A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065722 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3255 Dátum: 2024. Február 14. 19:53 »

Egyszer sem bontottam kaptárt, csak a fóliákat húztam néhány centit előre!

Nem is gondoltam a kaptárbontásra, nem is írtam ilyesmit, és tökéletesen értem amit csináltál. Beidézem, mert annyira feledékeny vagyok, hogy nem tudom mit írtam nemrég, meg olvasni sem tudok. Vagy nem is én vagyok az? Nézd csak mit írtam.

Tehát az akkor már a második kaptártető emelgetés volt,

Akkor ezen túljutottunk. OK?

Van akinél még nyitva vannak a higiénikus fenekek, vagy a felső takar még nincs telibe.
Én ezt sem tartom jónak, mert olyan mintha nyitva lenne itthon az ajtó, vagy az ablak, bent meg padlógázzal fűtenék.

Nem csináltál te részleges takarást, csak akartál. Le is írtad. Megint belekeveredtél a málnásba. Amikor leírtuk, hogy beindul a fiasítás, és aki nem takart az gyorsan takarjon, és ne részleges marhaságokkal kísérletezzen, akkor telibe takartál, és megszóltad azokat akik azt csinálják, amit előtte terveztél.

Tessék:

Van akinél még nyitva vannak a higiénikus fenekek, vagy a felső takar még nincs telibe.
Én ezt sem tartom jónak,
mert olyan mintha nyitva lenne itthon az ajtó, vagy az ablak, bent meg padlógázzal fűtenék.

Na aztán senkinek nincs kedve, vagy nem érdekli már, de hogyan is van az a reggeli fagyokban veszélyen fiasítás fűtési elképzelés?

Na tessék!
Nálunk ma reggel 1 méter magasságban -2 fok volt, a talajon pedig -3.5
Holnap még hidegebb lesz.
Erről beszéltem (írtam) hogy milyen iszonyú energiájába telik a méheknek, ezt a hőmérséklet különbséget kifűteni, hogy az álcák meg ne fázzanak, majd egészséges méhek keljenek ki.

Iszonyú energiába? Ennek a 20-25dm2 fiasításnak a fűtése? A még meglévő valamennyi telelőméhnek? Most ez komoly?
Majd amikor a NEMZEDÉKVÁLTÁS LESZ, ÉS A 8 KERETEN LESZ FIASÍTÁS, MIKÖZBEN A TELELŐNÉPESSÉG DÖNTŐ TÖBBSÉGE ELVESZETT és még csak 10 000 idei méh lesz, na akkor lehet veszélyes hajnali komoly fagyok esetén, nem ám most. Egyébként nálad most még ettől nem kell tartani, mert nálad igen soká lesz 20-25 dm2 fiasítás.

És örvendek ennek az őszinte mondatnak!
"Ilyenkor már lenni kellene 20-25dm2 fiasnak. Van család amelyik elérte, olyan is aki jócskán túllépte, de a nagy átlag bőven alatta van."
Nincs mi hozzá tenni.
Ha lehetne két "tetsziket" kapnál tőlem.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3256 Dátum: 2024. Február 14. 20:14 »
Már megint vaktölténnyel lövöldözöl!
Tisztelettel megkérdeztem tőled, hogy eljössz e hozzám akkor ha nem fagy el az akác, és nem lesz csapnivaló időjárás.
Azt is felajánlom, hogy meghívlak egy "puccos" borházba kajázni, valamint az üzemanyagköltségedet állom.
Addig pedig megkérlek amíg nem láttad a méhészetemet, és a méhcsaládjaimat ne fantáziálj, hanem a próbálj meg ezen a gyönyörű Földön járni.
Ha eljössz hozzám készíthetsz fotókat, mindent megmutatok.
Szekszárdon kapsz seduxent, ha szükséged lenne rá, mert a valóság sokkos állapotot okozhat nálad.
Szerintem esténként te valamilyen mesekönyvvel alszol el, szegény Grimm testvérek megirigyelhetnének.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3257 Dátum: 2024. Február 14. 21:38 »
Írásod első mondatai után elöntött a gyönyör, már majdnem vágyat éreztem az indulásra, de aztán az utolsó két mondatot többször átrágva úgy érzem, nem igazán szívből jött a meghívás.

Szerintem esténként te valamilyen mesekönyvvel alszol el, szegény Grimm testvérek megirigyelhetnének.
Nagyernyei Attila

Amely álmaimat reggelente itt kifejtem? Gondolkozz! Kire igaz ez?
(Nem sértődtem meg.)

« Válasz #3258 Dátum: 2024. Február 14. 21:58 »
Utolsó soraim valóban ironikusak, de ettől függetlenül szeretettel várlak.
A Fritz Borházban kiváló mustok vannak, és iszonyú finom ragulevesük.
Olyan 12 országból voltak már ott méhészek ahogy számoltam, köztük Etiene, és az Apimondia volt elnöke is.
Szerintem neked is ízlene.
Tőlem mindössze 9.5 Km-re van!
Nagyernyei Attila

« Válasz #3259 Dátum: 2024. Február 15. 07:54 »
Na tessék!
Nálunk ma reggel 1 méter magasságban -2 fok volt, a talajon pedig -3.5
Holnap még hidegebb lesz.

Nem kell ám mindent elhinni nekik!
A holnap ma van, és Sexárdon +7  fok van. Lehet bővíteni.

