Gátőrnek a válaszom, de ehhez kérem mások is szóljanak hozzá, ha nem jól tudom!
Ezt kérdezi gátőr:
"Atilla,ez egészen pontosan,hány dm2 fiast jelent?" az-az a 6NB táblás fedett fias.
Az NB lép felülete egy oldalon 13,7dm2 de a hasznos felület természetesen ettől kevesebb, mivel vannak mézkoszorúk, virágpor, heresejtek, kötősejtek, hézagok.
Így én max 12dm2-el számolom egy oldal felületét, de még ez is egy ideális szám, ha nagyobb a mézkoszorú, vagy kiszorították az anyát friss nektárral, virágporral, akkor teljesen más szám jön ki.
De maradjunk a léctől-lécig táblás fiasnál!
Így 6 NB lép mindkét oldalából 12X ennyi felületen kel ki méh.
1 dm2-ben átlagban 850 db munkássejt van.(Hibás a számolásom, ez egy lépre, vagyis mindkét oldalra értendő.)
1 kiló méh kb. 10.000 egyedből áll.
6 Hunor keretben ha az valóban táblás, 100-110dm2 fiasnak kell lennie.(Te még a felével sem számoltál.Ez a jóóóóóó.)
Ekkor egy oldalon a 10dm2 helyett itt is "csak" 9 dm2/ oldalfelülettel számoltam.
Ez egy brutális kelésszámot eredményez, de nem egyszerre, és mivel folyamatosan cserélődik, fogy is a méhtömeg, (ledermedés, elöregedés, stb,)így olyan 30%-al kevesebb lehet a pillanatnyi, valós egyedszám a 6 fias kikelése után.
Ezért is kell résen lenni a napokban, mert a tömeges kelés elkezdődött, pár nap múlva jó idő lesz, bővíteni kell, vagy mehetnek a mézterek, ki milyen rendszerben méhészkedik, bár most még nem sokan büszkélkedhetnek 6 keret táblás fedett fiassal, NB-ben.
Vannak nálam is már ilyen családok, de nem ez a jellemző.
Szájhősöknek már a "nyócadik" fiasuk van.
Nagyernyei Attila