Egy biztos az időjárás keresztbe húzta a számításainkat.
Ma egy kicsit talán bele lehet nyúlni a családokba, holnap ismét szünet, talán hétfőtől (ha addig nem változtatnak rajta vagy ötször) megkezdődhet a családok kiegyenlítése.
Addig ezzel ez ég világon semmi gond amíg minden család magától szépen fejlődik, viszont a bombákat már most fékezni kell, de ezeket megjelöltem.
Azoknál a méhcsaládoknál is probléma lehet amelyek nincsenek leszűkítve, mert azok toporognak, kevés a takaró méh, nem igen tudnak fejlődni.
A szűkítésnek ez is a lényege, hogy a lemaradók is szépen fejlődnek, csak jelenleg nem 7-9, (de vannak 10-es sőt 11-esek is páran)hanem 5-6 kereten vannak.
Most úgy festenek a méhcsaládjaim,hogy a 2 takarólép kivételével minden keret fias, de sok kiment a szélére is, különösen jellemző ez a kisebbekre.
Tehát az 5-ös-nek 3, a 6-osnak 4, a 7-esnek 5, és így tovább, de 7 fiasnál többet a legutóbbi vizsgálatnál nem találtam.
Amelyek 9 lépnél több lépne vannak, azoknál a begyűlő friss nektár és virágpor indokolta a + lépek beadását.
A héten többször is serkentettem 2 deci 1/1-es sziruppal, főként azért mert nagy a vízigényük, és ne álljanak le az anyák.
Az akáccal kapcsolatban is kapom a friss híreket, a legnagyobb kár az alföldi és sík vidéki korai akácosokban tapasztalható, de ez várható is volt, hiszen több helyen mértek -8 fokot is!
Máshol azért nem ennyire drámai a helyzet.
A fűz és árvacsalán végébe még bele tudnak "nyalni" a méhcsaládok, a repce még meg sem tudta mutatni magát, az eső nagyon jól jött rá, a gyümölcsökből talán még a cseresznye is jó lehet, az alma mindenképpen.
A repcére a hét közepe előtt nem érdemes vándorolni, mert sok méh rádermedhet a vizes virágokra.
A 15 fokot vastagon el kell hagyni ehhez!
Ezért is nem érdemes teljesen rápakolni, hogy legyen egy kis védőtávolság, de mindenki úgy dönt ahogy jónak látja.
Nagyernyei Attila