A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065586 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2895 Dátum: 2023. Szeptember 12. 11:39 »
Kivettem jobb szélről a harmadik keretet, kettőt hármat elhúztam picit, és amikor láttam hogy a keretek talpig mézesek vissza is raktam mindent a helyére. Ezekhez azóta sem nyúltam, nem is fogok majd csak tavasszal, addig csak a tepsit húzogatom hogy lássam mennyi atka potyog.

Ez szép és jó, csak ugye a törvény szerint augusztusban 2 szer, szeptemberben legalább 1 szer végig kellene nézned az összes fiast, plusz még az őszi eü vizsgálatkor. Azaz levenni a minimum 25 kg-os felső fiókot és végignézni mi van alul. Az nyilvánvaló az írásaidból, hogy te ilyet nem csinálsz, csak ez ugye egy nyilvános fórum, és lehet, hogy néhányan ezt követendő példának gondolják. Pedig nem az. Innen nézve talán azt is megérted, hogy miért nem teleltet sok hunoros 2 fiókon. Ők végignézik a fiast még idén egyszer biztos...

« Válasz #2896 Dátum: 2023. Szeptember 12. 12:39 »
Te Álanyás mi a földön járunk …

« Válasz #2897 Dátum: 2023. Szeptember 12. 13:20 »
Vagy inkább kicsit fölötte...

« Válasz #2898 Dátum: 2023. Szeptember 12. 14:05 »
Wr.
A Dadant-Blatt (43,5 x 30 cm, 10 keret) kaptárt a világon sok helyen használják. Ennél működik, hogy az utolsó mézelvételnél levegyék a méztereket, elférjen a család és a fias csak a fészken, és arra feletessenek?

*

wr

• 1013
« Válasz #2899 Dátum: 2023. Szeptember 12. 15:11 »
Idézet
Ez szép és jó, csak ugye a törvény szerint augusztusban 2 szer, szeptemberben legalább 1 szer végig kellene nézned az összes fiast
Idézd már be ide azt a paragrafust amelyik ezt írja, mert én ilyet még sehol nem olvastam! Aztán. Mivel még nincs kész a mobil mérlegem, ezért kénytelen vagyok a szotyipörgetés után szemrevételezéssel megnézni, hogy melyik családnál mennyi kaja van, majd ebből minden egyes családnál felírom, hogy mennyi a hiány, azaz mennyit kell etetni, vagy kell-e egyáltalán. És mivel általában a méztérben is van ilyenkor némi fias (nyilván van ahol nincs), kiemelek egyet, látom van benne pete vagy álca, nem kell anyát keresni, és nyúlós sincs. Mi a szart kéne azon még nézegetni? Pláne az összes keretben? Nem értem. Mire legközelebb kéne kötelezően nézni, addigra meg már lehet hogy nincs is mit, mert már fias sem lesz. Ha meg decemberben is van, akkor decemberben is kibontod őket, és átforgatod az összes keretet? Mondjuk el tudom képzelni... A méheidet meg sajnálom.
Aki nem először lát kaptárat belülről, az időben látja ha baj van. Olyan meg nincs, hogy augusztusban még minden rendben van, majd szeptemberben meg már óriási a balhé. Ahol ilyen van, ott valaki hazudik.

*

wr

• 1013
« Válasz #2900 Dátum: 2023. Szeptember 12. 15:18 »
A dadantra nem tudok mit mondani, mert az picivel nagyobb, de hunornál ilyen biztosan nem működik. Nem hogy szotyi után, de van hogy még szeptember végén sem lehet őket bepasszírozni egyetlen fiókba, és akkor hol van még a téli készlet, a fias meg a virágpor. Van aki ilyet csinál (és le is írja), na ott vannak is olyan gondok, hogy vagy méz lesz bent vagy fias, a kettőnek nincs hely. Sokan használják a hunort két fiókkal azaz 2x10 kerettel, el nem tudom képzelni hogyan. A népesség sem fér bele május végére, és akkor a méznek is kéne hely valahol.
Én azt vallom amit le is írtam. Fel kell etetni időben az egész készletet, na nem a fészekbe hanem a méztérbe, a fészekben meg éljen a család addig úgy ahogy akar, nem korlátozom. Aztán majd ősszel vagy hagyod őket két fiókon, vagy kiveszed alóluk a kiürült fiókot és a mézes fiókon telelnek. A félkeretesek állandóan fiókot csereberélnek, ősszel a mézteret alura teszik, tavasszal meg visszaforgatják. Hogy minek azt csak ők tudják, unatkoznak, vagy fene tudja.

