A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065876 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2475 Dátum: 2021. Április 13. 20:48 »
Ezt írtam tegnap reggel:
"A hét végén aztán ismét jó idő, kezdődhet a kiegyenlítés, amit előre beharangoztam."
Erre ezt kérdezi gátőr:
"Miért ez a nevezetes nap,a kiegyenlítés időpontja?Nem korábbi időpont lenne célszerűbb?"
Akkor tudunk érdemben szakmai eszmecserékbe bocsátkozni, ha gondosan elolvassuk egymás hozzászólásait.
Te ezt most kihagytad.
Az első kérdésedre megadtam a választ, vagy most mi van?
A fias keret átfüggesztésekor nem kerülhet fel nyílt fias, vagy csak és kizárólag fedés előtti néhány %-nyi álca.
Ellenkező esetben csináltál egy anyás dajkát, és ha nem vagy elég figyelmes, akkor meg is pattanhatnak.
Ehhez semmi más nem kell csak egy olyan rossz idő ciklus mint a mostani, vagy ha leveszed az anyarácsot és már kikelt az anya, akkor óriási szívás mert keresgélheted.
Ha jó időben teszed be a bővítésre (vagy tűzésre) szánt keret akkor szinte egy korú lesz a fiasítás.
Ilyenkor nincs hiba, mert csak a szin tiszta fedett kerülhet a méztérbe.
Ez egy nagyon igényes technológiát feltételez, de aki ....lazán csuklóból nyomja, akkor ez neki kínai.
Én úgy választom meg a méhészetemben kezelendő méhcsaládjaim számát, hogy mindig mindenhova időben odaérjek, és én irányítsam a méhek fejlődését.
Ha a méhek irányítanak, abból csak káosz lehet....rajzás, és olyan fiasok kerülnek a fészken kívülre (méztérbe) amik nem oda valók.
Aztán mindenki úgy csinálja ahogy jónak látja.
A bomba családok csapolásával, ha már bölcsőznek nem szabad várni.
Egyelőre nálam nincs ilyen állapot, mert résen vagyok.
Sosem vártam az erős családok csapolásával addig, hogy bölcsőt húzzanak.
Amikor átlagban 4-5-6 keret fiasok vannak, és a bombáknál pedig 7 akkor ott már be kell avatkozni.
Van, hogy az ilyeneket többször is csapolom, de akkor már vegyes korú fiast veszek el.
Ha állandóan csak a kelő fedett fiast szedem el, az visszaüt.
Lényeg, hogy az anyák a korlátozásig lendületesen petézzenek, és a FÉK behúzásakor legyen nekik elegendő a szűk fészek.
Ha beba...ik a rossz idő akác alatt, van hogy bele kell nyúlni a szűk fészekbe is.
Ekkor kiveszek onnan egy kelő fiast, amit eltehetek bárhová, és adok nekik általában egy műlépet.
Ha közben már lefogyott az anya, akkor vagy kicserélem egy "kövérrel" a tartalékokból, vagy NYEKK neki.
Ezt mindig a pillanatnyi helyzet dönt is.
Átlagos időben kezdődő akácon április 24-én ha 6 fias van, akkor ilyen nem szokott előfordulni.
Ezért a virághoz passzolnia kell a méhcsaládok erősségének!
Erről szól a termelő méhészkedés.
A többi csak rizsa.
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2021. Április 13. 20:52 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #2476 Dátum: 2021. Április 13. 22:51 »
Meg ha olyan méhei vannak a méhésznek, hogy alig rajzanak, de hordanak szépen, akkor ezekre a klasszikus fogások nagy részére semmi szükség, szépen felhordják a szűz méztérbe a mézet, az anyának meg lesz helye. Nekem sem ilyenek a családok egyenlőre, csak egy-kettő, de lehetnének ilyenek is, megvan rá a megoldás.

