A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065882 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3105 Dátum: 2023. Október 13. 18:39 »
Ezt írja nekem seed150 jósunk:
"...és mint nálad, még van bőséges fiasítás. Lehet túlzott atkaölőszer használata is."
Ezt állítja, úgy, hogy nem nézett bele a méhcsaládjaimba, csak fröcsög a nagyvilágba.
Mit is írtam a méhészetemről:
"A többi anya is petézik, de erősen szűkülnek a fiasok...."
Majd így folytatom:
"Most szépen leállnak majd, mert beköszönt az igazi ősz, ..."
De szerinte az én méhészetem haldoklik, gyengék, nyomorultak, meg tudja a jó Isten, hogy még mikkel címkézi a méheimet.
Arról nem is beszélve, hogy egyáltalán nem mind1 kinek hol van a méhészete az országunkon belül.
Anno Buchinger György salgótarjáni méhész szánkóval húzta le a méheit a teherautóhoz a márciusi vándorláskor!
Nálunk akkor délen már 2-3 keret fiasunk volt!
Gyuri ezt meghallotta, és minden tavasszal leköltözött.
Ha ebben is kételkedsz akkor tényleg mentális problémáid vannak, ebben nem tudok segíteni.
Befejezésül, Nnyugiiiiii, ilyen szépek már régen nem voltak!
Vagy a tiedről adtál tájékoztatást, csak rossz helyre küldted?
Ne légy már ennyire rosszindulatú mert ez káros az egészségre!
Nagyernyei Attila

« Válasz #3106 Dátum: 2023. Október 13. 18:47 »
Attila majd rájössz !!

*

Apis

• 192
« Válasz #3107 Dátum: 2023. Október 13. 19:44 »
Kollégák, jókat mulatok az adok-kapok írásokon.😊 A magyar méhészek között örök vita ez a kaptárrendszer, képesek ezen össze is veszni. Szerintem meg mindenki abban méhészkedjen ami kézre áll neki. Nálam 1/2 NB- ben a nyitott higi aljon a 2 éves anyák már fias mentesek, az idei anyáknál van még 1-2 1/2 NB keretben fedett fias. Amelyik családnál később volt az anyacsere, esetleg azoknál van 3- keretben van fias. Tapasztalatom szerint a gyengébb népességű családokban fiasítanak még ilyenkor is vadul az anyák, mivel érzik, hogy kevés még a nép télire a népesek szépen leállnak. A családok tényleg jobbak mint tavaly, viszont atka is több volt az idén, amire oda kellett figyelni. Szerintem az oxálsav szublimálás idén kevés volt én váltakozva alkalmaztam amitrázt is. Egyéni tapasztalatom, hogy 25-30 C-on a szublimálás nem olyan hatékony mint 15-20 C-on. (Kontroll szerrel ellenőriztem) 

« Válasz #3108 Dátum: 2023. Október 13. 19:52 »
. Tapasztalatom szerint a gyengébb népességű családokban fiasítanak még ilyenkor is vadul az anyák, mivel érzik, hogy kevés még a nép télire a népesek szépen leállnak

Köszönjük!
Mintha erről írtam volna én is. Ez kaptárfajtától független.
De akkor rád is vonatkozik Apis, (igaz N.nyuginak írta, és nem ismerem):

"Befejezésül, Nnyugiiiiii, ilyen szépek már régen nem voltak!
Vagy a tiedről adtál tájékoztatást, csak rossz helyre küldted?
Ne légy már ennyire rosszindulatú mert ez káros az egészségre!
"

*

Berci

• 317
« Válasz #3109 Dátum: 2023. Október 14. 00:18 »
Kezdők figyelem!

Az orosz tudós, Popravkov könyvében is megtalálhatjátok, hogy a fiasítás nevelése a legnagyobb teljesítmény csökkentő, és a legmegterhelőbb a családnak.

Nagyernyei Attila

No ez az anya csinált eddig 3 jókora fiast, melynek a fele már álca.
A többi anya is petézik, de erősen szűkülnek a fiasok...

...Jelentem nálam ilyen nem volt, mert folyamatosan serkentettem, és a mézkoszorúk felkarcolása is nyomta az anyákat.
Most szépen leállnak majd...
Nagyernyei Attila

Szerinted azt a fiast 21 napig ki gondozza?! A telelő méhed...

Ez történik, amikor egy kezdő megpróbál szimultánt játszani a nagymesterekkel...