« Válasz #2901 Dátum: 2023. Szeptember 12. 17:47 »
Én sem vettem le még róluk a feles mézteret, illetve most néhány alá beraktam. Ha nem veszem le, amit nem is lehet szotyi után még, akkor a telelő mézet belehordják a feles méztérbe. Most azt csinálom, hogy a fészket letakarom fóliával, sarkánál felhajtom kicsit, arra rakom a menekülőteret, és aztán arra a félfiókot. Így helyük is marad, és csak lehordják a méztérből a telelőmézet. Lehet így kellett volna már szotyi után is.
Van kaptárliftem, de nem nagyon akarok alulra mézteret rakosgatni, hogy aztán tavasszal meg újra feltegyem. Bár így meg az üres mézteret emelgetem, de inkább ezt valasztom.

« Válasz #2902 Dátum: 2023. Szeptember 12. 18:02 »
Wr!
Volt már de beteszem újra:
Idézet
3. § (1) A méhész köteles a méhek tavaszi tisztuló kirepülése és a betelelés közötti időszakban a méhcsaládjait legalább három hetenként méhegészségügyi szempontból ellenőrizni, s ennek során mind a kifejlett méheken, mind a fiasítás teljes terjedelmén, valamint a kaptárhulladékon fertőző betegség tüneteit, illetve élősködők jelenlétét keresni. A vizsgálatnak ki kell terjednie a Varroa-atka jelenlétére, illetve az atkák számának változására.

Örülök hogy segithettem. Aztán mindenki úgy csinálja ahogy akarja, de érdemes atgondolni mit ír le az ember egy nyilvános fórumra.

« Válasz #2903 Dátum: 2023. Szeptember 12. 18:44 »
Álanyás!
Hagy már abba ezt a marhaságot! Nem tudod értelmezni a törvényt, aztán macerálod a méhészeket. Mi értelme ennek?
Már tavasszal is bepróbálkoztál ezzel. Tehát. Mikor volt az idén az a tisztuló kirepülés? Nem is volt tél. Szinte hetente kijöttek a méheink. Fiasítás le sem állt az atkás méhészetekben különösen sok probléma volt ezzel.
Volt aki 20 fokban furettózott Karácsonykor. Január elején már voltak olyan délutánok, amikor nemcsak láttunk virágporos méheket, hanem méhész nyelven dőlt be a virágpor. Akkor attól a naptól minden harmadik héten átkellene vizsgálni a méheket?
Előző évben -keressetek rá ha nem hiszitek- Veszti írta, hogy Karácsony után már ismét volt fiasítás, és nyomták a virágport. Nem erre témára írta, hanem a már lehetetlen fiasításmentes atkagyérítésre, ha jól emlékszem. Akkor megnéztem néhány családot. Úgy volt. Én télen nem járok a méhekhez, van egérméreg, és riasztók.
Na és meddig kell vizsgálni a méheket? Arra nem válaszoltál, amit WR írt. Hülyeség a szeptember. Az őszi kötelező vizsgálat már sok helyen augusztusban megtörtént. A szeptember végi határidőig a vándorok miatt lett kitolva. Én is méheüs vagyok. A méhészeimet ismerve alkalmazkodom, már kialakult az előző felelős alatt is egy rendszer. Sokan nem is engednék szeptemberben szétszaggatni a viaszhidakat, és közben összenyomni százával a felszakított lépeket azonnal nyalogató méheiket.
Nem kell a gyakorlatlan és kezdő méhészeket okosságokkal hülyíteni. Nálam sincs szeptemberben kaptárbontás, és ezt az én méheüsöm is tudja, (sajátom nem lehetek) és nála sincs már méhzúzás.

Ismét csak okoskodásként írtál valamit. Inkább arra kellene reagálnod, mert úgy tudom nem ma kezdted, hogy tényleg most még kell serkenteni a méheket. Mintha valaki itt olyat írt volna nemrég. Komolyan mondom, megáll az ész. Szeptember közepén. Serkenteni?
Valamikor olyasmiket tanultunk, hogy pl. augusztus végén, szeptember elején a kevés vagyonnal rendelkező családokat bő, és már sűrű sziruppal kell ellátni. Ez ugyan jobban megviseli a méheket, de kevesebb a cukorveszteség, és még időben lefedik. Sokkal jobb, amikor hordástalan augusztus után már időben megkezdi a gazda a családjai téli élelmének beadását.
Na még akkor arról nem is beszélve, mennyi kárt okoz a késői zöldítés, melytől mindenki retteg, ha átélte. Más meg szeptember közepén serkent. Na erről mi a véleményed Álanyás? Rögtön herepetéző leszek...

