A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065849 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3015 Dátum: 2023. Szeptember 29. 07:44 »
Mi van fiúk, tűzszünet?
Tegnap kezdtem el a fészkeket tovább szűkíteni.
Amelyik keretekből kikelt a fiasítás, kiveszem, és az ezeken lévő mézkoszorúkat erősen felkarcolom.
Ez azt jelenti, hogy nem csak karcolgatom a lefedett méz tetejét, hanem teljesen lefedelezem.
Ezekből a mézkoszorús keretekből reggelre behordják a fészek közepébe a méhek a mézet, és ez minimális munkát jelent számukra, mert nem kell invertálniuk, mint a szirupot.
Egy egyszerű, néhány centis fuvarral jó helyre raktározzák.
Ettől kezdve nem értem a Hunor kereten méhészkedőket, mert náluk is biztosan van még 2-3 keretben kiterjedt fias.
Addig nincs gond amíg ilyen "lájtos", semmit mondó tavaszias teleink vannak.
De ez legyen az ő gondjuk, én a biztonságos telelésre voksolok, és január elején nem szeretnék cukorlepényt adni életmentésre.
A kolduskrizantémról (őszi rózsáról) szépen gyűjtenek, meg van még egy kési őszi növény, aminek a szakszerű megnevezését nem tudom, így csak törpe tátikának hívom.
Virágporával teljesen összekenik magukat a méhek, és óriási virágporcsomókkal térnek haza.
Amíg ennyi virágport találnak, az anyák nem fognak leállni a petézéssel.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3016 Dátum: 2023. Szeptember 29. 11:31 »
Mi van fiúk, tűzszünet?
Mindenki karcol...

« Válasz #3017 Dátum: 2023. Szeptember 29. 18:03 »
Lehet ezen szórakozni, csak nehogy sírás legyen a vége!
Ha egymás mellett 3 fias van most (mert általában nálam így van) akkor mondjuk a Hunor rendszerben méhészkedők ezt csakis úgy küszöbölik ki, hogy 1 fiók a fejük fölött full mézes?
Ez szerintem óriási pazarlás.
Ha pedig 1 fiókon telel a H10-es, vagy a H12-es, akkor a fészek közepén egymás mellett 3 üres, nagyon necces.
De úgy méhészkedtek ahogy akartok.
Már vagy 20 éve jártam egy madarasi Hunoros méhésznél, akivel egy helyre szoktunk vándorolni Nógrádba.
Ő az egyik tavaszon 70 családját csukta be a fenti aggodalmam miatt.
Lehet kacarászni, hogy karcolgatok.
Én majd januárban amikor a cukorlepénnyel a hónotok alatt rohangáltok, hogy ....jaj Istenem csak bírjátok ki tavaszig.
Én akkor valamelyik gyógyfürdőben kényeztetem a karcolástól megfájdult karomat.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3018 Dátum: 2023. Szeptember 29. 21:19 »

Én majd januárban amikor a cukorlepénnyel a hónotok alatt rohangáltok, hogy ....jaj Istenem csak bírjátok ki tavaszig.

Nagyernyei Attila

A végére hagytam egy számomra is meglepően jól fejlődő családot, a mérlegest.
Mint írtam már ez a családom a tél folyamán fészken kívülre került, az üres lépekre.
Ha február 17-én nem adok nekik cukorlepényt akkor annak nyekk.

Nagyernyei Attila
Még a kezemben sem fogtam cukorlepényt....
« Utoljára szerkesztve: 2023. Szeptember 29. 21:22 írta Sancho Panza »

« Válasz #3019 Dátum: 2023. Szeptember 29. 21:26 »
Még én sem lepényeztem soha. De már megint bolondítja az embereket azzal amit Ő csinál, mert szüksége van erre. Az a puska meg pénteken is csütörtököt mondott.

