A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065898 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3285 Dátum: 2024. Március 05. 19:19 »

A szűkítőn kívül pedig felkarcoltam egy ugyancsak "combos" mézes lépet, gondolva a nehéz napokra.
Mivel ezek a keretek is takartak, kutatás kizárt, és a méhek melegen tartják, mivel a szívószál pont egy méhjáratnyi rést biztosít nekik a spájzhoz.

Nehéz napok. Azok. Neked.
Vazze! Nem tudják hova rakni a friss nektárt. Érted? Hordás van. Óriási.
Felkarcolni?
 Helyet kell adni nekik, mert kiszorultak az anyák.
Közben telefonáltak barátaim. Mondják mit írjak neked. Felesleges. Neked nincsenek normális családjaid.

« Válasz #3286 Dátum: 2024. Március 05. 20:14 »
Nálam is van hordás, és nem kell mit írjál nekem!
Majd 1 hét múlva újra konzultálunk.
Ja, ti akkor már lehet pergettek....
Hagyjuk az ismétlődő üres locsogást!
A méhcsaládok fogyasztása a hideg időben hatványozottan megnő, és én nem szeretek kapkodni, meg jaj nagy a baj, hova tűnt az élelem.
Ehhez már sok szezont töltöttem el a méhek között, és 12 évi méhegészségügyi felelős tisztem alatt is láttam egyes, mást.
Volt akinek Húsvétkor lett hézagos a kaptársora mert...azt hittem kibírják, mondta.
Nem bírták ki.
Az ország sok pontján van szép hordás, én sem panaszkodom, de csak óvatosan.
Senkit nem szeretnék kioktatni, nekem ez a véleményem, és 41 év alatt még sosem volt gondom az élelemmel.
Lehet én nem eszek, de a méheknek mindig lesz mit enniük.
Nekem nem kellene azt sem előírni a sok okos "méhállatjólétisnek", hogy minimum 5 kg-ot kell hagyni.
Nálam a méhek dőzsölnek, sosem zsigereltem ki őket.
Nehéz időszak előtt vagyunk, én készültem Tanár Úr!
Nagyernyei Attila

« Válasz #3287 Dátum: 2024. Március 05. 21:57 »

Majd 1 hét múlva újra konzultálunk.
Ja, ti akkor már lehet pergettek....

Nem pergetünk. Majd ha marad a mostani hordásból, az belemegy a tisztítóba, vagy a repcébe, de karcolni telelőélelmet nem kell. Csak a te ismeretségi körödben volt olyan méhész aki meggymézet is pergetett.

Ugye ugye fiúk!
Ennek a srácnak főként NB18-as kaptárai vannak!
Nektek hihetetlen a meggyről való pergetés?

Fiasítás lesz belőle, mert a várható lehűlés miatt remélhetőleg sokat fogyasztanak az elmúlt napokban begyűjtött nektárból, és nem korlátozzák az anyákat. Ha én most karcolnék, azt visszafednék. Meszelnek, zúgolanak, építenek az ép. keretbe,- elkezdődött a herenevelés- ami nálad még nincs berakva, mert felesleges is lenne.
Igen mi is nehéz időszak elött vagyunk, hamarosan el kell kezdeni a szaporítást, mert már vannak kifényezett bölcsőharangok némelyiknél, ahol a szélső 12. kereten is lógnak a méhek, és lötyög a friss nektár.

*

Apis

• 192
« Válasz #3288 Dátum: 2024. Március 06. 02:08 »
Én is átfutottam az állományt, egy dologra koncentráltam van-e fias , fias keretet nem vettem ki, fedetett meg látni a keret kivétel nélkül. Fias keretet ilyenkor még nem számolgatok. Cc 3 héttel vannak előbbre a családok és sajnos a természet is. Szinte tél sem volt, úgyhogy család sem pusztult és anyátlanban is rekord jól állok. Sajnos az akác miatt lehet izgulni. Serkentést, lepényezést elintéztem tavaly a betelelésnél,1-2 helyen viszont nekem is pótolnom kellett mézes keretekkel az élelmet. (ÉK )Zéró lepény, zéró serkentés, nem fér bele, és az idén ezek nélkül is robbannak a családok. Azért az akácért lehet izgulni, de most ebben a témában nyugodt vagyok. Minek? Ezekért az árakért? Vicc az egész!!! De nekem a méhészet szenvedély és nem megélhetés, de kitartok minden áron!

