A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065582 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3225 Dátum: 2024. Február 07. 08:01 »
Ezt a májusi képet miért tetted fel?
Ismét fikázni szeretnél?
Méhészetem Tolna megye leghidegebb részén található. (azért vettem meg)
Nálam 4-5 nappal később indul be a virágporhordás, de ennek örvendek.
Leírtam, hogy füst nélkül nem tudtam kinyitni őket, de ma ismét megpróbálom.
A saját méhészetemmel szemben is igen kritikus vagyok, nem szeretek álmodozni, de egyelőre kimondottam szépnek látom őket, veszteségem nincs.
Tavaly a törzscsaládjaim egy része volt olyan, mint most a tartalékok.
Majd beöltözve csinálok róluk úgy képet, hogy előtte nem füstölöm meg, de egy kézzel nehéz a fotót is elkészíteni.
Azért mert egy család felszalad a keretek tetejére nem jelent azt, hogy az alsó lécen is olyan tömött sorokban állnak.
Valamint 15 fokban fotóztam, 20 fok körül szebbet mutat, de méhtömeg akkor is ugyanannyi.
A 70-80%-át szűkítenem sem kell, a többit igen.
Ennyit láttam egy pillanatnyi ránézésre.
A te méhcsaládjaid már biztosan most rajzásra készülnek.
Ha hülyíteni szeretnéd az olvasókat akkor jobb ha nem is nyilatkozol.
Ez egy szakmai rovat ahová a valóságot illik leírni, a mesék más kategória.
Továbbra is fenntartom, ha szeretnéd látni a méhészetemet, szívesen megmutatom őket.
Egyet viszont nem tűrök!
Látatlanba mondasz véleményt, és ez nálam sárga lapos figyelmeztetést jelent!
Nagyernyei Attila

« Válasz #3226 Dátum: 2024. Február 07. 09:47 »
Ki mondott most véleményt?
Sárga lapos figyelmeztetés... :)
Megint csak magadról állítod ki a bizonyítványt!

« Válasz #3227 Dátum: 2024. Február 07. 14:09 »
http://www.omme.hu/aprohirdetes/hirdetes-olvasasa/?id=72674
Szépek. Biztos talál rá madarat ennyiért, de őszintén kinek éri ez meg az eladón kívül?
Akácot jelenleg csak belföldön lehet eladni,  a vegyest meg 6-700 között ha veszik. Tehát méz által úgy térülhet meg, ha piacozok vele és eladom a vegyest 2000, az akacot 3000ert /ez csak példa, tudom hogy van olcsóbb és drágább is/.
Ekkor viszont azon a pénzen amin meheket vennék, kapok jelenlegi áron minimum 20-20 kg akác és vegyes mézet. Ezen 100% hasznot realizalok úgy hogy nincs vándorlás bölcsőzes pörgetés stb. nyűg.
Van még aki pályázat miatt kell vegyen, de az megveszi 30-35 ért.
És van aki el tudja adni a mézet piacozónak, ott viszont a megtérülés problémás pl. elfagyott akác esetén .
Tavaly el lehetett adni ennyiért de idén csak azoknak, akiknek hiányzik az alapvető gazdasági ismeretük.

« Válasz #3228 Dátum: 2024. Február 07. 18:04 »
Ezt a májusi képet miért tetted fel?
Ismét fikázni szeretnél?
Méhészetem Tolna megye leghidegebb részén található. (azért vettem meg)
Nálam 4-5 nappal később indul be a virágporhordás, de ennek örvendek.
Leírtam, hogy füst nélkül nem tudtam kinyitni őket, de ma ismét megpróbálom.
A saját méhészetemmel szemben is igen kritikus vagyok, nem szeretek álmodozni, de egyelőre kimondottam szépnek látom őket, veszteségem nincs.
Tavaly a törzscsaládjaim egy része volt olyan, mint most a tartalékok.
Majd beöltözve csinálok róluk úgy képet, hogy előtte nem füstölöm meg, de egy kézzel nehéz a fotót is elkészíteni.
Azért mert egy család felszalad a keretek tetejére nem jelent azt, hogy az alsó lécen is olyan tömött sorokban állnak.
Valamint 15 fokban fotóztam, 20 fok körül szebbet mutat, de méhtömeg akkor is ugyanannyi.
A 70-80%-át szűkítenem sem kell, a többit igen.
Ennyit láttam egy pillanatnyi ránézésre.
A te méhcsaládjaid már biztosan most rajzásra készülnek.
Ha hülyíteni szeretnéd az olvasókat akkor jobb ha nem is nyilatkozol.
Ez egy szakmai rovat ahová a valóságot illik leírni, a mesék más kategória.
Továbbra is fenntartom, ha szeretnéd látni a méhészetemet, szívesen megmutatom őket.
Egyet viszont nem tűrök!
Nagyernyei Attila

