A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065681 megtekintés
*

wr

• 1013
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2790 Dátum: 2023. Április 13. 09:54 »
Lehet hogy sokan nem fognak ezzel egyetérteni, de akkor elmondom, hogy is működik természetesen ez a dolog. Mert hogy működik, és aki valamilyen módon sokat dolgozik ilyenkor a méhekkel, lényegtelen hogy szűkít, bővít, vagy éppen bölcsőz, az egy dologban biztos lehet, valamit nem természetesen csinál. És ekkor jön az, hogy nem a méh dolgozik a méhész helyett hanem fordítva, a méhész dolgozik a méhek helyett!
Vannak ugye különféle kaptárak meg különféle méh fajták. Vegyük most itt az általánosan használt térfogatot, ami 18-20NB-nek megfelelő lépfelület, meg vegyük a mi méhünket, ami nem olasz, nem buckfast meg a tököm tudja még mi. Ekkora térfogatban az a család fog jól mézelni természetesen ami 6 léputca méhhel megy be a télbe, és kb. ugyanennyivel is jön ki belőle. Ezt a mi méheink is "tudják" mert valahol a természetüknél fogva is erre törekszenek. Na ezek lesznek azok, amikkel egy jó kaptárban az égvilágon semmit nem kell csinálni ilyenkor. Ami ettől gyengébb azzal bizony dolgozni kell, meg ami ettől erősebb azzal is dolgozni kell. Van aki azt csinálja, hogy ősszel kiegyenlíti az állományát, a plusz anyákat elnyomkodja, hogy minden család így menjen a télbe. Van aki átteleltet mindent, és tavasszal egyenlít ki. Egyiket sem csinálom mert mindkettő sok munka. Akkor mégis mi a lópikulát lehet csinálni, hogy lehetőleg egységesen ilyen állomány menjen a télbe? Hát azt, hogy év közben eleve erre törekszem. Van néhány olyan dolog ami ezt nagyban befolyásolja.
1. Atka
2. Atkaölő szer
3. Napraforgó hordás, és az azon esetlegesen előforduló mérgezés miatti plusz méhveszteség
4. Kései anyaváltás

Ebből egyedül a 3. az ami a méhésztől teljesen független, azaz nincs rá befolyása. A 4.-re sem mindig, de azért vannak a pároztatók népei. És hogy honnan tudom ezeket? Nem könyvekből hanem saját tapasztalatból. Régen minden méhveszteségem az atkának volt betudható, utána meg az atkaölő szereknek. Idén egyetlen család veszteségem sem volt, és ez nem duma hanem tény, mert másokkal ellentétben én azt is le merem írni ha veszteségem van.

*

Apis

• 192
« Válasz #2791 Dátum: 2023. Április 14. 13:17 »
Lehet hogy sokan nem fognak ezzel egyetérteni, de akkor elmondom, hogy is működik természetesen ez a dolog. Mert hogy működik, és aki valamilyen módon sokat dolgozik ilyenkor a méhekkel, lényegtelen hogy szűkít, bővít, vagy éppen bölcsőz, az egy dologban biztos lehet, valamit nem természetesen csinál. És ekkor jön az, hogy nem a méh dolgozik a méhész helyett hanem fordítva, a méhész dolgozik a méhek helyett!
Vannak ugye különféle kaptárak meg különféle méh fajták. Vegyük most itt az általánosan használt térfogatot, ami 18-20NB-nek megfelelő lépfelület, meg vegyük a mi méhünket, ami nem olasz, nem buckfast meg a tököm tudja még mi. Ekkora térfogatban az a család fog jól mézelni természetesen ami 6 léputca méhhel megy be a télbe, és kb. ugyanennyivel is jön ki belőle. Ezt a mi méheink is "tudják" mert valahol a természetüknél fogva is erre törekszenek. Na ezek lesznek azok, amikkel egy jó kaptárban az égvilágon semmit nem kell csinálni ilyenkor. Ami ettől gyengébb azzal bizony dolgozni kell, meg ami ettől erősebb azzal is dolgozni kell. Van aki azt csinálja, hogy ősszel kiegyenlíti az állományát, a plusz anyákat elnyomkodja, hogy minden család így menjen a télbe. Van aki átteleltet mindent, és tavasszal egyenlít ki. Egyiket sem csinálom mert mindkettő sok munka. Akkor mégis mi a lópikulát lehet csinálni, hogy lehetőleg egységesen ilyen állomány menjen a télbe? Hát azt, hogy év közben eleve erre törekszem. Van néhány olyan dolog ami ezt nagyban befolyásolja.
1. Atka
2. Atkaölő szer
3. Napraforgó hordás, és az azon esetlegesen előforduló mérgezés miatti plusz méhveszteség
4. Kései anyaváltás

Ebből egyedül a 3. az ami a méhésztől teljesen független, azaz nincs rá befolyása. A 4.-re sem mindig, de azért vannak a pároztatók népei. És hogy honnan tudom ezeket? Nem könyvekből hanem saját tapasztalatból. Régen minden méhveszteségem az atkának volt betudható, utána meg az atkaölő szereknek. Idén egyetlen család veszteségem sem volt, és ez nem duma hanem tény, mert másokkal ellentétben én azt is le merem írni ha veszteségem van.

