A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065732 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3180 Dátum: 2024. Január 07. 19:50 »
Ezt írja wr:
"Tehát jól olvastad, van alul egy hunor fiók, meg rajta 4db fél méztér! Nem használ rácsot sem, mert azt a 2-3 lépet amibe belekarcol az anya a fél fiókban..."
Nincs is ezzel semmi gond, lehet  hülyíteni a kollégákat a gyönyörű családok fényképeivel, csak a hol az a mézmennyiség ami ezektől kinyerhető lenne?
Megmondom, a fán.
Én pedig jobban szeretem ha a hordóban van.
Ha a Hunor feletti fiókba is "belekarcol" az anya, ahogy írod, akkor neked dandárban rengeteg a nyitott fiasod.
Ezzel az a gond, hogy a fiatal méhek a dajkálással foglalkoznak nem a hordással.
Így minimum 30%-al csökken a termésed, de mivel nem próbáltad (nem úgy mint én) emiatt össze sem tudod hasonlítani.
Én olyant soha nem állítok, és állítottam amit nem próbáltam!
De kezdjük az alapoknál, amit ezerszer leírtam.
A méhek súgnak, csak nekünk érteni kell, hogy mit is súgtak.
Ugorjunk egyet napraforgó virágzásig (majd visszatérek ide) akkor meglátod miről is beszélek.
Akkor ugyanis már nem illő az anyákat korlátozni, de nagy hordásban (30 kiló felett) megteszik a méhek maguk is, és leváltják a saját anyjukat.
Mi történt?
Gyakorlatilag raj állapotba hozta a család saját magát!!!!!!!!!!!!!
Ezt a súgást kéne megérteni, de van akinek nem megy.
Mivel a raj gyűjt a legtöbbet, ezek a családok ahol anyaváltás volt, megszűnik a nyitott fias, és közel dupla annyi lesz a hozamuk!
A történetnek ezzel vége.
Most vissza akácig.
Emiatt kell az anyát korlátozni, hogy akác DANDÁR alatt minimális legyen a nyílt fias, mert ez a legnagyobb fék a FŐ hordásban.
Tehát ha neked még a felső lépekbe is "belekarcolnak" meg alul is van nyitott, akkor a lehetőségeid közelében sem vagy.
Azzal meg ne kezdjétek, hogy visszaesik a család!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mondjátok azoknak akik még ilyent nem csináltak.
Az NB-t általában 6 lépre korlátozzák, de az 5 jobb!
Ezt mutattam meg egy PROFI, több száz családos méhésznek, és mi volt a reakciója?
Amikor előadást tartott (pedig az apja, nagyapja is méhész volt) azt mondta, .....Attila azzal, hogy ezt megmutatta nekem sok-sok milliót tett a zsebembe.
Végezetül.
Szórakozzatok azokkal akiket még lehet, én erre már nem vagyok vevő.
Most jöttem meg Mórahalomról a termálból, javaslom minden fáradt méhésztársamnak.
Ősz óta legalább húsz alakalommal lazítottam, hogy majd....bírjam tavasszal a strapát.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3181 Dátum: 2024. Január 07. 23:21 »
Ezzel azért vitatkoznék, mondjuk (ha nem permeteznek le) általában jó repcéről megyek akácra. Nem szokott akácra a sok nyilt fiassal gond lenni, mert jobban  az baj hogy nincs, vagy alig van.
A táblás fedettek sorakoznak, és inkább valamennyi helyet kellett adni az anyának.
Ezekről  a h10 es mézteret kétszer vettem le,
A fészek 10 nb rajta anyarács, porzott az egész, 8 táblás fias két szélsőbe virágpor meg kevés pete, nyilt.
Hozzátartozik hogy nagyon jó méheim voltak, előző évben volt anyacsere mindnél, és nagyon jók lettek.
Sajnáltam eladni, inkább beraktam kontiba a 24 esekből őket fészeknek.