Ez a "májusi" kép, csak nálad májusi.
Másoknál januári.
Oda írta a hírdető:
"Mellékelek néhány képet ami 2024.01.18 készült 5 °c fokban!"
"Ha bármi kérdés van, hívj bátran! tel.: 06/70-63-85-208"
Azon a napon sokfelé havazott.

Az én szempontomból lényegtelen a te méhészeted erősségének állapota. Amiként "cézé" írta, kiállítottál ismét magadról egy bizonyítványt. Ha nálad ez az erős család, akkor milyen a gyenge? Ha nálad májusban néz így ki egy család, ami akor már félNB-ben legalább 4 fiókon kell hogy legyen, akkor ott a fejben is gond van.
Állóméhészetben nincs tartalékcsalád. Vándorméhészetben a vándorlásra nem alkalmas kaptárakba lehet készíteni, mert ha egy kiesik, akkor lehet pótolni, illetve e konténereseknél fontos ugyanez okból. Anyatartalék az más. De az nem tartalékcsalád. NB-ben úgysem lehet tartalékkal mit kezdeni, mert nem tudod rárakni, el sem bírnád, összerakni meg felesleges, marad a kiseprés, de ezt WR már leírta...

"Valamint 15 fokban fotóztam, 20 fok körül szebbet mutat, de méhtömeg akkor is ugyanannyi."
A hirdető pedig 5 fokban fotózta.

"A te méhcsaládjaid már biztosan most rajzásra készülnek"
Rosszul gondolod. Ezért a stílusért másokat kizárnál. Tudjuk, amit szabad Jupiternek...
Nálam 12 keretes Hunorban még csak 2 kereten van tenyérnyi fias, de már van mellettük kétoldalt egy keretnyi friss virágpor. Mint a hirdető képén, nálam ugyanúgy a szélső utcákban és a kaptárfalon is nem csak vannak, hanem lógtak a méhek amikor belenéztem munka után 16 fokban. Én nagyon sok méhésszel beszélek, és fontolgatják, hogy megmutatják neked néhány képben, hogy ebben a korai melegben, amikor még nem kell a sok fiasításon ülni, akkor miként is néz ki egy átlagos méhcsalád.

"Továbbra is fenntartom, ha szeretnéd látni a méhészetemet, szívesen megmutatom őket."

Nem szeretném. Jártak már nálam akik előtte megnézték az állományodat. Akkor nem hittem nekik. Aztán rájöttem, hogy nem hazudtak. Azoknak sem hittem, akik tavaly elmondták, hogy 20 fokban márciusban nálad nem volt repülés, de te aztán bevallottad.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3229 Dátum: 2024. Február 07. 18:17 »
Hááát! Ezekért a képekért még leülni sem volt érdemes a fotéjba, nem hogy övet bekapcsolni. ;) ;D ;D

« Válasz #3230 Dátum: 2024. Február 07. 18:36 »
Állítólag nem lehetett látni a képeket, Oszkár, és látatlanba mondtak valakik valamit. De hol?

Nagyernyei Attila
Nagy segítség volt az a biztonsági öv. Nekem legalább is. Majd leestem a székről.

*

izso60

• 573
« Válasz #3231 Dátum: 2024. Február 07. 18:40 »
Üdv.Uraim!                                                                                                                                          -
Nagy segítség volt az a biztonsági öv. Nekem legalább is. Majd leestem a székről.