Nagyon tetszenek wr írásai, és az Attilláé is.

A következő véleményem van pluszban:

1.) Atkaírtás: Az atka írtás oltárán sokan feláldozzák a telelő népességet. A különböző szerb striptek nem csak az atkát viszik, hanem szerintem rövidítik a téli méhek élet tartalmát is. A méh méregtelenítő szerve a zsírtest, ami az augusztusi szeptemberi virágporellátástól függ. Így lehet az , hogy különböző telephelyek között ugyanazon atkakezelési technológia mellett különbség van az áttelelésben. Ahol kevesebb a virágpor, kisebb a zsírtest vitellogenin képződik ugyanazt a kezelést már nem úgy bírja el a méh, csökken az éllettartalma.

2.) Anya kérdés: lehetőleg a miénkhez hasonló körülmények között lévő anyanevelőktől vásároljunk, vagy a saját állományunkból szaporítsunk. Ennek nagy hatása lehet a telelésre: pl a déli anyanevelőtől vásárolt anyák családjai Északon akár rosszabbul is telelhetnek sőt nozémások lehetnek tavaszra, főleg az északi tájolású kijáróknál.

3.) Napraforgó utáni virágpor létkérdés a telelés sikerességére nézve(zsírtest, vitellogenin). A virágporpótlókkal ezt nem lehet pótolni. Ha nincs elég virágpor érdemes vándorolni rá. (pl Buchinger napraforgó után a berekbe ment, majd úgy fel Északra) Ettől is nagyban függ, hogy a családjaink hogy vészelik át az őszi atkakezelést(zsírtest, méregtelenítés), és a telet.

4.) Szublimálás : Szerintem itt is meg van az a kezelésszám amit a méhcsalád telelő nemzedéke a tavaszi gyengülés nélkül elbír mint pl csurgatni is csak egyszer ajánlatos egy nemzedéket. Utána rendkívül fontos, hogy min 3 napig, de jó ha egy hétig vízre járhassanak a méhek(savas hatás kiegyenlítése) Szublimálás is okoz mikro sérüléseket a kitinpáncélon.

5.) Téli méhészkedés, február lepényezés, szirupos serkentés. A fiast márciusban kell felduzzasztani amikor már van elegendő külső virágpor ez a nemzedék lesz életképes. A korai erőltetett februári fiasnevelés miatt elöregszik a téli nemzedék: rapszódikus időjárási körülmények között kell fenntartani a belső hőmérsékletet, nincs elég virágpor a kaptárban ezt a téli méhek a saját zsírtestjükből pótolják, virágporpótló lepények erre nem képesek. Következmény a méhek elöregedése, nozema, az így felnevelt nemzedék kis értékű a fehérje hiányában.

6.) Minden kaptárnyitás óriási hőveszteség kora tavasszal, ennek pótlása óriási energiaveszteség a család számára.Vissza kell fűteni a fészket a méhek öregszenek, több mézet fogyasztanak. Minél többet zaklatjuk őket annál jobban hajlamosak a nozemára is.

7.) Fűz virágzásáig nem érdemes zaklatni a családokat, szerintem csak kárt okoz. Utána viszont lehet zacskózni karcolgatni aki nagyon akar. A szűkítés szerintem jó módszer, de nagyon munkaigényes és nagy odafigyelést kíván. A bővítéssel ha csúszunk visszaüthet, ill ha bőséges a virágpor és nektárhordás kiszoríthatja az anyát. Kis állománynál eredményes, nagy munkaigénnyel járó módszer.
« Utoljára szerkesztve: 2023. Április 14. 13:55 írta Apis »

