Akkor ki merem jelenteni, hogy idén két nagy generáció váltás lesz.
Amennyi petét az anyák leraktak februárban, azok mára kikeltek.
Tehát a népességben vannak fiatalok, és tavalyi öreg méhek.
Nem kell sokat várnunk, hogy az öregek elmenjenek, de az a kevés fiatal nem fogja tudni tartani a népességet, fűteni-etetni az álcákat, vizet-virágport esetleg nektárt begyűjteni, vagy az etetőből a szirupot.
Nem mondom, hogy a méheket ez megoldhatatlan feladat elé álltja, de nem gyenge a történet.
A népesség gyarapodására 3 hét múlva lehet számítani.
Addig viszont napról, napra kevesebb méhvel számolhatunk.
Mit lehet tenni?
Én valószínű, ha látványos lesz az öreg méhek távozása, újra szűkítem a fészket, és még erősebben takarok.
Ahogy nézem az előre jelzést, vasárnap, legkésőbb hétfőn el kezdem a híggal való serkentésüket.
Ez néhány deci 2/1-es szirupot jelent, tehát két liter víz 1 kg cukrot.
Ez főként a vízpótlást szolgálja!
Mi van akkor ha úgy járnék el mint a nagyot mondók?..., hogy .....nem kell piszkálni a méheket, azok tudják a dolgukat.....szokták mondani.
Ekkor vontatottan fejlődnek a családok, több keretben kevesebb fiast nevelnének, és rendkívül megviselné a méheket, a nagy fűtés.
Tegnap ismét jártam az egyik méhészetben.
A méhes úgy van elhelyezve, hogy egyik része DNY felé néz, egy partoldalban van, és semmi fa előttük.
Bomba virágporhordás, nagy nyüzsi.
A másik része, sűrű növényzet alatt, D-i tájolásúak.
Ezek sokkal szerényebben mozogtak, de egy meg sem mozdult.
Na nézzük meg!...mondtam.
A KB rakodó rendszeren rajta volta méztér is, és alsó kijárósak.
A menekülő levétele után a takaró tűz forró!
Kicsit megnyitva, bomba család volt alatta!
Akkor miért nem jön ki rajta egyetlen méh sem?....kérdezte a kolléga.
Mondtam neki, hogy ennek tuti van álcája, és erősen takarják, valamint az alsó kijáró miatt kicsit később indul, hiszen ott lent jóval hidegebb van.(Már a 3. lepény van bent náluk, most extra fehérjés, virágporos.)
Amelyiket süti a Nap az meg simán indul.
Mindenre van magyarázat, csak logikusan kell gondolkodni.
Azzal zárom hozzászólásomat, hogy véleményem szerint március végére nagyon meg fog csappanni a népesség, akkor kell mindent elkövetnünk, hogy szoros legyen a fészek, és meleg takarás.
A fészken kívüli mézes lépek felkarcolásának is lassan itt az ideje.
Ha valami serkenti a családot, ez biztosan az, csak a kutató méhektől kell megóvni a fészken kívüli lépeket.
Nagyernyei Attila