« Válasz #3260 Dátum: 2024. Február 15. 08:28 »
És mennyit ígértek?
-4-et.
Ez is biztosan az én hibám.
Nagyernyei Attila

*

Apis

• 192
« Válasz #3261 Dátum: 2024. Február 15. 20:03 »
És mennyit ígértek?
-4-et.
Ez is biztosan az én hibám.
Nagyernyei Attila

Úristen!!! Februárban -4 C fokot jósolnak!!! Biztos van olyan kiterjedt fiasítás mint a nemzédékváltás előtt amikor néhány évben számíthat ez.

« Válasz #3262 Dátum: 2024. Február 15. 20:32 »
Úgy látom ez nem egy szakmai klub, hanem valami más.
Olvasd már el miért vannak aggályaim?
Az úgynevezett "inkubátor" állapot létrehozása miatt, hogy a VALÓS TAVASZ beköszönte előtt oktalanul serkentsük a méheket!
Mi olyan nehéz ezen?
Ha most sok álca van az rendkívül megviseli a családokat.
Ha neked ez így jó, tedd  azt.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3263 Dátum: 2024. Február 15. 21:50 »
Mi a probléma?

Nehogy azt mondd, hogy 2 NB kerettől több fias van náluk!
Azt meg kényelmesen ellátják a népes telelő családok.
+7 fok van nálatok. Feb.15. (nem 25.)fél 10. Ha -7 lenne sem kellene aggódni.
Én nem voltam a méhesben, de akik  hívtak azt mondták, ragyogó napsütés, óriási virágporhordás.
Nem ismerem az inkubátor állapotot. Egy marhaság. Szeptember óta semmi macera. 12 kereten vannak, az egész évben takarás felett +5cm hungarocell.
Hogyan serkentenénk? Majd aki akar talán március végén próbálkozhat vele, majd szedegetheti a rajokat.
Mi az a sok álca? Annyi van, amennyinek kell lenni ebben a korai tavaszban.
Nem értem mi a probléma. Ha visszajönne a tél, akkor visszafognák magukat.
A méhek végzik a dolgukat, békén kell hagyni még őket!!!

Más problémák vannak, de arról valamiért nem sok szó esik.
Mondjuk eléggé kevés hír van a belgrádi kiruccanásáról az elnök úrnak, amit Attilától tudhattunk meg, vagy én vagyok elmaradva. Ki hatalmazta fel, hogy ott bármit intézkedjen a tudtunk nélkül, miközben szerencsétlen agyhalottakat záhonyi békemenetre küldte?
Ha meg rosszul tudom, akkor miért nem tudunk semmit erről? Hírzárlat? Ha Attila nem írja le, tudott volna valaki erről az eseményről? Gyanús ez nekem.
« Utoljára szerkesztve: 2024. Február 15. 22:16 írta seed150 »

« Válasz #3264 Dátum: 2024. Február 15. 22:03 »
Ezt írja seed 150:
"A méhek végzik a dolgukat, békén kell hagyni még őket!!!"
Te melyik rovatot olvastad eddig????
Végig ezt taglaltam, hogy nem szabad a méheket hajszolni, hogy több fias legyen!
Ne szabad "tuning" lepényeket adni nekik.
Egyébként ha nem jön vissza a zord időjárás (nem úgy mint 2013-ban), akkor semmi gond nem lenne még úgy sem.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3265 Dátum: 2024. Február 15. 22:44 »
Akkor ok.
De régen nem így gondoltad.

Asz'nongyák az okosok, ezt mindenképpen idézzem be:

Lehet e híggal etetni?
Simán.
Ha megtörtént a tisztuló kirepülés, gond nélkül etethettek.

« Válasz #3266 Dátum: 2024. Február 16. 06:43 »
De az 2 héttel később volt, és már nyomták a virágport.
Akkor is korán jött a tavasz.
De szórakozhatsz a dátummal, időpontokkal.
A 41. szezonom alatt még hasonlók is alig akadtak.
Folyamatosan nézni kell az előre jelzést, bár tegnap hozzánk is -4 et "jósoltak" és lett belőle +7.
Akkor egy hónapra vagy fél évre előre hogy megmondják meg milyen időjárás lesz amikor 1-2 napon belül is ekkorát hibáznak?
A tendenciát viszont jelzi, és én így méhészkedek.
A másik a növények fenológiai állapota.
A kecskefűz (barka) hamarosan indul.
Akkor már ha jó idő van simán lehet szűkíteni, és erősebben takarni.
A mogyoró felénk a végét járja, szórványosan gyűjtik a virágport, de voltak napok (amikor jobb idő volt) hogy szinte minden méhecske virágport hozott.
Majd ha ez állandósul akkor fogok először a méhekkel dolgozni.
Azért is parttalan vita ez, mert óriási eltérések vannak a növények virágzásában az országon belül.
Nálam így áll most.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3267 Dátum: 2024. Február 16. 07:08 »
Most is "nyomják" a virágport.

Valószínűleg túl hosszúra sikerült a hozzászólásom. Megpróbálom még rövidebben. Kulcsszavak.

"...tisztuló kirepülés....megtörtént....etethettek....híggal...."

« Válasz #3268 Dátum: 2024. Február 16. 07:15 »
Valószínű az enyém is.
Leírtam, hogy ez időjárás függő is.
Ha ez február végére esik akkor mi ezzel a gond?
Ha viszont 2013-ra gondolok amikor március 15-én havat lapátoltunk, és hóakadályok voltak,előtte pedig bomba idő.
Így kell értelmezni a dolgokat.
Ha pedig a kötekedés a célod, abba nem állok bele.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3269 Dátum: 2024. Február 16. 07:24 »
Azt --- feladom...