A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065556 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2565 Dátum: 2022. Március 15. 08:40 »
Egyet biztosan ki lehet jelenteni.
A mostani helyzet a kaptáron belül rendkívülinek mondható.
Sok méhész arról számolt be, hogy a februári jól időben megindultak az anyák, és az akkor lerakott peték mára kikeltek.
Álcának nyoma sincs, fedett sincs, csak ismét pete.
A most beköszöntött jó időnek köszönhetően dől a virágpor, tájolnak az idei fiatalok, de együtt vannak a téli méhekkel.
Véleményem szerint az idei generációváltás sokkal látványosabb lesz, ami fájni fog.
Innentől kezdve 3 hét múlva kezdenek egy kicsit létszámban gyarapodni a méhcsaládok, de addig a mostani csapatra még sok feladat vár.
Senki nem ilyen tavaszról álmodik.
Emiatt  is az utóbbi időben egyre többen emlegetjük, hogy nem lehet megszokásból, sablonosan méhészkedni......hogy máskor ezt csináltam.
A jelenlegi fészkek nagysága szerintem hamarosan meg fog csappanni, és újra beljebb kell húzni a szűkítőket, hogy táblás fiasok legyenek, a szó szoros értelemben "begyulladjanak" a fészkek.
Csak így tudjuk remélni, hogy időben termelő családjaink legyenek.
Aztán mindenki úgy méhészkedik ahogy jónak látja.
Nagyernyei Attila

*

neo

• 1000
« Válasz #2566 Dátum: 2022. Március 16. 06:48 »

Álcának nyoma sincs, fedett sincs, csak ismét pete.

Attila!
Én tegnap eljutottam azokhoz, amelyek nem kaptak lepényt. Ott pontosan ez a helyzet, amit írtál. Mivel a lepényezetteknél jelentős mennyiségű fedett fias volt, ezért igenis van különbség a két csoport között. Igaz, hogy a lepényesek is leálltak, csak később, mint a nem lepényesek. Azt gondolom, hogy kiegészítette a virágport, de önmagában már kevés volt ahhoz, hogy fenn is tartsa a fiasítást. Ettől függetlenül igazat kell adnom oszkárnak, hogy 10% fehérje tartalom nagyon kevés. Azonban én még abban  sem vagyok biztos, hogy van benne annyi, mert 89 százalék a cukrok és víz mennyisége, a fennmaradó 11 százalékban van benne az Api Pollen Substitute, amelynek 51 százaléka fehérje. Ez így pedig nem éri el a hat százalékot sem, nem hogy tízet. Az viszont kétségtelen, hogy jó az állaga, nagyon kellemes illata van, és a méhek imádják. Magasabb fehérjetartalommal el tudom képzelni, hogy még jobb eredményt lehetne elérni, azaz akkor sem állnának le, ha már nincs mellette virágpor.