« Válasz #2477 Dátum: 2021. Április 14. 00:24 »
Mortimer!
Ezt Te sem gondolod komolyan.Egyes években amikor ideálisan jönnek ki a pörgetések ami megnyugtatja a méheket és ha jól be vannak állítva,akkor talán.Majd 10 évből egyszer.

Csányi Antal

« Válasz #2478 Dátum: 2021. Április 14. 05:52 »
  Köszönöm a válaszod Atilla!
Félre ne értsd,nem kötekedés képen,de...
"Az első kérdésedre megadtam a választ, vagy most mi van?"
Az első kérdésem így hangzott:" Atilla,ez egészen pontosan,hány dm2 fiast jelent?"
A 6 keret táblás fiasítást azt,hogy kell értelmezni?Az mennyi dm2?
Gondolom ez keretméret függő,hisz mást jelent a 6 keret táblás fias dm2-re vetítve hunorban,meg NB-ben.
Én,mindig meggy virágzásakor végzem a kiegyenlítést(feltéve,ha az időjárás engedi),36-40dm2 fiasra ,ami akkor 6db hunor keretben van.3db alulra az anyával,+1 mézes,+1 épitető keret,a többi üres(de nem műlép,ezt csak felülre).
Igen,én is arra a néhány %-nyi nyílt fiasra gondoltam,ami átfüggesztéssel felkerül,de ez elég ahhoz,hogy a szöktetésbe beleszóljon.Ezért nem április 24-e nálam a kiegyenlítés időpontja.Meg különben,nem túl szerencsés naptári időpontokhoz igazítani a méhészeti technológiát,én mindig a fenölógiát veszem alapul.
                                         Üdv.:gátőr.

« Válasz #2479 Dátum: 2021. Április 14. 08:34 »
Mortimer!
Ezt Te sem gondolod komolyan.Egyes években amikor ideálisan jönnek ki a pörgetések ami megnyugtatja a méheket és ha jól be vannak állítva,akkor talán.Majd 10 évből egyszer.
Csányi Antal

Van olyan ország itt mellettünk, ahol normálisan tudják és akarják is szelektálni a krajnait, hogy ne fészkekre hordó legyen, és ne rajozzon.

« Utoljára szerkesztve: 2021. Április 14. 08:37 írta Mortimer »

« Válasz #2480 Dátum: 2021. Április 14. 10:34 »
Mortimer!

Nem megbántani akartalak.
Távol áll tőlem.
Röviden.
Nem hiszek abban hogy szelekcióval a méhek ösztönei megváltoztathatok.
Szelekció fontos,segíthet.A jó minőségű anya fontos,de közel sem old meg mindent.
A méhek rajozni akarnak mert ez az ösztönük,szaporodni kell és kész!Én és Te is ezt az érzést
ismerjük.

Csányi Antal

« Válasz #2481 Dátum: 2021. Április 14. 13:19 »
Igen, csak nem mindegy, hogy átlagos időjárás esetén, a fejük feletti méztérben helyet biztosítva, rajzási szempontból hozzá kell-e nyúlni a fészekhez, vagy nem.