Én tegnap a tartalékoknak megnyugtatásomra adtam egy cukorlepényt, mert annyira megerősödtek, hogy a vályús etetőket már kivettem.

A kiváló méhészek:

A kollégám Hunor10-ben méhészkedik, már az 5. zacsit adta nekik.
A másik már a 4. lepényt.
Mind a kettő kiváló méhész, és jók a méhcsaládok (láttam őket), de az enyhe télben sokkal több volt a fogyasztás.

Na erről ennyit.
« Utoljára szerkesztve: 2023. Szeptember 29. 21:32 írta seed150 »

« Válasz #3020 Dátum: 2023. Szeptember 29. 21:34 »
Május 13-án cukorlepény?? MARGÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍT!

*

Berci

• 317
« Válasz #3021 Dátum: 2023. Szeptember 29. 21:43 »
Mi van fiúk, tűzszünet?
Nagyernyei Attila

Ha hallgattál volna...szerintem Te szerelmes vagy a medvébe! :D

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3022 Dátum: 2023. Szeptember 29. 22:06 »
"Sakkoztok" már megint? Galambokkal minek?

Tavaly is buzdított a karcolgatásra!  A karcolgatás "károsultjának"  felajánlott családokat a veszteségei pótlására! Nem tudom mennyit kapott meg?

JA, hogy "hülyén" csinálta! ;D ;D

« Válasz #3023 Dátum: 2023. Szeptember 30. 07:41 »
Szamaras bácsi ezzel cikiz:
"Mint írtam már ez a családom a tél folyamán fészken kívülre került, az üres lépekre.
Ha február 17-én nem adok nekik cukorlepényt akkor annak nyekk."

Ebből látszik, hogy számára ismeretlen fogalom a "fészken kívüli", üres lépekre ült méhcsalád.
Sajnos erre a szintre már nem kívánok lecsúszni, hogy megmagyarázzam.
Le kell szállni a csacsiról, mert onnan nem látszik.
Cukorlepényt én is szoktam adni az utóbbi években, de erről írtam már, hogy miért.
Azért, mert a mostani új hullámos cukorlepények fény évnyivel jobbak mint anno 20-40 éve.
Ezekbe olyan tuningokat tesznek a gyártók ami valójában serkenti a méhanyákat a nehéz napokon, amikor bezártságra vannak ítélve, nem jön virágpor.
A cukorlepény használata már rég eldőlt, hogy hasznos vagy sem.
Rém egyszerű a kísérlet, egyik részének kell adni, a másiknak pedig nem, majd májusban meg kell nézni a különbséget.
Erős családoknál, bomba tavaszon, amikor rendszeres virágporhordás, és nektár is van, szerintem is értelmetlen.
De hol vannak itt bomba tavaszok, amikor 2013 március 15-én havat kellett lapátolni?
Amelyik családnak (tartaléknak) pedig későn tettem, azt leírtam, hogy kinőtte a helyét, nem volt külső hordás, etetésre pedig nem volt lehetőségem.
De mindenki maga döntse el, hogy használja, vagy sem.
Vagy ennyire "debik vagytok" hogy nem értitek?
Gondolom nagyon tetszik a a mézkoszorúk felkarcolása, azért foglalkoztok ennyit vele.
A vasárnapi misét ne hagyjátok ki!
Ott imádkozhattok, hogy ne legyen kemény tél.
Nagyernyei Attila
.

« Válasz #3024 Dátum: 2023. Szeptember 30. 08:04 »
Attila tudod amelyik lép nem kell a fészekbe az már bent van a lépraktárba … meg tudod nálunk nincs olyan , hogy fészken kívül. Ilyen  csak a nyugalom szigete NB be van, hunornál nincs… A lepénnyel serkenteni meg csak a gyenge családokat kell ,(szerinted)hogy feljöjjenek ,a jókkal nem kell csinálni semmit, azon kívül hogy szaporítani kell róla ,sokszor akác előtt, tudod amikor te még bővítesz ….idén április 23.-ÁN nálam már volt raj ,ez a különbség egy jó család ,meg egy gyenge között ,ami még segítséggel sem jön fel…..
« Utoljára szerkesztve: 2023. Szeptember 30. 08:18 írta Sancho Panza »

« Válasz #3025 Dátum: 2023. Szeptember 30. 08:14 »
Attila Te ezt direkt mások bosszantására írtad, vagy tényleg ennyire káosz van?

