A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065694 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2805 Dátum: 2023. Május 25. 08:33 »
Én azt vettem észre, ha túlbővítem méztérrel a családot, akkor lesz híg a méz. A fészek fölé közölt méztéri fiókba elkezdik behordani kintről a híg nektárt, a hordás végeztével viszont már nem nagyon kezdik el beérlelni, híg marad a pergetésre. Viszont ez a bővítés a rajzást biztosan csökkenti.

« Válasz #2806 Dátum: 2023. Május 25. 18:37 »
Balián gondolataiból kiemelek néhányat, amivel szöges ellentétben van a saját véleményem.
Íme.
"Van aki a szűk életteret tartja megfelelőnek, én a tág fészek.....híve vagyok."
Majd, hogy nyomatékosítsa ezt a gondolatát, ismét leírja.
" .......ha szűkre hagyom a fészket .........., nem marad a méhnek léttere,....."
Ez elveimmel, és 40 éves méhészeti tapasztalatommal teljesen ellentétes.
Meg is indokolom, miért nem értek vele egyet.
Mikor gyűjt a legjobban egy méhcsalád?....a választ mindenki tudja, de azért leírom.
Ha hordáskor kevés fiasítást kell "babusgassanak", emiatt a raj használja ki maximálisan az adott méhlegelőt.
Tehát az a tapasztalatom, minél jobban korlátozom főhordás előtt az anyát, ezzel egyenes arányban nő a pergetési átlagom.
Ezen ne nyissunk vitát, nem érdemes!
Tehát minél nagyobb a fészek, annál több a NYÍLT fias, ez csökkenti a család teljesítményét.
Arról meg nem is beszélve, hogy a fiasítás körüli mézkoszorúnak is a pergetőben lenne a helye.
Tegnap jártam egy méhésztársnál, elég meredeken korlátozza a méhanyákat (3 keretre) de ha nem szeretne szaporítani, akkor nagyon jónak tartom.
Vannak olyanok akik zárkázzák az anyát, vagy bölcsővel indulnak neki az akácnak.
Ez is azt bizonyítja, hogy a raj állapotot megközelítve érjük el a legnagyobb eredményt.
Jah, hogy szaporítani is szeretnénk, meg söpört rajt eladni?
Akkor a korlátozás vagy felejtős, vagy több lépre kell engedni az anyát.
Én ezt úgy szoktam jellemezni, hogy 1 disznónak 4 sonkája van.
Ha kell a sok szalámi is, akkor valamiről le kell mondani....vagy arany középút, mérsékelt korlátozás.
Ez 1/2 NB-ben 1 fiókra, NB-ben 5-6 lépre.
Nekem erről ez a véleményem, és írásomat nem kioktatásként szántam.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2807 Dátum: 2023. Május 27. 12:50 »
Nagyon szórt a helyzet nálunk. Több kollégával egy csoporton vagyunk és a beszámolókból változó képet kapunk. Mindenki vándorolt repcére...van akinek nem vártan fullra töltötték a fészket galagonya virágporral, megszorult az anya és bölcsőznek. Van akinek vontatott a hordás és mérsékelt az eredmény. Nekem félkeretes Dadant kaptáram van három fészekfiókkal. Az alsóba hordták a virágport felette még két fiók fiasnak... elég. Nem bölcsőzik. Nagyon jó méztermés lett, de ha nem raknám időben az új mézteret fel jóval kevesebb lett volna.
Az akác is nagyon rapszódikus. Van akinek 8kg van naponta. A nyugati akácerdőkben gyengén alakul a hordás. Maximum 3kg/nap. Nálam berondít a veresgyűrű. Telibe virágzik az akáccal és nagyon megváltoztatja az akácméz illatát.   

