Jenő!
Hagyd, teljesen felesleges. Leírtam nagyjából a technológiám, amit azért alkalmazok mert nincs kedvem állandóan a méheket csesztetni, azaz a lehető legkevesebb időt akarom a kaptárak mögött tölteni, viszont ezzel együtt:
1: tavasszal robbanásszerű tavaszi fejlődést akarok
2: sok elvehető mézet
3: egyszerű szaporítást
4: ősszel már semmit, azaz ilyet hogy pakolászás meg betelelés semmiképpen
Na ez nem nagyon megy máshogy, mint a 3x8-as vagy 3x9-es szigetelt falú hunorral (ha a hazai keretméreteket nézzük). Mert aki ezt tudja prezentálni bármelyik másik kaptárban, annak kezet csókolok, mert én bárhogy próbáltam nekem egyikben sem sikerült. És nem azért mert béna voltam.
Akinek nincs ilyen, annak halovány lila fingodalma sincs róla hogy ez hogyan működik, meg hogy mennyi munka van vele, ez nagyon jól látszik az írásokból. Fejelnek, meg ilyet írnak hogy lefejlesztek.

Mit, meg hova?

Áprilisban amikor itt tilitoliznak még a pár kerettel, akkor nekem alul felül egyaránt van fiasom, tehát nem fejelek semmit, meg nem is fejlesztek le semmit, ugyanis a család
egyként kezeli a két keretsort!
Tehát ahogy tavasszal akadálytalanul tud fejlődni a dupla keretmagasságon, úgy a nyár végén ugyanúgy be tudja hordani a telelőélelmet meg a rengeteg virágport
anélkül, hogy a fiasítás ennek bármilyen kárát látná, hiszen a két keretsoron tökéletesen megfér a fiasítás, a virágpor, meg a beetetett telelőélelem is. Télen meg ott vált léputcát a 2 keretsor között ahol akar, de nem szoktak, hiszen eleve szűkebben vannak, a felső keretsor közepe meg az alsó lécig mézes, úgyhogy mehetnek fölfele...
Egy kereten, tök mindegy hogy az NB vagy sem, ez korántsem így működik, mert valami ennek az
egységnek a kárát fogja látni! Vagy nem tud etetni csak később hogy ne csökkentse a fias mennyiségét, vagy nem tud kellő mennyiségű virágport hordani mert hova, a kaptár túlsó végébe nem fogja elvinni, ahova meg tenné ott nincs hely, vagy etet, és máris csökkenti a fiasítás terjedelmét, aztán lesznek jó kis 4-5 léputcás családok novemberre... Meg karcolgatás meg a jó Isten tudja mi nem...
Áááááá, kár minden leírt szóért mert csak szajkózzák a hülyeséget egyfolytában, meg jön a 26 év "hunoros tapasztalata" meg a hasonló sületlenségek. Komolyan mondom, már olvasni is fáj...