Második virágporos lepényt is adtál a méheidnek az idén tavasszal. Minek? Nem volt tél. Karácsonykor kezdték a friss virágport hordani. Annyi virágpor volt elraktározva, amitől nem tudtak az anyák petézni. Többen mesélték április elején, hogy a fészek melletti táblás virágporos lép üresedő sejtjeit azonnal bepetézik az anyák, és azon kívül egyszerre kettő új petés lépet indítanak. (Nálad ezt nem tudták megcsinálni, mert nem volt helyük a nyomorékká szűkített fészekben.) Majd azok is elvirágporosodtak. Aztán így tovább, és kezdték építeni a rajbölcsőket.
Mi köze a 2013-as havazásnak a cukorlepényhez? Ki bont addig kaptárt? Aki rosszul telel be, vagy nem bír a seggén ülni. Na és azóta volt tél? Egyébként az a hó is elolvadt, semmi problémát nem okozott a méhészetekben, pusztán azért emlékezetes, mert már nem voltak felkészülve a hó eltakarítására, és a szél-hó fogókat is lebontották stb.

"Amelyik családnak (tartaléknak) pedig későn tettem, azt leírtam, hogy kinőtte a helyét, nem volt külső hordás, etetésre pedig nem volt lehetőségem."

Tartalékcsalád akác kezdetén? Ezt kitől tanultad? Akkor csak termelők vannak, vagy nem tanulta meg a szakmát a méhész, vagy esetleg tartalék az összes.

A cukorlepény meg egy marhaság. De nem akarom rontani sem a gyártók, sem az okos méhészek piacát.