Üdv:robi

*

wr

• 1013
« Válasz #3182 Dátum: 2024. Január 08. 11:03 »
Idézet
Nincs is ezzel semmi gond, lehet  hülyíteni a kollégákat a gyönyörű családok fényképeivel, csak a hol az a mézmennyiség ami ezektől kinyerhető lenne?
Megmondom, a fán.
Én pedig jobban szeretem ha a hordóban van.
Ha a Hunor feletti fiókba is "belekarcol" az anya, ahogy írod, akkor neked dandárban rengeteg a nyitott fiasod.
Ezzel az a gond, hogy a fiatal méhek a dajkálással foglalkoznak nem a hordással.
Már megint tévedésben vagy Attila mint mindig. Nála is a hordóban van az akácméz, 67 családtól 16 teli hordó, az szerintem nem rossz, ott voltam nála, láttam. Az anya pont azért megy fel a felesre mert a hunor fészekben már nem talál helyet. És nincs rengeteg nyitott fias ott, mert annak a zöme fedett.

« Válasz #3183 Dátum: 2024. Január 08. 12:14 »
Mondom én, hogy nem értitek.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3184 Dátum: 2024. Január 09. 18:06 »
Tegnap egy helyi méhészklubon mondta egy kolléga, hogy december 31-én tenyérnyi fiasai voltak.
Véleményem szerint ez az általam leírtakkal van összefüggésbe.
Ha az anyának van helye, nincs megfelelően kiszorítva mézzel, akkor ennek ez a következménye.
Lehet ebből később gond?
Attól függ.
Mégis mitől?
Ha ezután hosszú fogságra lesznek ítélve a méhek, akkor a nozema veszély fokozottan megnő!
Mivel a fiasítást nem fogják otthagyni, azt fűteni kell, emiatt megnő a fogyasztás, ezzel a bélsár.
Ha lesz lehetőség kirepülésre akkor semmi gondot nem okoz, de egyelőre most úgy néz ki, (hogyha az előre jelzésnek lehet hinni) legalább egy hólapig nem lesz kirepülésre alkalmas időjárás.
Tehát véleményem szerint azoknál a családoknál ahol most fias van, gond lesz.
Aztán majd meglátjuk.
A méhcsaládok zöme nyugalmi állapotban van, és a hideg is jókor jött!
Nagyernyei Attila

« Válasz #3185 Dátum: 2024. Január 09. 18:29 »

Tegnap egy helyi méhészklubon mondta egy kolléga, hogy december 31-én tenyérnyi fiasai voltak.

Idézetet írta: Berci
Egyébként az atkamentes családok október végére maguktól leállnak. Akinek nem állnak le és átfiasítanak annak nem sikerült az atka elleni küzdelem.

« Válasz #3186 Dátum: 2024. Január 10. 08:58 »
Ezzel a hozzászólással csak részben értek egyet, mivel nem ismerjük a körülményeket, emiatt feltételezzük a dolgokat.
Abban maximálisan igazat tudok adni, hogy az atkás családok (ez az én meglátásom szerint 10-15 atkánál több), akkor az anya nem áll le, mivel folyamatosan pótolni szeretné a keletkezett néphiányt.
Az anya nem tudja, hogy mi az ok, csak azt érzi, hogy....kevesebben vagyunk.
Az atkák jelenléte komoly problémát jelent a telelő méhcsalád számára, mert zaklatják a méheket, így a "megszívott" méhek folyamatosan elkopnak.
Annak idején a Zalaapáti Méhésziskolában Ruff János tanár úr úgy jellemezte az atka méretét, mintha egy felnőtt ember vérét egy patkány szívná.
Azóta már tudjuk, hogy nem a méhek vérével, az-az a hemolimfával táplálkozik az atka, de ez most nem lényeges.
A család az atkák jelenléte miatt nem tud kemény fürtbe húzódni, és még az anya is fiasít, a nozema borítékolható.
Én viszont nem láttam, és nem tudom, hogy emiatt "fiasítja át" a telet, csak feltételezzük.
Ezért a már általam felvázolt problémát is fenntartom, ha van az anyának hol megindulnia, akkor a decemberi tavasz erre pont jó volt.
Ezen még az se sokat segít ha nem takarjuk le őket, csak amolyan ímmel-ámmal, vagy a higiénikus aljdeszkát nem zárjuk be.
A legnagyobb fék a korai fiasításnak a bőséges mézkészlet!
Az csak a méhészt nyugtatja meg, hogy a 2. fiók full mézes.
Az alsóban meg tud így is indulni.
Én ezt belátva ezért teleltettem egy fiókon, nem azért mert néhányotok szerint gyengék voltak.
Mellékelek egy képet amit  a kollégámnál fotóztam március elején.
Úgy mint a sajátomat, NB kereten!(2021.03.05.)
Gyakorlatilag ugyan azt a technológiát alkalmazza mint én a Hunorban, és a mai napig vándortársam.
Ez ugyan KB keret méret, ezek a családok 7KB kereten teleltek, és akác előtt folyamatosan csapolni kellett őket, hogy a kolléga bent tudja tartani a csapatot akácig.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3187 Dátum: 2024. Január 11. 08:42 »
Na most akkor ismét az igazmondásról!!!

