Na tehát.
Mikor is hatékony a kiegyenlítés?
Ennek az időzítésnek elég pontosnak kell lennie.
Mindenképpen meg kell várni a generációváltást, majd a tömeges kelést.
Amikor fiatal méhek "bundásan" lepik a keretet, akkor jött el az idő.
A csapolandó családtól egy ilyen keretet elcsenünk, és ekkor már ezeket meg lehet tűzni.
A fogadó családhoz ezekkel a "nyuszi" méhekkel együtt simán át lehet tenni őket, mert ezek még nem tájoltak be.
És ez a lényeg.
A kiegyenlítéssel akkor lökjük meg igazán az elmaradókat, ha olyan lépeket helyezünk át amelyet még a szürke, napokban kelt belső munkások tömege fed.
Miután ezek a méhek az új otthonukban fognak betájolni, azonnal részt vesznek az ottani munkákban.
A fogadó családnak annyira erősnek kell lennie, hogy ne kelljen azon aggódni, hogy a jövevények kárt tesznek az anyában.
Ha teljesen tutira megyünk, akkor érdemes egy picit megdöccenteni a lépet, így az öreg méhek távoznak.
Én ezzel nem szoktam bíbelődni, csak automatikusan veszem, és rakom ezeket a lépeket.
A kiegyenlítést nagyban gyorsítja, ha a fogadó családnál kihagyjuk a behelyezendő fias lép helyét.
Akkor szinte egy mozdulat, és mehetünk tovább.
Néhány családot már "fejtem", de a nagy beavatkozást a hétvégére időzítem.
Egy fontos dologra szeretném felhívni figyelmet, mert ezt is le lehet véteni.
A csapolás időpontja azért is fontos, mert ha túl bátran nyúlunk bele az erős családba, az megtorpanhat.
Arra is kell figyelni, ha több keretet is tudunk elvenni, az ne mindig kelő fias legyen!
Egy kelő, és egy vegyes korú, mert akkor ez a család később visszaeshet.
Valahogy ezt érezni kell, hogy mikor nem borítjuk fel a méhcsalád harmóniáját.
A fejéssel viszont addig nem szabad várni amíg el kezdik húzni a bölcsőt.
Az már késő!
Ezt meg kell előzni, nem pedig utána javítani a hibánkat.
A mai nap egyébként egy neves dátum.
Egy hét van vissza Szent György napjáig!
A május 10-kor induló akáchordáshoz 6 NB fiasnak KELL lennie.
Ha ettől kevesebb, hozzá kell tenni, ha több el kell venni, a fent leírt módon.
Repcére termelő családokkal kell menni, a kölyökcsaládok kiszorulnak és akkor az akác sem fog sikerülni.
Mára ennyi.
Nagyernyei Attila