A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065848 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2880 Dátum: 2023. Szeptember 11. 21:18 »
Berci!
Igen sajátomnak érzem a Fekete-Fehér Méhészklubot, csak nem mindegy melyik oldalon állok!
A sok szánalmas szakbarbárral nehéz a küzdenem, de a legjobban nem is ez akaszt ki, mert tanulni sosem késő.
A sok valótlan állítás, a hazugságok garmada, a dicsekvés, a kaptárakat feszegető méhcsaládok nekem már sok.
Amikor meg pergetni kell szerencsétleneknek, akkor sunnyognak, meg az átlagot úgy számolják, hogy tátva marad a szánk.
Én szeretem a valóságot leírni, itt a méhcsaládok állapotáról rovatban is, nem pedig a rózsaszín álmaimat fogalmazom meg.
Felnőtt emberek vagyunk (állítólag) és a hazugságok, ....no a csúsztatások, nem az én műfajom.
Ha gyengék a méhek azt is leírtam, de nekik ez sosem volt.
Mindig 8-10 kilós családok, atka semmi, mész semmi, nozema semmi, mászkálás semmi, a pergetési átlagok meg 3 szám jegyűek.
Aki elhiszi ezeket annak meg úgy kell.
Aki engem ismer, nyitott a méhes bármikor bejöhet, sőt sokszor szerveztem már oda méhészklubot is.
Ki lehet bontani a családokat, és akkor minden kiderül.
Ezt a sok handabandát, mesemondást meg nem veszi be a gyomrom.
Aki pedig személyeskedik, repül.
Ennyire egyszerű ez a szakmai honlap.
Szegény vadászt azért sajnálom, de én nem érzem magam ennyire baleknak.
Üdv:
Nagyernyei Attila

« Válasz #2881 Dátum: 2023. Szeptember 11. 21:21 »

...Neked olyan ez a fórum, mint a vadásznak az erdő...

Erdő? Nem medvét akartál írni?

Mint a vadász?

Te nem érzed Attila, meg nem is érted. Ez a lényeg, a többivel ne foglalkozz!

« Válasz #2882 Dátum: 2023. Szeptember 11. 21:35 »
.. atka semmi, mész semmi, nozema semmi, mászkálás semmi,

Atka nincs. Ma este fújtam egyet. Semmi.
Nosema semmi gondolom, mert lógnak a kaptárfalon, némelyik földig. 30C. Tele a menekülőtér.
Van egy meszesem.
Mászkálás miért lenne? Nincs már neo. Ha nálad van, sürgősen kezelj atka ellen!!!

Ki lehet bontani a családokat, és akkor minden kiderül.

Ezt hibásan írtad. Helyesen:

Ki lehet bontani a családokat, és akkor mindenki derül.

« Válasz #2883 Dátum: 2023. Szeptember 11. 21:37 »
Ha tavasszal megyek a kacsákért tuti bemegyek de előtte szólok , hogy legyen időd felkészülni...

« Válasz #2884 Dátum: 2023. Szeptember 11. 22:24 »
Néda Attila mi kerül itt elő a tarsolyból... A szamár mégiscsak több kaptárat el tud vinni a vándorhelyre , mint a kerékpár...

Attila híres kerékpáros volt, ha jól emlékszem. Lehet így edzett. Olvastam valahol, hogy bokszolók húsüzemben edzettek, féldisznókat vertek.

"Néda" mi került itt elő! Erről van szó?

https://drive.google.com/drive/folders/1gLV_M6bGylgMWAS4ZfWk543spthp-7Ob

« Válasz #2885 Dátum: 2023. Szeptember 11. 22:34 »

"Néda" mi került itt elő! Erről van szó?

Köszi Géza ! Erről van szó bizony.
Ha én tavaly 2 családomat összerakom ,meg lezárom az anyát ,simán hoznak ennyit.

« Válasz #2886 Dátum: 2023. Szeptember 11. 22:38 »
Semmi kétség. Nálam ugyanennyi összejött volna tavaly. Két család, korlátozott anyával, és még vándorolnom sem kellett volna.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2887 Dátum: 2023. Szeptember 11. 23:40 »
a k é ta n y á s , „ N B ” -
s k é n t is m e rt, 2 4 k e re te s k a p tá ­
ra it. :) :)

Miért nem 3 anyás kaptárokban méhészkedett? :D Akkora "rekord" lett volna, hogy még a holdról is látszana!

Ekkora marhaságot! Hogy a viharba lehet összehasonlítani egy 2 anyás rendszerben termelt eredményt bármivel?