« Válasz #3289 Dátum: 2024. Március 06. 05:29 »
Ezt írja seed150 egy hozzászólással előbb, de annyira gáz ....gyakorlatilag megsemmisítette magát, mert totálisan érezhető, azt sem tudja miről írok.
Este nem volt kedvem válaszolni, mert alapszintű dolognak tartom, de a jó szívem néha meganyhül.
"Vazze! Nem tudják hova rakni a friss nektárt. Érted? Hordás van. Óriási.
Felkarcolni?
 Helyet kell adni nekik, mert kiszorultak az anyák.
Közben telefonáltak barátaim. Mondják mit írjak neked. Felesleges. Neked nincsenek normális családjaid."

Először is eddig azt gondoltam vannak önálló gondolataid, nem kell telefonos segítséget kérned...tévedtem.
Az egész hozzászólás hemzseg a szakmaiatlanságról, most jöttem rá, hogy te nem is tudod, hogy működik a szűk fészek.
Először is ezt írod, helyet kell adni, mert kiszorultak az anyák.
A szűk fészekben (ha résen vagy) ez nem fordulhat elő!
Miért?...és most figyelj mert ehhez látszik, hogy semmi közöd nincs.
Ha nagy hordás van, és kezdenék kiszorítani az anyát, akkor a válaszfalon, (szűkítőn) átmennek és KIHORDJÁK a friss nektárt, ezért van a felső méhjáratot adó szívószál.
Aki ezt nem próbálta, mint te, azt sem tudja miről beszélek.....ja telefonál, hogy segítsetek, nem értem mit csinál.
Ha pedig fogy a fészekből az élelem, akkor a spájzból (kívülről) fuvarozzák vissza.
Nem nehéz ez akkor, ha az ember tudja mit csinál, no meg 41 éve működik.
Nekem nem kell telefonálnom segítségért, akinek megmutattam, vagy kérdése volt a témában, mind hálásak.
Nincs ezzel semmi gond, én sem kotyogok bele olyan dolgokba amit nem próbáltam.
A végén azt írod.
"Neked nincsenek normális családjaid."...mármint nekem?
Ebben igazad van!
Nem normálisak, amikor még a szélső lépeken is vastagon csüngenek a méhek.
Ma talán sikerül befejeznem a bővítést.
Sajnos ismét egyedül nyomom, ha lesz időm csinálok képet, hogy ne kelljen telefonálnod a méhészeknek.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3290 Dátum: 2024. Március 06. 08:02 »
..................
Először is eddig azt gondoltam vannak önálló gondolataid, nem kell telefonos segítséget kérned...tévedtem.

...............
... ha lesz időm csinálok képet, hogy ne kelljen telefonálnod a méhészeknek.

Amiként szoktuk kérni.

Még1x olvasd el! Szépen lassan!

Közben telefonáltak barátaim. Mondják mit írjak neked.
Telefonáltak méhészek, hogy mit írjak neked. Nem én nekik. Mindenkinek elmondtam -nem csak az este már máskor is, hogy írja meg ő maga, de nem írja, vagy nem regisztrál vissza az általad ok nélkül kizárt, mert HARAGSZIK rád-  Tehát nem én telefonáltam nekik. Ők nekem. Olvasták a buta-ságokat, a zakkant-ságokat. A jelzőket amivel téged illettek viszont ne írják meg, mert ki lesznek zárva újfent.

Na akkor! A szűk fészek rosszul működik most. Lekorlátozza a beömlő nektár az anyákat. Te nekem ne oszd az észt, mert minden hozzászólásodból sugárzik a hozzá nemértés, és a rátermettség hiánya. Rázd meg a kelő fiast, aztán meglátod a szűk fészekben mi van a kikelt fiasítás helyén! Majd menj el egy normálisan kezelt méhészetbe, ahol nem zárt léputcásan tarják a méheket, és nézd meg normális családnál, hogy a szélső lépekben van a friss lé. Ne zavarjon meg, hogy ott is van valamennyi a frissen begyűlő nektárból, de az töredéke a szűkített fészekhez képest.
 Na most akkor más oldalról!!!
Amikor ősszel a szűkített fészken kívül felkarcolod a szórt mézeket, és behordják a fészekbe, akkor ugyanaz történik mint most HA NINCS HORDÁS. De most van. Valóban nem hordja be ilyen hordás esetén a felkarcoltat, MERT NEM TUDJA HOVA te nagyokos. De a frisset sem akarja teregetni a takarón kívülre!!!  Így nyomorítják le a fészket a folyamatosan serkentők is, de most ez a természetes hordásból következik. Azt hiszik a folyamatos etetés úgy működik mint amikor a motornak több üzemanyagot adunk, és attól egyre erősebben dolgozik. Hogyne. Éppen ellenkezőleg. LEFULLAD! A leszűkített fészked is lefullad, miközben beléd ivódott, hogy a gyenge családokkal ezzel próbálod gyorsabb tavaszi fejlődésre ösztönözni.

