A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065532 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3210 Dátum: 2024. Január 16. 08:56 »
Kicsit nem foglalkoznátok a saját méhészetetekkel is?

Most? Január közepén?

Nem neked írom. Senki ne nyissa fel a takarót! Buta emberek találták ki, hiszékenyek és buta méhészek átvették. TILOS!
A szeptember közepén vastagon takart családok 8-10 léputcásak november 5-től január 5-ig 1,1 kg-ot fogyasztottak. (50+60 dkg 2hónap).
A méh ha rést talál a lakásán bárhol, azt beszűkíti. A gyenge család nem. Erős családok még a kijárónyílást is beragasztják sokszor. Volt amikor néhányat nem takartam, mert valamiért kimaradt. Nem volt népveszteség, de feltűnően többet fogyasztottak. Az első átvizsgáláskor ugyanannyi fiasításuk volt. Aztán megtorpantak. Soha nem érik utol a melegen takartakat. A lecsapódó párát a családok majd a fiasítás megkezdésekor felhasználják. Nem igaz, hogy nozéma spórákat meg akármiket szívnak fel a vízzel. A nozéma spórák ha vannak is, akkor nem a levegőben szállva ülnek le valahova, hanem a mézben élnek túl egy ideig. A hidegben egyébként elveszítik csírázó képességeiket ott is. Nem is tud szaporodni, amíg nem indul be a fiasítás, mert 30 fok alatt a fürtben sem csírázik, de ha csírázna is, éhen halna, mert a méh nem fogyaszt virágport, és alkalmatlan a bélfala a táplálék felszívására. Na ugye ahol nem áll le a fiasítás nevelése, ott más a helyzet, de ott meg éppen még nagyobb lesz a  fogyasztás, mert szökik a meleg.
Én valahol azt olvastam, hogy a madarak csak ott zaklatják a méheket, ahol eleséget találnak. Miért jönnek ki azok a méhek a hóra eleségnek? Azt is olvastam amikor az atkás családok atkaszívottjai elhagyják a telelőfürtöt. Na az madárcsemege. A korai fiasítást gondozó maradék méh pedig ürítkezési lehetőség hiányában be fog tojni a kaptárba. Mennek a takart rész alá, aztán ott a felsőlécet is összeszarják. A méhész meg azt hiszi ez a nozéma miatt van. Tehát ha az ilyeneket is vastagon takarják, akkor van némi túlélési esélyük.

Néhány éve jártam Illés Sanya méhészetében, a meleg-építményű konténereinél.
Azok is alsó kijárósak, és persze amelyek szem magasságában voltak, látszott a telelő fürt!
Mondom alulról!
Átlagosan olyan 7NB kereten teleltek, és elmondása szerint amelyiknél szükséges, tavasszal annyira visszaszűkíti, hogy "bundásan" takarjanak minden lépet.

NB-nél azt úgy is kell. Nem ám mint a névrokona, aki hamarosan műlépre fogja söpörni a családokat. (Nem röhög!)

« Válasz #3211 Dátum: 2024. Január 16. 09:07 »
seed150 hol látod írásomban, mert én nem látom, hogy most sarkallok valakit is arra, hogy méhészkedjen.
A rosszindulat ennyire elhomályosítja az elméd?
A meleg építményű kaptáraknak ha telibe süti a homlokfalát a nap, akkor sajnos kiugrálhatnak a méhek.
Emiatt kell leárnyékolni.
Légy szíves tegyél már fel képet a meleg építményű kaptáraidról!!!!!!
Ja hogy neked ilyenek nincsenek?
Akkor meg minek pofázol bele?
Leírtam, hogy a fenékdeszkáimon szinte nincs hulla.
Te azt a következtetést vontad le, hogy amiatt lesznek madárcsemegék mert atkásak.
Ha nem fejezed be a fikázást, repülsz!
Totálisan tönkre teszitek a méhészklubot, de ennek most vége.
Szerencsétlen!
Ezt írod:
"NB-nél azt úgy is kell. Nem ám mint a névrokona,.."
A fia, érted?
Nem, úgy mint a többi szakmai részt sem, csak pofázol.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3212 Dátum: 2024. Január 16. 09:17 »
Attila azért nincs méh hulla az aljon mert amikor ki tudnak repülni a méhek akkor kidobálják amire aztán mennek a madarak! Aztán vajon mitől pusztul el a méhecske ??? Attila kultúráld már magad !

« Válasz #3213 Dátum: 2024. Január 16. 09:24 »
Attila!