« Válasz #2808 Dátum: 2023. Június 30. 07:28 »
Most olyant írok amivel lehet egyet, vagy nem egyet érteni, még azt is elfogadom, hogy hülyeség, de ez a saját véleményem.
Tehát arról van szó, hogy a méhtömeg kicsit megcsappant, szinte alig van  öreg méh a kaptárakban, nem úgy mint 2 hete.
Akkor mi lehet a gond, permetezés, környezeti ártalom?
Ennek ellenére aggodalomra nem látok okot, mert 6-8 keret NB fiasom van, amelyből minimum 3 kelő.
Kicsit ugorjunk vissza az idei tavaszra.
Akkor itt azt állítottam, hogy később lesz még egy generáció váltás, mivel a méhcsaládok fejlődése hullámzó volt, a serkentések, etetés ellenére is.
Sok helyen arra panaszkodtak a méhészek, hogy leálltak az anyák!
Véleményem szerint most ez látható a kaptárakban.
Ha szépen minden ment volna a maga útján ezt észre sem vesszük, mivel nyáron folyamatosan cserélődik az állomány, ami teljesen normális.
Csak most közbejött ez a "leállás", és az akkori méhek elöregedtek, és mivel nem volt folyamatos a keléskor az utánpótlás, ez látható most.
Aztán az akác utáni hordástalanságot is nehéz serkentéssel pótolni, annak ellenére, hogy virágporhiányt nem tapasztaltam sőt, szinte szorongatták vele az anyákat.
Én ezt most így látom.
Akik akác után nem serkentettek, ők napraforgón nem sok jóra számíthatnak.
Néhány tíz éve folyamatos hordásba vándoroltam a méhészetemmel, akkor ilyent sosem tapasztaltam, na meg a tavaszok is normálisabbak voltak.

Nagyernyei Attila

« Válasz #2809 Dátum: 2023. Június 30. 13:18 »
Tombol a járvány : nosema !!!!!

« Válasz #2810 Dátum: 2023. Június 30. 20:21 »
Néhányan szóban reagáltak a reggeli írásomra.
Azt mondták azóta már sok generáció kikelt, ez nem lehet az ok.
Ez is egy vélemény.
Én most is azt gondolom, ha kimarad egy generáció (leáll az anya 1-2 hétre) azt valahol észrevesszük, de nem azonnal.
Mivel a családban lévő dolgozókra sokkal nagyobb teher hárul, ezért rövidebb életűek lesznek a nyári méhek.
Jó lenne ha hozzászólnátok, mert szerintem ez érdekes téma.
Nagyernyei Attila

*

neo

• 1000
« Válasz #2811 Dátum: 2023. Június 30. 21:10 »
Tombol a járvány : nosema !!!!!
Nálam azok a családok, amelyek októberben Herba stripet kaptak, azok még most sem érték utol azokat, amelyek nem kaptak. Arra gondoltam, hogy az anya károsodhatott. Azonban mézengúznak igaza lehet. Mint a zöldön  írtam, szinte az összes élő méhet elvihette a stripes kezelés, a fiasítás maradt életben, gyenge állapotban teleltek ki. Felborult a korosztály összetétel, a gyengébb családban az idősebb méhek is dajkálnak, ami táptalaja a Nosemának. Ez pedig ördögi körhöz vezet. Több és több Nosema spóra keletkezik. Érdekes lenne összehasonlító vizsgálatokat folytatni a stripes kezelések és a Nosema összefüggéseiről.

*

wr

• 1013
« Válasz #2812 Dátum: 2023. Július 01. 10:09 »
Van a méhészetben egy igazán alap igazság amit ritkán lehet olvasni, oszkár írta le talán nemrég a ződre: vagy méz vagy méh.
Na ez az alaptörvény rajzolódott ki most a szokásosnál jobban, leginkább az időjárás miatt. Nem maradt itt ki generáció, a nozéma sem tombol és a stripek sem taroltak, egyszerűen ahol igénybe voltak véve a méhek (a hárs fokozottan igénybe veszi, sőt állítólag mérgezi is őket, ezt állatorvos mondta) ott kevesebben vannak. Nálam is ez van. Minden évben van pár családom ahol nincs lezárva az anya, vagy éppen le van de hiába mert felszökik, na ezek most gyönyörűek. A többi ami korlátozva volt, na azok már kevésbé gyönyörűek, amik meg lerajoztak na azokról ne is beszéljünk, be lesznek telelve, de ezektől a napraforgón nem várok semmit.