« Válasz #2482 Dátum: 2021. Április 14. 19:39 »
Gátőrnek a válaszom, de ehhez kérem mások is szóljanak hozzá, ha nem jól tudom!
Ezt kérdezi gátőr:
"Atilla,ez egészen pontosan,hány dm2 fiast jelent?" az-az a 6NB táblás fedett fias.
Az NB lép felülete egy oldalon 13,7dm2 de a hasznos felület természetesen ettől kevesebb, mivel vannak mézkoszorúk, virágpor, heresejtek, kötősejtek, hézagok.
Így én max 12dm2-el számolom egy oldal felületét, de még ez is egy ideális szám, ha nagyobb a mézkoszorú, vagy kiszorították az anyát friss nektárral, virágporral, akkor teljesen más szám jön ki.
De maradjunk a léctől-lécig táblás fiasnál!
Így 6 NB lép mindkét oldalából 12X ennyi felületen kel ki méh.
1 dm2-ben átlagban  850 db munkássejt van.(Hibás a számolásom, ez egy lépre, vagyis mindkét oldalra értendő.)
1 kiló méh kb. 10.000 egyedből áll.
6 Hunor keretben ha az valóban táblás, 100-110dm2 fiasnak kell lennie.(Te még a felével sem számoltál.Ez a jóóóóóó.)
Ekkor egy oldalon a 10dm2 helyett itt is "csak" 9 dm2/ oldalfelülettel számoltam.
Ez egy brutális kelésszámot eredményez, de nem egyszerre, és mivel folyamatosan cserélődik, fogy is a méhtömeg, (ledermedés, elöregedés, stb,)így olyan 30%-al kevesebb lehet a pillanatnyi, valós egyedszám a 6 fias kikelése után.
Ezért is kell résen lenni a napokban, mert a tömeges kelés elkezdődött, pár nap múlva jó idő lesz, bővíteni kell, vagy mehetnek a mézterek, ki milyen rendszerben méhészkedik, bár most még nem sokan büszkélkedhetnek 6 keret táblás fedett fiassal, NB-ben.
Vannak nálam is már ilyen családok, de nem ez a jellemző.
Szájhősöknek már a "nyócadik" fiasuk van.
Nagyernyei Attila

« Utoljára szerkesztve: 2021. Április 15. 10:34 írta Nagyernyei Attila »

*

izso60

• 573
« Válasz #2483 Dátum: 2021. Április 14. 19:46 »
Üdv.Uraim!
Nagyernyei Uram!
Nálad nagyobb szájhős ezen a fórumon a mai állás szerint nem leledzik.

« Válasz #2484 Dátum: 2021. Április 14. 20:37 »
Önkritikát gyakoroltam, és saját írásomat is töröltem.
Ha maradni szeretnél izso60, akkor kapcsolj szelídebb fokozatba, vagy mehetsz a többiek után a Zöldre.

Nagyernyei Attila
Klubvezető

*

leo

• 210
« Válasz #2485 Dátum: 2021. Április 14. 21:36 »
Attila! Egy kis szájhősködés, nem tetszés elfér a fórumon. Nem kell mindjárt fenyegetni. Tágítsd a tűrési képességeid. Hol vannak a hangulatjelek? Egy mosoly?

« Válasz #2486 Dátum: 2021. Április 15. 06:17 »
Mivel nem olvasom már jó ideje ea"Ződeket" írókat, így megelőlegeztem a Hunor 12-esben méhészkedő, kacsatollal leűző szájhős méheinek erősségét.
  ;D
Így már OK?
Sokan ismét "zacsiznak", én is fogok adni nekik néhány decit.
Ezt hol olvasod nálam leo?
"Nem kell mindjárt fenyegetni."
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2487 Dátum: 2021. Április 15. 10:20 »
"1 dm2-ben átlagban  850 db munkássejt van."

Biztos ez??? ::) A műlépen, (ami sejtmérettől is függ!) 437db számoltam ! 10x10=1dm2= 19x23 db

« Válasz #2488 Dátum: 2021. Április 15. 10:32 »
Köszönöm!
Egy Hunor lép felülete pont 10 dm2 és egy lépen(!) van kb 8.500 munkássejt, ez mindkét oldalra értendő.
Bocsánat!
Hiába, a keretdrótozás közben ismét fáradok.
Oszkár száma közelít a tökéleteshez.
(El kellett volna osztanom kettővel, de figyelmetlen voltam.)
Nagyernyei Attila

« Válasz #2489 Dátum: 2021. Április 15. 13:49 »
Azért azt tisztázzuk, hogy a fiasítás számításnál nem duplázunk, hiába 2 oldala van egy lépnek.
1/2NB esetében 6dm2-ről van szó, ha ez agyig van fiasítva az nem 2x 6dm2, hanem csak 6dm2 fiasítást tartalmaz.
🙂