« Válasz #2567 Dátum: 2022. Március 16. 08:13 »
Akkor ki merem jelenteni, hogy idén két nagy generáció váltás lesz.
Amennyi petét az anyák leraktak februárban, azok mára kikeltek.
Tehát a népességben vannak fiatalok, és tavalyi öreg méhek.
Nem kell sokat várnunk, hogy az öregek elmenjenek, de az a kevés fiatal nem fogja tudni tartani a népességet, fűteni-etetni az álcákat, vizet-virágport esetleg nektárt begyűjteni, vagy az etetőből a szirupot.
Nem mondom, hogy a méheket ez megoldhatatlan feladat elé álltja, de nem gyenge a történet.
A népesség gyarapodására 3 hét múlva lehet számítani.
Addig viszont napról, napra kevesebb méhvel számolhatunk.
Mit lehet tenni?
Én valószínű, ha látványos lesz az öreg méhek távozása, újra szűkítem a fészket, és még erősebben takarok.
Ahogy nézem az előre jelzést, vasárnap, legkésőbb hétfőn el kezdem a híggal való serkentésüket.
Ez néhány deci 2/1-es szirupot jelent, tehát két liter víz 1 kg cukrot.
Ez főként a vízpótlást szolgálja!
Mi van akkor ha úgy járnék el mint a nagyot mondók?..., hogy .....nem kell piszkálni a méheket, azok tudják a dolgukat.....szokták mondani.
Ekkor vontatottan fejlődnek a családok, több keretben kevesebb fiast nevelnének, és rendkívül megviselné a méheket, a nagy fűtés.
Tegnap ismét jártam az egyik méhészetben.
A méhes úgy van elhelyezve, hogy egyik része DNY felé néz, egy partoldalban van, és semmi fa előttük.
Bomba virágporhordás, nagy nyüzsi.
A másik része, sűrű növényzet alatt, D-i tájolásúak.
Ezek sokkal szerényebben mozogtak, de egy meg sem mozdult.
Na nézzük meg!...mondtam.
A KB rakodó rendszeren rajta volta méztér is, és alsó kijárósak.
A menekülő levétele után a takaró tűz forró!
Kicsit megnyitva, bomba család volt alatta!
Akkor miért nem jön ki rajta egyetlen méh sem?....kérdezte a kolléga.
Mondtam neki, hogy ennek tuti van álcája, és erősen takarják, valamint az alsó kijáró miatt kicsit később indul, hiszen ott lent jóval hidegebb van.(Már a 3. lepény van bent náluk, most extra fehérjés, virágporos.)
Amelyiket süti a Nap az meg simán indul.
Mindenre van magyarázat, csak logikusan kell gondolkodni.
Azzal zárom hozzászólásomat, hogy véleményem szerint március végére nagyon meg fog csappanni a népesség, akkor kell mindent elkövetnünk, hogy szoros legyen a fészek, és meleg takarás.
A fészken kívüli mézes lépek felkarcolásának is lassan itt az ideje.
Ha valami serkenti a családot, ez biztosan az, csak a kutató méhektől kell megóvni a fészken kívüli lépeket.
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2022. Március 16. 08:16 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #2568 Dátum: 2022. Március 17. 07:17 »
Ebben a pillanatban tette le a telefont egy szekszárdi méhész, akinek KB kereten vannak a méhei.
Átnézte őket (20 családja van) és mindnél 3 keret fias volt, ebből kettőben kelő, egy nyitott.
Többnél a negyedik keretbe most kezdett petézni az anya.
A cukorlepény a fejük fölött, és kétszer adott nekik egy liter szirupot.
Lehet irigykedni.
Megbízható méhész, nem egy "kamuhuszár".
Megbeszéltem vele, hogy két hét múlva kimegyek hozzá a méhész tanulókkal.
Rendkívül precíz amit csinál, de nagy állományokban ez a technológia nem igen alkalmazható.
Ha már nekem is sok a méhekkel való "matatása", akkor talán érzitek, hogy mennyit foglalkozik velük.
Az eredményei magáért beszélnek.
Kis méhészetet is lehet pofi módon üzemeltetni.
Nagyernyei Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #2569 Dátum: 2022. Március 17. 21:04 »
QUQURIQ !!!

Érdekes ez az etetés téma!
Elődeink semmit nem etettek, nem itattak, mégis felfejlődtek a családok akácra!
Nem is akár hogyan!
Igaz, abban az időben nem számoltak a repcével, hogy mézet is lehetne elvenni a családoktól.
Voltok olyan repce és napraforgó fajták, amik nem is mézeltek.
Viszont a tarlóvirág, akác mennyiségű  nektárt adott.
Aztán a vadvirágok és az ültetett gyógynövények is segítették a családokat.
Az egyenletesen eloszló csapadék segítették a virágzó növények fejlődését.
Ja! Az erős szél is mindent elronthat, bármennyire is ideálisak a családok, fagymentes és esőmentes az akác.
Hol vannak azok a 80-100 kg feletti éves átlagok?
A régi idők méhészkedése sokkal kevesebb időt vett igénybe mint manapság.
Vajon, mi lesz a jövő?
Lehet, hogy húsz év múlva irigykedni fognak a mai méhészekre  a jövő kezdő méhészei???

