A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065816 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3240 Dátum: 2024. Február 08. 19:06 »
Írtam valamit, de kitöröltem, mert Attila is írt közben. Azt hiszem baj van.............
Kérlek benneteket, legyetek könyörületesek, az indiánok is két okból nem skalpolnák meg.

« Válasz #3241 Dátum: 2024. Február 08. 19:44 »
Vállalom a skalpot!
Tar kopasz vagyok.
Üdv:
Nagyernyei Attila

« Válasz #3242 Dátum: 2024. Február 09. 06:24 »
Az az egyik ok.

« Válasz #3243 Dátum: 2024. Február 11. 18:16 »
Ma több virágport gyűjtöttek a méhcsaládjaim mint egész héten, pedig mindössze 5-6 órát tudtak gyűjteni az esőszünetekben.
Hatalmas batyukkal jöttek haza, szinte a vízre járó méhek kivételével mind virágport gyűjtött.
Hála a télűző mohácsi busóknak.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3244 Dátum: 2024. Február 12. 10:53 »
Látom a "fészbukon" és különféle méhész oldalakon, hogy pakolják be a méhészek a virágporos, fehérjés, ásványi anyagos tuning lepényeket, meg a szabadba kirakják a szója és virágporlisztet.
A méhek erősen járják, és megy az éljenzés, hogy....hurrá milyen bombasztikus családok lesznek így.
Én pedig azt állítom, sőt tapasztaltam, hogy ebből igen nagy öngól is lehet, de az biztos, hogy a méhek kárára válik.
A méhcsaládokat a legjobban a korai nagy kiterjedésű fiasítás viseli meg a legjobban!
Mostanra szinte mindenhol el kezdtek az anyák petézni, sok helyen komoly kiterjedésű fedett fiasok is vannak, de ezt mesterséges módon tovább fokozni öngyilkosság.
Évekkel ezelőtt leírtam a saját történetemet, ami egy kísérlettel is felért.
Amikor a Hunor méhészetemet fejlesztettem vásároltam Hunor méhcsaládokat is.
Sáy József harsányi méhésztől.
Neki akkor 600-700 családja volt.
Amikor odaértem mondta, hogy nem jön fel a méhesbe válasszam ki amelyik tetszik.
Így is tettem.
Bomba családok voltak, rettenetesen sok mézzel, fias nuku.
Pedig március elejét írtuk.
Nálam akkor Dél-Baranyában már 3 keret kiterjedt fias volt, amivel meg voltam elégedve.
Igen ám, de ezután jött egy hosszan tartó lehűlés, viharos széllel, hózáporokkal.
Ugrunk egyet az időben.
Akácig a Sáy méhek nagy részét fejnem kellett, és a saját állományomat azokból segíteni.
A startkor nagy különbség volt közöttük, de akácig úgy elhúzott az 50 vásárolt méhcsalád, hogy elképesztő.
Mi történt?
A korai fias teljesen megviselte a zord időjárásban a méheimet, hiszen rengeteg álcával kapták telibe.
A Sáy méhek meg nyugton voltak, a nagy mennyiségű, brutális mézkoszorútól nem tudtak beindulni, meg Északról hoztam őket kárpáti anyákkal.
Ezek jellemzője, hogy később indulnak, de célba előbb érkeznek.
Ebből kiindulva nem tudom hova ez a nagy sietség?
Mindent idejében, majd ha itt lesz a valós tavasz méhésztársak.
Én óvatos vagyok, a fentiekből okultam, emiatt még a fészek szűkítésével várok.
A start időpontja még nem jött el.
De mindenki úgy csinálja ahogy jónak látja.
Nagyernyei Attila

*

buksi

• 466
« Válasz #3245 Dátum: 2024. Február 12. 15:20 »
Itt a magyarázat,nem kell mindig hencegni februárban a bomba családokkal,sokan mégis ezt teszik,N.A. is!!Van olyan régió ahol kevés a nyári virágpor,így a raktározás is nehéz a méheknek,az enyhe tél zavart okoz,1 fehérjés lepény nem csinál akkora bajt,mintha nem lenne virágpor,nálam is most indulnak az anyák,sosem siettetem őket,jó közepesek,de mindig jók akácra.A hencegés és a cukkolás jó magyar szokás,de az sem bolond aki hallgat!

« Válasz #3246 Dátum: 2024. Február 12. 15:39 »
Itt a nyírség északi részében is mindenféle lepény, virágpor pótló nélkül is elég nagy kiterjedésű fiasok vannak. Véletlenszerűen belenéztem az egyik hunorba két fiókon szűkítés nélkül 4 keretben van fias, abból kettőben fedett, jobbról balról 1-1 nyitott. NB-ben is láttam olyat ahol 3 keretben volt. Virágpor ma indult meg kb két héttel hamarabb mint szokott.