Na ja!! A Röhögéstől.. ;D ;D

« Válasz #3232 Dátum: 2024. Február 07. 20:42 »
Aztán mi tetszett annyira, fejtsd már ki.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3233 Dátum: 2024. Február 07. 21:34 »
Gondolom, hogy szimultánt játszol velünk Attila.
Üdv.Uraim!
..........
..........
Nem sakkozom tovább galambbal!

A galamb leszarja a táblát,fellöki a figurákat és úgy járkál olyan gőggel,mintha Ő győzött volna!

*

BT

• *
  • 7
« Válasz #3234 Dátum: 2024. Február 07. 21:58 »
Üdv. mindenkinek. Ezeket is meg kellett egy kicsit füstölni mert a mai szép de szeles időben elég harapósak voltak. Általában olvasója vagyok csak a fórumoknak de már elég szépen leszoktam arról is. Pont az ilyen övbecsatolós véleményem szerint félrevezető megnyílvánulások miatt. A kezdő méhészek csak kapkodják a fejüket és sajnálatos módon el is hiszik a sok sületlenséget ami néha megjelenik az internet világában. Sokszor volt itt már vita tárgya a  szűkíteni nem szűkíteni. Erős állományt leszűkíteni egyenlő az öngyilkossággal. Szűkítésre pátyolgatásra csak a közepesnél gyengébb állományoknak van szüksége. Lehet itt vitatkozni a hogy melyik családnál van nagyobb kiterjedésű fiasítás de amikor az április elején eladás céljából átpakolt családok a 12 keretes hunorokban sokszor bepetézik a szélső kereteket is akkor sztem felesleges. De ugyanez igaz a nagyboci családokra is, ha az erősen jön ki a télből még véletlenül sem kell őket szorongatni mert annak csak korai rajzás lesz az eredménye.

« Válasz #3235 Dátum: 2024. Február 08. 07:40 »
Úgy látom van még mit tanulnom, akár BT méhésztárstól is.
Április elején 12 Hunor fiast SOHA SENKINÉL még nem láttam!!!!!!!!!!!!!!
Pedig néhai kollégám ( a legjobb barátom) Bohner Péter oldi méhésznek 12 keretes Hunorjai is voltak, az 1/2 NB méhészete mellett.
Aki nem tudja merre van Old kicsi falu, annak elmondom, hogy Beremendtől még délre, gyakorlatilag Magyarország legdélebbi csücske.
Péter barátomnak 100 méhcsalád körüli volt az állománya, és minden korábban volt mint Tolna megyében.
Többször írtam már, hogy ezt egy éjszakai beszélgetés alkalmával elmeséltem a salgótarjáni "méhészgurunkak"  az NB királynak, Buchinger Györgynek.
Tavasszal már ott volt mellettem, amikor pedig az új telephelyemre költöztem a helyemre pakolt.
Ő mondta, hogy itt ....nem kunszt méhészkedni.
Tehát ez ismét a méhészek hülyítésének kategóriája.
Már csak az lenne a tiszteletteljes kérdésem, ha április elején 12 keret fias van, akkor hol a méz?
Rögtön válaszolok is, azért bátorkodom mert 27 évig nyomtam a Hunort, tehát megtehetem.
Ha nem szűkítettem akkor bizony voltak mézkoszorúk, különösen a szélső lépekben, az-az a veselépekben, vagy záró lépekben, ki minek hívja.
Ja, és hol a virágpor?
Ekkor már vége a tavaszi dömping virágport adó fűznek, annak virágporát hova gyűjtik?
Ezt már én sem cumizom be, tényleg kell keresnem egy biztonsági övet, nehogy leforduljak a székből.
Akkor ahogy én gondolom, vagy inkább állítom!
Ha nem szűkítitek a fészket akkor lehet 12 KERETBEN fias, de ez nem egyenlő a 12 KERET TÁBLÁS fiassal.
Pont ez a szűkítés lényege, hogy a szűk fészek full fias, még NB_ben is léctől-lécig!!!!!!!!!!!!!!!!
Nuku mézkoszorú, csak a fészken kívül, vagy a szűk fészek szélső lépeiben némi.
Egy szó mint száz a 12 keretben lévő fiasnak, mézkoszorúval a tetején nincs akkora felülete mint mondjuk egy szűk fészekben lévő 7-nek!
És miért nem rajzik meg?
Mert amikor már a fészken kívül is megjelennek a méhek (kinőtték a fészket), akkor jöhet a bővítés!