« Válasz #2904 Dátum: 2023. Szeptember 12. 19:24 »
Mint írtam mindenki úgy értelmezi ahogy akarja.  Nekem most volt vizsgálat minden családból egy fedett fiast néztünk meg. Ezután már nem bántom őket.  Szerintem így korrekt,  bár ez sem a törvény betűje szerinti.
Nem vagyok naiv, tudom mi folyik a meheszetekben.  Bejelentkezni tippem szerint 50% szokott. A helyzet most fog elfajulni hogy nem, vagy csak minimálisan fizetik a nyúlóst.
Serkenteni most butaság,  cukorral feletetni 400 családot szeptember végén,  ahogy azt a Jenő írta a zöldön, na az 19re lapkérés. Adjon nekik invert szirupot minél előbb.

« Válasz #2905 Dátum: 2023. Szeptember 12. 20:15 »
Ezt írja seed150:
"Egyébként valaki régi "barátod" is azt állítja: ismét nagy a baj, csak nem tudod."
Hát ha nálam nagy a baj és én arról nem tudok, akkor az a "régi" barát, sosem volt barátom.
De ó biztosan jobban tudja, higgyetek neki!
Ezt írja a szamaras bácsi, Sancho Panza:
"Na akkor csak röviden itt piszkos nagy a baj ."
Rosszat senkinek nem kívánok, de sajnálom ha ott nagy a baj....mert azt írja..itt piszkos nagy a baj.
Vagy az itt nem ott van?
A többi marhaságot egyelőre nem olvasom el, olyan nyugis napom volt.
Majd csak apránként.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2906 Dátum: 2023. Szeptember 12. 20:56 »

Serkenteni most butaság,   

Emiatt én nem folytattam klasszikus etetést, csak serkentést.
Emiatt még most is sok a nyitott fias, és lendületesen petéznek az anyák.

« Válasz #2907 Dátum: 2023. Szeptember 13. 04:58 »
Ezt írja wr:
"Nem, ellenkezőleg, a hunor épp emiatt (is) sokkal jobb! A kaja hetek óta bent van, virágpor dögivel, az anya annyit petézik amennyit akar, ha akar. "
Tehát nálad is lendületesen petéznek az anyák.
Nálam is, és nálam is lepik az itatót.
Nálam is bent van a telelő élelem....sőt.
A szolidágó nálam is jó volt!
A Hunor sokkal jobb, abban nincs telelési veszély?
Akkor álljunk meg itt egy picit!
Azt mondod még mindig sok a fiasod, és nem kell neked a fészekből kiszorongatni az anyákat.
Én pedig erre azt mondom (27 évi Hunor méhészkedés után), hogy amelyik keretekben (főként ha egymás mellett vannak) nagy kiterjedésű fiasaid vannak, egy komoly tél esetén megtudod mi a magyarok Istene.
Az anyák ezeken a lépeken kezdik a fiasítást tavasszal, és ha kifogy a kaja, akkor gond lehet.
Azért írtam, hogy nálam "Hunornyi fiasok" vannak, mert ezek fölött van még 9 centis mézkoszorú, neked meg a keretléc.
Tényleg jobb a Hunor!
Azt már alap szinten is elismerik, hogy a telelés nagyobb lépeken biztonságosabb.
Ha te ebbe most belekötsz, akkor sajnálom, de ez nem a kezdők klubja.
A termelési időszakban, hogy melyik rendszer jobb, vagy munkásabb, pakolósabb az egy hosszú csörtét jelentett eddig is, és nincs vége.
Egy szó mint száz, én a méheimmel meg vagyok elégedve, stabil vevőköröm van, akkor miért aggódjak?
Az itt elhangzó szidalmakon, cikizéseken meg csak mosolygok.
Lehet az irigység így jön ki rajtatok?
Azzal meg soha ne foglalkozz, hogy én mennyit dolgozok a méhekkel.
Ennyi szabadidőm a rakosgatós rendszer mellett sosem volt.
Aztán sok sikert a pakolászáshoz, pántoláshoz, a fiókok molyoktól való megvédéséhez, a fiókok közötti szaglászáshoz...soroljam?
A lényeg, hogy ezen kár vitatkozni!
Neked a Hunor jobban tetszik, csináld azzal.
Én a fentiek miatt ezt meguntam, de magát a Hunor rendszert ma is az egyik legjobbnak tartom.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #2908 Dátum: 2023. Szeptember 13. 06:24 »
Idézet
3. § (1) A méhész köteles a méhek tavaszi tisztuló kirepülése és a betelelés közötti időszakban
Köszönöm! Vagyis, semmi rosszat nem tettem! Elvettem a szotyit, utána átnéztem az állományt. Ahol nem kellett etetni, ott ez egyben maga volt a betelelés is. Teccikérteni? De ott is, ahova be kellett etetnem még mondjuk 3 kiló cukrot. Tehát a legrosszabb esetben is azt mondhatom, hogy egy vagy másfél hét telt el az átnézés és a betelelés között. Maximálisan eleget tettem az előírtaknak. Ja, hogy ez nem októberben volt hanem augusztus közepén? Kit érdekel. Az nincs benne a paragrafusban, hogy márpedig betelelni nem szabad augusztusban hanem októberben kell!