Kiskakas

« Válasz #2570 Dátum: 2022. Március 20. 09:36 »
Tegnap sok méhésszel találkoztam, és beszélgettünk a méhcsaládok állapotáról.
Amit 3 nappal ezelőtt írtam a barátom kis méhészetéről, az úgy látszik egyedi eset, de biztosan nem sok méhészet büszkélkedhet ennyi fiassal, különösen fedett fiassal.
Az látszik körvonalazódni, hogy általában minimális a fedett fias, és rengeteg a nyitott, azon belül is a pete.
Valójában most lendültek be pár napja az anyák, amin nincs mit csodálkozni.
Tehát NB, és Hunor méreten általános a 2-3 keretben a nyitott fias, kevéske fedett résszel.
Én most úgy látom, hogy ennek akár súlyos következményei is lehetnek, mivel egyértelmű, hogy kimaradt a legfontosabb generáció, az amelyiknek le kéne váltani a téli méheket.
Remélem nem lesz drasztikus létszámcsökkenés az átmenet előtt.
Egyelőre a saját állományomban néhány családnál vettem észre népességfogyást, a zöme tartja magát.
Ami viszont kiakasztó, hogy sok virágporos méh nem ér haza, ledermednek, és az É-i, ÉNy-i szél sem kedvez nekik.
Holnaptól minden megváltozik, itt a valós tavasz a küszöbön.
Sajnos eddig pocsék volt az időjárás, szerintem nagy hátrányból indulnak a méhcsaládok.
Igaz a végére hagytam, de sokszor rám cáfoltak a méhek, mert minden időjárási körülményt összevetve, szép termelő családokká váltak, és ami fontos, időre.
Ezt kívánom tiszta szívből minden méhésznek!
Hajrá 2022, holnaptól nagyüzem.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2571 Dátum: 2022. Március 22. 19:05 »
Akkor egy kis helyzetjelentés.
Sok méhésszel beszéltem ma, ezt próbálom összefoglalni.
Lényeg az, hogy rendkívül szélsőséges a méhcsaládok állapota.
Ami tisztán látszik, azoknak a méhészeknek jobbak a családjai, akik kockáztattak, és a hidegben híggal serkentettek!
Mindenkit külön megkérdeztem, hogy eddig mit tett a méhekkel.
Akik cukorlepényeztek, szűkítettek, "zacsiztak", erősen takartak, náluk jellemző a 3-4 keret táblás fias, melyből kettő kelő!
Ez NB, KB és Hunor keretre értendő.
Akik semmit nem csináltak,(majd feljönnek) típusú méhészeknél, 3-4 keretben nyitott tenyérnyi, főként nyitott fias, zömében pete, és kevés fedett.
Ez van, és komoly, nagy termelőkkel diskuráltam.
Ami biztos.
2022-ben még senki nem pergetett akácról.
Remélem minél több méhésztársnak lesznek időben szép termelő családjai, de addig nagyon sokat kell még dolgoznunk.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2572 Dátum: 2022. Március 24. 08:42 »
Akkor nézzük, hogy is áll a "kis méhész?"
Tegnap a méhészetének 30%-át már meg kellett bővítenie, mert megszorultak a szűk fészekben.
Annyi fedett fias kikelt, hogy újabb lépeket kellett tennie a szűk fészekbe.
Mit is mondanék erre?
Régen voltam ilyen irigy....bár a barátomról van szó, nem illene.
A saját állományom egy részét talán április elején tudom megbővíteni.
A "kis méhész" is lehet profi!
Nagyernyei Attila

« Válasz #2573 Dátum: 2022. Március 24. 20:10 »
Az állomány felét én is bővítettem már 2x, ezek 1-1db 1/2nb műlépet is kaptak március 17.én, amik mára bevannak petézve. Igaz a szirupot február közepe óta kapják és kaptak 1-1 kg extra fehérjés lepényt is akkor. A rekettyefűz kb 1 hete virágzik, amiről hordanak is szépen. A műlépet azért mertem odaadni nekik, mert a takaró fólia és a keretek közt lévő rést zugépítményezték, nekem ez jel, hogy szeretnének építkezni. A mandulafáim ma kezdtek virágozni, a sárgabarack fehérbimbós már, árvacsalán is van szépen. Az időjárás egyenlőre jó, izzanak a fészkek. Vannak táblás fedett fiasok is, tetszik amit látok. Vannak gyengébbek, de majd egyenlítek kb 2 hét múlva. Az akácot nem néztem, de esélyes, hogy megpattant, vagy hamarosan meg fog. Aztán nehogy beüssön a mínusz áprilisban.