Nagyon rossz véleménnyel vannak rólad bárhol megszólalsz. Örülj neki, hogy van még aki veled szóba áll. Higgadj le!
Én soha nem írtam neked olyat, hogy baj van az elméddel, kérlek ha úgy látod az én elmémmel baj van, azt te se közöld, hiszen majd az olvasók olvasva minket ezt tökéletesen látják és jól meg lesz rólam a véleményük.
Nem tudok felrakni már képeket a meleg építményű kaptáraimról, mert megtanultam a méhészkedést, és elavult termelő eszközökkel nem tudnám azt a mézmennyiséget más munka mellett megteremelni, ezért kerestem rá ....... méhészt. Grátisz adtam a méhekkel, csak vigyék el.
Nem szoktam pofázni. Csúnya dolog így beszélni. A cégtől azonnal kirúgnám aki így beszél bármelyik alkalmazottal. Ha nem tudsz értelmesen beszélni méhésztársaiddal, akkor maradj csendben. Nem mi vagyunk az oka a sikertelenségednek, és annak, hogy ma már csak a sikeresen működő vállalkozások maradnak talpon. Ha visszafognád magadat és a földön járnál, mindenkinek jó lenne, mert amerre jársz, ég a lábad alatta  talaj.
Nem mi tesszük tönkre a méhészklubot. Te teszed tönkre akár a méhészetedet.

Dehogynem sarkallsz te másokat méhészkedésre, csak fel sem tudod fogni. Néhány krajcár reményében ingyenes kezdő méhész tanfolyam. Valamiből élni kell ha már ismét baj van a méhészettel.

A fia. Én tudom. Meg én tudok mást is, csak te nem tudod, hogy én tudom. Tudod?
« Utoljára szerkesztve: 2024. Január 16. 09:30 írta seed150 »

« Válasz #3214 Dátum: 2024. Január 16. 09:51 »
Azt írjátok kultúraljam magam.
Ez a ti szintetek, azért folyamodtam ehhez!
Mindenkit a saját értelmi szintjén kell kezelni.
Nem szívesen teszem, de ez való nektek.
Ha értelmes szakmai vitát nem kívántok folytatni, akkor menjetek máshová "bunkózni".
Befejeztem.

Nagyernyei Attila

« Válasz #3215 Dátum: 2024. Január 24. 17:37 »
Aki nem teljesen biztos abban, hogy a méhcsaládokat elegendő élelemmel indította neki a "telelésnek", ők az enyhébb időnek köszönhetően felülről beleleshetnek, hogy merre tart a fürt.
Holnap, és jövő héten is lesz erre alkalmas idő.
Gondolom sokan felszisszennek, hogy ez nem korai?
De az.
Az írásokból, és más méhészeti oldalakon olvasgatva, már többen a cukorlepényezést fontolgatják.
Még mindig jobb adni nekik, mint megvárni, hogy a család éhen vesszen.
A kezdő, és az "új-hullámos" méhészek azt sem tudják milyen az igazi tél, bár ebben a változékony, nem túl hideg időjárásban többet fogyaszthatnak a méhcsaládok.
Ez is rendkívül változó, úgy mint a kirepülés is.
A múlt héten csütörtökön (január 17-én) Szekszárd környékén sok helyen komoly kirepülés volt, aztán másnap meg szakadt a hó.
Ritka eset, hogy nem mentem ki a méhészetembe, mivel a Gyulai Várfürdő most jobban passzolt, de hírek így is elértek hozzám.
Erős egy hónap múlva már indulhat a 2024-es méhészeti szezon, amin én a méhcsaládok fészkének végleges szűkítését értem.
Ez nálam olyan március első napjai, és március 10 között szokott lenni.
Ez sem egy kőbe vésett időpont, ha visszagondolok 2013-ra, amikor március 15-én az országban hóakadályok voltak.
Minden évjárat más, és ez szép a méhészkedésben.
Sok minden megváltozott, a 41 szezonra visszatekintve, de a méhek iránti alázatom egy cseppet sem.
A kedv természetesen kissé alábbhagy, de ez a szakmánk anyagi megbecsülésének tudható be, ami az arcpirító mézárak miatt van.
Reménykedek, hogy a mézhamisítást mint egy komoly bűncselekményt, hamarosan meg lehet fékezni.
Ez ugyanis  a létünk alapja.
Nagyernyei Attila

*

Apis

• 192
« Válasz #3216 Dátum: 2024. Január 24. 20:49 »
Csak szólok: a szuezi válság miatt afrikát kerülik meg a kínai hajók. Lassabban jön és drágábban a kínai áru (méz is)az Unióba. A suzuki gyár már le is állt Mo-on alkatrész hiány miatt.

