Tegnap kezdtem el a fészkeket tovább szűkíteni.
Ehhez csak gratulálni tudok. Most azon gondolkodom, mit is csináltam én aznap. Ja, semmit...
Amelyik keretekből kikelt a fiasítás, kiveszem, és az ezeken lévő mézkoszorúkat erősen felkarcolom.
Ez azt jelenti, hogy nem csak karcolgatom a lefedett méz tetejét, hanem teljesen lefedelezem.
Ezekből a mézkoszorús keretekből reggelre behordják a fészek közepébe a méhek a mézet, és ez minimális munkát jelent számukra, mert nem kell invertálniuk, mint a szirupot.
Egy egyszerű, néhány centis fuvarral jó helyre raktározzák.
Ettől kezdve nem értem a Hunor kereten méhészkedőket, mert náluk is biztosan van még 2-3 keretben kiterjedt fias.
Az a baj Attila, hogy nálad a "csodás" méhészeti fogások olyanok, hogy az egyik hiba hozza magával a másikat. Ezért "méhészkedsz" egész évben, míg mások semmit nem csinálnak, vagy nyaralnak, vagy egyéb hobbijuknak szentelik az időt. Nézz már 2 oldalt vissza, mortimer tett fel képet, hogy hogy is néz ki majd az a hunor keret amiben az utolsó fiasok kikelnek... Ha megnézted akkor látni fogod, hogy a keret 2/3 részben mézes. Miért kéne azt kivenni? Nálad azért kell kivenni, mert egész évben beszorítod a fészket pár keretre úgy, hogy abba még mézkoszorú se legyen. Na de mi nem így csináljuk, itt a késő tavaszt leszámítva mindig van mézkoszorú minden keretben. Erre szoktak ráetetni és kész, nem kell sem kivenni sem karcolgatni semmit. A két fiókon telelés meg egészen más tészta, ott meg pláne nem kell.
Addig nincs gond amíg ilyen "lájtos", semmit mondó tavaszias teleink vannak.
Ezt is rosszul tudod! A család nem akkor fogyaszt sokat amikor rendes tél azaz hideg van, mert a hideg=nyugalom, hanem akkor amikor enyhe a tél, mert akkor nincs meg ez a nyugalom! Ha nincs vegyél magadnak egy sztetoszkópot, nem nagy összeg, és fülelj be vele télen a kijárókon, hogy mikor duruzsolnak a méhek csendesebben, akkor amikor hideg van vagy akkor amikor enyhe a tél. Meg fogsz lepődni...
De ez legyen az ő gondjuk, én a biztonságos telelésre voksolok, és január elején nem szeretnék cukorlepényt adni életmentésre.
Én sem szeretnék, nem is szoktam soha, most sem kell. Sőt, nem értettem miért jártak a méhek aktívan az elmúlt 3 hétben, most már tudom, volt egy nagy tábla zöldítés a közelben. Nagy is a "baj", mert a legjobbak (belenéztem kettőbe) most úgy néznek ki, hogy a méztéri fiókot el lehetne venni mert aldalfaltól oldalfalig mézes, és a fészekben is vastag mézkoszorú alakult ki. Szerintem ezeknek nem fog kelleni a lepény januárban...
Amíg ennyi virágport találnak, az anyák nem fognak leállni a petézéssel.
Erről beszélek. Táblás virágporos keretek vannak a fészekben! Netán vegyem ki azokat is?
Ha egymás mellett 3 fias van most (mert általában nálam így van) akkor mondjuk a Hunor rendszerben méhészkedők ezt csakis úgy küszöbölik ki, hogy 1 fiók a fejük fölött full mézes?
Ez szerintem óriási pazarlás.