Már máskor is felrakta Attila ezt a képet. Nem kevés munkámba került amire végre megtaláltam. Laikus, hiszékeny, elfogult, esetleg figyelmetlen, vagy kezdő méhésznek belehet adni bármit.
Aki viszont veszi a fáradságot és letölti azt a képet, majd kinagyítja, az láthatja, hogy bizony azon a megszorított család fotóján valószínűleg csak 3 kereten van fiasítás.
 Az igaz ugyan, hogy ott aztán látványosan "léctőllécig" de miként is lehetne másként, amikor agyon van szorítva. Ha figyelmesen megnézi aki kinagyította, akkor láthatja a szélső léputcában nincsenek méhek, a következőn alig vannak méhek, tehát a mellette lévőn -balra haladva- sem lehet fiasítás (esetleg egy tenyérnyi alul).
 A felsőléc alól kiették ( a képen a kaptárban lévő jobbról látható lép) már a mézet, és lefelé haladva bontogatják a telelő élelmet, vagy az oda berakott fedett mézes keretet.
Na azért kerestem meg leginkább ezt a fotót a régebbi hozzászólásból, mert ott ugye arról volt szó, hogy gyakran a szélső lépbe is fiasít az anya. Ez biztosan nem az a család.

A szűk fészekben a JÓ anyákat nem szorítják ki, sőt még a vese lépben is csinálnak neki helyet.

Nem fűzök hozzá semmit. Mindenki gondolkozzon el ezen!

« Válasz #3188 Dátum: 2024. Január 11. 09:19 »
Mivel seed150 méhésztár ezt írta kénytelen vagyok rá reagálni:
"Na azért kerestem meg leginkább ezt a fotót a régebbi hozzászólásból, mert ott ugye arról volt szó, hogy gyakran a szélső lépbe is fiasít az anya. Ez biztosan nem az a család."
Te látod az etető vályú melletti lépet is?
Küld már át nekem is azt a képet.
Akkor biztosan azt is láttad a kép alatt, hogy ez ÁPRILIS 5-én készült.
Lehet akkor neked már NYÓC keret fiasod volt?
Ez a 3 táblás szinte egyszerre kel ki, akkor pedig résen kell lenni.
Valamint te füstöt sosem használsz, így szépnek látszanak a BOMA családjaid.
Többször írtam, hogy én a valóságot közlöm veletek, az álmaimat gyerekkoromban hagytam.
Továbbra is az a véleményem, hogy április első napjaiban ez egy szép család, 3 NB fiassal.
Ez 1/2NB-re vetítve 6 fias.
Akkor ez miért is kevés ilyenkor, kérlek fejtsd ki.
Ez akkor még néhány nappal a bővítés előtti állapot.
Attól kezdve viszont hetente gyarapodik a család minimum 1 fiassal!
Akác előtt az ilyeneket fékezni kell, mert megrajzana.
Repce virágzás elejére pont termelők lesznek!
De mivel ezt sosem próbáltad, bármit írsz teljesen hiteltelen!
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2024. Január 11. 09:25 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #3189 Dátum: 2024. Január 11. 09:57 »
Attila én nem tudom de nálam nem kevés családnál van már ápr. 5 8-10 keret fias igaz nem mindnél szerencsére de amit te mondasz a 3 keret szerintem az a rajokkal termelünk kategoria …. Aztán ki tudja lehet ezek simán hozzák a 90+kilos átlagot egy évben… Te Attila 3 NB keretet petézik egyszerre az anya ??? Mesélj még! Az 5 keretből 3 fedett fias 2 mézes hol a nyitott ?
« Utoljára szerkesztve: 2024. Január 11. 10:04 írta Sancho Panza »