« Válasz #2792 Dátum: 2023. Április 14. 15:05 »
Abban szerintem egyetértünk, hogy most tavasszal rengeteg élelem fogyott.
A Húsvét nagy részét fogságban töltötték a méhek úgy, hogy közben a nyitott fiasítás méhcsalád erősségétől függően, a fias 1/3-a volt.
A fűtés így padlógázon, és emiatt sem értem azokat a kollégákat akik nem védik a melegtől a méhcsaládot.
Nem elég a felső takarás!
Én egyébként örülök, hogy ennyire kajáznak a méheim, mert akkor van bennük "kakaó".
Amelyik eszik, az fejlődik is.
Többen már 10-12 keret Hunor fiasról áradoznak, de én ezt egyszerűen nem hiszem el!
Olyan elképzelhető, hogy állomány szinten van esetleg néhány ilyen bomba család, de hogy az egész?
Én most a KOMOLY kollégákkal beszélve azt hallom, hogy 5-6-7 keret fiasok vannak, az NB és a Hunor méhcsaládoknál.
Ez így is szép, mivel 10 nap múlva lesz csak Szent György napja.
Átlagos évben akkorra kéne lennie 6 NB, és Hunor fiasnak.
De ki látott még olyant, hogy a fűz, gyermekláncfű, árvacsalán, cseresznye, meggy, kökény, szilva, őszibarack, és még sorolhatnám, együtt virágzik a repcével?
Ja, és Szekszárd főutcáján a korai vadgesztenye fák is virágba borultak.
Noooormáális?
Nem!
Totálisan összevirágzik minden, a méhek meg bent csücsülnek.
Ettől függetlenül hihetetlenül fejlődnek, mintha ők is egy lapra tennének mindent föl.
Ha kirittyen az idő, dől a virágpor, és kevéske nektár, de ez nem pótolja a bezárt napok fogyását.
Szép tavaszunk van, ez a 40. számomra a méhek között, de mind más volt, ezért szép a méhészkedés.
Nagyernyei Attila

*

leo

• 210
« Válasz #2793 Dátum: 2023. Április 14. 21:37 »
WR-el egyetértek. Nem zaklatjuk méheket.Az én" technológiám" a méhekkel22-ben az volt, hogy nem etettem  mert "lusta vagyok"Februárban lepényt a fejük fólé, márciusban szintén és karcolást ahol kellett. Ez már szerintem április. Repce jó volt. Sok kölyökcsalád, sok hordás.Akácnál kicsit előbb pórgetés, napráig eléltek.Akácmézen. Segédmunkás, család zaklatása nem ér ennyit.Utána, pörgetés után lesilózott borsóra, napravetésre gyöjtöttek.Aug hóban virágporhiány miatt leálltak.Szolidágón kicsit helyreálltak.Az is silány volt.Dec. jan .febr. hóban saját készítésű cukorlepény. Kb 6 NB kereten teleltem be.Jan Febr cukorlepény.Nézegetés nélkül.Valamikor egyszer bővítés ahol kellett.Husvét után oldaltaskaró kivéve .Családok jók, még tudok eladni. A legfontosabb amiről nem ejtettem szót az atkaírtás. Mindig időben.Ez a lefontosabb.

« Válasz #2794 Dátum: 2023. Április 18. 15:00 »
Teljesen olyan a jelenlegi helyzet mintha a méhcsaládok hullámvasúton ülnének.
Ahogy egy kicsit "kirittyen" az idő, hatalmas hordásba kezdenek.
Jön egy komor felhő, aztán spuri haza.
Csak ámulok, hogy ettől függetlenül milyen hihetetlenül fejlődnek.
Ha jól belegondolok, áprilisban nem volt két nap jó idő, csak néhány pár óra.
Csütörtöktől minden másképp lesz, napos, szép időszak következik.
Most jártam egy méhészetben, éppen szép idő volt....gyönyörűen mentek, majd csipp-csepp eső, és alig fértek be a kijárókon úgy tekertek haza.
A méhek már nagyon akarnak valamit.....
Nagyernyei Attila

« Válasz #2795 Dátum: 2023. Április 20. 20:13 »
Pillanatok alatt változott a helyzet.
A fészkeket két léppel kellett bővítenem, mivel a dömping virágporgyűjtés, és a friss nektár kiszorítaná az anyákat.
Ezért jó, ha résen van az ember, mert ezt nem illik elkésni, ellenkező esetben fellép a rajzási láz, ami nem kívánatos.
Már akkor gyengítem a családokat, amikor látom, hogy "bokszolják" (fényezik)a bölcsőlapokat.
Nem várom meg, hogy bepetézze az anya, mert akkor már csökken a teljesítménye.
Aki repcére vándorol, ők már termelő családokkal települjenek rá.
Ha gyenge-közepes méhcsaládokkal mennek a kollégák, hogy a repcén erősödjenek, annak öngól a vége.
A család nem fejlődik úgy mint gyenge hordásban, mert kiszorítják az anyákat.
De mindenki azt teszi amit jónak lát.
Én szépen egyenlítgetem az állományomat, az erősek fejésével.
Remélem most már végre megérkezett az igazi tavasz, mert eddig az április csapnivaló volt.
Ennek ellenére a családok padlógázon vannak, gyönyörűen fejlődnek.
És az akác?
Ahol nem fagyott meg szerintem május 15 előtt nem várható róla hordás.
Van olyan egyáltalán?
Van.
De majd meglátjuk.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2796 Dátum: 2023. Április 21. 20:10 »
Attila én is bővítettem csak én méztérrel!