« Válasz #2574 Dátum: 2022. Március 26. 06:14 »
Huh, az én méhészetem messze nem tart még itt.
Bár tegnap megnéztem 11 méhcsaládot, amelyeket ezen a héten, hétfőn-kedden szűkítettem be oldalról, és erősen takartam őket.
Egyszer már február végén ezt megcsináltam, de most sokkal drasztikusabb lépésre szántam el magam, mert a népveszteség indokolta az újra szűkítést.
És láss csodát!
Pár nap alatt az anyák úgy belendültek, hogy az NB lép aljáig bepetézték a kereteket.
A fiasítás nagysága is óriásit változott.
Továbbra is döntő a nyitott fias, de egyre nagyobb a fedett aránya is.
Amin nem tudok változtatni, és baromira zavar, hogy a kelés eleje valamikor egy hét múlva kezdődik.
Azért láttam nagyon jó jeleket is, ami reményre ad okot.
Az álcák "tocsognak" a pempőben, látszik a családokon, hogy mindennel mag vannak elégedve.
Tehát a dajkaméhek szépen teszik a dolgukat, győzik az álcák etetését.
Dől be a virágpor, kevéske nektár is csillog a keretekben.
Egyszer adtam nekik eddig serkentést, amolyan rászoktatás, mindössze 1 decit, ebből nem lehetett ennyi a keretekben.
A jobbak már fészken kívülre is pakoltak belőle, hogy az anyának csináljanak helyet.
Ennek ellenére bővítésről szó sem lehet.
A legnagyobb baleset amit elkövethetek ezzel a durva szűkítéssel, hogy a szélső lépeket is befiasítják az anyák.
Sokszor volt már így, de mindenképpen megvárom, hogy annyira "megdagadjanak", hogy kérjék az új lépeket.
Erre sajnos még várnom kell.
Összefoglalva, átlagban 3 keret táblás fiasom van, melynek 1/3-a fedett, a többi álca és pete.
Ez a fedett rész max. 10 nap múlva kikel, és akkor talán már lehet finoman bővíteni.
Egyelőre várok ezzel.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2575 Dátum: 2022. Március 26. 06:32 »
Attila!
Jól csinálod a családok szűkítését.Ezt így kell.A “palóc méhész királyunk is így csinálta és tanította.Az biztos, hogy így több és főleg EGÉSZSÉGESEBB méhét -ahogy Buchinger Gyuri mondta a méheket- nevelnek a családok.A nagy méhészetben nincs is más igazàn “jól járható út”, technológiai fogás amivel egységesíteni lehet az állományt.Egyforma méhcsaládok nélkül megbukik minden TERMELŐ méhészet, kicsi is nagy is.

Csányi Antal

« Válasz #2576 Dátum: 2022. Március 29. 09:09 »
Helyzetjelentés Békés megyéből.
Tegnap voltam a méheknél, kaptak szirupot, és lepényt. Dadant és egységes keretméreten vannak családjaim, átlagban 6 kereten erősen leszűkítve mindegyik. A leggyengébb családomat 4 keretre szűkítettem 15-én, most már a szélső keretben is nem elhanyagolható fias van, emiatt adtam neki egy mézes virágporos keretet új takarólépnek.  Az általánosság az, hogy 3 keretben van kiterjedt fiasítás, összesen kb 17 dm2. Bőségesen feletettem, ami elvileg jó, és biztonságos, de most szorítva érzem az anyákat, nagyon remélem hogy felzabálják a sok virágport és mézet a hidegben. Higiénikus aljjal nagyon szépen teleltek, hamar leálltak, későn indultak, alig volt fogyasztás.

