A méhcsaládok általános állapota

• 3976 válasz
  • 1076706 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2490 Dátum: 2021. Április 15. 16:23 »
A fiasítás FELÜLETÉRŐL volt szó, én is ezt néztem be.
Mint írtam a Hunor 40X25 az pont 10 dm2 felületű, de egy oldalon.
A fiasítás mennyiségét pedig az adott keretben "elférő" sejtek száma határozza meg, ez a Hunorban 8.500.
Én úgy szoktam a gyakorlatban az 1NB fedett fiast számolni, hogy abból ca. 1 kiló méh kel ki.
Ez olyan 3 NB léputca népet eredményez.
Kár tovább ragozni, 6NB táblás fias április24-én az ideális, átlagos hőmérsékleti viszonyok között.
Az idei év nem irányadó, az egész eddigi tavasz(?) csapnivaló.
Ma amikor serkentettem, egyszer sütött...azonnal zúgott a méhes, pár perc múlva hózápor.
Szépe ez a méhész szakma.
Nagyernyei Attila

*

buksi

• 468
« Válasz #2491 Dátum: 2021. Április 15. 22:03 »
Érdekesen alakulnak a vélemények,már professzori számolgatással,mérésekkel szemléltetik egyesek a családok állapotát,valóban ennyire ráérősen lehet nézegetni,ilyen pocsék időben?
A jó méhész tudja számolgatás nélkül is mikor  hogyan ,mit csináljon,vagy nincs más téma?

*

wr

• 1030
« Válasz #2492 Dátum: 2021. Április 16. 07:19 »
De, volt más téma, csak arról gyorsan át kellett váltani a keretdrótozásra. :-)
Idézet
Ha bele gondolok "Mészi" uralkodásának ciklusába, akkor azért most sokkal átláthatóbb és konstruktív az OMME.
Akkor egyszerű volt a párbeszéd.....KUSS nektek.
Mert ugye a kuss az csak akkor kuss amikor az egyik oldal kussoltat, amikor meg a másik akkor egyszerűen és konstruktívan mennek a dolgok. Egyik 19 a másik meg egy híján 20. A küldöttek meg csak azért vannak, hogy darabra meglegyenek, mert egyébként akár vannak vagy sem...

« Válasz #2493 Dátum: 2021. Április 16. 08:25 »
Attila ha nagyon pontosak akarunk lenni, akkor a felső lécet 1,5 cm-nek kell számolni. Így NB 13,4; Hunor 9,8; 1/2NB 6,2; Dadant 11,4, Középboconádi 10,6; Egységes 12 dm2, Langstroth meg kb. 8,6 dm2. Ha jól gondolom, akkor akác előtt 2 héttel kb 60dm2 (főképp fedett) fias kell legyen. Ez NB 6, Hunor 8, 1/2NB 13, Dadant-KB-Egységes 7 keret fedett fias. De mindenki úgy csinálja, ahogy akarja. :)

*

buksi

• 468
« Válasz #2494 Dátum: 2021. Április 16. 08:30 »
Már csak így van ez,mindenki másképp csinálja,/van naki nem érti,van aki megérti/,
de szép napot mindenkinek,még a küldötteknek is.

« Válasz #2495 Dátum: 2021. Április 17. 07:13 »
Egy biztos az időjárás keresztbe húzta a számításainkat.
Ma egy kicsit talán bele lehet nyúlni a családokba, holnap ismét szünet, talán hétfőtől (ha addig nem változtatnak rajta vagy ötször) megkezdődhet a családok kiegyenlítése.
Addig ezzel ez ég világon semmi gond amíg minden család magától szépen fejlődik, viszont a bombákat már most fékezni kell, de ezeket megjelöltem.
Azoknál a méhcsaládoknál is probléma lehet amelyek nincsenek leszűkítve, mert azok toporognak, kevés a takaró méh, nem igen tudnak fejlődni.
A szűkítésnek ez is a lényege, hogy a lemaradók is szépen fejlődnek, csak jelenleg nem 7-9, (de vannak 10-es sőt 11-esek is páran)hanem 5-6 kereten vannak.
Most úgy festenek a méhcsaládjaim,hogy a 2 takarólép kivételével minden keret fias, de sok kiment a szélére is, különösen jellemző ez a kisebbekre.
Tehát az 5-ös-nek 3, a 6-osnak 4, a 7-esnek 5, és így tovább, de 7 fiasnál többet a legutóbbi vizsgálatnál nem találtam.
Amelyek 9 lépnél több lépne vannak, azoknál a begyűlő friss nektár és virágpor indokolta a + lépek beadását.
A héten többször is serkentettem 2 deci 1/1-es sziruppal, főként azért mert nagy a vízigényük, és ne álljanak le az anyák.
Az akáccal kapcsolatban is kapom a friss híreket, a legnagyobb kár az alföldi és sík vidéki korai akácosokban tapasztalható, de ez várható is volt, hiszen több helyen mértek -8 fokot is!
Máshol azért nem ennyire drámai a helyzet.
A fűz és árvacsalán végébe még bele tudnak "nyalni" a méhcsaládok, a repce még meg sem tudta mutatni magát, az eső nagyon jól jött rá, a gyümölcsökből talán még a cseresznye is jó lehet, az alma mindenképpen.
A repcére a hét közepe előtt nem érdemes vándorolni, mert sok méh rádermedhet a vizes virágokra.
A 15 fokot vastagon el kell hagyni ehhez!
Ezért is nem érdemes teljesen rápakolni, hogy legyen egy kis védőtávolság, de mindenki úgy dönt ahogy jónak látja.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2496 Dátum: 2021. Április 17. 14:45 »
"Azoknál a méhcsaládoknál is probléma lehet amelyek nincsenek leszűkítve, mert azok toporognak, kevés a takaró méh, nem igen tudnak fejlődni."

