A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065692 megtekintés
*

oszkár

• 1226
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1305 Dátum: 2018. Április 14. 15:08 »
P
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 16:41 írta oszkár »

« Válasz #1306 Dátum: 2018. Április 15. 20:10 »
12- es Hunorrral dolgozom, a jobbaknál tele a fészek bogárral, de max 5-6 keret fias van, mert  ugye van 2 mézes szélen, és 4-5 keret virágpor. Ennyi virágport én még nem láttam, útban van az anyának, 04. 09- én néztem őket, akkor bővítettem, de a berakott üres keretekbe is virágpor került, nem veszem ki, de a mézteret még korainak tartom, 5-6 fiasra feltenni, ilyennel még nem találkoztam.

« Válasz #1307 Dátum: 2018. Április 17. 07:40 »
Tisztelt kollégák!
Magam és 2 méhésztársam számára, szükségünk volna családegyesítésből megmaradt méhanyákra.
45 darabra és korrekt áron!  (bölcső árban szokták adni 1300 - 1500 ft)
Elérhetőségem: hevesiman@citromail.hu

*

nata

• 176
« Válasz #1308 Dátum: 2018. Április 17. 15:58 »
Nálam még javában tart a generációváltás. A kijárót figyelve szinte minden második méh tavalyi születésű. Holnaptól megint jó idő lesz, nekikezdek a kiegyenlítésnek és a műlépezésnek.

« Válasz #1309 Dátum: 2018. Április 17. 20:37 »
Na tehát.
Mikor is hatékony a kiegyenlítés?
Ennek az időzítésnek elég pontosnak kell lennie.
Mindenképpen meg kell várni a generációváltást, majd a tömeges kelést.
Amikor fiatal méhek "bundásan" lepik a keretet, akkor jött el az idő.
A csapolandó családtól egy ilyen keretet elcsenünk, és ekkor már ezeket meg lehet tűzni.
A fogadó családhoz ezekkel a "nyuszi" méhekkel együtt simán át lehet tenni őket, mert ezek még nem tájoltak be.
És ez a lényeg.
A kiegyenlítéssel akkor lökjük meg igazán az elmaradókat, ha olyan lépeket helyezünk át amelyet még a szürke, napokban kelt belső munkások tömege fed.
Miután ezek a méhek az új otthonukban fognak betájolni, azonnal részt vesznek az ottani munkákban.
A fogadó családnak annyira erősnek kell lennie, hogy ne kelljen azon aggódni, hogy a jövevények kárt tesznek az anyában.
Ha teljesen tutira megyünk, akkor érdemes egy picit megdöccenteni a lépet, így az öreg méhek távoznak.
Én ezzel nem szoktam bíbelődni, csak automatikusan veszem, és rakom ezeket a lépeket.
A kiegyenlítést nagyban gyorsítja, ha a fogadó családnál kihagyjuk a behelyezendő fias lép helyét.
Akkor szinte egy mozdulat, és mehetünk tovább.
Néhány családot már "fejtem", de a nagy beavatkozást a hétvégére időzítem.
Egy fontos dologra szeretném felhívni figyelmet, mert ezt is le lehet véteni.
A csapolás időpontja azért is fontos, mert ha túl bátran nyúlunk bele az erős családba, az megtorpanhat.
Arra is kell figyelni, ha több keretet is tudunk elvenni, az ne mindig kelő fias legyen!
Egy kelő, és egy vegyes korú, mert akkor ez a család később visszaeshet.
Valahogy ezt érezni kell, hogy mikor nem borítjuk fel a méhcsalád harmóniáját.
A fejéssel viszont addig nem szabad várni amíg el kezdik húzni a bölcsőt.
Az már késő!
Ezt meg kell előzni, nem pedig utána javítani a hibánkat.
A mai nap egyébként egy neves dátum.
Egy hét van vissza Szent György napjáig!
A május 10-kor induló akáchordáshoz 6 NB fiasnak KELL lennie.
Ha ettől kevesebb, hozzá kell tenni, ha több el kell venni, a fent leírt módon.
Repcére termelő családokkal kell menni, a kölyökcsaládok kiszorulnak és akkor az akác sem fog sikerülni.
Mára ennyi.
Nagyernyei Attila

*

Kitin

• 934
« Válasz #1310 Dátum: 2018. Április 17. 21:34 »
egyenlítés

*

ekecs

• **
  • 56
« Válasz #1311 Dátum: 2018. Április 19. 15:57 »
Hello! Mi a véleményetek a kaptárcserés kiegyenlítésről? Van valakinek tapasztalata?

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1312 Dátum: 2018. Április 21. 08:22 »
A kaptárcserés kiegyenlítéssel kijárónépet cseréled meg. Jó hatású a családra, ha jókor csinálod. A kis népességű jó anyás családot megerősíti, de a rajzás megelőzésére elégtelen beavatkozás.

