A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065631 megtekintés
*

neo

• 1000
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2820 Dátum: 2023. Július 05. 09:42 »
Ezek hasznos és jó tanácsok voltak. Köszönöm!

« Válasz #2821 Dátum: 2023. Július 11. 18:22 »
Sajnos megváltozott a méhészetek jövedelmezőségéhez való hozzáállás. A mézet nehezen lehet eladni. Az akácmézet az elvárt nagyobb ár reményében talán mégnehezebben. Ebből direkt módon az akácra való felkészülés is átrendeződött. Mivel (nálunk Romániában) elég sok a téli elhullás, szerencsére még van kereslet a méhcsaládokra tavasszal és évközben. El kell döntenünk, korlátozunk akác előtt és nekimegyünk az évek óta rapszódikus kimenetelű akácnak, remélve a nagyeredményt amit nehezen tudunk eladni, vagy nem korlátozunk és akác után az alföldön amúgy is van egy hordásszünet amikor a méhre nincs szükség és nyugodtan szaporíthatunk. Ezzel megteremtve a lehetőséget rajok eladására. Én a következő módszert követem: tavasszal repce előtt eladom az összes előző évi termelő családjaimat és maradok az ugyanannyi múlt évi rajjal. Ezek már a repcén kitünően hordanak, akácon (ha van) nagyon jók, akác után mindegyikből csapolok egy rajt. Hárson van ami van, de napraforgón már gyüjt a raj is meg persze a törzsek is. Tavasszal kezdődik minden előről. Mi a haszon?
1. minden évben 100% megujjítom az egész állományt
2. anyát nem kell cseréljek, mert max 1 évesek
3. atkát elég csak oxállal kezeljek, mert nincs ideje felszaporodni
4. nagyon egyszerű tehnológiát követhetek, nem szűkítek nem bővítek, egy munka van - rajokat csinálni és pergetni
5. mivel nagyon fiatal minden anya rajzástól nincs mit tartsak
Egy negatívuma lehet, ha megcsappan a rajok utáni érdeklődés. De sajnos sok a téli vesztesség. A keresletet figyelem és annak megfelelően váltok akár évente a méhesem megszervezésében. Amióta meg lehet gyártani iparilag a mézet és nem a méhekkel, azóta nem a méz ideje van. És nem is látok kiutat, sajnos.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2822 Dátum: 2023. Augusztus 08. 14:17 »
Szeretem az "idegeket borzoló" írásokat! Olvassanak "már megint tőlem nagyot , ami mindent visz"! :)

Az a helyzet, hogy csapoljuk a családokat.

Mert az még sem járja ,hogy  két H 10-es fiókon teleljenek a termelő családok. :)  Hűvösebb napokon megzabálnak napi 0,6 kg mézet. Mondjuk inkább ők egyék meg mit ilyen áron leadjam a kereskedőnek!

Attila mi a véleményed erről?

« Válasz #2823 Dátum: 2023. Augusztus 08. 17:38 »
Az a véleményem, hogy állandóan dicsekedsz, utána meg keseregsz.
Kit akarsz hülyíteni?
Tudod a "Zöldön" Zsíros méhésztársnak a szlogenjét?
"Mérőszám a tele hordók."
A többi csak rizsa.
Egyébként nekem sem voltak ilyen jók a méheim vagy már 20 éve, hála annak, hogy a napraforgón nem tűntek el.
Azért gratulálok, csak a nagy arcot ne nekem nyomd el.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2824 Dátum: 2023. Augusztus 08. 22:03 »
Hadd kérdezzek tőled ismét Attila!
Tudom, hogy törlöd, vagy szó nélkül hagyod.

1. Ismered Zsírost? Mondott neked valaha valamit? Meséld már el azoknak, akik nem tudják!
Segítsek?

2. Miért zártad ki azt a fórumozót, aki elmesélte itt, hogy a szlovén anyanevelő látogatásakor arra hivatkoztál a buszon, hogy ismét lerottyant az állományod, valószínűleg a második oxálozás következtében. Nem cikizni akarlak csak ha igen, akkor nekünk adj tanácsot, mire kell vigyáznunk, hiszen mi méhészek segítsük egymást, ne essünk ugyanabba a hibába.

3. "Szamarasbácsi" írta itt, hogy a méhesed előtt ment kacsákat vásárolni, és semmi mozgás nem volt abban a szép tavaszi időben. Ha jól emlékszem, írtad is neki, hogy miért nem állt meg a szamarával, nagyon jót röhögtem, amikor olvastam.
Na ugye attól még most kiválóak lehetnek a méheid, és kívánok is minden jót, és végre egy jó telelést, de hidd el nekem, "oszkár" méhei kiválóak, tele hordtak mindent napraforgóval. Egyébként ha felhívod, elmeséli, hogy ő volt együtt egy jelentős eseményen Zsírossal, amikor az egyik főnököd maga alá tett kézzel remegett, és a rőtszakállúttól idegzsábát kapott.
Nem tudsz Te semmit az események folyásáról, csak szócsöve vagy a góréknak.