*

buksi

• 466
« Válasz #3247 Dátum: 2024. Február 12. 16:23 »
A lényeg 2 hunor fiókon szűkítés nélkül 4 keretben van fias,akácra már majd 4 fiók is kell.

« Válasz #3248 Dátum: 2024. Február 13. 08:26 »
Látom a "fészbukon" és különféle méhész oldalakon, hogy pakolják be a méhészek a virágporos, fehérjés, ásványi anyagos tuning lepényeket, meg a szabadba kirakják a szója és virágporlisztet.
A méhek erősen járják, és megy az éljenzés, hogy....hurrá milyen bombasztikus családok lesznek így.
Én pedig azt állítom, sőt tapasztaltam, hogy ebből igen nagy öngól is lehet, de az biztos, hogy a méhek kárára válik.

.............
A kollégám Hunor10-ben méhészkedik, már az 5. zacsit adta nekik.
A másik már a 4. lepényt.
Mind a kettő kiváló méhész, és jók a méhcsaládok (láttam őket), de az enyhe télben sokkal több volt a fogyasztás.
.............

Most sokkal enyhébb a tél.
Ha annyi "zacsit" és lepényt adtak akkor nekik, most ha ugyanezt folytatják, valószínűleg már el kell kezdeniük a zaklatást, mert nem fér bele az időbe. Akinek nem világos, nézze meg a dátumot! Normális méhész március vége előtt -bármilyen is a tél és a tavasz- nem háborgatja a méheit. Nem kell magyarázkodás, hogy sokat fogyasztanak, mert enyhe a tél. Valami tényleg profi méhész könyvében olvastam, hogy a méheket úgy kell betelelni, az élelmük hosszú télen is kitartson. Akkor a hosszú tél még azt jelentette, hogy április elején néztek be először a kaptárakba. Ami ilyen lepénnyel, meg zsacsi marhasággal, meg akármivel macerálja a méheit, az vagy hülye, vagy a rosszul elvégzett betelelés miatt kényszerhelyzetben van. Öreg méhészek elmondták, hagyományőrzők még emlékeznek a (fumagillin+nte-sol) lepényre, aminek volt értelme, de az a múlt. A többi lepény marhaság és üzlet. 5-6 hétig nem szabad még macerálni a méheket!!!

*

buksi

• 466
« Válasz #3249 Dátum: 2024. Február 13. 09:42 »
A 30 -40 éve történt tapasztalatok és megjegyzések már nem időtállóak, de az is igaz a NB családjaimat én sem bontogatom ki március vége előtt.Lehet 72 évesen is még kezdő vagyok a mai méhészek között?

« Válasz #3250 Dátum: 2024. Február 13. 11:54 »
"A mai méhészek között." Ez jó.
Megjelentek a négy évszakos méhészek. Mi meg ugye hat hónapig kaptárat sem bontunk, legfeljebb csak belekukkantunk néhányba.

A 30 -40 éve történt tapasztalatok és megjegyzések már nem időtállóak,

Úgy bizony. Például mit írjak be a "tisztuló kirepülés" dátuma rovatba?
« Utoljára szerkesztve: 2024. Február 13. 11:58 írta seed150 »

*

Apis

• 192
« Válasz #3251 Dátum: 2024. Február 13. 17:39 »
Nem ette meg még a kutya a telet! A full nyitott higi alj nálam még nyitva, hogy ne legyen kedvük az anyáknak még nagyon beindulni. Minden téli zaklatás a későbbi nosema melegágya! Drága himi humi lepényekre nem költök, olcsóbb a napraméz és az augusztusi tisztességes feletetés! Legfeljebb majd fűzön karcolok fel nekik mézet, az lesz a serkentés. Egy keret fias felneveléséhez 1/2 keret virágpor kell. A szupi fehérjepótlos lepényekben mennyi fehérje van ? Legfeljebb 10-20% (10-20 dkg)virágporpótló aminek bizonyos százaléka valami fehérje. Ez mennyi fiasra elég?