*

wr

• 1013
« Válasz #3190 Dátum: 2024. Január 11. 10:36 »
Attila! Nem ismered azt a mondást, hogy ami nem megy azt nem kell erőltetni?
Idézet
Abban maximálisan igazat tudok adni, hogy az atkás családok (ez az én meglátásom szerint 10-15 atkánál több), akkor az anya nem áll le, mivel folyamatosan pótolni szeretné a keletkezett néphiányt.
Az anya nem tudja, hogy mi az ok, csak azt érzi, hogy....kevesebben vagyunk.
Az atkák jelenléte komoly problémát jelent a telelő méhcsalád számára, mert zaklatják a méheket, így a "megszívott" méhek folyamatosan elkopnak.
Hozzáteszem, ez már komoly teljesítmény, hogy 3 mondatba sikerült bezsúfolni több nagy ökörséget is, azaz egyik állításod sem fedi a valóságot. És akkor csodálkozol a reakciókon. Nem kell csodálkozni.
1. Ha 15 (netán 20) atka van egy családban, attól az miért atkás? Jó, a szó szoros értelmében véve, ahol 1db van már az is az. Atkás családról akkor beszélünk amikor százával vannak a méheken, meg ezrével a fiasban.
2. Az anya nem azért áll vagy nem áll le mert bármit akar, jobbára a dolgozók irányítják.
3. Attól, hogy marad 20 db atka egy családban a télre, attól még az anya vagy ugyanúgy leáll vagy sem, ennek ehhez semmi köze.
4. Az anya nem szeretné pótolni a veszteséget, arra a dolgozók sarkallják ha úgy érzik.
5. Attól, hogy van 20db atka egy családban, nem lesz néphiány. Tudjuk, hogy előtte mennyi atka volt a szezonban? Nem tudjuk, csak azt, hogy most mondjuk 20db van, de ebből nem következik az, hogy a szezonban 5000db volt, ahogy az sem következik hogy csak 300db.
6. Hogy 1db vagy 15db atka van télen a méheken az nagyon nem mindegy (a következő érve nézve), de amit írsz abból a szempontból teljesen mindegy, mert a lényeg, hogy nem 600db van, 20-30db atkával a hátán a család még ugyanolyan nyugodtan telel.
7.  A "megszívott" méheket nem az a 20db atka szívja meg, azokat megszívták már a nyáron meg az ősszel, és azok már nincsenek is ott a telelő nép között, az a néhány ami meg mégis az meg majd kimegy egyesével és elpusztul. Amelyik telelő méh érzi hogy vele nagy baj van, az fogja magát akár nulla fok alatt is és kirepül elpusztulni, így védve a bajtól a társait. Így működik a kolónia.

Egyébként is, a múltkor még azt írtad, hogy 50 maradék atkánál zárókezelni kell. Szerintem meg 50 maradék atkánál még el kell végezni legalább 4 kezelést, vagy el kell venni az összes fiast és akkor (talán) 2 kezelés is elég.

« Válasz #3191 Dátum: 2024. Január 11. 16:55 »

Ez a 3 táblás szinte egyszerre kel ki, akkor pedig résen kell lenni.

