A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065878 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2100 Dátum: 2020. Március 11. 10:59 »

Viszont ha a fenológiai helyzethez hozzáillesztem a méhcsaládok állapotát akkor nem vagyunk előrébb, szerintem pont passzol a természethez.

Ma reggel néztem vissza a jegyzeteimet a virágzásokról.
Nagyjából 7-10 nappal tart előrébb itt, Zalában minden virág, mint a korábbi években. A napokban a mirabolán szilva indult el, a korábbiak teljes virágban, a későbbiek most bontogatják a szirmaikat.
A kökény erősen bimbós, de talán még vár egy hetet.

« Válasz #2101 Dátum: 2020. Március 15. 19:35 »
2013. március 15-én havat lapátoltam a méhesemben.
Ma 11 órától virágport hordtak.
Az egyik kollégám akinek 25 Km-re vannak a méhei tőlem, azt mondta ki sem dugták az orrukat.
Ezt úgy hívjuk, mikroklíma.
Országunk ÉK-i régiójában alig voltak még kirepülésre alkalmas napok, itt délen pedig NB-ben és Hunorban 3-4 keret fias az általános, de ettől vannak jobbak is.....meg rosszabbak is.
Na meg, hogy mekkora az akkora?
3-4 keretben, vagy 3-4 táblás.
Nem mindegy.
Véleményem szerint azt kell megérteni, hogy adott időszak alatt mennyi fiast nevel fel a méhcsalád.
Tehát tavasztól, akácvirágzás indulásáig.
Aztán ki, hogy számolja a fiast az már részlet kérdés.
A generációváltás is ettől függ, és méhészetenként  változó.
Ezt nagyban tudja a méhész is befolyásolni, mondjuk szűkítéssel, serkentéssel, a fészek komoly hőszigetelésével.
Aki erre csak legyint, hogy "úgyis feljönnek ha nem macerálom őket" ne olvassa  el írásom.
Egyébként döntsük már el, hogy mi a cél?
Szerintem a repcevirágzás első harmadára termelő családok.....ez a cél...ja és akácvirágzáskor ne legyen rajzás!
Ugye milyen egyszerű ez.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2102 Dátum: 2020. Március 16. 20:04 »
Nállunk is így van az átlag 3 keret nb mint két oldalán 2/3rész vegyes koru. Szabolcsban 6 keretre szükitett családok 3 hete serkentve vannak 1/1 sziruppal.  Az idén lepényt nem kaptak hülyeségre nem költünk kell a pénz cigire. ;D

« Válasz #2103 Dátum: 2020. Március 16. 21:05 »
Biztosan hallottatok már hasonlókat a méhekről, és itt is olvashattok néha ilyeneket.
"Faltól-falig, fogják az egész kaptárt, léctől-lécig mind, full, szétrepesztik a kaptárt, hová szűkítsek így is kicsi nekik a hely...."
Na, ma egy ilyen "Háry Jánosnál" jártam.
Folyamatosan arról tájékoztatott, hogy nála már 5-6 fias van, meg bombák.
Ugyan ezt olvastam tegnap a Facebookon, és még képet is tettek fel.
Nosza nézzük meg!
A kolléga belement, így összejött a találka, mert kíváncsi voltam mit cseszek el.
A kaptárbontás után a takaró fólia felemelésekor valóban bombát mutatott a 10 keretes Hunor.
Semmi füst, mondom a kollégának, én az ilyeneket 6-7 keretre lehúztam anno, mert nem lesznek szépek a fiasok.
Szétkaptunk 4-et, az egyiknél valóban 5 keret szép fias volt, és szép népes.
De a másik 3 mélyen ez alatt volt.
2-3-3 keret fias csupán, és azok is nyitott tenyérnyiek.
Felülről jót mutattak, csak éppen a szélső keretek tetején lézengtek a méhek, a kaptár belső falán pedig csorgott a víz.
Nem cikiztem, nem kritizáltam, de láttam, hogy szomorú lett a nagyot-mondó méhésztárs.
10 évig voltam szaktanácsadó, rengeteg méhészetben jártam, és sok méhcsaládot nézegettem (másnál) tavasszal.
Akik szűkítettek, fény évnyivel jobbak voltak a méhek, és a ami a lényeg a fiasítás FELÜLETE jóval nagyobb volt, és a kor összetétele pedig a kelő fedett fiasok felé nyomta a mérleg nyelvét.
Tehát amit Meclood méhésztárs látott, itt délen már kicsit több, és a fedett fiasok aránya is több.
Jó lenne ha Hevesből, Zalából, Borsodból is kapnánk híreket, mert itt délen mi rendszeresen közöljük, hogy állnak az átlagos méhcsaládok.
Itt a faluban egy KB kereten méhészkedő kolléga említette, hogy 6 keret nagy fiast is talált, a 7. keretben kezdte az anya a petézést.
40 családot nézett át, ez volt a kiugróan jó.
Az átlag, nála is 3-4 szép KB fias, szűk fészekben.
A kökény el kezdett virágozni.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2104 Dátum: 2020. Március 16. 21:32 »
Ha jól emlékszem 2018 március 18 án jött vissza a tél. Akkor nálam a családok egy része gyakorlatilag lenullázta a fiast. De az anyák úgy belendültek,hogy akác kezdetére alig volt köztük különbség. Nem hittem volna,hogy meg tudják oldani kellemesen csalódtam bennük. Ahoz képest most sokkal jobbak.

