A méhcsaládok általános állapota

• 3976 válasz
  • 1082960 megtekintés
*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1320 Dátum: 2018. Május 05. 07:44 »
Igen! Nagyon fontos minden szellőző kinyitása, alul - felül a méhek szeretik a huzatot! Főleg sörből van jó huzatuk!
Igen! Nagyon fontos új itató felállítása! A régit megunták!
Igen! Kánaán az atkának! Kánaánhoz hanyag méhtartó is kell!
Csak vicceltem! Mint az előttem szóló!
« Utoljára szerkesztve: 2018. Május 05. 08:00 írta bekesm »

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1321 Dátum: 2018. Május 07. 07:45 »
QUQURIQ !!!

bekesm barátunk repdes a jó indulattól...
mint írja,
"Nagyon fontos minden szellőző kinyitása, alul - felül a méhek szeretik a huzatot! Főleg sörből van jó huzatuk!"
Pontosan ezért rágják vissza maguktól a bölcsőket, de ha Te szeretsz fára mászni...Te dolgod"
Ezt is Ő írja..
" Nagyon fontos új itató felállítása! A régit megunták!"
Lehet, hogy nálad idáig dőlt az akácnektár, de az országos átlag nem ezt mutatja. A vízen meg temérdek méh, ezért kell az új itató, mert az állat tartók nem örülnek ha meglepik a méhek az Ő itatójukat.
Ezt is Ő írja:
"Kánaán az atkának! Kánaánhoz hanyag méhtartó is kell! "
Valóban, a Te méheid elkerülnek minden elhagyatott, vagy felelőtlen méhészetet így Neked nem jut a "migrás "
atkákból!
Valóban, beksem előző írását vegye mindenki viccnek!

Kiskakas

« Válasz #1322 Dátum: 2018. Május 07. 08:06 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 22:10 írta kivancsi111 »

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #1323 Dátum: 2018. Május 07. 14:15 »
QUQURIQ !!!

Minden szellőzőt nyissatok ki, hogy kevesebb méhnek kelljen hűteni a fészket.
Újabb itatók felállítása lényeges!
Képzeljétek csak el, hogy az atkáknak kánaán ez a petézési ütem. Nem szorítja ki az akácméz a fészekből az anyát.
Én, jelen körülmények között nem korlátoznám az anyákat, hogy a nyári legelőkön valamit össze tudnának vakarni...Persze, ez nem olyan egyszerű! Minél nagyobb az állomány, annál bonyolultabb a gyors intézkedés.

Kiskakas

Igen velem van a gond! Nem tagadom határtalan a roszindulat bennem!
Nem mindenki jól felkészült méhész, én is csak méhtartó vagyok! De ólyan butaságot leírni ami az idézetben van, háááát..........! Kérd ki légyszíves tapasztalt méhészek véleményét!
Mikor is kell minden szellőzőt kinyítni? Van eset! Azt úgy nevezik; vándorlás.
Mikor is kell újabb itatókat felállítani, és nem a meglévőket folyamatosan feltölteni? Erre példát nem tudok! Talán, ha a méhész alul méretezte itatóját.
Helyedben azt írtam volna: köszönöm bekesm, hogy felhívtad a figyelmem, nem jól fogalmaztam!
QUQUQU! K

*

oszkár

• 1226
« Válasz #1324 Dátum: 2018. Május 14. 10:50 »
M
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 17:24 írta oszkár »

« Válasz #1325 Dátum: 2018. Június 05. 19:46 »
Tisztelt Méhészek!
Kezdő vagyok. Kb. 3 hete voltam pergetni Molnár Jenőnél.
Pergetés második napján voltam és annyi akácméz volt, patakban folyt a méz.
Több mint tavaly.
Kérdésem mindenkinél ilyen termelés volt?
Köszönöm

« Válasz #1326 Dátum: 2018. Június 05. 19:53 »
Nekem is szóltak, hogy az idén milyen édes a Balaton vize, különösen Lelle közelében.
Ez a patak tölti a Balcsit.
Azért máshol is nézz körül.
Amíg nem tudsz különbséget tenni, addig elvarázsolhatnak.
Már csak az a kérdésem, ha most voltál először Jenőnél,(mert azt írod, hogy kezdő vagy) akkor honnan tudod, hogy több lett mint tavaly?
Azért gratulálok!
Nagyernyei Attila

« Válasz #1327 Dátum: 2018. Június 05. 20:50 »
Nyilván Jenő mondta, neki, hogy több lett mint tavaly. Azt látta hogyan dőlt a méz nála. De Ő mint kezdő, le akarta informálni a környezetet is. Szerintem ezért nem kellene bántani.

De akkor én válaszolok a magam nevében a kérdésére.
Nálam gyengébb átlag lett, mint tavaly. Az is igaz, hogy a tavalyit egy ideig visszasírom. Idén meg azt hittem március közepén, hogy a reggeli kávémba sem lesz elég a termés. De csodát tettek a méhecskék. Hihetetlen ütemben fejlődtek fel.

« Válasz #1328 Dátum: 2018. Június 05. 22:33 »
"Szóval mi az a marketing?