*

Apis

• 192
« Válasz #3217 Dátum: 2024. Január 24. 20:56 »
Csak szólok: a szuezi válság miatt afrikát kerülik meg a kínai hajók. Lassabban jön és drágábban a kínai áru (méz is)az Unióba. A suzuki gyár már le is állt Mo-on alkatrész hiány miatt. Aki meg ilyenkor lepényezik a saját kárán egyszer majd megtanulja, hogyan és mennyi mézzel kell betelelni egy családot nyár végén.

*

wr

• 1013
« Válasz #3218 Dátum: 2024. Január 26. 14:30 »
Nem kell a kínait félteni, meg fogja oldani, nem is lesz drágább, szóval semmivel sem leszünk előrébb.
A méhek viszont igen, tegnap is, ma is elég sokan voltak az itatón, a kijáró szűkítőket le is szedtem. Na nem azért mert ne fértek volna be, hanem hogy jobban járjon alul a levegő, csökkentsem a szélső keretek párásodását és penészesedését. Tudom, ki kéne ősszel szedni, na de 1. macera, 2. nincs hova rakni, ahhoz sok plusz üres fiók kéne.

*

Apis

• 192
« Válasz #3219 Dátum: 2024. Január 28. 00:41 »
Nálam utoljára novemberben voltak kint úgy rendesen a méhek, azóta volt 1-2 szállingólós nap, de igazi tisztulás nem volt. A full nyitott higi alj miatt nálam nem penészesednek a keretek. 1 1/2 NB méztéri fiókot a fészek alá rakok augusztusban, így csak 1 1/2 Nb méztéri fiókot kell bevinnem tárolni, így a méhek 3 1/2 NB fiókon telelnek, ez kb 2 hunor fióknak felel meg.

*

Apis

• 192
« Válasz #3220 Dátum: 2024. Január 28. 15:13 »
Ma voltam a méheknél, nálam is van már valószínűleg fias, 8 C-on szélcsendes napos időben egyes családok nagyon jártak míg a karácsonyi felmelegedéskor ezek a családok 10-11 C-on alig jöttek ki. Belenéztem felülről óvatosan egy családba amelyik nem járt, ők köszönik szépen jól vannak, fürtbe vannak húzódva, náluk vszleg még nincs fias. De hát nincs ebben már semmi különös, mostanában sajnos már ilyenek a telek. Napforduló után az anya állítólag elkezd petézni, a méhek döntik el, hogy kidobják a petét, vagy felnevelik.

« Válasz #3221 Dátum: 2024. Január 28. 19:50 »
Itt 22-25C fokosak a fürtök hőkamera szerint, 8 megpurcant, ebből 5-öt gyengén teleltem be így feladták, kevesen voltak, 2 ben anyabölcső maradványai voltak, 1ben vegyes fias volt, éhen haltak.

« Válasz #3222 Dátum: 2024. Február 04. 20:28 »
A 41. szezonom a méhek mellett, de ilyen korai startra nem emlékszem.
A déli országrészben dől a virágpor a mogyoróról, ma már nálam is el kezdték gyűjteni.
A szélvédett, napsütötte déli erdőrészemben találtam kinyílott ibolyát!
A kora tavaszi hunyor (mellékelt kép) bontogatja virágszirmait.
Hogy ebből mi lesz?....
A fészkek el kezdtek melegedni, így nekiálltam a részleges takarásnak.
A fészkek végső szűkítésével még várok, ha úgy tetszik az "arany középutat" választom, nem akarom, hogy ilyen korán padlógázzal beinduljanak az anyák.
Szépen, komótosan ahogy a mézkoszorú fogy.
Minimális a hulla, egyelőre veszteségem nincs, a fogyasztás pedig teljesen normális.
Február elején hova rohannak a méhek?
Azt hittem adnak még egy hónap nyugalmat, de át kell szervezzem a teendőimet.
Ez van, hajrá 2024-es szezon!
Nagyernyei Attila

« Válasz #3223 Dátum: 2024. Február 06. 19:35 »
Oszkár ezt kéri tőlem:
"A tartalék családjaid különben hogy teleltek?  Képekkel illusztrálhatnád őket. ( a legbikábbat megnézné sok mindenki.) Még most ,míg nincs összepakolva egy sem."
A képeket úgy nézzétek, hogy füst nélkül nem tudtam megnézni őket, holnap ismét megpróbálom, emiatt kicsit visszahúzódtak.
Amúgy felülről (mint látható) betakartam őket, de a szűkítéssel, és az ezzel járó starttal még várok....jövő héten jön a hideg, nem szeretném ha addigra sok lenne nyílt fiasom.
Február elején nem kell még nyomni a gázt.
A méhészetemre felülről ránéztem, veszteségem nincs (sajnáljátok mi?) a tartalékok is mind megvannak.
Méz doszta, néhány hulla van kidobva, nozema nuku.
Egyelőre ennyi.
Nagyernyei Attila