Lehet ugye mézet termelni anyakorlátozás nélkül, ekkor a család akác után is népes marad, cserébe lesz 50-60%-os akáctermésünk, a többi vagy eleve nem is lesz, vagy nem lehet elvenni. Meg lehet termelni anyakorlátozással, ekkor lesz jó sok elvehető méz, de nem kell rajta csodálkozni, ha a család már közel sem lesz olyan népes mint volt. Ehhez hozzájön még az anyarács is mint probléma, mert amíg az nincs a kaptárban addig a család szépen fejlődik, aztán amikor bekerül az anyarács akkor olyanná válnak mintha meghülyülnének. Ennek szerintem két oka van, az egyik, hogy a rácson kívülre onnantól kevesebb anyatermék jut, tehát ha ott nyílt fias is van, azonnal elkezdenek rá bölcsőket húzni. A másik ok, hogy az anyarácsra (még a pálcásra is) képesek néha úgy tekinteni, mintha az lenne a kaptár teteje és onnan nem lenne tovább, és tömik a fészket mézzel ha kell ha nem, teljesen mindegy hogy kiépített léppel vagy műlépekkel van megtűzdelve. Ennek ugye megint nem lesz más a hozadéka mint a bölcsők. Több esetben is kipróbáltam, 3 hunor fiókon, magára hagyott (nem manipulált, lezárt stb.) családokból nagyon kevésnek jut eszébe bölcsőt húzni, talán 10 családból csak 1-2, annak ellenére is ha nagy a méhtömeg. Kevés méhésznek jut eszébe az, hogy a tömeges rajzást a méhesében talán épp ő maga okozza.

A herba srtip-ről semmit nem tudok, csak képen láttam, illetve annyit olvastam róla hogy a hatóanyaga a fluvalinát. Itt is használja az egyik méhész, kizárólag akác után 2 hétre betéve, ő nem számolt be olyanról, hogy vinné a méheket is. Nem tudom milyen hordózón van és hogyan a hatóanyag, de a mavrikos időkből én annyira emlékszem, hogy a száraz zsepi az atka ellen semmit nem ért, a nedves meg a méhet is vitte, itt is valami ilyesmi ok lehet a háttérben. A fluvalinátot egyedül csurgatással bejuttatva tartom jónak felhasználni, de az meg ugye egy 3-4 fiókos rakódóban kivitelezhetetlen, ki szedi elemeire a kaptárat, hogy aztán mindegy egyes fiók léputcáit végi tudja csorgatni? Szerintem senki, eléggé elvetemültnek kell ahhoz már lenni.

És akkor ott vannak még a környezeti adottságok, méhlegelő, virágpor, meg az adott méhész felkészültsége. Két vagy három éve jártam 3 nap különbséggel két méhészetben is akác alatt, az egyikben a hunor fészken volt még 4 fél fiók, a másikban meg 3 fél fiókon volt az összes család, úgy termeltek akácon.

« Válasz #2813 Dátum: 2023. Július 02. 08:09 »
wr!
 Ez mind tuti? Egyre érdekesebbeket írsz.
Csak egy gondolat.
Akkor átvágtak.

"Egyesületünk bevizsgáltatta a készítményt, és a lapkákon található illóolaj komponenseken túl csíkonként 0,03mg/lapka mennyiségben amitráz, valamint 1mg/lapka akrinatrin található."

Kihagyták belőle a fluvalinátot? Mert régen egyszer flumetrint, azt tényleg hordozott.

*

wr

• 1013
« Válasz #2814 Dátum: 2023. Július 02. 11:01 »
Utána már rájöttem hogy hülyeséget írtam, nem valinát az hanem methrin. Arra meg már régen is aszonta a méhészeti szag irodalom hogy nem ér semmit. A Bayvarol tényleg olyan volt ha jól emlékszem, jó drága volt, de az atkát azt csak nem akarta leszedni.

« Válasz #2815 Dátum: 2023. Július 02. 19:17 »
Ja, és hogy vették, mert támogatott volt.
Szóval támogatásra muszáj a cukor miatt valamit vásárolni, de atkát irtani csak atkairtóval lehet.

*

wr

• 1013
« Válasz #2816 Dátum: 2023. Július 03. 07:44 »
Atkát irtani sok mindennel lehet, csinálják is, több vagy kevesebb sikerrel. :-) Senki nem mondta meg a mai napig sem, hogy annak idején miért került ugyanannyiba az 1 literes Tactic mint a támogatott 5ml-es amitráz készítmény. Biztos nem az volt az oka, hogy előbbi 12 vagy 12,5 míg utóbbi 20% hatóanyagot tartalmazott. De ez ma is pont ugyanígy van, annak az oxálsavnak kilója amivel végig szublimáltam az elmúlt őszt került 2200Ft-ba, ehhez képest 1 kilónyi "támogatott" Api-bioxal 106543Ft. Közel ötvenszeres ár. Valaki(ke)t biztos támogatnak ezzel, de hogy nem a méhészt az is biztos. Ezekkel az akciókkal még inkább arra ösztönzik, hogy ne a támogatott szerekkel gyérítse a parazitát.