Mézeltetéskor viszont hasznos módszer. Néhány napot késleltetheted a pergetést és sok-sok kilót nyerhetsz, ha ügyesen vagyis kellő időben csinálod. Ez fekvő és rakodó kaptároknál egyaránt hasznos.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1313 Dátum: 2018. Április 21. 08:31 »
Méhegészségügyi vizsgálatok eredménye. Sokkal fejletlenebbek a méhcsaládok mint más években volt repcevirágzás kezdetén. Itt-ott meszesedés, de a sok virágpor csodálatos gyógyító hatásaként általában egészségesek. A raktárszemléken láttam, hogy a szokatlan tél miatt nagyon sok a felszámolt méhcsalád, kiolvasztásra váró lép a méhészeknél.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #1314 Dátum: 2018. Április 21. 22:00 »
P

« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 16:49 írta oszkár »

« Válasz #1315 Dátum: 2018. Április 22. 06:46 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 22:10 írta kivancsi111 »

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1316 Dátum: 2018. Április 23. 21:36 »
QUQURIQ !!!

Ma pár családot csapolni kellett, mert rajzásra készülődtek.
Mézterek felrakásával szórakoztattam magam.
Ma két méhész barátom hívott, hogy elérik a repcét a méheik, és sajnos mászkálnak, igaz, nem ezért van a lábuk...

Kiskakas

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1317 Dátum: 2018. Április 28. 18:29 »
Magyarországon két terület természetes védettséget ad a nosema ellen , egyik Szekszárd vörösbor vidék / tannin/ , a másik a füzesek / szalicil v. szalicin / ! Sajnos ez a védettség nem mindig elégséges , ezért kár kísérletezgetni a boszorkány konyhával , amikor a nosema fertőzés járványszerű / 2004-óta minden nyáron bizonyos időszakokban megfigyelhető volt / .

Minden szavad igaz!

« Válasz #1318 Dátum: 2018. Április 28. 22:06 »
Többen hívnak ismét azzal a kérdéssel, hogy mikor kell anyát zárni.
Tegnapelőtti írásomat nem szeretném megismételni, ott elég részletesen kitértem erre.
Annyi csavar van a történetben, hogy a nyárias meleg fénysebességgel nyomja előre az akácvirágot.
Tehát van aki akár le is késhette az anyakorlátozás időpontját, ha olyan állapotban van a virág.
Ma este Szekszárd belvárosában bódító akácillat jelezte, hogy nincs sok idő vissza.
Még 4-5 napig mutatja ezt a 28-30 fok körüli hőmérsékletet aztán...
Sokan arról panaszkodnak, hogy annak ellenére amennyi fias kikelt, nem túl népesek a családok.
Megpróbálkozom erre válaszolni.
Mivel a március tél miatt csak nagyon későn lendültek be az anyák (de akkor nagyon), ha megfigyeltétek emiatt szinte egyforma korúak voltak a fedett fiasok.
Ezek amikor kikeltek egy lökéshullám szerű fejlődés következett be, de a téli méhek is pillanatok alatt elkoptak.
És mi lett ekkor?
A fiatal, nem a munkamegosztásuknak megfelelő méhek álltak neki gyűjteni, virágport és vizet hordani.
Ennek isszuk most a levét!
Gyakorlatilag lezajlik még egy generációváltás, ami abból adódik, hogy a fiatal, idei méhek túlhajszolták magukat.
Én nem látok ebben semmi rendkívülit, csak érdekes.
A hőségben egy kicsit többet mutatnak a méhcsaládok, ami akár becsapós is lehet.
Aki anyát korlátoz vegye figyelembe a jelenlegi méhtömeget, és a fiasítás mennyiségét, különös tekintettel a fedetteket.
Amely petéket most rakják le az anyák, azokból csak akác után lesz dolgozó méh.
Ha második akácon is gondolkodtok, azt is figyelembe kell venni a korlátozáskor.
Szerintem most minden méhész nyugtalan, mert a kánikula keresztülhúzta a számításokat.
Ezért szép dolog a méhészkedés.
A 36 szezonomból még hasonlóra sem volt példa.
Nagyernyei Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1319 Dátum: 2018. Május 04. 21:32 »
QUQURIQ !!!

Minden szellőzőt nyissatok ki, hogy kevesebb méhnek kelljen hűteni a fészket.
Újabb itatók felállítása lényeges!
Képzeljétek csak el, hogy az atkáknak kánaán ez a petézési ütem. Nem szorítja ki az akácméz a fészekből az anyát.
Én, jelen körülmények között nem korlátoznám az anyákat, hogy a nyári legelőkön valamit össze tudnának vakarni...Persze, ez nem olyan egyszerű! Minél nagyobb az állomány, annál bonyolultabb a gyors intézkedés.

Kiskakas