Ebben igazad van!
Nem normálisak, amikor még a szélső lépeken is vastagon csüngenek a méhek.

Te jó ég! Szokták rád mondani, különösen "oszkár" használja e kifejezést.
A 12 keretes Hunorban lógnak a szélső lépen a méhek, nem a szűkített fészekben. Fel tudnád egyszer fogni, elraktározni a fejben, hogy nem nyúlunk a méhekhez március végéig, mert végig érik a kaptárat? Most a 9-10 léputcásak is, mert már a szélsőbe rakják a nektárt. A ép keret szélsőként már épül, és vannak bepetézett heresejtek. Hányszor regéltél a fontosságáról, és majd valamikor berakod.
Ugyanilyen időjárás volt néhány éve úgy 2 héttel elcsúszva naptárilag, amikor a konténeres méhész, aki olvasta a hülyeségeidet, beszűkítette a családjait. Küldött róluk pár hét múlva képeket. Felmentek a felsőm takarót kirágva az üres méztérbe, aztán táblás herelépeket kellett a méhésznek kivagdosnia. Nem csak a fiókokból, hanem a konténerből is "kivágta" mérgében a herelépeket, láttuk a fűben a rengeteg friss lépet. Saját magán röhögött kínjában, mint mi szoktunk rajtad.

« Utoljára szerkesztve: 2024. Március 06. 08:08 írta seed150 »

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3291 Dátum: 2024. Március 06. 09:03 »
"A szűk fészekben (ha résen vagy) ez nem fordulhat elő!"

Én szeretek "résen" lenni! Csak nem ebben a formában! :D :D

Mi meg azon gondolkodunk "mit kezdjünk" a rengeteg virágporos kerettel, hogy ne szorítsák ki az anyákat, a  begyűlő nektár mellett.

Te meg nagyon légyél "résen"!  :D :D

« Válasz #3292 Dátum: 2024. Március 06. 12:06 »
A szűk petefészek nem elvetendő. :D

Mármint a petés fészek...

« Válasz #3293 Dátum: 2024. Március 06. 18:48 »
Olvasom én seed150 írását, de másodszorra még rosszabb!
"Közben telefonáltak barátaim. Mondják mit írjak neked."
Gyakorlatilag arról van szó, hogy már kérdezni sem tudsz, annyira nem érted?
Lényeg, hogy szépek a méhcsaládjaid.
Szerintem itt kéne ezt a parttalan vitát befejezni, mert nem ismered ezt a módszert, valamint totálisan más a méhlegelőnk.
Majd ha felnősz a feladathoz folytathatjuk.
A képekkel adós vagyok, de fogok csinálni.
A tavalyi évet kivéve általában szépek szoktak lenni IDŐBEN  a méhcsaládjaim, de március 6-án még sosem voltak ennyire jók.
Gyakorlatilag úgy néz ki, hogy az egész állomány termelő lesz.
A kiegyenlítés még vissza van, de 15 %-kiugróan erős, 15% átlag alatti.
Nálad biztosan mind bomba, de a lényeg mindig a pergetési eredmény.
Én sosem dicsekedtem az eredményeimmel, de amikor ugyanabban az erdőben ugyanakkora állományról több mint duplája az eredmény, az mindent eldönt.
A rizsa meg nem érdekel.
Az a ti asztalotok, én a valóságról szoktam írni, bili már rég nincs a közelemben, amibe a kezem lógatom.
Aki a méhészetemben járt, ilyen marhaságokat, hogy ...zakkant, meg nyamvadtak, meg kölyökcsaládok nem szoktak mondani.
El tudom helyezni magam a világban, és nem a sor végén kullogok.
Van néhány méhészet amelyekbe rendszeresen járok, de ott mások az adottságok, főként a méhlegelő, és a meleg építményű konténer előnye.
Ott én is le szoktam padlózni, de ebből kevés van Magyarországon.
Azt gondolom ott ti is kapkodnátok a levegőt, és láss csodát, a szűk fészket, és az anyakorlátozást a méhésztárs műhelyében mutattam meg neki egy üres kaptárban, azóta csinálja úgy mint én.
A szájtépés, az egymásra való licitálás nem az én asztalom.
A jónál is van jobb, így nálam is, de panaszra nincs okom.
Na egy kicsit hencegek a végére.
Amikor Nógrád Megyében az akácmézemet nem tudtam volna egyszerre hazahozni, pótkocsit kellett bérelnem. (Ja és csak a szóló, a MAN volt 7.5 tonnás!!!!!!)
Senki nem mondta, hogy zakkant vagyok.
Ha értelmes szakmai vitát szeretnétek velem folytatni a sértegetést kerüljétek, mert régen jártam oviba.
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2024. Március 06. 18:51 írta Nagyernyei Attila »

