A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065786 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3270 Dátum: 2024. Február 19. 15:20 »
A mostani időszak egyik legfontosabb tennivalója közé sorolnám, talán az első helyre a méhek meleg vizes itatását.
Lehet erre legyinteni, de az öreg "vízhordók" komoly veszteséget szenvednek a hideg víz felszippantásakor.
Testük lehűl, és ledermednek.
Néhányan úgy gondolkodnak, hogy ezeknek a szerencsétleneknek nem sok volt hátra, ez van.
Igen ám, de vízre nagy szüksége van a családoknak, és jön a következő aki ismét így jár.
A vége, hogy ez már a létszámon is meglátszik.
Nem beszélve az ilyenkor szokásos repülés közbeni ledermedésre.
Súlyos árat fizetünk ezért a  lazaságért, mert messze még az idő amikor tömegével kelnek a fiatal méhek, és pótolják a hiányt.
Tegnap újságolta egy méhészkolléga, aki országunk déli részében tartja a méheit, hogy már megtörtént az első tájolása a fiatal méheknek.
Annyit mondott, hogy ez még nem egy generáció váltáskor tapasztalható tájoló repülés volt, hanem attól jóval kisebb, hiszen tenyérnyi fiasok keltek ki eddig.
Ahol van megfelelő mennyiségű virágpor, és az időjárás is kedvezett, 2-3 keretben nyitott tenyérnyi fiasok vannak, de több méhésznél már ezek ki is keltek.
Láttam 2 héttel ezelőtti fotókat ilyen fiasokról, ott más simán tájolhattak a szürke méhecskék.
Virágzik a mandula, több keretben fias, kicsit korán.
Én még mindig nem lőttem el a startpisztolyt, talán ha a barka el kezd tömegével virágozni.
Ahogy nézem, ez egy hét, tíz nap múlva következhet be ezen a vidéken.
A napsütötte helyeken már pattog, nyílik ez a pompás virág, az első fantasztikus méhlegelőnk.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3271 Dátum: 2024. Február 28. 19:00 »
Ez nagyon gyenge méhész lehet szakmailag!
Nézzük a hirdetését.
"SZERETNÉL TÖBBET KAPNI A PÉNZEDÉRT? Szeretnél egy kiszámíthatóbb, átláthatóbb üzletet kötni? Maximalizáld a befektetésed induló értékét! Vásárolj méheket tőlem! Keress bátran és gyere el megnézni a szóban forgó családokat. Nem fogsz csalódni! Taszítanak a fekete lecek és az öreg fekete keretek, amiket most valaki lehet éppen neked próbál eladni? Nem vagy te buta gyerek! Válaszd inkább a szebbet, jobbat, fiatalabbat nálam. 🙂
Elszállításnál segítek átpakolni őket a kaptáraidba és közben tételesen megszámoljuk a fias kereteket minden egyes családnál, amit vásárolsz. Méhcsaládjaim szűkítve vannak, ennek köszönhetően szép, kiterjedt fias kereteid lesznek mire megérkezel értük. A családokat összesen 10 db HUNOR kereten kapod, 6 db fias kerettel, csak kaptár nélkül tudom őket adni. Az átadást Április hónap első napjaira tervezem, időjárás függvényében plussz- mínusz pár nap differencia nem kizárható. Az anyák zömében 2022-esek, de akad benne 2021-es és 2023-as is. Helyileg Észak-Kelet Magyarország, BAZ Vármegye, GOLOP településen. Érdeklődni lehet privát üzenetben. Keress bizalommal a részletekkel kapcsolatban! Köszönöm, hogy figyelmesen végigolvastad! ( A fotó tavaly nyáron készült)
Ár: 35.000 Ft/ méhcsalád

Április elején már 10-12 Hunor fiasnak kell lennie.
Nem olvassa az itteni profikat?
Nagyernyei Attila

*

Meki

• *
  • 27
« Válasz #3272 Dátum: 2024. Február 28. 19:31 »
Az idén azért lehet sovány lesz az a hat hunor keret április elejére...
Nem szűkítesz még Attila?
Én ma is dolgoztam az enyémekkel, de a 4-5 NB keretbe nagy kiterjedt, nem ritkán szinte már-már teljes hunor méretű fiasok vannak.
Én ilyet még az életben nem láttam február végén. Persze olyat sem, amilyen állapotban több fa meg cserje, bokor van. Gyümölcsfák, kökény, fűz. Szóval idén azért át kell értékelni a megszokott állapotokat.
Persze aki még most kezd szűkítgetni, az lehet másként látja, vagy annál más a helyzet...