Leegyszerűsítve minden olyan tevékenységet marketingnek tekintünk, amely során a fogyasztókat arról próbálod meggyőzni, hogy a te termékedet vagy szolgáltatásodat válasszák a versenytársaid kínálata helyett. Ehhez egy olyan marketing módszerre (ebből temérdek létezik) és olyan marketing üzenetre van szükséged, amellyel a leghatékonyabban hathatsz célközönségedre (akiknek szeretnéd eladni kínálatodat)."

Mi mást lehetne mondani a fentiekre :D

« Válasz #1329 Dátum: 2018. Június 05. 22:39 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 22:08 írta kivancsi111 »

« Válasz #1330 Dátum: 2018. Június 06. 07:17 »
Látod Jenő, még a viccet sem érted annyira rám vagy kattanva.
Egy dolgot biztosan Te is elhibázol!
Az építő keretet!!!(ÉK)
Ahhoz, hogy meg tud nézni építenek e ki kell venned, ez nagyon lelassítja a munkádat.
Én ki sem veszem, csak picit felhúzom és mindent látok, de erről írtam már többször.
A Hunornál is felül építettem, éppen azért hogy a keretet ki se kelljen venni a vizsgálathoz.
Azt szeretném megkérdezni tőled mi indokalja azt, hogy alul hagyod nekik az építési lehetőséget?
Egyébként a méhek ősi ösztöne is azt diktálja, hogy felülről építenek, és a herés sejtek nagy része is ott van.
Én a műlép-beolvasztáskor is az alsó léchez közelebb húzom a lépet.
A kötősejtek szinte kizárólag herék.
Szerintem ez hiba, hogy alul építesz.
Várom sortszerű válaszod.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1331 Dátum: 2018. Június 07. 06:37 »
Azt hiszem Jenő a videójában azzal indokolta, hogy így könnyebb kitörni, mert nem építik hozzá az alsó keretléchez. Amúgy nála is fentről kezdenek építkezni, a keret közepén lévő elválasztót gondolják "plafon"-nak.

« Válasz #1332 Dátum: 2018. Június 07. 07:11 »
Jenő írásomra e-mailben válaszolt:
https://www.youtube.com/watch?v=SOBaUfM_OeI
"18-tól----23-ig.

Mindenképpen ki kell venni, mert anélkül nem tudom kitörni, sőt még a méheket is le kell róla rázni. ;D
Az ősi ösztön nem azt diktálja. Normális raj (ősi időkben csak az volt méhész hiányában) először munkássejteket épít. Heresejtek oldalt, vagy alul. Öreganyás ki sem építi, vagy ha igen, abba egyáltalán nem petézik már az anya. Ezektől lehet nyerni a legszebb váltó bölcsőket. Mindent írni, feljegyezni, ellenőrizni, különben ezek a bölcsők elvesznek, pedig értékük óriási, építtető a legjobb indikátor, mint jelzés.
A herelép építésének 2 oka van. Az egyik a szaporodási (nem az egyedi, hanem a család) ösztön felébredése. Heresejteket majd akkor építenek, amikor már rendelkeznek elegendő munkással, illetve elégedettek az anyával, és esetleg az ősz közeledtével, de az egy szerzett ösztön, nem megyek bele, bonyolult. ???
A műlép beolvasztásakor én is ráengedem valamennyit az alsó lécre. Az ép.-nél ha nem engedném rá, akkor is ráépítenék, mert a felső(rész)ben építve ez számukra ősi ösztön. Sokkal stabilabb. Ezért tudom a 2 szál drót ellenére is pergetések után évekig használni. Nálam a lépek is leépülnek az alsó lécig, mert a méztérben építtetek, meg ki is pergetem, mint a képeken lehet látni a szűz lépeket, sokkal stabilabb.
Amikor összegyűlik néhány hordónyi herelép, akkor este mielőtt hazaindulok egy telefon. Asszony vagy Gyerek begyújtja a gőzfejlesztőt, már gőzzel várnak  ;D és éjfélre ki van centrifugálva a gyönyörű viasz.
Na és az idén valahova elmentek az atkák, vagy kipusztultak? ???"

« Válasz #1333 Dátum: 2018. Június 07. 14:26 »
Sajnos sok méhhulla van a kaptárok mögött,főleg a kitaposott részen látom.Visszatérnek a kaptárhoz de nem bent pusztulnak el,a selyemkóró a bűnös láttam a virágon is kínlódó méhet végül csak kiszakad a lába.A méhek fogynak a mérleg mégsem emelkedik csak fél egy kilót

*

wr

• 1030
« Válasz #1334 Dátum: 2018. Június 07. 18:00 »
Ha ez vigasztal nálam is van. De nem a selyemkóró okozza mert nálam az nincs, hanem a rengeteg vegyszer amit a növények felszívnak, és jelen van a vízben is amit még itt ott találnak.
Ezért nem kell agyonkorlátozni akácon az anyát. Ha azt teszed, akkor mire beindul a napraforgó a fele népesség lesz csak a kaptárakban.
Volt kb. 1 hét szünet akác után amíg nem volt semmi, mászkálás sem volt és hullák sem hevertek szanaszét. Ahogy beindult az olajretek, újra mászkálás és hullaszőnyeg.
Hajrá syngenta, hajrá gazdák.  :(