Na még 1x.
És miért nem rajzik meg?
Mert ha 1 fiókra ki szoktam engedni a Hunort, és már az is kevés, a méztérbe felhúztam 2-3-4 lépet!!!!!!!
Ez csak akkor lehetséges, ha egyenlő lépes Hunorról beszélünk.
Kollégám, akinek KB keretméretű kis méhészete van, ettől is precízebb.
Egyszerűen amikor kinövik a szűk fészket megfordítja a kereteket, és felkarcolja még a tenyérnyi mézkoszorúkat is.
Mivel állománya 25-30 család, így megteheti, profi méhészek csak a fiókot fordítják meg, persze ha mindkét oldalon van kijáró.
Szeretném ha nem néznétek baleknak, rengeteg méhészetben jártam szaktanácsadóként, Tolna megyei elnökként, méhegészségügyi felelősként, de április elején még SOHA nem láttam 12 keret TÁBLÁS Hunor fiast.
Nagy kiterjedésű, mézkoszorúval a fias felett elképzelhető, de az mint írtam olyan hét, valóban táblás fiasnak felel meg.
Ezeket a sületlenségeket nyomjátok el a kezdőknek, ők még becumizzák.
Én ebből már kinőttem, szeretem a valóságot, ez pedig az álom kategóriája.
Ja, és május 10 után induló akácra addig mi lesz ezekkel a "bombasztikus" családokkal?
Szerintem a válasz írásodból kiolvasható.
Nincs ennyi fiasod, emiatt nem rajzik.
Ha pedig 12 keret TÁBLÁS HUNOR fiasod lenne április elején akkor csak 5 fiókon férnének el akácon!
Ne máááááá....
Nagyernyei Attila

*

BT

• *
  • 7
« Válasz #3236 Dátum: 2024. Február 08. 09:10 »
Kedves Attila!

Jobban ismerem Old és környékét mint gondolnád Titó-sarkostol,  Vajda-mári tanyástól,disznólegelőstől az
Oldi fövenytől ( van aki föhemnek hívja)bezárlólag mindenestől. Volt hogy annyi éjszakát töltöttem el ott hogy konkrétan már undorodtam a környéktől! De ezek is csak felesleges mellékszálak pont úgy mint amikor félreviszed a beszélgetés folyamát a ferdítéssel!! Senki nem beszélt 12 táblás fiasról ami ugye 120 dm2 lenne hunorban. De amikor a bal szélső epíttető keretben már ott van a fedett herefias és ne adj isten az anya belekap a másik oldalon lévő szélső keretbe akkor az bizony 12 Keretben fias! Na az ilyeneket mindenképp meg kell szűkíteni főleg a kezdőknek mert azok általában fiatalok és még nagyon megy nekik a fára mászás! Botorság az erős családot szűkíteni csak a rajzási lázat fokozza!!! Nem kell tőlem tanulnod nem is írt ilyet senki, nem is szeretném az észt osztani. Ha én méheket adok el akkor qrva jókat adok. Vásároltak tőlem pár évvel ezelőtt bonyhádi méhésztestvérek is. Amikor eljöttek az egyikük mondta hogy ő be sem jön mert látott ő már méhet eleget. Az első kaptár felbontása után ordított a testvérének, hogy Gabi gyere be ilyet még nem láttál. A nevükből sajnos csak ennyire emlékszem de kajszibarackoznak is így már lehet hogy ismered őket! Ezek nem azt jelentik hogy minden évben ilyen az állomány de nem is nyomom az észt hogy öveket becsatolni! Nem beszélve arról hogy az interneten leírt a kezdők által valamire nézett méhészek felé magas az elvárás. Ilyen volt az atkaírtásról folyó eszmecsere is évekkel ezelőtt amiről később azt mondod bocs hibáztam! Azok akik olvasták és mentek utánad sztem ők is hibáztak. Ki fogja őket kárpótolni na.meg a szomszéd méhészeket akik utána lassan uránnal is írthatják az atkát amit összeraboltak a családjaik és itt megint általánosságban beszélek nem pedig a Te méhészetedről. Végszónak én azt mondom rakd fel a képeidet a Facebook csoportokba és döntsön az internet népe!!  További sikeres méhészkedést kívánok és a részemről én be is fejeztem ezt a semmibe vezető eszmecserét!! Minden jót Nektek!!

