A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065585 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3165 Dátum: 2024. Január 06. 18:31 »
Miért?
Fordítva ültél a szamárra?
Nagyernyei Attila

« Válasz #3166 Dátum: 2024. Január 06. 18:34 »
Úgy érzem ez sokatoknak magas labda, de megértem, hiszen az eredményes méhészkedést nem túl sokan űzzük.
Emlékeztetni szeretnélek benneteket néhai Buchinger György salgótarjáni méhészre, aki ezekre a benyögésekre így válaszolt volna ízes tájszólásával...
...Ne foglálkozz velük Átillá! Hát nem értik úgyse.
Nem kell mindenkinek annyit pergetni mint nekünk.
Tudjátok a mai napig ő tartja az akácon a rekordot!
A többi meg smafu fiúk.
Én örvendek, hogy sokat tanulhattam tőle.
Ehhez a technológiához fel kell nőni, de nem a szátokkal, a tettekkel.
Wr ha egy fiókra tette volna akác alatt az anyát, mint Cserényi doktor, valószínű nem ócsárolná le az 1/2NB-t sem.
De hol az alapvető tévedésetek?
Amikor azt a kérdést teszitek fel...minek az anyát korlátozni?
A meccs itt eldőlt.
Van aki termel, van aki meg szeretne termeli de nem tud.
Minden rendszerben lehet kiváló eredményt elérni,a Hunorban is, sőőőőőőőt.
De ha ott is szabadon bóklászik az anya, akkor az eredmény nagyon karcsú.
Na nem oktatlak tovább benneteket, mert még a szamaras bácsi ismét röhögő görcsöt kap, hogy mit hagyott ki az életben.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3167 Dátum: 2024. Január 06. 19:08 »

Wr ha egy fiókra tette volna akác alatt az anyát, mint Cserényi doktor, valószínű nem ócsárolná le az 1/2NB-t sem.

Nem tudsz te semmit, csak okoskodsz. Olyan ez, mint amikor a zalai mindetegybenpergetünkkel próbáltad az NB előnyeit elhitetni velünk, aztán ment az akác vegyesbe.
Majd kérdezd meg alkalomadtán, hogy a látogatóba érkezett méhész miként látta a kotló állományt akáckor az egy fiókra zárt félNB-ben, és mire valók a segédek, és a három lábú fejőszékek?:):):) Mennyi bölcsőt képes akáckor a félNB termelni?
Valószínűleg nem ócsárolná le WR, hanem felgyújtaná. Becsületes méhész lévén nem adná el másnak, mert lelkiismeret furdalása lenne a méhésztársa szenvedése miatt azzal a nyomorult semmiérő kaptártípussal, amit azért találtak ki, mert könnyedén szerettek volna a fekvőből rakodót készíteni, csak ugye nehéz volt a fiók, és lent maradt a méz, mint nálad..
Álomvilágodból írod a hülyeségeidet.
Ébredj már fel!
Hol van az a tőke, amit feltudsz mutatni 40 év után?
Olyan fiatal méhészekkel (is) vitatkozol, akik sokszáz családos méhészeteiket kezelik. Néhány év alatt többet értek el, min te egész életedben. Nekik osztod az észt. Fészbukon is.
Igen. A meccs eldőlt. Valóban van aki szeretne termelni, de nem tud. Átillá! A múltat építed.
Azt hiszed haragszik rád valaki is? Árad a düh a gondolataidból, pedig nem mások a hibásak. Dehogy. Nekik terem annyi amiből megélnek, mert sok családdal dolgoznak, kevesebb munkával, és olcsóbban. Sajnálnak, mert látják, hogy nincs kiút.
Boldog névnapot!

« Válasz #3168 Dátum: 2024. Január 06. 19:20 »

De ha ott is szabadon bóklászik az anya, akkor az eredmény nagyon karcsú.

Nagyernyei Attila
Nem öregem akácon a 3. naptól le van korlátozva az anya napraforgón detto.....

