Jó lenne ha Hevesből, Zalából, Borsodból is kapnánk híreket, mert itt délen mi rendszeresen közöljük, hogy állnak az átlagos méhcsaládok.
A virágokról tudok beszélni, a családokat csak önmagukkal, meg a korábbi évekkel tudom összehasonlítani, mert nem járok más méhesében (a magunkéban is megérek elvégezni).
A korai füzek a végüket járják, a mirabolán szilva egy részének (a koraiaknak) már hullik a szirma, a későbbiek teljes virágban, de van még bimbós is. A déli védett részeken elindult a kökény, de tömegesen még bimbós állapotban van. A nemes korai körték (pl. Vilmos) ill. vadkörték bimbója igencsak tolakszik. A repcék nyurgulnak, de bimbós állapotú növény még nem láttam, szerintem megvárja virágzással az áprilist.
A méhekről.
Két helyen vannak méheink. Egyik egy falu legszélén, egy elhagyatott majorterületen. Itt van a közelben egy patak, fűzfákkal, a majorban sok mirabolán, ilyen-olyan cseresznye, vadkörte, meg egy csomó oltvány nemes gyümölcs, amit vadalanyokra oltottam. Pár hektár kökény is van, mondhatni a szájukban. Vasárnap végeztük ezeknek a második átvizsgálásával.
NB kereten 4 kiterjedt, vegyes korú fiasítás minden kaptárban van.
A kiterjedtség méretéről annyit, hogy nagyjából 3 léctől-lécig NB keretre saccolnám.
Egy extrém családot találtunk, amiben 5, szinte teljes keret fias volt , a hatodikat petézte éppen az anya. Ebből egyet kivettünk.
A korábbi évek állapotával összehasonlítva szerintem ez a banda jól muzsikál.
A másik telephelyen sokkal rosszabb a helyzet.
Ez is egy jó adottságú terület volt tavalyelőttig, amíg a környékbeli területeket összevásároló pesti zseniben fel nem támadt az ősember komplexus - nevezetesen a kardfogú tigristől való félelem,
minekutána kiirtatott fát, bokrot, mindent ami virágzik, a távollátás érdekében.
Na itt rém gyengék a családok.
Fele, kétharmada a fias, mint odabent.
Az ősszel itt komolyabb korai méhlegelő létesítésbe kell kezdenünk.
Nem akarom feladni ezt a helyet, mert körben akác, tavaly az itteni családok - bár akkor is gyengébbek voltak a bentieknél - jóval több akácot hordtak.
No meg az ősszel telepítettem a közelükben 2.5 hektár hárserdőt.