« Válasz #3237 Dátum: 2024. Február 08. 09:36 »
Örvendek, hogy így döntöttél!
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3238 Dátum: 2024. Február 08. 10:46 »
Kérdeznék valamit. Lehet rávezet a megoldásra is.

Adott a képeiden látott családjaid, és aBT által felrakott család.

Ha az anya elkezd petézni melyik tud nagyobb kiterjedésű fiasítást takarni?
Ebből következik, ahol több a népesség jobban, gyorsabban kiterjes a fiasítás,   többet tud az anya petézni is.     Ez ilyen egyszerű!!!

Vagy Te rásegítesz nekik fűtő ventilátorral?

Régebben már leírtam. Ősszel nincs tartalék CSALÁD!!! Összerakni, vagy felszámolni az ilyen "kuka" egységeket!
EZ "ALAPVETŐ"!      Te itt rontod el!  Nincs viszonyítási alapod sem,jó és rossz család között. Amit te jónak ítélsz meg, más arra azt mondja szarok. És összepakolja még ősszel, vagy felszámolja.

Másnak meg nem hiszel el semmit. :) :)

"Egyszer mindenki hazaér"!  :D Talán. ;)

« Válasz #3239 Dátum: 2024. Február 08. 18:46 »
Ezt a családot megígérem, hogy folyamatosan fogom fotózni!!!!!!!!!!!!
BT májusi képe kölyökcsalád lesz ehhez a családhoz képest!
Ahogy ma néztem olyan 2-3 hét múlva 1-2 kerettel szűkebbre veszem a fészkét, tehát 7-vagy 6 kereten lesz neki a start.
Ez ugyan az a család amelyiket néhány napja fotóztam!
2 keretben 2 nyitott tenyérnyi fedett fiasa van, a mézkoszorútól nem tud tovább terjedni.
majd jövő héten jönnek a mínuszok, akkor "beleharap" jobban a mézkoszorúba.
Lényeg, hogy az alsó lécig "bundásan" lepjék a méhek a lépeket.
Nem az igazamat szeretném bizonygatni, de amit a mestereimnél láttam, átadom.
Egy fotót sosem fogok készíteni!
A tele hordókat.
A többi csak rizsa.
Akinek ezt elmondtam, vagy megmutattam mindenki a tenyerén hordoz, és hálás.
Egyszer már leírtam, de ez tetszik a legjobban.
A jelenlegi NB király egy előadásán azt mondta....ennyi pénzt még senki nem tett a zsebembe mint Nagyernyei.
Nekem ez mindennél többet ér!
Ha megengedi (név nélkül) egyszer csinálok nála is képeket.
Egyszer kiesett a konténerből, eltörte a lábát.
Akkor segítettem neki, pedig szaktanácsadó voltam, és 250 családot nyomtam.
Repce alatt úgy telepítettünk be egy konténert nála, hogy a 8 NB fias felettit elvettük!!!!!!!!!!!!!!!
Azt mondta, hogy amelyik konténert én csináltam, bomba eredményt ért el vele.
Lehet engem fikázni, szapulni, de évek óta annyira megedződtem, hogy lepereg rólam.
Amit viszont nem tűrök( és ezt mindig meg fogom torolni) hogy úgy mondanak valamiről véleményt, hogy sosem csinálták, nem látták.
Amit én ITT leírok azért vállalom a felelősséget, és le lehet ellenőrizni.
Aki ezt megteszi csupán annyit kérek tőle, hogy mondja ki...bocsánat.
Én nem szégyellem bevallani ha hibázok, pl aktirtásban, házi készítmények pancsolásában stb.
Az a gáz ha valaki nem vallja  be a hibáit!
Én ha vétek bevallom.
Ennyi az egész.
A valóságról kell írni, az álmokat hagyjuk a gyerekeknek.
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2024. Február 08. 18:54 írta Nagyernyei Attila »