« Válasz #2825 Dátum: 2023. Augusztus 08. 22:07 »
Egyébként ha felhívod, elmeséli, hogy ő volt együtt egy jelentős eseményen Zsírossal, amikor az egyik főnököd maga alá tett kézzel remegett, és a rőtszakállúttól idegzsábát kapott.
Nem tudsz Te semmit az események folyásáról, csak szócsöve vagy a góréknak.
Ott voltam én is, kérdezd meg oszkártól ! Utána meg csípős volt a halászlé ,de finom, ja és a szakács is ott volt.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2826 Dátum: 2023. Augusztus 09. 00:22 »
A lényeget is mondjátok már!

A "jelentős esemény" Igen hamar véget ért! Arra hivatkozva ,hogy a jelenlévő méhészek NYOMÁST GYAKOROLNAK A TÖRVÉNYHOZÁSRA!

Ezért a felperes "lóhalálában" távozott az eseményről a kapucniját orráig a fejébe húzva kiviharzott az utcára. :D :D 

Ezt csak ketten láttuk. Zsíros meg én.

"Azért gratulálok, csak a nagy arcot ne nekem nyomd el."
Nagyernyei Attila

Tudod a TÉNYEK makacs dolgok!! Mondhatsz te bármit!!  Élnél már egyszer a meghívásommal.

Gondolom azért nem élsz vele mert nem akarsz szembesülni a tudatlanságoddal.
« Utoljára szerkesztve: 2023. Augusztus 09. 00:30 írta oszkár »

« Válasz #2827 Dátum: 2023. Augusztus 09. 07:43 »
Seed150 ezt állítja:
"hogy a szlovén anyanevelő látogatásakor arra hivatkoztál a buszon, hogy ismét lerottyant az állományod,.."
Ezekről a hírekről más jut az eszembe.
Tehát nem voltam szlovén anyanevelőnél, és buszon nem ültem vagy 10 éve!
Valakivel összekeversz.
Próbálkozz mást lejáratni, ez egy gyenge kísérlet volt.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2828 Dátum: 2023. Augusztus 09. 08:02 »
Attila!

Kitörölted? Lehet, hogy nem buszon. De akkor írta valaki-nem ismerjük- és nem ez a lényeg.
Segítő szándékot és okulást pimaszkodásnak veszed. Semmi ilyen szándék nincs a méhészekben.
Azt írd le, hogy igaz-e, mert sokan gondolkozunk egy második oxálon, mert időnként sok az atka.

Na de várjunk csak!!!

Most hívtak, hogy tényleg tévedtem. Nem szlovén, horvát. Itt van tessék. De nem ez a lényeg.

Ezt hol olvastad ravaszdi, Róka?
"Igazán megálhattál volna az 1800-as akácért !!!
Sokat lehet nevetni Nagyernyei fröcsögésein elöször 3-4 keret KB- kereten lévö táblás fiasokról beszél majd a kollégák elégedtségéröl és 5-6 keret táblás fiasokról !!!óriási dumaszínház van nála 🤣🤣"
Ne csúsztass!
6-7 átlagban, erről írtatok!
Tegnap egyébként István Kovacsics horvátországi anyanevelő meghívására Batinán voltam, olyan 30 méhész társaságában, szerbekkel, horvátokkal közösen.
A tavaszias időjárásban élénken jártak a méhek, és betekintést nyerhettünk az anyanevelés rejtelmeibe.
Én már többször jártam itt, de most sem csalódtam.
Amikor méhészeket hoztam ide, akkor éppen 144-en voltunk 3 busszal, .....és azóta sem voltak még itt ennyien....mondta a házigazda.
Sötétedésbe nyúló virtuális méhészkedés mellett megtudhattam, hogy a bomba méhcsaládoknál van MOST 5 keret táblás fias, és ezt az adatot profi ezer családos méhészek is megerősítették, és üzenik a szájkaratésoknak, hogy maradjanak a Földön.
Azért nem teszek fel közelebbi képeket, nehogy személyiségi jogait sértsem valakinek.
Este a szajki polgármester tárogatóját hallgattuk a szovjet emlékműnél. (nesze neked nagypolitika)
Nagyon kellemesen telt a nap, ehhez hozzátartozott a báránypörkölt, a malacsült, és sok édes finomságok.
Kedves István!
Köszönöm a meghívást!
Akit érdekel idén 10 euró lesz egy Kovacsics anya.