*

buksi

• 466
« Válasz #3294 Dátum: 2024. Március 06. 20:10 »
Mondjuk nem értem Attila miért veszi föl állandóan a kesztyűt?-ha nekem megfelel amit csinálok bánom is és más mit csinál.

« Válasz #3295 Dátum: 2024. Március 06. 20:17 »

Szerintem itt kéne ezt a parttalan vitát befejezni, mert nem ismered ezt a módszert, valamint totálisan más a méhlegelőnk.
Majd ha felnősz a feladathoz folytathatjuk.

Ezt a nagyképű süket dumát! Majd ha Te Attila megtanulod a szakmát, amire már igen kevés időd maradt, akkor folytassuk. OK?

Totálisan más a méhlegelőnk? Ezt miből következtetted ki? Ugyan az...
Csak nekem nem egy hideg gödörben vannak a méheim, hanem egy délnyugati napsütötte domboldalban. Amikor nálad még abban a hideg gödörben a sál, vastagzokni, sapka és kesztyű van a kijárón kikukucskáló méhecskéiden, akkor nálam már régen behordták az éjszakai nektárt. Nincs is ledermedt méh szinte soha mint nálad, és erre tízen éve sem jöttél rá.

Sziasztok!
Én meg merek nyilatkozni!
Csapnivalóan rosszul indul a 2015-ös szezon!
Vagy lenne 3 fokkal hidegebb, vagy lenne több ugyanennyivel.
A virágporos méhek tömegével ledermednek a hűvös, változékony idő miatt.

Én ezért választottam telelő helynek Tolna megye leghűvösebb völgyét!

No és az nem csak telelőhely, hanem állandó hely. Jó helyválasztás volt -mondhatom. Ott soha nem lesznek olyan családok amiről csak álmodozol. De nem ez a legnagyobb probléma, hanem a tudás hiánya 40 év után.

Buksi! Egyem meg a kis buksidat. Nálad is sz@rok a méhek? Neked megfelel, hát hogyne felelne meg? Értelmetlen hozzászólásaid is megfelelnek, de van egy szint...

« Válasz #3296 Dátum: 2024. Március 07. 07:00 »
Buksi buksijában megfogalmazott bölcsesség az iránymutató.
Seed150 a Fekete-Fehér Méhészklub jósa, hiszen minden olyant lát ahol sosem volt.
Ez az igazi profizmus.
Tőle kérdezzétek a jövőbeni mézárakat, az időjárást, a majdani hordási viszonyokat.
Különleges képességei irigylésre méltóak....annak aki beveszi őket.
Én csak mosolygok rajta.
Annak is örvendek, hogy már az időjósokat is túllicitálja.
Ide hozzánk -2-őt jósoltak, aztán lett +5.
Hála az égnek.
Biztos nála ma is nagy hordás lesz, tovább szorongatják az anyákat.....ja meg holnap is.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3297 Dátum: 2024. Március 07. 07:43 »
Ha nem tudsz normális érveket felhozni egy írásra, akkor miért próbálkozol?
(Buksi hozzászólásaiba olvasgass bele, aztán...!)