« Válasz #2817 Dátum: 2023. Július 03. 13:34 »
A h. és s. nem emeli a spóraszámot ! A CheckMite emeli a spóraszámot !!!!!!!  A repce-mustár / ACETAMIPRID , TEBUKONAZOL / virágzásakor belódul a nosema !!!!
« Utoljára szerkesztve: 2023. Július 03. 13:37 írta mézengúz »

*

neo

• 1000
« Válasz #2818 Dátum: 2023. Július 04. 06:26 »
Mézengúz!
Én maximálisan elfogadom a Nosema kapcsán tett megfigyeléseidet. Azonban én egy szóval sem írtam olyant, hogy az általad használt megnevezéssel éljek, a h és s megemelné a spóraszámot. Én azt írtam, hogy ölik a méhet, ami, ha rossz időben kerül alkalmazásra, mint nálam, akkor szembetűnő, jó időben alkalmazva pedig nem az, mert a méhek pótlódnak a kikelő fiasból. Az sem mindegy, hogy ugyannnyi hatóanyagot egy októberi népesség kap meg, vagy dupla-tripla mennyiségű nyári méh. Az is igaz, hogy utóbbi esetben már egyáltalán nem biztos, hogy azt a nagyon jó atka elleni hatást tudja hozni, mint amit én októberben tapasztaltam.
Tehát valójában én mit írtam? Azt, hogy a Nosemát ebben az esetben  az okozza, amikor a kieső korosztályt egy elöregedő nép dajkálása pótolja. Azaz a kezelést követően hónapokkal. Vesd össze a CHM és az s kumafosz tartalmát, és láthatod, hogy ezerszeres a különbség. Az s-nél annyira kicsi, hogy látatlanból is merem állítani azt, amit Te is mondasz. Nem emeli meg az alkalmazása rövid időn belül a spóraszámot. Bennem az vetődött fel, hogy egy olyan méhészet évenkénti átlagos spóraszáma milyen tendenciát mutathat, ahol évek óta az s-t, és a h-t ( most ugye van már l is : azaz amitrázos Life) használják. Az a gyanúm, hogy normál esetben van a spóraszámban év közben ciklikusság, tehát visszatér egy alapállapotba, ha valamiért egyszer megemelkedik. Rendszeres stripelés viszont vezethet oda, hogy nincs ilyen visszatérés, hanem emelkedő tendenciájú. Ebben az itatóknak is lehet kulcsszerepe. Emellett én azt gondolom, hogy a BQCV okozta mászkálás, tehát amikor K szárnyformával társul a mászkálás, valójában a Nosemától való megszabadulás is egyben a család számára, amikor ezek a méhek kinn elpusztulnak (a BQCV nagyon szoros összefüggést mutat a Nosemával). De az is az, amikor a magas Nosema spóraszámú egyedek gyűjtenek, nem pedig dajkálnak. Elhúzódó esetekben azonban az itató egy újrafertőződési forrás olyan időszakokban is, amikor a BQCV szaporodására nem alkalmas az időjárás, azaz a nyári meleg. Ebben ugye benne van az, hogy természetes környezetben a Nosema apis szabályozója a BQCV. Nosema ceranae esetében viszont már nem. Tehát az s és a h megnyithat egy olyan ablakot a méhcsaládban, amikor a Nosema elhatalmasodik, mert nem hűvös időben történik az alkalmazása, amikor a BQCV szabályozni tudná.

« Válasz #2819 Dátum: 2023. Július 04. 12:57 »
Ha előző nap este hűvös szellős helyen felbontva és egy rostaszövetes keretre szétterítve másnap van berekva egy csík előre / ha a fészek közepébe van téve akkor van hulla / sokkal jobban tolerálják a családok és a második csík 7-10 nap múlva / sokszor egy is elég / .  Hőmérséklet: 28 c fok alatt . Most " alapból" mindenhol magas a spóraszám , nem kell hozzá h. és s. !!!!!!
« Utoljára szerkesztve: 2023. Július 04. 13:34 írta mézengúz »