A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065768 megtekintés
*

linen

• 123
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1860 Dátum: 2019. Szeptember 26. 08:32 »
Valóban, több mint elgondolkodtató, főleg az utolsó mondat egy része:
"ezért a helyi méhészszervezeteknek, országos egyesületeknek, országos élelmiszerminőség vizsgáló szervezeteknek tervet kell kidolgoznia és a minőséget folyamatosan felügyelnie.  "
Nálunk már réges rég kész a terv Bross részéről, söt már meg is valósult.
Minőségi mutatók lerontása a béka segge alá, régi kapcsolatok előtérbe helyezése a méhészet érdekeivel szemben.
Az apimondiás szakiknak tanfolyamra kellene jelentkezni az elnöknél, volna mit tanulni tőle!
Ha mást nem, legalább az önös érdekérvényesítést ötcsillagosra. óóóóó!

« Válasz #1861 Dátum: 2019. Szeptember 26. 20:46 »
Ma a méhek a nagy zápor után annyi virágport hoztak, mint tavasszal szoktak fűzről.
Érdeklődtem a kollégáknál, és arról számoltak be, hogy az őszirózsa (kolduskrizantém) az idén is hozza a formáját.
3-5 kilós gyarapodást mértek eddig, és az anyák lendületesen petéznek.
Nálam egyenlegek vannak.
Olvasom más méhész portálokon, hogy többen zárkázták az anyákat.
Véleményem szerint ott ahol ilyen hordás van, nem szerencsés.
Jövő héten vége a jó időnek, akkor majd visszább veszik az anyák a lendület.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1862 Dátum: 2019. Október 01. 21:35 »
Hát valami nem stimmel. Nagyon éreznek valamit a méhek. Október 1 van és nem egy családnál fedett fiast sem találtam, elvétve pár napos petét. Méz bőven, virágpor bőven ,fias meg már alig.

Üdv. jani bátya

« Válasz #1863 Dátum: 2019. Október 03. 20:32 »
Ez jól esett!
Mennyire jó érzés mástól hallani, vagy olvasni olyasmit amit én is csinálok.
Íme a MÉHÉSZET szaklapunk 8. oldalán Csonka Imre írása:
Címe: Fészekszűkítés.
Az első sor így kezdődik.
"A méhcsaládok biztonságos telelésének egyik fontos feltétele a fészek szűkítése."
A cikkben ezt így fejti ki részletesebben:
"A téli élelemkészlet végső kialakításánál nem elég csak a mennyiségre figyelni, az élelemnek jó helyen is kell lennie. A méhcsaládok számára azt jelenti a jó hely, ha az élelem minél kisebb helyre koncentrálódik. Ez úgy érhető el, ha a családokat erőteljesen leszűkítjük. Méhlegelőn a számottevő hordás kezdete, etetéskor pedig az élelem feletetése előtt csak annyi keretet hagyjunk a fészekben, amennyit sűrűn borítanak a méhek. Így biztosan nem lesz szétszórt az élelem és télen sem jelent gondot a léputcaváltás. A fészekből kivett mézes kereteket függesszük át a méztérbe és a koszorút megkarcolva behordathatjuk a fészekbe. Így a lehető legkisebb helyre koncentrált élelmet a tél folyamán a méhek melegen tudják tartani, nem kristályosodik a sejtekbe. Az a jó, ha ilyenkor a leszűkített fészek szélső keretén vastagon lógnak a méhek."
Csak azt nem tudom én miért rizsáztam erről ennyit, amikor ilyen frappánsan is meg lehet ezt fogalmazni?
Minden sorával egyet értek, és valóban jól esett, hogy megerősítettek abban amit eddig is tudtam.
Aki pedig szabadon hagyja a fészket minimum kétszer annyit etet.
Legalább mindjárt induláskor lesz tavaszi méze.........
Írásom jobban illene a Méhészújság, Méhész Közlöny rovatba, de mivel a témát itt firtattuk inkább ide tettem.
Nagyernyei Attila 

*

Bicska

• 601
« Válasz #1864 Dátum: 2019. Október 03. 21:20 »
Attila!

A múlt héten hallottam Takipapa (Takler Józsi bácsi) véleményét szűkítésről.