« Válasz #2577 Dátum: 2022. Március 30. 06:43 »
M. Benjámin hozzászólásával maximálisan egyet értek.
Egy másik fórumon (Facebook) olvasom, hogy sok felé komoly veszteségek vannak.
Mértéke változó, a 10 %-tól a 90%-ig minden olvasható.
Általánosnak mondják a népesség fogyást, és az időszakhoz képest kevés fiast.
Van még egy "érdekesség", ami elég fájdalmas.
Sokan arról számoltak be, hogy az átlagtól több az anyátlan családjuk, és rengeteg lett MOST a herepetéző.
Tolna megyében is van egy kiugró eset, itt vizsgálatokat is kezdeményezett a méhész, erről később beszámolok.
Anyanevelőtől vásárolt 130 anyát a méhésztárs, ebből 95 herepetéző lett.
A mintavételek a héten megtörténnek, hogy mit fognak kideríteni nem tudom.
Nálam (tegnap először) felfelé játszott a mérleg, a korai fehér fűzre gondolok, mert délután sok virágport láttam róla.
Remélem ezt a hidegfrontot simán átvészeli, és jövő héttől aztán megmutathatja, hogy mit tud ez a csodálatos méhlegelő.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2578 Dátum: 2022. Március 31. 11:49 »
Ez a nagy csend arra enged következtetni, hogy sok méhészetben van gond.
A dicsekvő, szájhős méhészek valahogy az idén hallgatnak.
Most azt látom, hogy a következő 10 napban eldől az idei játszma.
Miért most?
Mert a generációváltás az idén nem éppen zökkenőmentes.
Ott kezdődött, (legalább is sok méhészetben és nálam is)hogy a februári tavaszban, a mogyoró virágporától beindultak az anyák, csináltak 1-2 keretben nyitott tenyérnyi vagy annál nagyobb fiasokat, aztán jött a márciusi tél, és teljesen leálltak, gyakorlatilag kikelt ez a kevéske fias, majd három hét szünet után a jó idő beköszöntével újraindultak az anyák.
Gyakorlatilag egy teljes generáció kimaradt, amelynek éppen az volt a szerepe, hogy leváltsa a telelő méheket.
Az a kevés idei méh a maradék öregekkel eszméletlen nagy munkába fogott amikor beköszöntött a valós tavasz.
Uccu neki virágport, ahol volt nektárt, vizet gyűjteni, esetleg a cukorlepényt és a híg szirupot elhordani.
Gyakorlatilag halálra dolgozták magukat, és most azon csodálkozunk, hogy fogy a népesség?
Ez a fentiekből adódó törvényszerű dolog.
Mit lehetett tenni a bajok mérséklése érdekében?
Én azt tettem, hogy rettenetesen beszűkítettem a fészket, oldalról is duplán hőszigeteltem, erősen takartam felülről, és napi szinten pár decivel serkentek.
Az eredmény már látható!
Nem vagyok elégedett a méheimmel, látva az akác állapotát, de nagyon nyomják a családok a gázpedált.
A lemaradás szerintem bő egy hét a kívánatos állapothoz képest, ami nem kevés.
A mostani elhűlés viszont pont jókor jött, szépen ledolgozható így a növények fenológiájához illeszkedő hátrány.
Természetesen vannak akik jobban állnak, én is tudok ilyen méhészetekről, de inkább a gondok sokasodnak.
Százalékban nehéz kifejezni, hogy kik azok akik elégedettek, de olyan 20% körül látom a mostani állapotok szerint.
A saját méhészetemet jelenleg a közepesek közé sorolnám, de erősen kapaszkodok, hogy minél több termelő családom legyen időben.
Azokat a méhésztársakat csak sajnálni tudom akik állománya romokban, és óriásiak veszteségeik.
Sajnos elég sokan vannak, és nem kevés közöttük a profi.
Jövő hét végére kiderül az igazság, mert 200 éves emberről senki nem hallott, de arról sem igen, hogy 8-9 hónapig élnek a méhek.
Reménykedjünk, hogy egyre több lesz a kelő méh, és szépen helyre áll a házirend.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2579 Dátum: 2022. Március 31. 13:06 »
"A dicsekvő, szájhős méhészek valahogy az idén hallgatnak."

Meg talán "örökre " elhallgatnak! :) Mert "okosodnak" (minek bizonygatni).

Idézek egy kollégától: "Mérőszám a teli hordok": :)

Részemről ,nem elkeserítő a helyzet! Szerencsére!!! A népesség növekedése már 2 hete elkezdődött. Röviden ennyi. ;)