csak 1% képes! Pusztán érdekességként említettem.