« Válasz #3273 Dátum: 2024. Február 29. 07:49 »
Biztosan jók a méhcsaládjaid, és sokan ezt állítják, hogy ennyire jók még soha nem voltak február végén a méhek.
Én is maximálisan meg vagyok velük elégedve, az átlag népesség és a fiasítás felülete nagy reményre ad okot.
Ami különösen tetszik, hogy eddig nem találtam még anyátlan sem!
De azért nem dőlnék hátra a fotelben, mert a méhlegelő állapota (fenológia) is jó 3 héttel előrébb jár a normálistól.
Ha ezek után nem lesz valami rendkívüli fordulat az időjárásban, hosszan tartó lehűlés, kemény éjszakai fagyok, akkor nagyon korai akácra készülhetünk, ami április közepe-vége körül várható.
Virágzik a sárgabarack, a korai akác már megpattant, de sorolhatnám, hogy milyen fák, bokrok ontják a virágport.
Ebből a legfontosabb a kecskefűz (barka), melynek különlegessége, hogy 20 fok alatt is mézel.
Ez nem sok növényről mondható el.
Annyi virágpor jön róla, hogy már a keretekben is el tudják raktározni a méhek, így ha lenne olyan nap amikor nem tudnának kirepülni, már van friss virágpor tartalékuk is.
Nem emlékszem én sem, hogy a méhek és növényzet az én pályafutásom alatt ilyen állapotban lett volna február végén.
Lehet aggódni, hogy mikor lesz fagy, de az biztos akkor még mélyebbre süllyed a méhészeti ágazat.
Attól rosszabb forgató könyv nincs, hogy kimarad a termés!
A méz ár arcátlanul alacsony, de a nulla termés még ettől is rosszabb.
Nem fokozom a rémtörténetet, de ennek a korai tavasznak szerintem lesz még böjtje.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3274 Dátum: 2024. Február 29. 08:27 »

Ebből a legfontosabb a kecskefűz (barka), melynek különlegessége, hogy 20 fok alatt is mézel.

Nálam elérte több nap egymás után a 20 fokot.
24. 25. 26. 3 nap alatt 20 deka +.
27. 28. 2 nap alatt egyenleg.  Barack 20-30 ha. Árva csalánon zsonganak.
Ha így marad, 4 hét múlva petés bölcsők, mint tavaly.

*

wr

• 1013
« Válasz #3275 Dátum: 2024. Február 29. 09:42 »
Idézet
Lehet aggódni, hogy mikor lesz fagy,
Egy ilyen "tél" után szinte borítékolható hogy lesz. Szagemberek szerint úgy néz ki, hogy márciusban majdnem biztosan nem, tehát majd áprilisban lesz. Valamelyik időjárásos oldalon már február elején azt jósolták, hogy az idén szinte semmi nem lesz mert minden el fog fagyni.

« Válasz #3276 Dátum: 2024. Február 29. 19:12 »
Ma beszéltem egy Fejér megyei méhésztárssal, aki azt mondta annyi friss virágport és nektárt gyűjtöttek már a családok, hogy sokat meg kellett bővítenie, mivel kiszorították az anyákat.
Nálam egyelőre nincs ilyen gond, különösen úgy, hogy mára ide jó időt jósoltak, és fél 2-től esett, és lehűlt.
Ezért nem hiszek a hosszútávú előrejelzésekben sem, mivel már ott tartunk, hogy 1 napra előre sem jön össze nekik.
Nagyernyei Attila

*

nata

• 176
« Válasz #3277 Dátum: 2024. Március 02. 10:50 »
Az elvándoroltatott állományom érdekes módon az új helyen nem járta a vizet, az otthoniak ugyanúgy mentek rá. Bizony, van nektár. Nem gondoltam volna ezt február végén...