1. "Szűkíts ősszel, minél jobban, nem baj, ha egy kevés méhe nem fér éppen be. Majd bemennek, ha megjön a hideg."

2. "Aki tavasszal szűkítget, az ősszel nem dolgozott megfelelően."

"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

« Válasz #1865 Dátum: 2019. Október 04. 07:08 »
111

« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 21:48 írta kivancsi111 »

« Válasz #1866 Dátum: 2019. Október 04. 07:49 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 21:48 írta kivancsi111 »

« Válasz #1867 Dátum: 2019. Október 04. 08:17 »
Neked mindenki hülye?
Nagyernyei Attila

« Válasz #1868 Dátum: 2019. Október 04. 11:28 »
Attila---ha van kalapod az a baj,ha nincs akkor meg az,nem tudsz neki jót mondani.    szs

« Válasz #1869 Dátum: 2019. Október 04. 12:01 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 21:47 írta kivancsi111 »

« Válasz #1870 Dátum: 2019. Október 04. 15:48 »
Szerintem az emberek jórésze,így a méhészek is,a saját kárán tanul legtőbbet.Ha bárkinek úri kedve azt adja hogy szűkített fészekkel teleltet hát tegye azt,a méhek kifogják bírni ezt is ---és-- azt is ha fekvőben benne hagyódik minden keret.Ha minimálisra tudjuk csőkkenteni az atka létszámot kővetkező évben jó családok lesznek
Tiszt111 Minden írásodból látszik az a nagy ellenszenv amit Attila iránt érzel, megnyilvánulását részletesen kivesézel megbírálsz ez már Neked rosszabb mint nekünk.       szs

*

wr

• 1013
« Válasz #1871 Dátum: 2019. Október 04. 16:45 »
Jenő!

Hagyd, teljesen felesleges. Leírtam nagyjából a technológiám, amit azért alkalmazok mert nincs kedvem állandóan a méheket csesztetni, azaz a lehető legkevesebb időt akarom a kaptárak mögött tölteni, viszont ezzel együtt:
1: tavasszal robbanásszerű tavaszi fejlődést akarok
2: sok elvehető mézet
3: egyszerű szaporítást
4: ősszel már semmit, azaz ilyet hogy pakolászás meg betelelés semmiképpen

Na ez nem nagyon megy máshogy, mint a 3x8-as vagy 3x9-es szigetelt falú hunorral (ha a hazai keretméreteket nézzük). Mert aki ezt tudja prezentálni bármelyik másik kaptárban, annak kezet csókolok, mert én bárhogy próbáltam nekem egyikben sem sikerült. És nem azért mert béna voltam.
Akinek nincs ilyen, annak halovány lila fingodalma sincs róla hogy ez hogyan működik, meg hogy mennyi munka van vele, ez nagyon jól látszik az írásokból. Fejelnek, meg ilyet írnak hogy lefejlesztek.  :o  ;D ;D ;D Mit, meg hova?  :-\ Áprilisban amikor itt tilitoliznak még a pár kerettel, akkor nekem alul felül egyaránt van fiasom, tehát nem fejelek semmit, meg nem is fejlesztek le semmit, ugyanis a család egyként kezeli a két keretsort!
Tehát ahogy tavasszal akadálytalanul tud fejlődni a dupla keretmagasságon, úgy a nyár végén ugyanúgy be tudja hordani a telelőélelmet meg a rengeteg virágport anélkül, hogy a fiasítás ennek bármilyen kárát látná, hiszen a két keretsoron tökéletesen megfér a fiasítás, a virágpor, meg a beetetett telelőélelem is. Télen meg ott vált léputcát a 2 keretsor között ahol akar, de nem szoktak, hiszen eleve szűkebben vannak, a felső keretsor közepe meg az alsó lécig mézes, úgyhogy mehetnek fölfele...
Egy kereten, tök mindegy hogy az NB vagy sem, ez korántsem így működik, mert valami ennek az egységnek a kárát fogja látni! Vagy nem tud etetni csak később hogy ne csökkentse a fias mennyiségét, vagy nem tud kellő mennyiségű virágport hordani mert hova, a kaptár túlsó végébe nem fogja elvinni, ahova meg tenné ott nincs hely, vagy etet, és máris csökkenti a fiasítás terjedelmét, aztán lesznek jó kis 4-5 léputcás családok novemberre... Meg karcolgatás meg a jó Isten tudja mi nem...
Áááááá, kár minden leírt szóért mert csak szajkózzák a hülyeséget egyfolytában, meg jön a 26 év "hunoros tapasztalata" meg a hasonló sületlenségek. Komolyan mondom, már olvasni is fáj...