« Válasz #3110 Dátum: 2023. Október 14. 07:15 »
Ezt írja nekem Berci:
"Ez történik, amikor egy kezdő megpróbál szimultánt játszani a nagymesterekkel..."
Igen!
Éppen 41 éve kezdtem.
Ha annyira balfék lennék mint ahogy itt egyesek szeretnék, akkor már rég vagy abbahagytam volna, vagy tönkre mentem volna.
És mi a valóság?
Minden amit a családomnak, fiaimnak adtam, és létrehoztam, csak és kizárólag a méheknek köszönhetem.
Voltak nehéz évek, voltak mélypontok, de összességében nem panaszkodok.
Most viszont kemény a helyzet, de nem csak az alacsony felvásárlási árak miatt!
A méhészkollégák akcióznak, már van akim ÜVEGBEN házhoz viszi 2.000 Ft-ért az akácmézet, 1.500-ért a virágmézet.
Itt a vég kezdete.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3111 Dátum: 2023. Október 14. 07:59 »
Igen. 41 év. Rohan az idő. Olvasom a hozzászólásaidat és azt érzem, mintha tegnap lett volna.
Néha ugyan felmerül bennem, hogy nagy baj van akkor amikor már a múltat kell építgetni. De Te jobban tudod bizonyosan.

Na szóval ha már szóba hoztad az akciózó kollégákat, ne feledjük milyen káros hatással vannak piaci szemszögből arra a mézre, amit a multikban lehet vásárolni még olcsóbban, ha levesszük az áfát. Ugyan már nincs feltüntetve a "gyártó", de mivel olvashattuk eddig, mert rajta volt az EU és UN-n kívüli mézek keveréke mellett, ezért nyilván arra gondol a méhész, hogy ez azé a cégé, akivel büszkén mentél ezért a célért tüntetni, majd a következő tüntetésben is szerveztél. Azt ugyan letagadtad, de amikor beraktam azon írásodat, melyben erre is oly büszke voltál, mutatva milyen messzire elér a kezed. Gratulálok!
Most akkor szervezzetek az akkori tüntetés fő szervezőjével a méhészek ellen egy tüntetést, mert rontják a cég piaci helyzetét. Megérdemelnék.
Egyébként sajnálom azokat a méhészeket, mert ugyanúgy bevették a kefét mint Te, de a jó szándékotok nem vitatható. Viszont aki többször is beleesik abba a gödörbe, amit maga ás, annak ugye ne legyek már a barátja, mert nem csak önmagának, hanem nekem is az ellenségem.
Na most ha nincs az egyesület vezetésében egy ember sem, aki valamit dolgozna a méhészekért, akkor kellene egy másik egyesületet alapítani, ugyanazokkal a jogokkal, mert innét kikecmeregni valószínűleg a küldöttek többségének elmeállapota miatt más út nincs.
Tehát az a nyomorult méhész, aki nem tudja tartani a versenyt a kereskedővel, - akinek méze tökéletesen megfelel minden vizsgálat alkalmával (csak itthon, az EU-n kívüli Szerbiában pl. nem), - neki is más utat kell keresnie, mert nem tud enni adni a családjának, nem fog tudni fűteni, mert utolsó megtakarítását a méhei téli betelelésére fordította, arra én nem tudok haragudni.
Na ezt már elmondtam néhány méhésznek, és volt aki azt mondta, könnyen pofázok, mert van más munkahelyem. Én meg erre, menj el vazze dolgozni vissza a szalag mögé, a vezéred is azt javasolta a tagságnak.
Tehát SAJNOS ti fő állású, más bevétellel nem rendelkező méhészek vagytok a legnagyobb bajban, és még mindig nem értitek mi folyik itt Abszurdisztánban. Majdnem Kirgizisztánt írtam.
Ki mint veti ágyát...kérlek folytasd!

« Válasz #3112 Dátum: 2023. Október 14. 08:18 »
Afganisztán
Pakisztán
Kirgizisztán
Abszurdisztán
Naésaztán
Hátaztán mit találtam : http://www.omme.hu/aprohirdetes/hirdetes-olvasasa/?id=71208
Olcsó is közel is van .

*

Berci

• 317
« Válasz #3113 Dátum: 2023. Október 14. 08:39 »

Igen!
Éppen 41 éve kezdtem.
Ha annyira balfék lennék mint ahogy itt egyesek szeretnék...

Minek nevezed azt a méhészt, aki leírja, hogy a fiasnevelés a legmegterhelőbb a családnak és közben meg még októberben is serkenti a családot,hogy több fiasa legyen?! Gondolkodónak biztos nem...

« Válasz #3114 Dátum: 2023. Október 15. 07:36 »
Ezt kérdezi Berci:
"Minek nevezed azt a méhészt, aki leírja, hogy a fiasnevelés a legmegterhelőbb a családnak és közben meg még októberben is serkenti a családot,hogy több fiasa legyen?! Gondolkodónak biztos nem..."
Bolondnak.
Tőlem ilyent biztosan nem olvastál, hogy októberben serkentem a családokat.
Ha igen, kérlek idézd, ha nem akkor nyomj egy bocsit.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3115 Dátum: 2023. Október 15. 07:50 »

Akkor egy kicsit a méhcsaládokról.
Tegnap megnéztem egy olyan családot amelyet 10 napja anyásítottam, mivel nem jött nekik össze az anyaváltás.
No ez az anya csinált eddig 3 jókora fiast, melynek a fele már álca.
A többi anya is petézik, de erősen szűkülnek a fiasok.
A bonyhádi méhészklubon néhányan arról számoltak be, hogy augusztus végén, szeptember elején leálltak az anyák.
Jelentem nálam ilyen nem volt, mert folyamatosan serkentettem, és a mézkoszorúk felkarcolása is nyomta az anyákat.
Most szépen leállnak majd, mert beköszönt az igazi ősz, több mit tíz fokos lehűléssel.
Itt az ideje, várhatjuk a következő szezont.
Nagyernyei Attila

Kinéztem az ablakon, tényleg beköszöntött az ősz.ű
De van ennél nagyobb baj is...
Bocs!

