időnként figyelemmel kísérem a kaptártípusokról illetve telelésről szóló írásokat (is).

Nem ismerem wr-t, nem tudom ki Ő és azt sem, hogy hol lakik. Semmit nem tudok róla.
Viszont pontosan értem amit ír és ennek okán még 2021 -ben (akkor is ez volt éppen a téma/ és azóta folyamatosan) egy privát üzenetet küldtem neki, aminek az első mondata így szólt:
"(Nincs tárgy)
« Címzett: wr Dátum: 2021. Augusztus 28. 14:20 »
Szia wr!
Miért oktatod őket? Mennyi idő kell mire erre és hasonlókra rájön az ember?! Nekem elég sok kellett, mert nem mondta meg senki."
Nem tudom, hogy amit most fogok írni az okoskodásnak számít-e (vagy esetleg szégyellnem kéne-e érte magam) de mindegy, leírom...
A lényeg, hogy nem a kötekedés a célom az új év 4. napján sem. Csak annyira parttalan már ez a vita, hogy én is megosztanám a tapasztalataimat amik hasonlóak a wr által leírtakkal.
Több, mint 4 évtizeddel ezelőtt a környékemen szinte mindenkinek NB kaptárjai voltak. NB24-es volt a divat, az a fajta amit akkoriban a tabi kaptárgyárban készítettek. Vándorlásra tökéletesen alkalmas volt és korábban valahogy az időjárás, a segítségek, a "szabadidő" a felvásárlás stb. teljesen más volt és akkortájt ezzel meg is voltunk elégedve. Jól telelt benne a két család, "melegítették" egymást, tavasszal a nagy és egybefüggő lépfelületen jól fejlődtek a méhek. Nem igazán volt gondunk vele... Idővel aztán ezek a kaptárak kezdtek tökremenni a segítség is máshogy alakult, a körülmények és lehetőségek is változtak. Több szempontból is előnyösebbnek tartottuk a rakodókaptárt ezért úgy döntöttünk, hogy a kiselejtezett NB -ket 10 keretes hunorokkal pótoljuk.
Eleinte évekig 1 fiókon teleltettük a családokat. Ám ezzel ugye volt egy "kis" probléma. Konkrétan az, amit te írsz kedves Attila...
Az volt a probléma, hogy rá kellett jönni, hogy a teleséhez, pontosabban a telelésre történő felkészítéshez 1 hunor fiók (10 keretes) bizony kevés...
Kevés ahhoz, hogy augusztusban egyszerre legyen a családnál megfelelő kiterjedésű fiasítás, a megfelelő mennyiségű egyre inkább gyarapodó telelő élelem és a fiasításhoz elengedhetetlen, megfelelő mennyiségű virágpor. És igen, ebben a formában októberre azokban a keretekben ahol addig fiasítás volt nem volt megfelelő mennyiségű telelő élelem. Kellett valamit kezdeni ezzel a problémával. Ki kellett venni azokat a kereteket és kora tavasszal cukorlepényt is adni aztán később serkenteni is szükséges volt...
Ennek a problémának a kiküszöbölésére úgy döntöttünk, hogy nem levesszük a mézteret hanem július végén simán csak alulra, a fészekfiók alá tesszük.
Mi történt ezután? Nyár végén bátrabban etethettük a családokat (nem kellett attól tartani, hogy kiszorítja a telelő élelem az anyákat), mert volt már elég hely a fiasításnak mivel a többlet élelmet és a virágport a szélső kereteken kívül az alsó fiókba hordták...
Aztán majd a fokozatosan kikelő fiasítás helyét szeptemberben(és utána) az addig az alsó fiókba tárolt élelemből töltötte fel, mintegy rendezve ezáltal a fészket.
Aztán arra is rá kellett jönni, hogy hogyan lehet elhagyni azt a sok fölösleges sallangot, munkát, időt és egyebeket, ami a cukrolepényezéssel és a majdani serkentéssel jár.
Nagyon egyszerű erre válasz. Még több telelő élelemmel. Ugyanis -és ezt nem én írtam le-, a legjobb tavaszi serkentés a bőséges telelő élelem illetve a nyár végi etetés-serkentés sokkal hasznosabb, mint a tavaszi...

Jelenleg 8 keretpáron van a családjaim többsége (némelyek 7). A felső fiók "agyig" van élelemmel. Ez azt jelenti, hogy teljesen lefedve a keretek, léctől lécig. Nincs üres vagy félig levő keret. Nincs. A többségnél az alsó fiókban van a fészek (néhánynál a két keretsor között), lent is nagyon bőséges élelem van, ott volt már augusztus végén a nagy kiterjedésű fiasítás és a nagy mennyiségű virágpor is...
És most bemásolom a wr -nek írt privát üzenetem folytatását:
"Igaz a többség nem is érti... Én mondjuk azt nem értem, ha valaki 27 évig hunoros volt, hogy lehet, hogy nem tudja azt, hogy egy családot annyi élelemmel lehet a télnek engedni mint a hétszentség f@sza. Max. a jövő héten adok még nekik és áprilisig nem nézegettem őket. Nem lepényezek, nem serkentek csak várok. Sokáig nem így csináltam..."
Szóval az a helyzet Attila, hogy én nagyon sokáig csak a sötétben tapogatóztam. Azért, mert egyszerűen NEM ÉRTETTEM HOZZÁ és még mindig csak tanuló vagyok a mai napig is. Az NB után a 10 -es hunor teljesen más volt.
Ami még biztos (még mielőtt az lenne a válasz, hogy mekkora pazarlás ez, meg milyen cukorárak vannak meg mennyit pörgetek ebből majd a vegyesmézbe stb.), hogy ebben a formában, szép lépekkel, jó anyákkal a családok automatikusan fejlődnek. A takaráson és a nyugalom biztosításán kívül ebben az időszakban és kora tavasszal sincs teendő a méhekkel. Nincs cukorlepény és nincs serkentő etetés a lepény után. Az anyának bőséges helye van(lesz)a petézéshez. Ahogy szépen melegíti a család a a fészket ill. a kaját úgy húzódik egyre feljebb az élelem után. Nincs fadarab meg nádszál a keretek tetejére téve, hogy léputcát tudjon váltani a család. Arra ebben a formában egyszerűen nincs szüksége. Nem kell attól tartani, hogy "kellemetlen" tavaszon elfogy az élelem, az ilyen családoktól lehet szaporítani, kevésbé lép fel náluk a rajzási láz (nem azt írom, hogy egyáltalán nem) és ilyenekkel lehet termelni.
Aztán még egy-két év alatt (hiába, lassabban tanulok) rá kellet jönnöm a következő fontos dologra. Arra, hogy ebben a formában, termelésben 2db 10 keretes hunor fiók nem elég egy termelő méhcsalád számára. Kevés...
Tovább aztán nem is folytatnám. Lényeg, hogy értem amiről wr ír.
Én viszont nem fogok vitatkozni senkivel sem azon, hogy milyen módszerei vannak. Gondolom mindenféle kaptártípusnál vannak bevált, jól működő technológiák. A méhlegelő és egyéb körülmények sem egyformák mindannyiunknál, ehhez is különbözőképpen kell alkalmazkodnunk. Csinálja mindenki a saját belátása szerint. Velem sem kell mindenkinek egyetértenie, nem az a lényeg.
Ha pedig az írásommal netán segítettem valakinek...

Használja...
Boldog új évet mindenkinek!