« Válasz #1872 Dátum: 2019. Október 04. 17:47 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 21:47 írta kivancsi111 »

*

robi 75

• 1010
« Válasz #1873 Dátum: 2019. Október 04. 17:57 »
 A hazai viszonyok se egyformák, nagyon nem.
Meg az se mindegy hogy valaki állóban méhészkedik vagy intenzíven vándorol. Az utóbbira esküszöm az nb 15 ös láda volt a legjobb, kamasz kölkök megdobták az ifát, gyorsan és könnyen lehetett lépni :D, mindegy ez csak 1 szempont de mikor lépni kell akkor nem mindegy.  A másik hogy a betelelési kínlódást idézőjelben, felénk a napraforgó elintézi vígan. Nagyrészt azon teleltet erre mindenki évtizedek óta semmi gond vele. Naprán tökéletesen kialakítják a mézkoszorúkat a fészekben.  Szűk hunornyi fiasnak azért a középső keretekben van hej. Etetni inkább csak anya serkentés miatt meg pótol a napi fogyasztásban. A lényeg hogy amit ott a méhek(naprán) kialakítanak azt nem szabad szét b......szni. nem kell kapzsinak lenni és a fészket is kinyomni kopaszra. Kiszokták amúgy ;D ;Dgyengusz családosok akiknek a méztérbe sose vagy alig jut. Szóval napra után nem nyúlka piszka és nagykereten is here vere a méhészkedés. Ezt meg nekem hidd el. Én meg elhiszem hogy ahol nincs napra vagy nem mézel ott ilyen nincs.
Üdv:robi

« Válasz #1874 Dátum: 2019. Október 04. 19:32 »
Ami továbbra is fájdalmas számomra, hogy vannak néhányan akik teljesen elutasítják mások véleményét, sőt egyenesen hülyének nevezik azt aki nem úgy méhészkedik ahogy ők.
Közben észre sem veszik, hogy egyedül maradnak, és rengeteg jóérzésű méhészt megsértenek.
Ezzel egyébként nem foglalkoznak, mert az ő szintjükön ez természetes.
Azt sem értem miért zavarja őket ha mások (szerintük) kínlódnak, ha ennyire rosszindulatúak?
Gyakorlatilag két hozzászólóról beszélek, és sorba kapom a kéréseket, hogy tiltsam ki őket.
Nem fogom, mert az élet ezeket a nagy pofákat majd megtanítja a tiszteletre, amiből azért kapnak ízelítőt.
A méhészkedés azért szép szakma, mert azonos kaptártípusokat is sokféleképpen lehet üzemeltetni, és ha valaki sikeres attól érdemes tanulni.
Az "Illés féle" NB18-as meleg-építményű konténeresek hosszú éveken keresztül  tartottak szakmai összejövetelt, de senkitől sem hallottam közülük (pedig számtalanon részt vettem), hogy a másik kollégáját hülyének, balfácánnak nevezi, csak azért mert nem úgy csinálja.
Sajnos ezek a hozzászólók csorbítják a Fekete-Fehér Méhészklub szakmai nívóját, de bízok abban, hogy belátják, mások szapulása egy fordítva elsülő puska.
Bár szerintem annyi sincs nekik, hogy ezt felfogják.
Csonka Imre szakcikke csodálatos, aki gondolatit, szakmai megállapításait elfogadja, majd alkalmazza, biztosan örömét leli a méhészkedésben.
Egyébként a méhészkedés nyereségességét nem csak a bevételek növelésével tehetjük még pozitívabbá.
A kiadásaink csökkentése is ezt a célt szolgálja.
Tehát ha szűk fészekre etettek, sokkal kevesebb cukorra lesz szükségetek.
Hacsak nem az a cél, hogy majd tavasszal a repcével kipergessétek....

Nagyernyei Attila