Nem, nem kell kiküszöbölni, mert egyáltalán nem biztos hogy táblásak, bőven lehet bennük méz. A teli mézes fiók valóban pazarlás, csak hogy nem én pazarolok hanem a természet. Tudod, amikor elvettem a szotyit, akkor ezek a fiókok még közel sem így néztek ám ki! Volt ami félig sem volt, de legjobb esetben is 2/3-ig voltak. Most meg a fészek is mézes, hála az aranyvesszőnek meg a zöldítésnek. Csakhogy én nem fogok szeptember végén pörgetni, szem ágában sincs. Kezdetben volt amikor csináltam ilyet, többet nem fogom. Már csak azért sem, mert most sokkal jobb helyen van az a méz a keretekben mintha a hordóban lenne, mert onnan csak kiemelem majd tavasszal és átteszem a pároztatóba, a hordóban meg csak nézegetném egész télen mert a kutyának sem kell. Talán fél hordónyi szotyim hiányzik összesen amennyit eladtam belőle.
Én majd januárban amikor a cukorlepénnyel a hónotok alatt rohangáltok, hogy ....jaj Istenem csak bírjátok ki tavaszig.
Amikor még 1 fiókon teleltettem akkor sem csináltam ilyet soha. Életemben nem vettem lepényt, nem is fogok. Tudod kik csinálnak ilyet? Akik a nyár végén is kopaszra pörgetnek, etetni meg nem etetnek mert az macerás, a cukor is drága, meg csak hordanak maguknak a télig valamennyit...
Én akkor valamelyik gyógyfürdőben kényeztetem a karcolástól megfájdult karomat.
Én olyankor is azt szoktam csinálni, amikor te karcolgatsz, szűkítesz, bővítesz, meg a jó ég tudja miket nem csinálsz. És én csak csak azért megyek mert jól esik, nem azért mert megfájdult a karom a karcolgatástól.
Ebből látszik, hogy számára ismeretlen fogalom a "fészken kívüli", üres lépekre ült méhcsalád.
Sajnos erre a szintre már nem kívánok lecsúszni, hogy megmagyarázzam.
Számomra is ismeretlen, ne is magyarázd meg, illetve épp nemrég magyaráztam meg, olyan azért van, mert egyenesen következik a helytelen méhészeti gyakorlatodból. Egyik hibából következik a másik.
Cukorlepényt én is szoktam adni az utóbbi években, de erről írtam már, hogy miért.
Azért, mert a mostani új hullámos cukorlepények fény évnyivel jobbak mint anno 20-40 éve.
Mintha pár éve még azt írtad volna, hogy ezek az újhullámos dolgok neked nem jönnek be. Szerintem meg, ahogy 40 éve is jobb volt a természetes virágpor a méhek számára bármilyen kutyulmánynál úgy most is jobb. És a nagy részét most hordták be, ott van a keretekben táblásan (a szűkített NB-dben nyilván nincs ilyen), a maradékot meg be fogják hordani tavasszal, szóval én akkor sem aggódom ha hideg a tavasz és emiatt nem tudnak napi szinten kijárni.
Rém egyszerű a kísérlet, egyik részének kell adni, a másiknak pedig nem, majd májusban meg kell nézni a különbséget.
Pontosan így van! Ezt javasoltam egy olyan méhésztársnak is, aki minden évben lepényezett. Az idén bevallotta nekem, soha többet nem vesz lepényt, mert a lepényezett családjai semmivel sem fejlődtek jobban mint azok amik nem kaptak.
De hol vannak itt bomba tavaszok, amikor 2013 március 15-én havat kellett lapátolni?
Olyat meg hol kell? December végén-január elején már virágporhordás van szinte minden évben. Akkor milyen télről is beszélünk?
Vagy ennyire "debik vagytok" hogy nem értitek?
Igen, bagoly mondja verében hogy nagyfejű. Én már rég letettem arról hogy bármit meg akarjak értetni veled, mert pont olyan mintha a falnak mondanám, az égvilágon semmit nem értesz meg belőle, de talán az olvasók egy része igen, és ez számít.
A vasárnapi misét ne hagyjátok ki!
Inkább kihagyom, mert keretlécet kéne gyártanom.
Ott imádkozhattok, hogy ne legyen kemény tél.
Én inkább azért imádkozom hogy legyen, mert akkor nyugalom lenne a kaptárakban, meg talán az atka is elfogyna mert így sosem fog. Még mindig van pár család ahol 100 felett hullik egy szublimálásra, és most a zöldítés csak lendített az anyák petézésén.