« Válasz #3169 Dátum: 2024. Január 06. 19:30 »
Így van.
De a fekvőben már addigra legfeljebb csak kelő van, mert kipergethetetlen lenne a telelőélelemmel dúsított repcének vagy galagonyának nevezett málé. Na ugye aki még erre sem képes (anyazárás), az pergeti a fiast is. Majd akácon is. Aztán nincs fiatal méh júniusban, megy a serkentés minden nap, és még jobban tarol a nozéma.
Ezeknek hiába írod le, hogy 3x kell napraforgót pergetni, mert már néhány nap hordás után esélye sincs az anyának a peterakásra. Felesleges ...

« Válasz #3170 Dátum: 2024. Január 06. 19:37 »

Amikor azt a kérdést teszitek fel...minek az anyát korlátozni?
A meccs itt eldőlt.

Nagyernyei Attila
Végülis én is szoktam az anyát korlátozni.
Amikor felrakom a mézteret akkor 12 hunor keretre korlátozom.

« Válasz #3171 Dátum: 2024. Január 06. 19:39 »
De nem 20-25 2dm fiasod van olyankor?

« Válasz #3172 Dátum: 2024. Január 06. 19:42 »
NEM NEM mert akkor csak 2x teccikelnék.....

« Válasz #3173 Dátum: 2024. Január 06. 19:42 »
Mi az fiúk, közösen megnyomtátok a pánikgombot?
Mivel minden rendszerben lehet eredményesen termelni, ez parttalan vita.
seed150-től kérdezném mikor járt nálunk, mert nem emlékszem rá?
Ugyanis ezt állítja:

"Hol van az a tőke, amit feltudsz mutatni 40 év után?
Olyan fiatal méhészekkel (is) vitatkozol, akik sokszáz családos méhészeteiket kezelik. Néhány év alatt többet értek el, min te egész életedben."
[/color]
Mielőtt ilyeneket írogatsz vegyél nagy levegőt!
Soha nem dicsekedtem, de általában irigyelőim vannak a mai napig.
Az adóhivatal egyébként az illetékes a vagyonom után kutakodni.
Megkérlek, hogy hagyd meg nekik a jogot...köszönöm.
Esetleg érdeklődj az ismerősi körömben, de csak hétfőtől.
Akkor lesz nyitva a gyógyszertár, mert seduxen nélkül nem ajánlom, nagyon megviselne, és ezt igen sajnálnám.
Vízkereszt napján,
Nagyernyei Attila

« Válasz #3174 Dátum: 2024. Január 06. 21:41 »
Ez is vót"má'

« Válasz #3175 Dátum: 2024. Január 06. 21:42 »
Te Attila valamit csinálj már , mert megakadt a tű azon a fránya lemezen. Rakd már arrébb...

*

wr

• 1013
« Válasz #3176 Dátum: 2024. Január 07. 10:41 »
Idézet
wr, ezeket te se gondolhatod komolyan
De, teljesen komolyan gondolom.
Idézet
maradjunk annyiban hogy próbálkoztál velük termelni de nem ment.
Maradjunk annyiban, hogy másnak se igen akar menni. Menj el egy olyan méhészhez aki ezt megunta, és tett alájuk egy hunor vagy dadant fiókot fészeknek, és nézd meg mit csinál tavasszal (nem csereberélgeti a fiókokat meg a lépeket mert nem kell mint nálad a két keretsoron), meg hogy hogy mézeltet. Elárulom. Azzal a négy fél fiókkal ami előtte a teljes kaptára volt. Tehát jól olvastad, van alul egy hunor fiók, meg rajta 4db fél méztér! Nem használ rácsot sem, mert azt a 2-3 lépet amibe belekarcol az anya a fél fiókban azt elveszi és azok adják egy pároztató népét. Egy pároztató úgy néz ki, hogy egy fél fiók el van osztva választókkal 3 részre (3x3 keret), az aljon 3 fele van kijáró nyitva.
Csak a 4db fél méztere önmagában nagyobb mint az Attilának az NB18-a teljes egészében, és akkor van még alatta egy fészek fiók. Ennyit erről.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3177 Dátum: 2024. Január 07. 17:28 »
Ezzel egyetértek, én is így csinálom.
10 es hunorjaim adottak voltak, és mivel a "legnagyobb előnyével" a t tele volt már....a folytonos fészektúrás, fedett fiaskeretek felhúzása szinte mindenhéten....
Na mindegy tudod te hogy mi van ezzel.
A probléma akkor oldódott meg amikor hirtelen felindulásból tettem rá egy felest.
Aztán mégegyet.....stb. (rács nuku)
És úgy van ahogy írtad, valóban szinte gondtalan egy ráccsal elválasztott fészekhez képest, mert azokban mindig résen kell lenni.
De azért a feles se szar egyáltalán, abban máshogy ment de az is olyan gondtalan volt.
Pedig oda rács kell, és használtam is a második fiókon volt.
2 fiók oda volt adva fészeknek. Amikor tettem a harmadikat repcén akkor 4 fedettet tettem bele helyére szűz, akác előtt meg 6 fedettet. Utánna már nem kellett piszkálni, a két fészek fiókot ritkán szedtem szét, a másodikban láttam hogy mi van és hajolni se kellett.
Nem három fiókon volt a család😂, hanem annyit hordott meg akácon az kb 45 kiló😎.
De ezt más kaptárral is el lehet érni, meg el is érik, feltétele a jó család jó legelő jó időjárás, a kaptár itt a legutolsó a sorban.
Amik gyengébb gumin voltak meg is rogytak😂😂😂, akácon is és naprán is, naprán nem is egyszer. Vannak ezekről képeim is kívül belül,  régiek de megkeresem megmutatom.