Ebben a "formába "ezt azért vitatnám!

"5-6 kereten vannak.
Most úgy festenek a méhcsaládjaim,hogy a 2 takarólép kivételével minden keret fias,"

Ebben a repce és akác nélküli időkben, pontosan elég az a 3- 4 keret fias!  :)           

("Így én max 12dm2-el számolom egy oldal felületét, de még ez is egy ideális szám, ha nagyobb a mézkoszorú, vagy kiszorították az anyát friss nektárral, virágporral, akkor teljesen más szám jön ki."")

Számításaid szerint : Ez 3.6- 4,8 Hunor keret!""Ideális"" esetben!!! Ez azért ebben a rossz időjárásban is jóval elmarad ez elvártaktól! Főleg úgy ,hogy 1-2 héttel előrébb van nálatok minden! (a növények fejlődésére gondolok)  Te hogy látod ezt?

De mi lenne ,ha a repce derékig érne,és ápr 29-én már az akácon kellene lenni?

Azért hallottam most olyat is ,hogy a fias kereteket árulják ,rakják a mézteret,és a virágpor szedőket.

« Válasz #2497 Dátum: 2021. Április 17. 19:36 »
Oszkár ezt állítja:
"Azért hallottam most olyat is ,hogy a fias kereteket árulják ,rakják a mézteret,és a virágpor szedőket."
A jelenlegi időjárás erre a legalkalmasabb.
A méhek alig dugták ki ma is az "orrukat".
Persze méztereket lehet rakni Karácsonykor is.... ;D
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2498 Dátum: 2021. Április 17. 22:34 »
"Persze méztereket lehet rakni Karácsonykor is.... ;D"
"A repcére a hét közepe előtt nem érdemes vándorolni, "

Persze, az "okos"méhész csak fészekfiókkal vándorol a repcére a "hét közepén"! :D :D És ott rakja fel őket!? :) :)

Akkor már csak azt nem értem, minek vándorolna repcére méztéri fiók nélkül?  :) :) 

"..... pár nap múlva jó idő lesz, bővíteni kell, vagy mehetnek a mézterek, ki milyen rendszerben méhészkedik, ....."

Akkor most mehetnek a mézterek ,vagy nem !? Vagy csak a fészekfiókkal vándoroljanak,De akkor,azok nélkül, meg minek!??
« Utoljára szerkesztve: 2021. Április 17. 22:43 írta oszkár »