« Válasz #3252 Dátum: 2024. Február 14. 07:32 »
Na tessék!
Nálunk ma reggel 1 méter magasságban -2 fok volt, a talajon pedig -3.5
Holnap még hidegebb lesz.
Erről beszéltem (írtam) hogy milyen iszonyú energiájába telik a méheknek, ezt a hőmérséklet különbséget kifűteni, hogy az álcák meg ne fázzanak, majd egészséges méhek keljenek ki.
Van akinél még nyitva vannak a higiénikus fenekek, vagy a felső takar még nincs telibe.
Én ezt sem tartom jónak, mert olyan mintha nyitva lenne itthon az ajtó, vagy az ablak, bent meg padlógázzal fűtenék.
Nagyon nehéz megtalálni ebben a kérdésben az arany középutat, pedig arra kell törekedni.
Azt semmiképpen nem javaslom, hogy serkentsük a méheket (méhanyát) a nagyobb mennyiségű peterakásra.
Ugorjunk ismét kicsit az időben!!!!!!!
Március végén, április elején mindig van egy olyan meleghullám, hogy a szűk fészkek meglazulnak, a fiasításnak nincs szüksége a takarásra, a fullra bepetézett lépeken is lézengenek a méhek.
Miért?
Mert szinte az egész csapat gyűjteni indul, és ahogy délután el kezd hűlni a levegő, egyre többen maradnak a kaptárban.
Sosem fogunk rájönni, hogy a méhek ezt honnan tudják, miként szabályozzák de nagyon vágják.
Megfigyeltem, hogy azoknál a kollégáknál ahol hasonló erősségű volt a méhészet, és a szűkítésre nagy ívben tettek, sokkal később indultak a méhek.
A válaszom itt is ugyan az.
A nagy fészket óriási energiával tudják csak fűteni a méhek.
Akkor NEKEM mi a meglátásom, és óvatosan ismételve a javaslatom?
Hogy ne csapjuk be a méheket, várjuk meg a valós tavaszt.
Akkor aztán padló gáz, és csak arra kell figyelni, hogy idejében fékezzünk.
De mindenki úgy csinálja ahogy jónak látja.
Nekem 41 éve működik, erre kis időre meg amit a jó Isten szánt még, nem kívánok rajta változtatni.
Na megyek begyújtani.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3253 Dátum: 2024. Február 14. 08:08 »

Van akinél még nyitva vannak a higiénikus fenekek, vagy a felső takar még nincs telibe.

Tehát akkor nálad már teliben van a takarás. Nagyon helyes.
De akkor miként is van ez az állapot most? Ugye nemrég még invitáltál, hogy menjünk el mi szerencsétlen hozzá nemértők és nézzük meg mi az a részleges takarás, mert 41 év után kitapasztaltad, mi meg ostobák tanulhatunk egy is szakmát. Nem ezekkel a szavakkal, de hasonló kifejezésekkel és stílusban. Ha mástól kapjuk a fejünkre bizonyára sértőnek érezzük, de tőled ez szinte dicséret nekünk.
Tehát az akkor már a második kaptártető emelgetés volt, mivel megelőzte a jó időben az a futó első vagy ki tudja már hányadik átfutó vizsgálatnak nevezett családzaklatás...

A fészkek el kezdtek melegedni, így nekiálltam a részleges takarásnak.

Ebben az esetben minimum 3x bontottál kaptárat az idén.

Ezt az egész reggeli írásodat darabjaira lehetne szedni, mert ha egy 41 órát méhészkedő írta volna akkor még érthető és megmosolyogja az ember, de egy állítólag 41 éve méhészkedő "tollából" igen nevetséges.
Dobálod itt a magas labdákat, de már csak ilyen kezdők mint mi csapjuk le, és reagálunk a pár éves méhészkedéssel a hátunk mögött.
Remélem valaki, aki még nem zaklatja a méheit, van ideje, és érez elég indíttatást arra, hogy ezt reggeli marhasághalmazt kielemezze, válaszol neked a sok-sok butaságra.

« Válasz #3254 Dátum: 2024. Február 14. 18:43 »
seed150 ezt az írásodat nem tudom hová tenni, de valójában egyiket sem.
Miről beszélsz?
Ebből látszik, hogy nem érted a részleges takarást, neked az nincs benne a technológiádban.
Ahhoz, hogy a fészek melegét érezzük nem kell kaptárt bontani, de ez alsó osztály, ott is az első.
Tehát szóra sem érdemes.
Egyszer sem bontottam kaptárt, csak a fóliákat húztam néhány centit előre!
Ekkor ha anyátlanok vannak nekem esnek, de minimum zúgnak.
Egy sem anyátlan!
Oldalszűkítés semmi, de nem okosítalak tovább, hiszen te vágod a méhészkedést, és ezek az írások nem neked szólnak.
Azoknak akik nem a fellegekben járnak, és nem kioktatásnak veszik a "szájbarágós" írásokat.
Majd ha eljön a termelési szezon, és a pergetési idő szívesen látlak, egy feltétellel, én is elmegyek hozzád.
Remélem az akác nem fagy el, nem lesz alatta csapnivaló időjárás.
Áll az alku?
Nagyernyei Attila