« Válasz #3116 Dátum: 2023. Október 15. 08:29 »
Te Beci!
Engem a környezetem úgy ismer, hogy amit mondok, vagy leírok az úgy is szokott lenni!
Egyedül itt a Fekete-Fehér Méhészklubon szoktatok kételkedni.
Mit is írtam?

Nagyernyei Attila
Kételkedünk mert visszaemlékszünk akár 13 hónapra is te meg 2 napra sem tudsz.

*

neo

• 1000
« Válasz #3117 Dátum: 2023. Október 15. 11:52 »
kellene egy másik egyesületet alapítani, ugyanazokkal a jogokkal, mert innét kikecmeregni ......más út nincs.
Én ennek a véleményemnek már többször hangot adtam. Tettem ugyan kitérőt a Rapoport féle elvet követve, ami  valójában nem kitérő. Szóval a játékelméleti elv szerint (ami azonban véresen komoly) a megoldás mindig az, hogy a két szembenálló oldal bármelyik szereplője első alkalommal együttműködik a másik oldallal, ezután pedig mindig azt teszi, am it a másik oldal tesz. Ha az együttműködik (kooperál), akkor ő is azt teszi, ha az az ellenkezejőt teszi, azaz verseng, akkor ő is. A konkrét helyzetben én nem használnék ilyen durva kifejezéseket, ezért ki is hagytam. Akiknek jó ez az egyesület így, az marad itt, akiknek nem, az alakít másikat.  Aztán, hogy a két egyesület miben verseng, vagy kooperál egymással az a jövő útja. Sajnos a minisztériumi megbeszélés is 2 hónap távlatából semminemű eredménnyel nem járt. Arra volt jó, hogy befogja a kritikusok száját. Érdemi cáfolatot pl. az én javaslatomra sehonnan nem kaptam. Akkor az semmiképen nem tekinthető a másik oldal együttműködésének.

*

Berci

• 317
« Válasz #3118 Dátum: 2023. Október 15. 12:14 »
Ezt kérdezi Berci:
"Minek nevezed azt a méhészt, aki leírja, hogy a fiasnevelés a legmegterhelőbb a családnak és közben meg még októberben is serkenti a családot,hogy több fiasa legyen?! Gondolkodónak biztos nem..."
Bolondnak.
Tőlem ilyent biztosan nem olvastál, hogy októberben serkentem a családokat.
Ha igen, kérlek idézd, ha nem akkor nyomj egy bocsit.
Nagyernyei Attila

Valami technikai malőr révén eltűnt a hozzászólásom másik fele. Igy akár értelmetlennek vagy sértő nek is tűnhetett. Seed150 kisegített. Beidézte az posztod. Nem érzem, hogy lenne miért bocsánatot kérnem.

*

wr

• 1013
« Válasz #3119 Dátum: 2023. Október 15. 13:22 »
Idézet
A méhészkollégák akcióznak, már van akim ÜVEGBEN házhoz viszi 2.000 Ft-ért az akácmézet, 1.500-ért a virágmézet.
Itt a vég kezdete.
Nem, ez már sokkal korábban elkezdődött. A méhész aki megdolgozik a mézért, az kap érte 1500-at, a kereskedő aki meg üvegbe tölti az adja háromszor annyiért. Meg ad mellé olyat jóárasítva ami a vevőt csalogatja, mert azt hiszi mézet vesz, közben meg nem biztos.
Kettőig talán mindenki el tud számolni. Ha a méhész el tudná adni bolti, vagy akár csak piaci áron a termését, akkor egyből elég lenne feleannyi méhcsaláddal dolgozni, mert a feleannyi mézéért is megkapná ugyanazt a pénzt. Aztán ezzel még olyan dolgok is együtt járnának a feleannyi munka mellett, hogy országosan feleannyi méhcsalád lenne tartva, nem lennének leterhelve a legelők, talán kevesebbet (vagy egyáltalán nem) kellene vándorolni, talán jobb lenne a méhegészségügy helyzete stb.
Na pl. ez az amiben az omme léphetett volna, helyette ugyanúgy asszisztál tovább az eu-s vezérekkel együtt a mézkutyuláshoz, és mutogat tovább a nyugat irányába, amitől ugye az égvilágon semmi nem fog változni.