« Válasz #3026 Dátum: 2023. Szeptember 30. 08:40 »
Ezt kérdezi tőlem seed150:
"Második virágporos lepényt is adtál a méheidnek az idén tavasszal. Minek? Nem volt tél. "
És itt a válaszom rá, csak nem figyeltél!
"Erős családoknál, bomba tavaszon, amikor rendszeres virágporhordás, és nektár is van, szerintem is értelmetlen."
És ugorjunk vissza néhány hónapot!
Az én méhészetem EGY RÉSZE minden volt csak nem erős, de erről írtam.
Az extra virágporos-fehérjés cukorlepénynek köszönhetően, (na meg a takarásnak szűkítésnek) szépen rendeződtek.
De nálatok gyenge az lehetetlen, emiatt ugorj egyet, és ne is foglalkozz velem.
Lejeb ezt írod:
"Annyi virágpor volt elraktározva, amitől nem tudtak az anyák petézni."
Örülj neki!
De ezt mond el egy alföldi méhésznek, akinél még a fű is kisült tavaly!
Arról panaszkodtak, hogy semmi virágpor, leálltak az anyák.
Nálam van bőségesen, de a gyengék támogatására be kellett vetnem a segítséget.
A nyomorékká szűkített fészket úgy telefiasítják az anyák, hogy nálam 3 lépben nagyobb a fiasítás felülete mint nálad az egész kaptárban!
És nem az a lényeg, hogy hány kereten hülyíted a méhésztársakat, hanem mennyi fiast tud egy család akácig felnevelni!!!!!
És itt tettem fel a képeket, hogy a jóktól AKÁCIG elvettem 5-7 keret táblás fiast néppel együtt, így a lemaradókat is fel tudtam segíteni.
De annyira értelmetlen ez a hülyítés, és olyan alpári alacsony a színvonal, hogy többet nem fogok magyarázni semmit, mert ehhez be kéne ülnöd egy alap-tanfolyamra, akkor talán nem állítanál marhaságokat.
"Tartalékcsalád akác kezdetén? Ezt kitől tanultad? Akkor csak termelők vannak,..."
Nálad még sosem volt rajzás, rajt csak képen láttál.
Nálad még sosem volt kimerült, majd here petéző anya, ez egy szakirodalmi tévedés.
Nálad még sosem volt akác előtt anyaváltás, vagy bölcsőzés...ez is csak a gyenge tudatlan méhészek heppje.
Na akkor okosodj, de mindig nem fogok segíteni.
A tartalékok emiatt IS kellenek!
Vagy ha rajzásra készül egy család, egyszerűen kicserélem a KÖVÉR tartalék anyával.
A tartalékokat folyamatosan fejem, hogy ezzel erősítsem a közepeseket.
Később amikor már minden fiasukat felhasználtam, pároztatóként üzemelnek.
Akik végighallgatták egy előadásomat ők megértették a technológiámat, de neked hiába is mondom, .....de megsérteni nem szeretnélek, emiatt menj el olyan méhészhez aki nem karosszékből nyomja a süket rizsát.
Én a valóságról írok, az álmokat gyerekkoromban hagytam.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3027 Dátum: 2023. Szeptember 30. 08:57 »
Hogyne! Nálad 3 keretben több fias volt, mint nálunk a 8-10-ben. Volt ez már tavasszal is.
B.Gergely pedig felrakott neked egy filmecskét, amit az anyukája készített. Videója után meg azt mondtad, hogy rajozni fognak hamarosan. Szerencsétlen szűkíteni akarta, mert teljesen megkeveredett, azt hitte gyengék a méhei. Fogalmad sincs milyen egy jó termelő család, ezt folyamatosan érezni lehet minden hozzászólásodból, és az okosságokat próbálod elhitetni a kezdőkkel, miközben mindenféle csodafegyvereket próbálsz bevetni az életképtelen erősítgetett családok termelőcskére emelése érdekében.
Nálunk nem a termelőre felhozatal szükségeltetik, hanem a termelés időszakára a rajzás megfékezése. Amikor Te erősítgetsz, és majd anyát zársz, mert enélkül nem tudsz termelni, és elvenni sem, csak fiassal együtt mézet, akkor mi már műrajokat készítünk, mert nem termelnének a kotlás következtében.
Milyen világ vesz körül? Ne azokat a méhészeket vedd alapnak, akikkel társalogsz, mert ugyanolyan beteg gyenge nyomorék állománnyal dolgoznak mint Te. Ezt rossznéven veszed, pedig segítő szándékkal írják a méhésztársaid, mit ne csinálj.