Honnét tudnám én, vagy bárki a jövőbeni mézárakat? Ez most hogy jön ide? De ha már kérdezed.
Addig biztosan nem lesz változás, amíg valakinek nem lesz érdeke megvizsgálni azt, ami Ukrajnán keresztül érkezik. Mindig is csak javítóméznek, vagy a szörpök tuningolására kellet a magyar méz. Ez törvények hiányában szabaddá vált a termelő kivételével minden mézzel foglalkozó szervezet számára. Van ugyan érdekvédelminek nevezett szervezete a méhészeknek, de abban csak csendestagok vannak a kis jussukért -kivéve Kolics Balázs- és van egy Bross nevű elnök. Azt csinál ott mindenki, amit Bross mond, és kuss. Vannak ugyan demokratikusan választott küldöttek, akik mindent megszavaznak, sőt ötleteik vannak, többségük valamilyen nyomorult méhészettel küszködve éli világát, de szépen kiöltözve a valódi méhészeti tevékenységét eltúlozva vagy letagadva mutogatja magát. Időnként nulláznak, majd nevük elhallgatását kérve csendben méheket vásárolnak, és gyakran családjuk távolabbi tagjai sem tudják miért vannak ott más típusú keretek, amikor besegítenek a pergetésnél. Most szerencséjük van, tudnak olcsón méheket vásárolni.
Tehát amíg lehet mézként szörpöt iparszerűen árusítani a boltokban, addig bizony jó az a munkahely, ami minden hónapban biztos megélhetést nyújt.

Az időjósokat hol licitálom túl? Az ugyan igaz, hogy sok méhésszel beszélgettem, és én azt mondtam mindenkinek, ha elfagy esetleg ismét részben vagy teljesen az akác, akkor az nem ezzel a lehűléssel fog bekövetkezni. Gondolom valaki ezt közölte veled, vagy jutott el hozzád valamiképpen a gondolatom, vagy nem tudom miből szűrted le, csak gondoltad esetleg valamiből.
Nálam biztosan nem lesz ma nagy hordás, és szerencsére felhasználják a begyűjtött nektárt, melynek érlelési illatát csak esténként van szerencsém a méhesben sétálva szimatolni. A virágporos sejteket is felszabadítják, a következő napokban. Na nem annyira a hideg miatt, mert szombattól jobb idő következik, hanem a borús szeles időnek köszönhetően.
Talán a meleg vizes itatón is lesznek méhek, mert eddig csak lézengtek.

Na akkor jósoljunk!
Huszadika után -mondtam tegnap a főnökömnek (mert nekem is van)- ha keres a méheknél megtalál, vagy telefonál ha valami elromlik, van rá ember bőven aki megszereli  . Én is elkezdem az átvizsgálást, és kitördelem az ÉP. kereteket.

« Válasz #3298 Dátum: 2024. Március 07. 07:53 »
Azért írtam, hogy te mindenhez IS értesz, és mindent IS látsz, mert ez jön le írásaidból.
Most is összehoztál valamit, ebből egy sort emelnék ki.
"Vannak ugyan demokratikusan választott küldöttek, akik mindent megszavaznak, sőt ötleteik vannak, többségük valamilyen nyomorult méhészettel küszködve éli világát, .."
Emeljük ki Varga Károlyt, aki a Kerekegyházi Méhészegyesület elnöke.
Tegnap beszéltem vele, 1.200 családja szuper, 50 meg gyengébb.
Ő is egy OMME küldött!
Nem gondolom, hogy egy nyomorult méhészettel küszködik, mert Karcsival igen jó a kapcsolatom, hiteles, amolyan "tökös" magyar embernek tartom.
Szerintem pihenj pár napot, mert meggondolatlan írásaid szétverik a klub közösségét.
A többire nem reagálok, semmi értelme...na meg buksi bölcsessége is megnyugtató.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3299 Dátum: 2024. Március 07. 09:32 »
Te Attila!

Már megbocsáts, de nekem az jön le, hogy seed 150 nem Varga Karcsira gondol amikor ezt írja hanem SZEMÉLYEDRE!   

"Vannak ugyan demokratikusan választott küldöttek, akik mindent megszavaznak, sőt ötleteik vannak, többségük valamilyen nyomorult méhészettel küszködve éli világát, .."

Különbem Bross a "Boss" nem fontolgatja a lemondását?    (Ideje lenne már ezt a lépést megtennie!)