Úgy látom van még mit tanulnom, akár BT méhésztárstól is.
Április elején 12 Hunor fiast SOHA SENKINÉL még nem láttam!!!!!!!!!!!!!!
Pedig néhai kollégám ( a legjobb barátom) Bohner Péter oldi méhésznek 12 keretes Hunorjai is voltak, az 1/2 NB méhészete mellett.
Aki nem tudja merre van Old kicsi falu, annak elmondom, hogy Beremendtől még délre, gyakorlatilag Magyarország legdélebbi csücske.
Péter barátomnak 100 méhcsalád körüli volt az állománya, és minden korábban volt mint Tolna megyében.
Többször írtam már, hogy ezt egy éjszakai beszélgetés alkalmával elmeséltem a salgótarjáni "méhészgurunkak" az NB királynak, Buchinger Györgynek.
Tavasszal már ott volt mellettem, amikor pedig az új telephelyemre költöztem a helyemre pakolt.
Ő mondta, hogy itt ....nem kunszt méhészkedni.
Tehát ez ismét a méhészek hülyítésének kategóriája.
Már csak az lenne a tiszteletteljes kérdésem, ha április elején 12 keret fias van, akkor hol a méz?
Rögtön válaszolok is, azért bátorkodom mert 27 évig nyomtam a Hunort, tehát megtehetem.
Ha nem szűkítettem akkor bizony voltak mézkoszorúk, különösen a szélső lépekben, az-az a veselépekben, vagy záró lépekben, ki minek hívja.
Ja, és hol a virágpor?
Ekkor már vége a tavaszi dömping virágport adó fűznek, annak virágporát hova gyűjtik?
Ezt már én sem cumizom be, tényleg kell keresnem egy biztonsági övet, nehogy leforduljak a székből.
Akkor ahogy én gondolom, vagy inkább állítom!
Ha nem szűkítitek a fészket akkor lehet 12 KERETBEN fias, de ez nem egyenlő a 12 KERET TÁBLÁS fiassal.
Pont ez a szűkítés lényege, hogy a szűk fészek full fias, még NB_ben is léctől-lécig!!!!!!!!!!!!!!!!
Nuku mézkoszorú, csak a fészken kívül, vagy a szűk fészek szélső lépeiben némi.
Egy szó mint száz a 12 keretben lévő fiasnak, mézkoszorúval a tetején nincs akkora felülete mint mondjuk egy szűk fészekben lévő 7-nek!
És miért nem rajzik meg?
Mert amikor már a fészken kívül is megjelennek a méhek (kinőtték a fészket), akkor jöhet a bővítés!
Na még 1x.
És miért nem rajzik meg?
Mert ha 1 fiókra ki szoktam engedni a Hunort, és már az is kevés, a méztérbe felhúztam 2-3-4 lépet!!!!!!!
Ez csak akkor lehetséges, ha egyenlő lépes Hunorról beszélünk.
Kollégám, akinek KB keretméretű kis méhészete van, ettől is precízebb.
Egyszerűen amikor kinövik a szűk fészket megfordítja a kereteket, és felkarcolja még a tenyérnyi mézkoszorúkat is.
Mivel állománya 25-30 család, így megteheti, profi méhészek csak a fiókot fordítják meg, persze ha mindkét oldalon van kijáró.
Szeretném ha nem néznétek baleknak, rengeteg méhészetben jártam szaktanácsadóként, Tolna megyei elnökként, méhegészségügyi felelősként, de április elején még SOHA nem láttam 12 keret TÁBLÁS Hunor fiast.
Nagy kiterjedésű, mézkoszorúval a fias felett elképzelhető, de az mint írtam olyan hét, valóban táblás fiasnak felel meg.
Ezeket a sületlenségeket nyomjátok el a kezdőknek, ők még becumizzák.
Én ebből már kinőttem, szeretem a valóságot, ez pedig az álom kategóriája.
Ja, és május 10 után induló akácra addig mi lesz ezekkel a "bombasztikus" családokkal?
Szerintem a válasz írásodból kiolvasható.
Nincs ennyi fiasod, emiatt nem rajzik.
Ha pedig 12 keret TÁBLÁS HUNOR fiasod lenne április elején akkor csak 5 fiókon férnének el akácon!
Ne máááááá....
Nagyernyei Attila