Nagyernyei Attila

« Válasz #2829 Dátum: 2023. Augusztus 09. 08:10 »
Hát én tényleg elhittem Attilának , hogy valakivel összekevert seed150. Köszönjük az infót, ez tényleg ismét ciki….

« Válasz #2830 Dátum: 2023. Augusztus 10. 07:57 »
Hát ez tényleg ciki--------amit egymással műveltek.Ennek az oldalnak a neve A méhcsaládok általános állapota és nem a méhészek általános elmeállapota.    szs

« Válasz #2831 Dátum: 2023. Augusztus 10. 09:01 »
Tudod szabomehesz tényleg igazad van. Nem sértettél meg, viszont azért gondolkozz el írásaid alapján, hogy kinek az elmeállapotában és műveltségében vannak problémák!
Igenis a méhcsaládok állapotáról volt szó. Olvass vissza!
Tehát még mindig nem tudjuk azt, hogy igaz-e a második oxálozás utáni probléma, amiről sokat olvashattunk. Ezek szerint senki nem próbálta ki, vagy akik igen, ők titkolják.

Akkor még egyszer. Olvass vissza! Lassan.

« Válasz #2832 Dátum: 2023. Augusztus 10. 09:42 »
 szabomeheszszel maximálisan egyet értek!
Annyit viszont szeretnék megjegyezni, hogy azt nagyra értékelem, hogy a sok "fikázó", nem látott még atkát csak másnál, vagy fényképen.
Meszesedés az náluk mi a csoda?
A mászkálás, a sodrott szárny meg az UFO kategória.
Na ezek a szájhősök nem a Földön járnak!
A méhcsaládjaik állandóan szétfeszítik a kaptárakat, pergetéskor meg nem elég egy csapon engedni a mézet.
Én a valóságról szoktam írni, az álmodozás gyermekkori állapot.
Tavasszal valóban kívánni valókat hagytak a méheim, de akácra szépen rendeződött a probléma.
Annyira, hogy jelenleg a törzscsaládjaimon túl 37 tartalékom van, melyek most 5-7 NB keretes, szép mézesek.
Ezt mind azért, hogy tavasszal az anyátlanokat azonnal tudjam pótolni.
Az utóbbi években szinte nem volt veszteségem, csak gyengülés, és anyátlanság, amit főként a napraforgó után állapotnak tudom be.
Mint írtam, az idén, hosszú évek óta nem volt méhhulla a kaptárak előtt.
Máskor amikor hazavándoroltam, érezni lehetett a kellemetlen szagot.
Még annyit ami nem ide tartozik, miattam ne aggódjatok!
Több évtizede foglalkozom mézkiszereléssel, az állandó (főként külföldi) törzsvásárlóimnak köszönhetően nincsenek eladási gondjaim.
A jelenlegi mézpiaci helyzet viszont aggasztó, és ami tőlem telik megpróbálok segíteni.
Erről olvashattatok neo írásában is.
Végezetül annyit, ha továbbra is a szapulás, a Fekete-Fehér Méhészklub trollkodása folytatódik néhány magából kivetkőzött hozzászólóból, őket kíméletlenül  kitiltom innen.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2833 Dátum: 2023. Augusztus 10. 11:56 »
Ezt a legegyszerűbb!   "kitiltom innen"!

Amiről írsz az csak a TE világod. Ha valaki mást mer írni, az dicsekszik!

Akkor jobb lesz neked ,ha együtt sírbakolunk veled,hogy milyen szarok a családok,meszesek és sodrott a szárnyuk, és rengeteg az atka?

Locsoljuk az oxálsavat "15x"egy évben. Mézet meg semmit sem hordanak. Így megfelel  az igényednek?  Meg mi!!!

Elkell ,hhogy keserítselek,még ,ha kizársz is!!  NÁLUNK NEM EZ VAN!! Tetszik vagy sem!

"CSAPOLJUK A TERMELŐ CSALÁDOKAT"!!  Ha hiszed ,ha nem.

« Válasz #2834 Dátum: 2023. Augusztus 10. 13:31 »
 Ezt írja oszkár:
"CSAPOLJUK A TERMELŐ CSALÁDOKAT"!!  Ha hiszed ,ha nem."
Szerinted a 37 tartalék családot miből csináltam?
Ez egy parttalan vita, vagy eszmecsere.
Sosem láttad a méhészetem, így miről beszélsz?
Az eredményeimet nem tudod, tehát semmit nem tudsz, csak locsogsz.
Nagyernyei Attila