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3278 Dátum: 2024. Március 03. 10:38 »
"Fura egy évünk van. Ma átnéztem sebtében a méheket. 4-6 kereten (NB) van fiasítás 50-75% kiterjedésben. Fedik a 9-10 keretet és folyamatosan kelnek az új méhek. Március másodikán!!!!! Be kellett raknom az építtető keretet annyira zúgolnak. Van olyan család, amit 12 keretre kellett bővíteni. Minden hókuszpókusz, szűkítés, fehérjés lepény, szirup nélkül. Ilyet sem sűrűn látni. Észak-Somogy."

Idézet a FACEBOOKRÓL.

Attila! Mit szólsz ehhez?  Nem szűkítget! BŐVÍT!! Vagy az úriember is csak a "vágyait " fogalmazta meg? :)

« Válasz #3279 Dátum: 2024. Március 04. 07:06 »
Ez nagyszerű oszkár!
Akkor március 15-én már rajzanak?
Nálam ez a fiasítás mennyiség 3-4 keretben van.
Ez még hihető is, de a 12 keretes fészek.....?????
Az majdnem egy Hunor fészek Hunor méztérnek felel meg!
41 éve vagyok a méhek között, de le a kalappal, van mint tanulnom....
Azért kíváncsi lennék arra, hogy a 12. lép külső falán is csurig vannak a méhek, le az alsó lécig.
Ha pedig nem, akkor minek?
A fiasítás felülete akkor nálad átlagban 60%,(KB) tehát kevesebb mint nálam.
Az 50% meg azért van mert ......de ez nem oktatás, csak megjegyzés.
Ettől függetlenül biztosan szépek a méheid.
Gratulálok.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3280 Dátum: 2024. Március 04. 10:04 »
Értő olvasás!!!! Fuss már neki még egyszer. Lehet így eljut a tudattodig.

Lassan! 
Szépen!
Szótagolva!

Mint írtam: "IDÉZET A FACEBOOKRÓL!!!

*

buksi

• 466
« Válasz #3281 Dátum: 2024. Március 04. 11:00 »
Vannak különleges méhészek különleges családokkal,ezért tartunk itt!

« Válasz #3282 Dátum: 2024. Március 04. 15:10 »
Bocsánat, oszkár a "facéról" idézte ezeket a bombasztikus családokat, csak annyira fiasokra, meg a 12 keretre voltam rákattanva, hogy elkerülte a figyelmem!
Azért az akác sem alszik.
Egy órával ez előtt fotóztam.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3283 Dátum: 2024. Március 04. 15:17 »
 Buksi, van ott a lópikula, töketlen szövegelés az van, 4-6 kereten fias.....9-10 dik keretet fedik...😂😂😂.
Mi ez a szöveg? Szipusok vagy mi az isten?
Facen sok az eladó amúgy, megy a parasztvakítás, nepper duma tavalyi képek😂😂😂, palimadarakra vadásznak.
Üdv:robi

« Válasz #3284 Dátum: 2024. Március 05. 18:28 »
Ma 11 órától kisebb-nagyobb megszakításokkal méhészkedtem, leginkább a mézkészlet érdekelt.
A családok le vannak szűkítve, mindkét oldalról egy műanyag lemezzel, aminek a méhek felőli oldala, hőtükrös fólia.
A fészkek utolsó lépét néztem meg egyedül, a fiasítás nagysága nem érdekelt, azt rutinból meg tudom saccolni.
Amikor a szűkítő fóliát elhúztam volt meglepi.
Sok családnál az utolsó keret külső oldalán vastagon voltak a méhek, sőt az alsó lécen "lógtak".
Tehát javában tart a generációváltás, és még csak most kezdődik igazán.
Ezért is az előző évi technológiámmal ellentétben nem a szélső lép fészek felőli oldalára bővítettem a családokat, hanem a legszélére, egy jó "combos" mézes kerettel.
Miért?
Mert ránéztem az időjárás előrejelzésre, és így döntöttem.
A szűkítőn kívül pedig felkarcoltam egy ugyancsak "combos" mézes lépet, gondolva a nehéz napokra.
Mivel ezek a keretek is takartak, kutatás kizárt, és a méhek melegen tartják, mivel a szívószál pont egy méhjáratnyi rést biztosít nekik a spájzhoz.
Azért március 5-én ennyi fiatal méh, nem semmi.
Reménykedjünk, hogy a fagy nem viszi el az idei termést, mert attól nincs rosszabb forgatókönyv.
Az eredmény a méheken nem fog múlni.
Nagyernyei Attila