Világrekord ,MI???? :D

« Válasz #2888 Dátum: 2023. Szeptember 12. 06:03 »
Sokszor írtam már, hogy szánalmasak vagytok.
Tehát megalapíthatjátok a szánalmasok klubját.
Nehéz olyan emberekkel szakmai csörtét vívni akik folyton csak kötekednek, és a hibákat keresik.
Az egyetemen kétfajta professzor vizsgáztat, az egyik azt kérdezi....mit tudsz, a másik arra kíváncsi...mit nem tudsz.
Na ezt itt nálunk is érzékelem, csak ti nem vagytok profok, inkább trollok.
Kicsit a méhcsaládok jelenlegi állapotáról.
Szerintem a jelenlegi felvásárlási áraknak egyedül a méhek örvendenek, mivel sokan csak a pluszt vettük ki.
Emiatt én nem folytattam klasszikus etetést, csak serkentést.
Emiatt még most is sok a nyitott fias, és lendületesen petéznek az anyák.
Gondolom majd jönnek az okosok, akik felvilágosítanak, hogy már eddigre rég meg kellett volna lennie a betelelő méhtömegnek.
Egyet csúnyán eltévesztenek, hogy már jó pár éve a nyár kitolódik, és az....... augusztus 20-ra bent kell lenni a téli élelemnek....tézis bukik.
Bukik a telelés is, mert tél gyakorlatilag nincs, a tavasz meg sokszor 1 hónapot késik.
Erre kell felkészülni.
A fiasítás (nálam) átlagban 3 fedett (olyan Hunornyi), és egy nyitott.
Emiatt még 1X fogom szűkíteni a fészkeket, mert így kicsik lesznek a mézkoszorúk az egymás melletti lépekben.
A Hunor emiatt sokkal veszélyesebb!
Ismét az okosok azt fogják tanácsolni, hogy jó sok cukorral az anyát ki kell szorítani, és akkor nincs gond.
Ja, csak néha nem árt az eszünket is használni.
Mekkora költség ez most 2023-ban?
Én inkább ezeket a kevésbé mézes lépeket (majd ha kikel a fias) felkarcolom, és ennyi.
Aztán mindenki úgy csinálja ahogy jónak látja.
Vigyázzatok a beszólásokra, mások cikizésére, mert néhányotok már "besárgult".
A szakmai, előre mutató hozzászólásokat bátran megtehetitek, de erősen figyelek a stílusra.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2889 Dátum: 2023. Szeptember 12. 08:07 »
Akkor a "sárgulást" elkerülendő csak egy rövid szösszenet, meg aztán már elkezdődött a munkaidőm...
Ezt olvasva, biztosan állítom, hogy Te még nagyon sokat fogsz az idén a méhekkel dolgozni, miközben a "trollok"-nak nevezettek kaptárat sem bontanak már. Nem elemzem azt a sok butaságot amit ismét összehoztál, mert sértődés lesz belőle, de amiket leírtál azt senki nem teszi itt. Jó munkát! Mi nem vagyunk négy évszakos méhészek, nálunk nincs akkora változás az időjárásban, nálunk már a méhek telelnek.
Egyébként valaki régi "barátod" is azt állítja: ismét nagy a baj, csak nem tudod.

« Válasz #2890 Dátum: 2023. Szeptember 12. 08:18 »
Na akkor csak röviden itt piszkos nagy a baj .

*

Berci

• 317
« Válasz #2891 Dátum: 2023. Szeptember 12. 09:02 »
Sokszor írtam már, hogy szánalmasak vagytok.

Gondolom majd jönnek az okosok, akik felvilágosítanak, hogy már eddigre rég meg kellett volna lennie a betelelő méhtömegnek.
Egyet csúnyán eltévesztenek, hogy már jó pár éve a nyár kitolódik, és az....... augusztus 20-ra bent kell lenni a téli élelemnek....tézis bukik.
Bukik a telelés is, mert tél gyakorlatilag nincs, a tavasz meg sokszor 1 hónapot késik.
Erre kell felkészülni.
A fiasítás (nálam) átlagban 3 fedett (olyan Hunornyi), és egy nyitott.

Nagyernyei Attila

Én meg egyszer írtam, hogy vigyázz a nyaralással, mert úgy jársz,mint az egyszeri klubvezető mikor elment nyaralni és csak a csoda illetve a házi pancsolt atkaírtók mentették meg a családjait az atkától!