Üdv:robi

*

Apis

• 192
« Válasz #3178 Dátum: 2024. Január 07. 17:37 »
Idézet
wr, ezeket te se gondolhatod komolyan
De, teljesen komolyan gondolom.
Idézet
maradjunk annyiban hogy próbálkoztál velük termelni de nem ment.
Maradjunk annyiban, hogy másnak se igen akar menni. Menj el egy olyan méhészhez aki ezt megunta, és tett alájuk egy hunor vagy dadant fiókot fészeknek, és nézd meg mit csinál tavasszal (nem csereberélgeti a fiókokat meg a lépeket mert nem kell mint nálad a két keretsoron), meg hogy hogy mézeltet. Elárulom. Azzal a négy fél fiókkal ami előtte a teljes kaptára volt. Tehát jól olvastad, van alul egy hunor fiók, meg rajta 4db fél méztér! Nem használ rácsot sem, mert azt a 2-3 lépet amibe belekarcol az anya a fél fiókban azt elveszi és azok adják egy pároztató népét. Egy pároztató úgy néz ki, hogy egy fél fiók el van osztva választókkal 3 részre (3x3 keret), az aljon 3 fele van kijáró nyitva.
Csak a 4db fél méztere önmagában nagyobb mint az Attilának az NB18-a teljes egészében, és akkor van még alatta egy fészek fiók. Ennyit erről.
A 1/2 NB-ben a jó családok elkérik az 5. fiókot akácon. És ne feledkezzünk el a fészek széthúzásáról sem ( fias keret felrakása), amihez egységes keretméret kell, mely rajzásgátló és termelésnövelő is egyben. A fészek nem nyel el annyi mézet mint a hunorban, NB-ben, ami gyengébb években jól jön. Gyenge családokkal kínlódás a 1/2-NB- ben méhészkedni, csak közepes és erős családok esetén jönnek ki az előnyei. A keretes kezelést a 1/2 NB-ben inkább kerülni kell. Szerintem meg minden kaptártípusnak megvan az előnye és hátránya. Minden kaptártípussal lehet jól és kevésbé jól termelni , ez csak attól függ, hogy ki áll a kaptár mögött!

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3179 Dátum: 2024. Január 07. 19:38 »
Tűpontos.

Hunorra pakolt felesnél nincs fias felhúzás, nem is lehet de nem is kell.
Hátrány a kétféle méret.
Felesnél a másodikból a rács fölé a harmadikba kétszer húztam fel akácig, 4+6, ez fontos de nem egy nehéz munka, hajolni is alig kell, anyakeresés nincs.
Lett helye bőven.
Előnye az egyfajta méret.
Üdv:robi