A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065891 megtekintés
*

Meki

• *
  • 27
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2715 Dátum: 2023. Április 07. 11:10 »
Bár ritkán írok, mint az az itteni aktivitásomból is látszik, de azért követek pár méhész oldalt, fórumot, facebook csoportot. Sajnos a facebook az nagyon zavaros és csak azt tolja az ember pofájába, amit ők akarnak, nehéz eligazodni benne., ezért a fórumokat jobban kedvelem, kölönösen az általad "zöldnek" nevezett a kedvencem, mert a legkorektebb az összes platform közül, a legtöbb szakmaisággal, nagyon komoly adatbázissal.
Ez az itteni se lenne rossz, hisz hasonlóan tematikus, csak van egy nagy problémája szerintem, éspedig az, hogy Attila a "klubvezető". Ez sajnos mindenre, a szakmaiságra is rányomja itt a bélyegét.
Pont ez az oka annak is, hogy végül, annak ellenére, hogy ódzkodok az írástól, most mégis billenytyűzetet húztam magam elé.
Az aproppó pediglen az, hogy többedszer olvasom már, amikor az itteni vezérszónok, Nagyernyei Attila, Örösi Tanár Úrra hivatkozik totálisan félrevezető módon, és ez nekem már többedszer cseszi a csőrömet.
Nem állítom, hogy betéve tudom a "Méhész Bibliát" de elmondhatom, hogy amikor úgy 45 éve, amikor elkezdtem a méhészkedést komolyan venni, szinte szóról szóra megtanultam, annyit forgattam. A könyvtáramban ,most is van 3 különböző kiadású példány a régiekből, mint ahogyan eredeti, bőrkötéses Báró Ambrózy is, az első kiadásból.
Szóval bosszant, amikor Attila valótlan dolgokat próbál Örösinek tulajdonítva lenyomni itt a népek torkán.
Többször is volt már ilyen, de valamiért most úgy éreztem szót kell már ez ellen emelni valakinek végre.
Tehát mit is ír , és hogyan vélekedik Örösi a közepes családokról?
Frissítsük már fel a vezérszónok oly sokszor homályos emlékeit, pontos idézetekkel, amit ugyan én fejből is meg tudnék tenni, de a történelmi hűség kedvéért legyin itt teljesen hitelesen a könyvből kifotózva, amiből nyilvánvalóvá válik Attilánk éppen aktuális szakmai tévedése. Csupán annyit sajnálok, hogy nagyon ritkán van kedvem írni és a többit is cáfolni, pl az ugyan ebben a hozzászólásben elejtett rajzásra készülő családdal kapcsolatos tévedése, stb.
(Pardon, javítok: ugyanis még egy idézetet kifotóztam, ami meg azt hivatott bizonyítani, az Attila féle anyakorlátozós termeltetés is mennyire zsákutca, amivel a "közepes" családjainál póbál elegendő kijáró méhet kreálni akácra)
« Utoljára szerkesztve: 2023. Április 08. 10:11 írta Meki »

*

Róka

• *
  • 25
« Válasz #2716 Dátum: 2023. Április 07. 11:24 »

Ez az itteni se lenne rossz, hisz hasonlóan tematikus, csak van egy nagy problémája szerintem, éspedig az, hogy Attila a "klubvezető".

Tisztelt Meki !!!
Egy kicsit pontosítsuk az itteni Klubvezető szó jelentését Klubvezető Úr=KLUBMEGVEZETŐ ÚR

« Válasz #2717 Dátum: 2023. Április 07. 11:45 »
Szerintem félremegy teljesen a dolog!
Arra kérlek benneteket, hogy azt határozzátok meg pontosan mi akácra az erős-termelő méhcsalád.
Jah, és a korlátozás káros?
Buchinger György 1. akácon korlátozta a 24-es kaptáriat, majd elment közép akácra, onnan Nógrádba haza.
131 Kg nem kevés ugye, egy "korlátolt" családtól.
Azt is írja Örösi, hogy az erős család rajoztatásra is alkalmas.
Na ebből nem kérek.
Inkább termelek, ti pedig vitatkozzatok, meg bölcsőzzetek.
Én a bajt (a fára mászást) szeretem megelőzni, és kordában tartani az állományom.
45 éves tapasztalatára hivatkozik Meki.
Ebben valóban van még tenni valóm, mert én csak 40 éve méhészkedek, de arra azért büszke vagyok, hogy amikor sokfelé gyengén sikerült az akác, hozzám a felvásárló pótkocsival jött a mézemért.
De ez a dicsekvő stílus nem az én asztalom!
Csak, hogy a kétkedőknek is adjak némi támpontot.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1010
« Válasz #2718 Dátum: 2023. Április 07. 13:09 »
Semmi "totálisan félrevezetőt" nem írt Attila, mit marháskodsz itt Örösi könyvből kifotózgatással. Eredj oszt jól jelentsd be a tanácsházán is😂😂.
Örösi sokmindent írt a termelésről, forgassad még ne a fingot fűrészelgesd.
Üdv:robi