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2797 Dátum: 2023. Április 22. 07:26 »
Nálunk meg lelépett vagy 40.

« Válasz #2798 Dátum: 2023. Április 23. 07:32 »
Hova lettek ??

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2799 Dátum: 2023. Április 23. 21:24 »
Más gazdánál rajzanak meg. :)

« Válasz #2800 Dátum: 2023. Április 25. 20:58 »

Remélem sikerül átnézni a meheket mire elutazol és addig még kicsit gyengül a jen(ő). :D

A JPY ~2,5 Ft. Szorozd be a képen lévő árral, ami 1 kg méz ára.
Nem fogyasztanak mézet szinte semmit. Halat hallal.
Inkább mochit, vagy csokit. Nézd meg a csokit! Lefordítsam?

« Válasz #2801 Dátum: 2023. Április 25. 21:33 »
Köszi,  elég olcsó a méz.  A pokemonos gumicukrot megeheted,  a mentolos csokit hozhatod nekem.  :)
Mondjuk ha sokáig akar élni az ember akkor érdemes a japán életmódot atvenni,  már amit lehet.

« Válasz #2802 Dátum: 2023. Április 26. 07:19 »
Legyetek szívesek ezeket a híreket másik rovatba tegyétek!
Egyébként tetszik a hozzászólás.

Üdv:Nagyernyei Attila

« Válasz #2803 Dátum: 2023. Május 02. 06:50 »
Az idén el lehet mondani, hogy a méhészeti szezon rendkívüli.
Rendkívüli azért, mert van aki már most "zárja", korlátozza az anyákat akácra.
Rendkívüli azért, mert sok helyen tar fagy van, van ahol semmi, van ahol részleges.
Rendkívüli azért, mert van ahol a repcéről már szépen gyűjtöttek, van ahol a virágporon kívül semmi, és van aki csak tegnap pakolt rá.
Tegnap a városban már láttam fehér babos akácot a mentőállomás előtt.
Ez nem mérvadó, mert az erdő még sehol, csak jelzi, hogy az idén is lehet majd aggódni.
Rendkívüli még ez a szezon, mert vagy nem veszik egyáltalán a mézet, vagy olyan méltatlan áron szeretnék, hogy az arcpirító.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2804 Dátum: 2023. Május 22. 15:55 »
Kérek tőletek egy véleményt... romániában méhédszkedek... egy igen érzékeny témában nem értünk egyet. Van aki a szűk életteret tartja megfelelőnek, én a tág fészek és tág méztér híve vagyok. Mi a lényeg: ha szűkre hagyom a fészket és a mézteret, nem marad a méhnek léttere, hogy kiterítse a mézet, ezért nem is tudja olyen minőségre átalakítani a mézet ami elvárható lenne. Gondoilok a repce mézre. Ha mem hagyok sok teret, hogy szétszórja szellőztetés céljából a mézet a méh akkor amikor megtelik a sejt mézzel, le fogja fedni akkor is ha nincs kész a méz 20%-os víztartammal. A repceméznél ez a lehető legrosszabb forgatókönyv. Mit javasolok én:mikor megindul a hordás feltenni egy mézteret, hagyni megtelni maximum 40%-ig és már tenni is a következő méztéri fiókot a 40%-os alá a rács felé. És így tovább, hogy hagyjuk lazára ne szűkítsük a mézteret. Így több hasznunk keletkezik:
1. a méhnek lesz felülete szétszórni a mézet és hamar pergető képessé tenni
(A méh akkor fedelezi le a sejtet amikor tele van, nem amikor kész a méz!) tehát nem az a cél, hogy minnél több méz legyen lefedelezve, hanem hogy minnél több legyen kész 18% nedvesség alatt. Főleg a repceméznél!
2. ha az első mézteret amit felteszünk tovább hagyjuk 40%-os telítettségnél, félő, hogy mézkoszorút kezdenek húzni és a fészek elmézesedik és rajzási forgatókönyv keletkezik ami a legroszabb minden helyzetben
3. minnél kevesebb lefedelezett keretünk van de pergetőkész mézzel (!), annál könnyebb a pergetési munkánk
Tehát minnél nagyobb teret hagyunk a méhnek a méz feldolgozására, annál jobb az átfutási esély, hogy időben jó minőségű mézet pergessünk, és a rajzási forgatókönyv is sokkal kissebb lesz. Csak egy vélemény.