Nem tudom felmerült-e már másokban is: VANNAK NEKED MÉHEID?
Az a 3 táblás fias egyszerre kel ki? Most muszáj minden nap a medvét inzultálni, majd leverni a sakktáblán a bábukat?

Nem egyszerre kelnek ki. A következő 21 napban fognak kikelni. Tehát fénykép elkészültének napján, vagyis az ötödikén lerakott petékből majd 26-án fognak csak kikelni.
Azok a méhek akiket dajkálnak a 26. után keltek, azok még az akácvirágzás végén sem fognak gyűjteni, de még csak érlelni sem. Az előtte lerakottak neveltjei igen, de azok is csak azért, mert a zárás következtében nem lesz mit dajkálni.
Tehát lassabban! A május 1 után lerakott petékből 21. után lesznek méhecskék, amelyek 6-8 napos koruk előtt még akkor sem fognak gyűjteni akácról, ha rajállapotba helyezik őket!!! Addigra már vége az akácnak nálad.
Akkor ugye az a 3 keret fiassal rendelkező családocska április 5. nudli. Nekem is volt NB-m. Ha családbontáskor ilyet találtam, felsírtam, hogy ezzel meg mi történt? Ezekből kettőt össze kell rakni. Nálam is vannak néha ilyenek, azonnal összeraknám őket, ha nem lenne sok sok 8-9 sőt néha 10 kerten fiasom Hunorban, amiket viszont csapolni kell, mert tényleg elfognak rajozni, de már az is probléma, ha csak kotlanak.

Akkor amit kértél, kifejtettem. Ugyan nem látom az etető vályú melletti keretet, de a többit látom, és bírok akkora rálátással, aminek következtében meg tudom állapítani egy család minden időszakbani erősségét puszta ránézéssel. Az egy nagyon gyenge családocska.
Egyébként Karcsi a kép alapján kevesebb füstöt használ? :)

« Válasz #3192 Dátum: 2024. Január 11. 17:12 »
seed 150 mivel felmerül benned az a kérdés, hogy vannak e méheim, akkor hogy veszed a bátorságot, hogy kritizálsz?
Nézzük Te mekkora badarságot hozol össze amikor ezt kérdezed:
"Az a 3 táblás fias egyszerre kel ki? "
Én mit írtam?
"Ez a 3 táblás SZINTE egyszerre kel ki, akkor pedig résen kell lenni."
 A szinte szócskát kifelejtetted, aztán elemzed a saját marhaságaidat.
Az ilyen egyöntetűen fedett fiasból 21 nap múlva kelnek ki a méhek?
Hol látsz te itt nyitott fiast?
Küld már el légy szíves!
Most vizsgáztatsz?
A fedett fiasból az utolsók is kikelnek 10-11 nap múlva.
De ha az anya szinte egy 24 óra alatt petézett ennyit, azért írtam, hogy résen kell lenni...mert szinte egyszerre kelnek ki.
És ha ezek már kelő fiasok, akkor robban a család.
Próbálkozz mással homokozni.
Wr írására meg nem reagálok, ő sajt magát is égeti, mivel a végén nekem ad igazat.
Ennyi.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3193 Dátum: 2024. Január 11. 17:52 »

De ha az anya szinte egy 24 óra alatt petézett ennyit, azért írtam, hogy résen kell lenni...mert szinte egyszerre kelnek ki.

Nagyernyei Attila

Ha az anya 24 óra alatt petézett ennyit, akkor tényleg 24 óra alatt ennyi fog kikelni.
 ;D ::)

Nem tudod te már merre hány méter...
Egy NB-t 24 óra alatt? Most keressem vissza hányszor röhögtetted ki magad már ezzel a hülyeséggel?

« Válasz #3194 Dátum: 2024. Január 11. 17:58 »

Wr írására meg nem reagálok, ő sajt magát is égeti, mivel a végén nekem ad igazat.

(talán) 2 kezelés is elég.

Talán...