*

wr

• 1013
« Válasz #3028 Dátum: 2023. Szeptember 30. 09:05 »
Idézet
Tegnap kezdtem el a fészkeket tovább szűkíteni.
Ehhez csak gratulálni tudok. Most azon gondolkodom, mit is csináltam én aznap. Ja, semmit...
Idézet
Amelyik keretekből kikelt a fiasítás, kiveszem, és az ezeken lévő mézkoszorúkat erősen felkarcolom.
Ez azt jelenti, hogy nem csak karcolgatom a lefedett méz tetejét, hanem teljesen lefedelezem.
Ezekből a mézkoszorús keretekből reggelre behordják a fészek közepébe a méhek a mézet, és ez minimális munkát jelent számukra, mert nem kell invertálniuk, mint a szirupot.
Egy egyszerű, néhány centis fuvarral jó helyre raktározzák.
Ettől kezdve nem értem a Hunor kereten méhészkedőket, mert náluk is biztosan van még 2-3 keretben kiterjedt fias.
Az a baj Attila, hogy nálad a "csodás" méhészeti fogások olyanok, hogy az egyik hiba hozza magával a másikat. Ezért "méhészkedsz" egész évben, míg mások semmit nem csinálnak, vagy nyaralnak, vagy egyéb hobbijuknak szentelik az időt. Nézz már 2 oldalt vissza, mortimer tett fel képet, hogy hogy is néz ki majd az a hunor keret amiben az utolsó fiasok kikelnek... Ha megnézted akkor látni fogod, hogy a keret 2/3 részben mézes. Miért kéne azt kivenni? Nálad azért kell kivenni, mert egész évben beszorítod a fészket pár keretre úgy, hogy abba még mézkoszorú se legyen. Na de mi nem így csináljuk, itt a késő tavaszt leszámítva mindig van mézkoszorú minden keretben. Erre szoktak ráetetni és kész, nem kell sem kivenni sem karcolgatni semmit. A két fiókon telelés meg egészen más tészta, ott meg pláne nem kell.
Idézet
Addig nincs gond amíg ilyen "lájtos", semmit mondó tavaszias teleink vannak.
Ezt is rosszul tudod! A család nem akkor fogyaszt sokat amikor rendes tél azaz hideg van, mert a hideg=nyugalom, hanem akkor amikor enyhe a tél, mert akkor nincs meg ez a nyugalom! Ha nincs vegyél magadnak egy sztetoszkópot, nem nagy összeg, és fülelj be vele télen a kijárókon, hogy mikor duruzsolnak a méhek csendesebben, akkor amikor hideg van vagy akkor amikor enyhe a tél. Meg fogsz lepődni...
Idézet
De ez legyen az ő gondjuk, én a biztonságos telelésre voksolok, és január elején nem szeretnék cukorlepényt adni életmentésre.
Én sem szeretnék, nem is szoktam soha, most sem kell. Sőt, nem értettem miért jártak a méhek aktívan az elmúlt 3 hétben, most már tudom, volt egy nagy tábla zöldítés a közelben. Nagy is a "baj", mert a legjobbak (belenéztem kettőbe) most úgy néznek ki, hogy a méztéri fiókot el lehetne venni mert aldalfaltól oldalfalig mézes, és a fészekben is vastag mézkoszorú alakult ki. Szerintem ezeknek nem fog kelleni a lepény januárban...
Idézet
Amíg ennyi virágport találnak, az anyák nem fognak leállni a petézéssel.
Erről beszélek. Táblás virágporos keretek vannak a fészekben! Netán vegyem ki azokat is?
Idézet
Ha egymás mellett 3 fias van most (mert általában nálam így van) akkor mondjuk a Hunor rendszerben méhészkedők ezt csakis úgy küszöbölik ki, hogy 1 fiók a fejük fölött full mézes?
Ez szerintem óriási pazarlás.
Nem, nem kell kiküszöbölni, mert egyáltalán nem biztos hogy táblásak, bőven lehet bennük méz. A teli mézes fiók valóban pazarlás, csak hogy nem én pazarolok hanem a természet. Tudod, amikor elvettem a szotyit, akkor ezek a fiókok még közel sem így néztek ám ki! Volt ami félig sem volt, de legjobb esetben is 2/3-ig voltak. Most meg a fészek is mézes, hála az aranyvesszőnek meg a zöldítésnek. Csakhogy én nem fogok szeptember végén pörgetni, szem ágában sincs. Kezdetben volt amikor csináltam ilyet, többet nem fogom. Már csak azért sem, mert most sokkal jobb helyen van az a méz a keretekben mintha a hordóban lenne, mert onnan csak kiemelem majd tavasszal és átteszem a pároztatóba, a hordóban meg csak nézegetném egész télen mert a kutyának sem kell. Talán fél hordónyi szotyim hiányzik összesen amennyit eladtam belőle.