« Válasz #2105 Dátum: 2020. Március 17. 08:44 »

Jó lenne ha Hevesből, Zalából, Borsodból is kapnánk híreket, mert itt délen mi rendszeresen közöljük, hogy állnak az átlagos méhcsaládok.

A virágokról tudok beszélni, a családokat csak önmagukkal, meg a korábbi évekkel tudom összehasonlítani, mert nem járok más méhesében (a magunkéban is megérek elvégezni).
A korai füzek a végüket járják, a mirabolán szilva egy részének (a koraiaknak) már hullik a szirma, a későbbiek teljes virágban, de van még bimbós is. A déli védett részeken elindult a kökény, de tömegesen még bimbós állapotban van.  A nemes korai körték (pl. Vilmos) ill. vadkörték bimbója igencsak tolakszik. A repcék nyurgulnak, de bimbós állapotú növény még nem láttam, szerintem megvárja virágzással az áprilist.

A méhekről.
Két helyen vannak méheink. Egyik egy falu legszélén, egy elhagyatott majorterületen. Itt van a közelben egy patak, fűzfákkal, a majorban sok mirabolán, ilyen-olyan cseresznye, vadkörte, meg egy csomó oltvány nemes gyümölcs, amit vadalanyokra oltottam. Pár hektár kökény is van, mondhatni a szájukban. Vasárnap végeztük ezeknek a második átvizsgálásával.
NB kereten 4 kiterjedt, vegyes korú fiasítás minden kaptárban van.
A kiterjedtség méretéről annyit, hogy nagyjából 3 léctől-lécig NB keretre saccolnám.
Egy extrém családot találtunk, amiben 5, szinte teljes keret fias volt , a hatodikat petézte éppen az anya. Ebből egyet kivettünk.
A korábbi évek állapotával összehasonlítva szerintem ez a banda jól muzsikál.
A másik telephelyen sokkal rosszabb a helyzet.
Ez is egy jó adottságú terület volt tavalyelőttig, amíg a környékbeli területeket összevásároló pesti zseniben fel nem támadt az ősember komplexus - nevezetesen a kardfogú tigristől való félelem,
minekutána kiirtatott fát, bokrot, mindent ami virágzik, a távollátás érdekében.
Na itt rém gyengék a családok.
Fele, kétharmada a fias, mint odabent.
Az ősszel itt komolyabb korai méhlegelő létesítésbe kell kezdenünk.
Nem akarom feladni ezt a helyet, mert körben akác, tavaly az itteni családok - bár akkor is gyengébbek voltak a bentieknél - jóval több akácot hordtak.
No meg az ősszel telepítettem a közelükben 2.5 hektár hárserdőt.

*

nata

• 176
« Válasz #2106 Dátum: 2020. Március 17. 15:12 »
A Dunántúl most előrébb van sokkal, mint az ország többi része. Nálam a múlt héten volt először virágporhordás és csak tegnap óta járják az itatót. Mondjuk ez virágzásban is megmutatkozik. A mirabolán majd csak pár nap múlva kezd virágozni, jelenleg még tart a kecskefűz. Ahol most 4-5 hunor fiasok vannak, ott komoly bajok lesznek a rajzással...

« Válasz #2107 Dátum: 2020. Március 17. 15:57 »
Kökény virágzás előtt néhány nappal történt.
Pótolhatatlan virágpor forrás lett bedarálva.  :(
üdv.: lali

« Válasz #2108 Dátum: 2020. Március 18. 07:31 »

A villanyvezeték nyomvonalát muszáj tisztán tartani. Az érem másik oldala, hogy lezúzhatták volna virágzás után is.