*

neo

• 1000
« Válasz #2719 Dátum: 2023. Április 07. 15:02 »
Szerintem félremegy teljesen a dolog!

Buchinger György 1. akácon korlátozta a 24-es kaptárait, majd elment közép akácra, onnan Nógrádba haza.
131 Kg nem kevés ugye, egy "korlátolt" családtól.

Attila!
Én olvastam anno a Buchinger technológiáját. Emlékeim szerint olyanokat írt, hogy fiasítás elvétel a két családos 24-esből, majd ennek az eladása a következő évben. Akinek pedig eladta, annál meghozta az árát akácból. Aztán feltette a kérdést, hogy ilyen esetben ki adott kinek. Buchinger, Veled ellentétben nem márciusban korlátozta az anyát. A baj az, hogy Te nem veszed észre, hogy a szűkítéssel korlátozod az anyáidat. Így arról van szó, hogy akácra megtöltik  a 18-ast, pedig a 24-es megtöltésére is képesek lennének. A kettő közötti különbség a hordásban az, hogy a 24-es kaptár hordóméhei lehetnének a 18-asban, mert visszaszállnak, ha szaporítást csinálsz belőlük akác kezdetén. Én nem véletlenül mondtam azt, hogy a végső ítéletet a haszon mondja meg. Hiszen a szaporítás készítéssel én is olyan kaptár fiókokat (kaptárakat) foglalok le, amelyek nem termelnek. Kettőnk között nem ebben van a vita. Abban, hogy Te fékezed a családjaidat, én pedig nem. Buchingernek is kellett, hogy legyenek olyan kaptárai, amelyek a szaporítást tartalmazták akácon, ezért nem termeltek. Én azt is elfogadom, hogy végső soron az egy kaptárra, vagy kaptárfiókra, vagy keretre vetített haszon nagyobb Nálad, mint nálam. Az egy munkaórára jutóban viszont lehet, hogy teljesen más a helyzet. Nekem a plusz népesség egy része az augusztusi gyengébb teljesítményt kompenzálja, ami az alacsony keret miatt van a nagy kerethez képest. Egészen egyszerűen az anya hanyagolja az alsó fiókot napforduló után. Cserélgetni kellene 3 hetente, hogy azt tudja, amit egy NB. Ezek különféle utak, mindenki kicsiszolja magának a leginkább megfelelőt. Én csak arra világítottam rá, hogy Te a szűkítéssel befékezed a családjaidat, ha ilyen a nyitott/fedett arányod.