Idézet
Amikor még 1 fiókon teleltettem akkor sem csináltam ilyet soha. Életemben nem vettem lepényt, nem is fogok. Tudod kik csinálnak ilyet? Akik a nyár végén is kopaszra pörgetnek, etetni meg nem etetnek mert az macerás, a cukor is drága, meg csak hordanak maguknak a télig valamennyit...
Idézet
Én akkor valamelyik gyógyfürdőben kényeztetem a karcolástól megfájdult karomat.
Én olyankor is azt szoktam csinálni, amikor te karcolgatsz, szűkítesz, bővítesz, meg a jó ég tudja miket nem csinálsz. És én csak csak azért megyek mert jól esik, nem azért mert megfájdult a karom a karcolgatástól.
Idézet
Ebből látszik, hogy számára ismeretlen fogalom a "fészken kívüli", üres lépekre ült méhcsalád.
Sajnos erre a szintre már nem kívánok lecsúszni, hogy megmagyarázzam.
Számomra is ismeretlen, ne is magyarázd meg, illetve épp nemrég magyaráztam meg, olyan azért van, mert egyenesen következik a helytelen méhészeti gyakorlatodból. Egyik hibából következik a másik.
Idézet
Cukorlepényt én is szoktam adni az utóbbi években, de erről írtam már, hogy miért.
Azért, mert a mostani új hullámos cukorlepények fény évnyivel jobbak mint anno 20-40 éve.
Mintha pár éve még azt írtad volna, hogy ezek az újhullámos dolgok neked nem jönnek be. Szerintem meg, ahogy 40 éve is jobb volt a természetes virágpor a méhek számára bármilyen kutyulmánynál úgy most is jobb. És a nagy részét most hordták be, ott van a keretekben táblásan (a szűkített NB-dben nyilván nincs ilyen), a maradékot meg be fogják hordani tavasszal, szóval én akkor sem aggódom ha hideg a tavasz és emiatt nem tudnak napi szinten kijárni.
Idézet
Rém egyszerű a kísérlet, egyik részének kell adni, a másiknak pedig nem, majd májusban meg kell nézni a különbséget.
Pontosan így van! Ezt javasoltam egy olyan méhésztársnak is, aki minden évben lepényezett. Az idén bevallotta nekem, soha többet nem vesz lepényt, mert a lepényezett családjai semmivel sem fejlődtek jobban mint azok amik nem kaptak.
Idézet
De hol vannak itt bomba tavaszok, amikor 2013 március 15-én havat kellett lapátolni?
Olyat meg hol kell? December végén-január elején már virágporhordás van szinte minden évben. Akkor milyen télről is beszélünk?
Idézet
Vagy ennyire "debik vagytok" hogy nem értitek?
Igen, bagoly mondja verében hogy nagyfejű. Én már rég letettem arról hogy bármit meg akarjak értetni veled, mert pont olyan mintha a falnak mondanám, az égvilágon semmit nem értesz meg belőle, de talán az olvasók egy része igen, és ez számít.
Idézet
A vasárnapi misét ne hagyjátok ki!
Inkább kihagyom, mert keretlécet kéne gyártanom.
Idézet
Ott imádkozhattok, hogy ne legyen kemény tél.
Én inkább azért imádkozom hogy legyen, mert akkor nyugalom lenne a kaptárakban, meg talán az atka is elfogyna mert így sosem fog. Még mindig van pár család ahol 100 felett hullik egy szublimálásra, és most a zöldítés csak lendített az anyák petézésén.

*

buksi

• 466
« Válasz #3029 Dátum: 2023. Szeptember 30. 14:31 »
Úgy látom kell ez a csörte egyeseknek,valamit le lehet vonni belőle,de a lényeg mindenki tud a maga módján méhészkedni saját maga megelégedésére.Vannak szuper méhészek akik 300 családot kevés munkával könnyen betelelnek,de figyelembe kell venni a hozzáállást és a fészek tipusát,azért megnézném majd, ezek a méhészek 70 évesen is ilyen lezseren méhészkednek e.