Látom a "fészbukon" és különféle méhész oldalakon, hogy pakolják be a méhészek a virágporos, fehérjés, ásványi anyagos tuning lepényeket, meg a szabadba kirakják a szója és virágporlisztet.
A méhek erősen járják, és megy az éljenzés, hogy....hurrá milyen bombasztikus családok lesznek így.
Én pedig azt állítom, sőt tapasztaltam, hogy ebből igen nagy öngól is lehet, de az biztos, hogy a méhek kárára válik.
A méhcsaládokat a legjobban a korai nagy kiterjedésű fiasítás viseli meg a legjobban!
Mostanra szinte mindenhol el kezdtek az anyák petézni, sok helyen komoly kiterjedésű fedett fiasok is vannak, de ezt mesterséges módon tovább fokozni öngyilkosság.
Évekkel ezelőtt leírtam a saját történetemet, ami egy kísérlettel is felért.
Amikor a Hunor méhészetemet fejlesztettem vásároltam Hunor méhcsaládokat is.
Sáy József harsányi méhésztől.
Neki akkor 600-700 családja volt.
Amikor odaértem mondta, hogy nem jön fel a méhesbe válasszam ki amelyik tetszik.
Így is tettem.
Bomba családok voltak, rettenetesen sok mézzel, fias nuku.
Pedig március elejét írtuk.
Nálam akkor Dél-Baranyában már 3 keret kiterjedt fias volt, amivel meg voltam elégedve.
Igen ám, de ezután jött egy hosszan tartó lehűlés, viharos széllel, hózáporokkal.
Ugrunk egyet az időben.
Akácig a Sáy méhek nagy részét fejnem kellett, és a saját állományomat azokból segíteni.
A startkor nagy különbség volt közöttük, de akácig úgy elhúzott az 50 vásárolt méhcsalád, hogy elképesztő.
Mi történt?
A korai fias teljesen megviselte a zord időjárásban a méheimet, hiszen rengeteg álcával kapták telibe.
A Sáy méhek meg nyugton voltak, a nagy mennyiségű, brutális mézkoszorútól nem tudtak beindulni, meg Északról hoztam őket kárpáti anyákkal.
Ezek jellemzője, hogy később indulnak, de célba előbb érkeznek.
Ebből kiindulva nem tudom hova ez a nagy sietség?
Mindent idejében, majd ha itt lesz a valós tavasz méhésztársak.
Én óvatos vagyok, a fentiekből okultam, emiatt még a fészek szűkítésével várok.
A start időpontja még nem jött el.
De mindenki úgy csinálja ahogy jónak látja.
Nagyernyei Attila