« Válasz #2720 Dátum: 2023. Április 07. 15:47 »
Végre egy értelmes szakmai csörte!
Ezt írja neo:
"Én csak arra világítottam rá, hogy Te a szűkítéssel befékezed a családjaidat, ..."
Ez óriási tévedés!
A szűkítés jelentőségét ha pont most ebben a hidegben ecsetelnem kell "dobok egy hátast".
Egyébként Buchinger is szűkített, nem is akárhogyan!!!!!!!!!!!!!!!!
Sok-sok napot toporogtam mellette, a tavaszi telephelyét én kavartam ki, valamint amikor eljöttem a Baranya megyei telephelyemről, ő odaköltözött.
Amikor a 131 kilós átlagot pergette, én szállítottam méheit.
No ezt csak azért írtam, hogy érzékeltessem, hogy amiket én "művelek" a méhekkel, az nem saját találmányom.
Tehát ő IS rettenetesen szűkített, és még különleges takarást is használt.
Amikor Salgótarjánból telefonált csak azt kérdezte.....Átillá rágják már oldalt a gyékényt?
Mondtam neki, hogy rágják.
Válasza...reggel ott leszek.
Csodálatos méhcsaládjai, és óriási eredményei voltak.
Egyszer mindenki tévedhet, és sajnos ez nála is bejött.
Gyenge, nozemás volt tavasszal a méhészete, ebben egyik legjobb barátja Rádóczi Károly segítette.
No de nem róla van szó, hanem rólam.
A szűkítést csak úgy tudnám jellemezni, ha egy sportcsarnokba betennének egy hősugárzót és azt padlógázon nyomatnák, attól még a benne lévők fáznának.
Ha ezt egy portának megfelelő helységbe tennék, mindenki fürdőgatyára vetkőzhetne, a hősugárzó meg csak "pötyögne".
Ugyan ez játszódik le a kaptárakban, amit hőgazdálkodásnak hívunk.
A szűkítés hatására az anyák az alsó lécig lepetéznek, szabadon hagyott társaik pedig több kereten jóval kevesebb felületen fognak fiasítani.
Röviden ennyi, de remélem nem süllyedünk le alaptanfolyami szintre.
A hőtan nekem a legkeményebb államvizsga tárgyam volt, tudom mit teszek a kaptárakban.
Ja és ilyenkor, amikor kint mínuszok vannak, nappal meg tíz fok alatt, akkor van ennek óriási jelentősége.

Nagyernyei Attila

« Válasz #2721 Dátum: 2023. Április 07. 17:26 »
Attila a sport csarnok esete nem attól függ hányan vannak benn ? Mert szerintem ha tele a csarnok akkor elég oda a lehelet is ha meg 10 ember lézeng a sorok közt akkor ott nem segíthet más csak a piócás ember!

*

buksi

• 466
« Válasz #2722 Dátum: 2023. Április 07. 17:27 »
Hát figyelve a dolgokat elmondanám érdekes,mindenki másképp csinálja mégis jól,ha őneki jó akkor miért is kell cikizni,na mármost nekem is vannak gyengébb családok igenis a szükítéssel jól följönnek akácra,100-200 családnál bölcsőzgetni biztos öröm,valahol olvastam nagyméhésznek 500 ból 150 raja lett,biztos mindet befogta és minden anya bepárzott?
86 ban tanító mesterem mondta a jó méhésznek nem dicső a raj és azt sem értem főleg a régebbi időkben amikor nem volt atka,jó családok jó évek voltak,miért kellett 2 jó családot 1 kaptárba zárni,ha Attilának jó a tecnológia,miért bosszantó az másnak,van eredménye,megelégszik vele,más meg állandóan fejleszt és azt sem tudja mi az optimális létszám,mert mindig több kell,akkor hajrá most is,aztán minden jó lesz.

*

wr

• 1013
« Válasz #2723 Dátum: 2023. Április 07. 17:38 »
Idézet
A szűkítést csak úgy tudnám jellemezni, ha egy sportcsarnokba betennének egy hősugárzót és azt padlógázon nyomatnák, attól még a benne lévők fáznának.
Azt értsd már meg Attila, hogy neked dupla akkora a csarnokod mint az enyém! Nálad takargatni kell mert szökik a meleg minden irányban, nálam meg nem kell, mert szűk a fiók, kívül nikecell is van rajta, meg a tetőn is, és mivel nem deszkákból van, úgy zár, hogy ott nem megy el egy csepp meleg sem! Pedig a kaptáram pont úgy néz ki télen is mint nyáron, nincs benne egy fia szigetelőanyag sem, se újságpapír, se hőtükör fólia, se szövet paplan semmiféle ilyen vacak. Mert nem kell bele! Érted?
Ha te befújsz a kaptáradba mondjuk 2-3 adagot furettóval akkor az abból jön ki orrán száján, a tető alatt körbe, az illesztéseknél mindenhol. Az enyémből meg nem jön ki sehol. A higiénikus aljam is zárt teljesen. Ez mondjuk nem mindig jó, de ez van.

« Válasz #2724 Dátum: 2023. Április 07. 18:39 »
Te ne szólj már hozzá Sancho Panza mert csak égeted magad!
A "sportcsarnokban" ugyan annyi ember van mint a "Portán".
Sajnálom ha neked magas, de a szamarad biztosan megértené.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2725 Dátum: 2023. Április 07. 18:45 »
Ezt írja neo. " Én csak arra világítottam rá, hogy Te a szűkítéssel befékezed a családjaidat, ha ilyen a nyitott/fedett arányod."