A másik a tisztuló kirepülés ahogy seed150 is írja. Nálam idén olyan nem volt! Ezt onnan tudom, hogy én minden nap kint vagyok a méheknél ha olyan az idő hogy megmozdulnak és kijönnek a kijárón. Megtehetem, sőt meg is teszem, mert a méhesem csak párszáz méterre van a háztól. Januárban már repkedés volt, folyamatosan tisztultak, így az a klasszikus értelemben vett tisztulás ami egy rendes tél után lenne az most elmaradt. Akkor neki kellett volna állnom januárban kaptárt nyitogatni? Vagy egyáltalán neki sem kellett volna állnom tavasszal sem, lévén, még nem volt tisztuló kirepülés? Ne vicceljünk már...

*

wr

• 1013
« Válasz #2909 Dátum: 2023. Szeptember 13. 06:42 »
Idézet
Tehát nálad is lendületesen petéznek az anyák.
Nem, azt írtam, hogy van fias. Ezt abból gondolom, hogy intenzíven járják az itatót, mivel ha nem lenne fias, akkor egyetlen méh se lenne rajta. Sőt, igazából az itatót csak tavasszal járják, már nyáron is hanyagolni szokták, most meg valamiért járják. És nem a szublimálás miatt, mert már az előtt is járták.
Idézet
Én pedig erre azt mondom (27 évi Hunor méhészkedés után), hogy amelyik keretekben (főként ha egymás mellett vannak) nagy kiterjedésű fiasaid vannak, egy komoly tél esetén megtudod mi a magyarok Istene.
Az anyák ezeken a lépeken kezdik a fiasítást tavasszal, és ha kifogy a kaja, akkor gond lehet.
Azért írtam, hogy nálam "Hunornyi fiasok" vannak, mert ezek fölött van még 9 centis mézkoszorú, neked meg a keretléc.
Látod látod Attila, hiába írom le újra meg újra, hogy nem ismered a rakodó kaptárat, semmit nem értettél meg abból amit írtam, ugyanúgy a helytelen régi gyakorlatodat szajkózod! Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeem! Nem fogy ki a kaja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nálad 9 centi mézkoszorúk vannak, nálam meg 24,5 centi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Érted? Most menjek ki, vegyek ki a méztérből egy keretet, és mutassam meg neked, hogy alsó lécig fedve van? Mikor fog az elfogyni? Még áprilisban sem! Nem is kéne ennyi telelő élelem, de ezt nem én adtam nekik hanem ők hordták be!
Idézet
Ha te ebbe most belekötsz, akkor sajnálom, de ez nem a kezdők klubja.
De, sajnos ez a kezdők klubja! Kénytelen vagyok belekötni a hülyeségeket írsz. Vagy ennyire gyenge voltál matekból, és nálad a 9 centi az több mint a 24,5?
Idézet
Azzal meg soha ne foglalkozz, hogy én mennyit dolgozok a méhekkel.
Engem az kicsit sem érdekel, én azzal foglalkozom, hogy nekem mennyit kell dolgoznom velük, szerencsére sokkal kevesebbet mint amikor még fekvőm volt.
Idézet
Aztán sok sikert a pakolászáshoz, pántoláshoz, a fiókok molyoktól való megvédéséhez, a fiókok közötti szaglászáshoz...soroljam?
Semmit nem pakolászok, de már ezt is ezerszer leírtam. Tavasszal kiviszem a harmadik fiókot, ősszel meg behozom, ennyi. Vándorolni meg elvből sem vándorlok, meg hát tudod, nem én vagyok az aki pakolászik, mert én nem pakolászom! A molyok ellen semmi más nem kell mint néhány zacskó kénlap, soha nem ettek meg egyetlen keretemet sem. Fel kell rakni tornyokba a fiókokat, alul és felül lezárni, felülre egy üres fiók kerül, abban meg van gyújtva a kénlap és ennyi. És ezt is csak addig kell csinálni míg be nem áll a hideg, amikor már nem megy 8-10 fok fölé a hőmérséklet akkor már a molyok sem jönnek. És ha a fiókot nem ilyen olyan vetemedő deszkából csinálod hanem mondjuk osb-ből akkor olyan sincs hogy szaglászás, mert az nem vetemedik, nincsenek hézagok.
Idézet
A lényeg, hogy ezen kár vitatkozni!
Így van, ezeknek alapvetőnek kéne lenni, de sajnos évek alatt sem sikerült megértened ezért újra és újra le kell írni.