Jenő írásomra e-mailben válaszolt:
https://www.youtube.com/watch?v=SOBaUfM_OeI"18-tól----23-ig.
Mindenképpen ki kell venni, mert anélkül nem tudom kitörni, sőt még a méheket is le kell róla rázni.

Az ősi ösztön nem azt diktálja. Normális raj (ősi időkben csak az volt méhész hiányában) először munkássejteket épít. Heresejtek oldalt, vagy alul. Öreganyás ki sem építi, vagy ha igen, abba egyáltalán nem petézik már az anya. Ezektől lehet nyerni a legszebb váltó bölcsőket. Mindent írni, feljegyezni, ellenőrizni, különben ezek a bölcsők elvesznek, pedig értékük óriási, építtető a legjobb indikátor, mint jelzés.
A herelép építésének 2 oka van. Az egyik a szaporodási (nem az egyedi, hanem a család) ösztön felébredése. Heresejteket majd akkor építenek, amikor már rendelkeznek elegendő munkással, illetve elégedettek az anyával, és esetleg az ősz közeledtével, de az egy szerzett ösztön, nem megyek bele, bonyolult.

A műlép beolvasztásakor én is ráengedem valamennyit az alsó lécre. Az ép.-nél ha nem engedném rá, akkor is ráépítenék, mert a felső(rész)ben építve ez számukra ősi ösztön. Sokkal stabilabb. Ezért tudom a 2 szál drót ellenére is pergetések után évekig használni. Nálam a lépek is leépülnek az alsó lécig, mert a méztérben építtetek, meg ki is pergetem, mint a képeken lehet látni a szűz lépeket, sokkal stabilabb.
Amikor összegyűlik néhány hordónyi herelép, akkor este mielőtt hazaindulok egy telefon. Asszony vagy Gyerek begyújtja a gőzfejlesztőt, már gőzzel várnak

és éjfélre ki van centrifugálva a gyönyörű viasz.
Na és az idén valahova elmentek az atkák, vagy kipusztultak?

"