« Válasz #2499 Dátum: 2021. Április 18. 08:36 »
Ezt írtam valóban:
 "..... pár nap múlva jó idő lesz, bővíteni kell, vagy mehetnek a mézterek, ki milyen rendszerben méhészkedik, ....."
Akkor ha az időkép végre 1 napra előre tudja milyen idő várható.
A vicc kategóriájába illenek a mostani előjelzések!
Mentsétek le az időkép honlapját, és akkor láthatjátok, hogy egy napon belül hányszor változtatnak rajta.
Tegnapra déli áramlást ígértek, és lett belőle északi.
Aki ezek alapján szeretne méhészkedni, nagyot fog csalódni....mint én is.
Tegnap még hétfőre jó időt jósolt, ma pedig mit látok?....valami nem kerek, régebben jobban eltalálták az jósok, hogy mi várható.
Lassan felvet az unalom, minden keret bedrótozva, holnap ismét serkentek.
Tegnap nem tudtam végrehajtani a betervezett kiegyenlítéseket, egyszerűen sajnáltam a méheket háborgatni.
Húszat így is megkínoztam, és azt láttam, hogy nagyon kéne már velük méhészkedni, különösen az elmaradók igénylik a beavatkozást, a + kereteket.
Egyszer csak megjön a jó idő...
Egy azért az időjósok előnyére írható, a rossz időt mindig eltalálják.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2500 Dátum: 2021. Április 18. 20:40 »
Azért ez a közel egy heti bezártsága a méhcsaládoknak kezd rázóssá válni.
Kapom a híreket, hogy akik folyamatosan etettek, és nem tudtak kirepülni a méhek, belső ürítkezés jeleit tapasztalják.
Többször mondtam, írtam, és szóvá tettem, hogy nagyon óvatosan kell az etetéssel bánni, mert a hosszú bezártság bajt okozhat.
Aztán jöttek a válaszok,....de etetnem kell, mert éhen halnak.
Akkor pedig cukorlepény.....de az drága, meg majdcsak jön már  a jó idő.
A belső ürítkezés fő oka, hogy a már pár napja kikelt méhek nem tudnak kimenni, és a sok híg élelem.
Tudom nehéz ilyenkor okosat tanácsolni, de inkább pár decit kell nekik adni naponta, mint egyszer-egyszer csurig önteni a több literes etetőt.
Holnap talán megmozdulhatnak a családok, ha ismét nem vétenek az időjósok.
"Akácügyileg" is vannak friss híreim, a helyzet kicsit jobbnak tűnik, mint ahogy a fagyok után néhányan beharangozták a világvégét.
Továbbra is a síkvidéki korai akácosokban a legnagyobb a kár, ennek mértékét 70 és 90%-ra ítélik az ottani méhészek.
A később virágzó erdőknél ennél jobb a helyzet, de azt még senki nem tudja, hogy mi van akkor, ha szépen fog virágozni " csak fázott".
Tavaly amikor IDŐBEN is voltak virágzó akácok, jöttek különféle csacskaságokkal, hogy "hónalj hajtás", másod virágzás, meg sarjú.
Amelyik virágok jó időben vannak azok mind a fő virágok, a sarjú virág hetekkel későbbre tolódik, valamint az első rügyhajtásokat kitolja maga előtt.
Ez mostanra már szépen látható, később már nehéz megállapítani.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2501 Dátum: 2021. Április 20. 19:51 »
A mai napot jobb lenne elfelejteni.
Ennyire már régen szívatta az időjárás a méheket.
Egyik pillanatban sütött, pár perc múlva pedig dörgés, és szakadt a jégdara, úgy hogy közben a méhek még jócskán mozogtak.
Dolgozni tudtam, mert amíg esett, nekiálltam a méhesháznak.
A méhekkel meg vagyok elégedve, de a méhesház az idén különösen nagyot alakít.
Egy kerettel jobban le kellett szűkítenem őket induláskor mint a "hidegeket", most meg 1 kerettel már átlagban több fiasuk van, és semmi megtorpanás.
Álca, pete, fedett minden.
A hideg építményűeknél sajnos ez nem mondható el, sok családnál azt tapasztaltam, hogy a bővítésre beadott lépeket nem igen kapták el az anyák, kicsit finnyáskodnak.
Mondjuk nincs min csodálkozni 8 napig ki sem dugták a méhek az orrukat.
Ma, abban a kevéske jó időben dőlt a virágpor, főként még a fűzről, de a gyermekláncfű is tömve volt méhekkel.
Hívott az egyik ismerősöm, hogy a falujukban mi lehet a gond a méhekkel, mert terítve van náluk az udvar, nem tudnak repülni szegények.
Mondtam neki, hogy ez sajna a mai időjárásnak köszönhető, 10 perc alatt 8-10 fokot zuhant a hőmérséklet, és ledermedtek.
Sajnos ez egy ilyen nap volt.
A mellékelt képen egy NÁLAM most átlagos családot mutatok, ilyen fedett fiasaim vannak 4-6 kereten, és 2 nyitott.
A képen látható családot a fénykép készítése után természetesen megbővítettem, ez volt a széléről a 2. keret.
A 2 szélső kivételével mind fias.
Még mindig nem egyenlítettem ki az állományt, mert az összes szépen fejlődik.
Holnap a kiugróan jókat már elkezdem fejni.
Nagyernyei Attila

*

Bicska

• 601
« Válasz #2502 Dátum: 2021. Április 21. 20:19 »
Elismerésem! Nagyon szép!
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

« Válasz #2503 Dátum: 2021. Április 21. 20:46 »
A képen látható családnak így 7 fiasa volt + az Építő Keret (ÉK) melynek az alja "Hunornyi" munkás, a szabd építmény természetesen here.
Ezután lett megbővítve.
Az akácra való zárásig még 1x matatom meg, majd zárás az utolsó beavatkozás.
Mint látható a szűkítésnek köszönhetően nem igen van mézkoszorú.
A méz szinte csak a szélső lépekben van.
Ez egy macerás technológia, de aki olyan "örömméhész" mint én, és van ideje ezzel pepecselni, biztosan az örömét fogja benne lelni.

Üdv:
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2504 Dátum: 2021. Április 22. 08:28 »
Csak az a kérdés, mikor lesz akác!?  márc 15 előtt biztos nem!    Mi  6 fiasra egyengettünk  most! De ,lehet ez is sok!!