Én máshogy gondolkodom. "Leegyszerűsítve"!
Ki az a méhész aki az anyatartaléknak meghagyott"5 maréknyi" bogarat 10vagy 12 H kereten teleltetné?
Nem csinál senki ilyet!! De  nincs más választása "leszűkíti" mert tudja csak annyit petézik az anya amennyit takarni tudnak a bogarak!! Tulajdonképpen "korlátozza" őket mert e nélkül semmire sem mennének.( Nem maradnak meg tavaszig). Ezt csak példának írom .
 Vastagon a kereteket takaró 10-12 keretes H-ba nem kell szűkíteni,de a fekvőbe vagy írhatnék itt bármilyen kaptár típust, csak akkor  alkalmazandó ,ha a családnak nincs elég népessége és a fiasítást nem tudja takarni. Ebből következik, hogy a nem kellő népességű  gyengén betelelt) családokkal rendelkező méhészek alkalmazzák!

És nem csak a "sportcsarnok dupla akkora"! Hanem a "játékosok" is KEVESEN VANNAK!!

neo! Ez esetben nem fékezi be az anyát! Ennyit tudnak takarni! Petézne az többet is ,ha népesen mentek volna a télnek!   

Elbaltázta ezt már ősszel.

« Válasz #2726 Dátum: 2023. Április 07. 19:09 »
Akkor én valamit tényleg rosszul csinálok?
A 27 évi "Hunoros" múltam alatt sosem találkoztam sem másnál, sem nálam olyan méhcsaláddal, amelyik teleléskor 10-12 Hunor lépet vastagon takart.
Ezeket valóban nem kellene szűkíteni.
Tolna megye  legnevesebb méhészei, NB lépen 6-7 kerten teleltettek, ebből általában 1 lépet tavasszal levettek.
Nevüket nem említem, mert sajnos már nincsenek közöttünk.
Ez innentől Húsvéti mulatságok sorozat.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2727 Dátum: 2023. Április 07. 19:43 »
Hol olvastad? (TELELÉSKOR) Ki írt ilyet??
Leegyszerűsítem! A szar ,egyes méhészek szerint jónak ítélt "családokat  szűkíteni kell. Vagy ősszel felszámolni Kegyetlenül . Ha fiatal az anya a felszámoltban, egy öreg anyásnak lehet odaadni azt, (lecserélni)

SZÖVEGÉRTELMEZÉS!!!!!!!!.

*

izso60

• 573
« Válasz #2728 Dátum: 2023. Április 07. 19:56 »
Üdv.Uraim!
oszkár
Hol olvastad? (TELELÉSKOR) Ki írt ilyet??
Leegyszerűsítem! A szar ,egyes méhészek szerint jónak ítélt "családokat  szűkíteni kell. Vagy ősszel felszámolni Kegyetlenül . Ha fiatal az anya a felszámoltban, egy öreg anyásnak lehet odaadni azt, (lecserélni)

SZÖVEGÉRTELMEZÉS!!!!!!!!.

Vagy galambbal sakkozás ;D ;D

« Válasz #2729 Dátum: 2023. Április 07. 20:04 »
Akkor én valamit tényleg rosszul csinálok?
A 27 évi "Hunoros" múltam alatt sosem találkoztam sem másnál, sem nálam olyan méhcsaláddal, amelyik teleléskor 10-12 Hunor lépet vastagon takart.

Tudjuk. Számtalanszor olvastuk. Képeken videón láthatod. Neked csinálták.
 Láttad "cserépfalva" képeit. Nem? Azok olyanok. Faltól falig.
Talán láttad BGergely videóját, aki normálisan egy keretet sem tud a kezébe venni annyira kezdő méhész, és mégis fényévnyire előtted jár a tíz családjával, amelyekről már szaporított, mert rajoznának. Nem kellene elgondolkozni, hogy miért olyan gyenge az az állomány abban a nagybociban évről évre? Ha meg olyanok, akkor nézegesd másét.

https://videa.hu/videok/allatok/mehek-teleles-utani-atvizsgalasa-2023.03.22-Tl1cCcca3Hll3iNY