« Válasz #2109 Dátum: 2020. Március 18. 10:58 »
Necces, a március 31. miatt. Itt nálunk útépítés van az erdőn keresztül, ami csak akkor valósulhat meg, ha a döntés, sarangolás befejeződik 31.-ig.

« Válasz #2110 Dátum: 2020. Március 19. 06:53 »
Tegnap ismét belelestem néhány családba amelyek kijárójában az átlagosnál nagyobb forgalmat tapasztaltam.
Hát mit mondjak?
Ezeket simán meg lehetne bővíteni, de mégsem teszem.
Inkább megvárom a hidegfrontot, mert ha mégis korán bővítek, bemeszesednek, vagy egyszerűen visszaesnek pont a legjobbak.
Megnéztem közepeseknek gondoltakat is, ott még egy hetet várhatok, akkor jön el az idő.
Mikor szoktam bővíteni?
Amikor a szűk fészek úgy bedurran, hogy valóban a szélső lépek külső oldalát is "bundásan" takarják a méhek.
A legjobbak már ennek a határán vannak, de várok.
El tudok késni?
Nem.
Mert akkor az anyák a szélső lépeket is befiasítják, legalább egyik oldalát.
Így érem el azt, hogy valóban léctől-lécig fias lesz a szűk fészek a takaró lépek kivételével.
A kollégám tegnap Szekszárdon az KB fészket már meg is bővítette.
Nincs nagy állománya, de rendkívül ügyes, az idén egy héttel előbb szűkített mint én.
Akkor azt gondoltam most elrontotta, de az enyhe időnek köszönhetően ez bejött neki.
Az állománya nagy részét tegnap meg tudta bővíteni, de voltak olyanok amelyeknek csak a kereteit forgatta meg 180 fokkal.
Ez is jó módszer, de nagy méhészek nem tudnak vele élni, időhiány miatt.
A mostani lehűlés mértéke fogja eldönteni, hogy az idén milyen évünk lehet.
Az akácerők olyan állapotban vannak, hogy ilyenkor a legérzékenyebbek a fagyra.
Jövő hét hétfő, és kedd necces lesz, ismét aggódhatunk.
Ahogy a méhcsaládok most állnak, azokkal nem lesz gond.
A kökényvirágzás alatt egyébként ez már szinte törvényszerű, hogy jön egy hidegfront, most annak szurkoljunk, hogy eltévesztik a mértékét.
Van baj bőven így is, ez már tényleg nem hiányozna.
Ebben a jó időben az árvacsalánról szépen gyűjtenek, ami napi 20-30 deka gyarapodást jelent.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2111 Dátum: 2020. Március 19. 17:58 »
Na akkor egy kicsit középről is.
Juhar virágzik, mandulák nyílnak, kökény bimbós, árvacsalán, kajszibarack most kezd virítani. Temérdek a virágpor. Átlag 3-4 keretben van fias, de ha össze adogatom nagyjából 2-2.5 nb keretet tesz ki. Karcolgattam néhol, de ahogy látom, már maguk is rendezik a mézet. Volt ahol még szűkítettem, van ahol már bővíthetnék, de én is úgy döntöttem, hogy megvárom a hideg végét. Szombat délelőtt még kapnak 1 liter 1/1es szirupot, ne legyen nagy megállás.

« Válasz #2112 Dátum: 2020. Március 19. 18:21 »

A villanyvezeték nyomvonalát muszáj tisztán tartani. Az érem másik oldala, hogy lezúzhatták volna virágzás után is.
Igen, csak minden évben van valami indok.
Irtották a közmunkások, a gazdák bedózerolták az árokba mert néhány ág ráhajlott az útra, most pedig az EON... 
üdv.: lali

« Válasz #2113 Dátum: 2020. Március 19. 19:51 »
Ma beszéltem egy NB18-as meleg-építményes konténeres méhésszel, aki az ország déli részében tanyázik.
Elmondta, hogy ilyen korán ilyen jók még nem voltak a méhei, de ő is megvárja a hidegfrontot.
Nála átlagosan 4 szép NB fias van, de soknál 5.
Ha igaz amit a meteorológusok jósolnak, akkor sok gyümölcs az idén nem terem.
Egy hét múlva okosabbak leszünk.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2114 Dátum: 2020. Március 19. 20:11 »
Most jött a mérleg SMS. +20dkg.