Amelyik családnál most 4 Hunornyi fias van az atkás. Az anya érzi a család vesztét és mint az állat elkezd petézni, hogy felhozza a családot annyira, hogy át tudjon telelni. Honnan tudom? Saját tapasztalat...
Azonkívül: 6 hét kell ahhoz, hogy a virágporon meghizzon a telelő méh. A most nyitott fiasod valamikor szeptember végén/október elején fog kikelni. 6 hét az bőven november/december...hol fog az virágport találni? Most csak feleslegesen koptatod a dajkáidat.
A szeptember 10 körüli beetetésnek, én ezt az időpontot olvastam Örösinél, fiaskorlátozó szerepe is van. A család lekorlátozza az anyát,hogy minél kevesebb fiast kelljen gondoznia és ezzel erőt tud spórolni a teleléshez....

Ha elfogadsz egy tanácsot! Kezd el rendesen atkát írtani, mert bajok lesznek! A glicerox szart se ért, de nem kell nekem elhinni...most megtapasztalod. A méheket sajnálom.

*

wr

• 1013
« Válasz #2892 Dátum: 2023. Szeptember 12. 09:32 »
Hát ezekről beszélek.
Idézet
Emiatt én nem folytattam klasszikus etetést, csak serkentést.
Én meg egyiket se. A családjaim több mint fele hordott annyi aranyvesszőt a bent lévő szotyira, hogy saját magát betelelte. Kivettem jobb szélről a harmadik keretet, kettőt hármat elhúztam picit, és amikor láttam hogy a keretek talpig mézesek vissza is raktam mindent a helyére. Ezekhez azóta sem nyúltam, nem is fogok majd csak tavasszal, addig csak a tepsit húzogatom hogy lássam mennyi atka potyog.
Idézet
Nem gondolnám hogy amiatt. Nálam is van fias, de nem azért mert serkentettem hanem mert rengeteg virágport behordtak. Szinte úgy lepik az itatót mintha április eleje lenne. Most meg méhjobban fogják, mert nekiálltam szublimálni, hogy a maradék atka is elfogyjon. Vannak családok ahol 0 hullott, sajnos van néhány olyan is ahol 150 felett, a zöménél 40 alatt, szóval talán nem kell végig szublimálnom egy teljes sorozatot.
Idézet
Emiatt még 1X fogom szűkíteni a fészkeket, mert így kicsik lesznek a mézkoszorúk az egymás melletti lépekben.
Én meg csak szublimálok. Azoknál a családoknál ahol hiányzott néhány kiló élelem azokat még augusztusban beetettem. Nem szeretnék az idén már kaptárt nyitni.
Idézet
A Hunor emiatt sokkal veszélyesebb!
Nem, ellenkezőleg, a hunor épp emiatt (is) sokkal jobb! A kaja hetek óta bent van, virágpor dögivel, az anya annyit petézik amennyit akar, ha akar. Ha nem akar akkor meg nem.
Idézet
Ismét az okosok azt fogják tanácsolni, hogy jó sok cukorral az anyát ki kell szorítani, és akkor nincs gond.
Nem kell kiszorítani, leírtam mit kell csinálni, persze ahhoz rakodókaptár kell...
Idézet
Mekkora költség ez most 2023-ban?
Akinek volt maradék cukra otthon annak nem nagy, akinek nem volt az most még tudott venni 389-ért bármennyit. Szotyit meg vittem fel a Balatonra még előző hónap végén egy kis hordóval, úgy vették mint a cukrot, mert hogy ott a környéken drágábban mérik. Meg az akácot is. Azt is viszek majd még egy hordóval. Én is jól jártam és a vevők is.
Aki tud eladni túléli, aki meg aranyárban méri az majd otthon nézegeti, vagy odaadja a felvásárlónak bagóért.
Idézet
Aztán mindenki úgy csinálja ahogy jónak látja.
Én úgy látom jónak, hogy minél kevesebb munkával minél több bevételem legyen. Szerintem valahol ez lenne a normális.

« Válasz #2893 Dátum: 2023. Szeptember 12. 10:22 »
Te wr ha ennyi a cukor , de legyen 400 ha valaki elkésett és kell még a fészekbe 5 kiló élelem az 2000 Egy kiló vegyesméz ára háztól . Ez elég sokat elárul ki mennyit perget meg ki mennyit ad el háztól . Hol szokott még ilyenkor ennyi fias lenni és a fészek közepe üres a meszeseknél.

« Válasz #2894 Dátum: 2023. Szeptember 12. 11:04 »
5 kg cukorból nem lesz 5 kg élelem. Ilyenkor már csak invertált szirupot adnék..