A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065809 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1260 Dátum: 2018. Április 01. 11:48 »
Igaz, hogy nem nekem címezted a kérdést, de ez jó anya, jó keret. Az ilyeneket kellene reprodukálni, ez lenne a tenyésztés lényege.

« Válasz #1261 Dátum: 2018. Április 01. 11:52 »
Olvasom, hogy aggódik mindenki az akác, családok miatt. Csatoltam pár képet mai (remélem sikerül) ,akác Bács megyében. Ez a jelzőfám, ami minimum egy héttel előrébb jár az erdőhöz képest (faluban van bent, napos, relatív szélvédett helyen). Felénknem volt zöldítés, szerencsére. Április ne hozzon nagy meleget, én ezen aggódom, a hosszútávú előrejelzésben meg nem bízok, de ha bejönne a legjobb lenne.

« Válasz #1262 Dátum: 2018. Április 01. 11:56 »
Sajnos telefonról raktam fel, meg kurtítottam meg a méretét nem biztos, hogy a legjobb, remélem azért látható.

« Válasz #1263 Dátum: 2018. Április 01. 13:02 »
A jugoszláv hibrid napraforgók megjelenésével szélesedett a méhlegelő paletta. Azóta lett két hordású az alföldi méhlegelő.

Előtte is volt már kéthordású. Akkor, amikor volt már akác, és volt még tarlóvirág.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1264 Dátum: 2018. Április 01. 13:10 »
A jugoszláv hibrid napraforgók megjelenésével szélesedett a méhlegelő paletta. Azóta lett két hordású az alföldi méhlegelő.
Előtte is volt már kéthordású. Akkor, amikor volt már akác, és volt még tarlóvirág.
Igen. igazad van, csakhogy a 70-es évektől kezdve kötelezővé tették az egyébként teljesen haszontalan tarlóhántás és később bejött a kétszikű gyomirtó, ezért már a 60-as évek második felétől csökkent a tisztesfüves legelők területe és mire én lekezdtem méhészkedni, már csak az árokpartokon láttam itt-ott tisztes füvet. Nyáron legfeljebb pillangósokról volt esélyünk néha, tehát három négy évben egyszer pergetni. De legalább akkor még nem voltak agyonmérgezve a méhlegelők. Néhány rovarirtót használtak, azok is rövid hatástartamúak voltak. Komolyabban vették a gazdák a vetésforgókat és sokkal több növényfajtát termesztettek a szántóföldeken. Tudomásom szerint akkoriban 35-40 különböző növényfaj termesztésével foglalkoztak.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1265 Dátum: 2018. Április 01. 22:50 »
Igaz, hogy nem nekem címezted a kérdést, de ez jó anya, jó keret. Az ilyeneket kellene reprodukálni, ez lenne a tenyésztés lényege.
Nem végzünk semmiféle tenyésztést és nincs is szükség rá!
Nem hiszel Nekem Fülemüle,pedig hidd el nem
akarlak megvezetni.
Egyszer már "összeakadtunk" anyanevelés ügyben,mert meglehetősen más a véleményünk.
Egyféle szelektálást végzünk a szaporítás soràn.A szebbnél még szebb bölcsőt hagyjuk meg.Ezt a műveletet anyanevelésnek nem nevezhetjük.Igazából az egész technológiánk a bölcső mentésén alapszik.
Megvárjuk még bepetézik az anyák az első rajbölcsőket,ekkor lépünk egyet.
Az Nb-ben lekorlátoztuk,a Hunorban letettünk egy alsó fiókra,az LR-ben elvesszük az anyát,de a lényeg rá nyolc-tíz napra mentjük a bölcsőt.
És kész!Nincs semmi variálás.
Ezt csináljuk 30 éve,mert a pécsi Gyerekorvos,Tóth Laci bácsi,aki tanított méhészkedni valahogy így csinálta,ill még egyszerűbben,mert a rajozni készülő
családot csapolta.
Abban a pár évben amikor vásároltuk az anyákat,vettük a bölcsőket-ami egyébként csak szenvedés volt-akkor sem voltak ilyen jók az anyáink,mint a "paraszt módszernél".
Ha jók családok az összes családnál hasonlóan
szépek a fiasok,mint amit felraktam.
Ma azért nehezebb jó méhcsaládokat tartani,azért kevesebb az ilyen szép fias,mert a növényvédelem megváltozott."Divatba jöttek" a hosszú hatású rovarölők,az egyszerre,egy tankba kevert vegyszer koktélok.Ezeknek a hatása a méhekre katasztrofális.Nagyobb a méhsűrűség,így aztán jönnek
mennek az atkák egyik méhesből a másikba.
A rajok olyan atka terheléssel indulnak,hogy nem tudok olyan természetes rajt-pedig figyelem őket-ami megérné a következő akácot,általában szeptemberben vagy esteleg októberben eldobják a kanalat.
Erdész barátok mondják-nem én-,ma már nincs olyan,hogy egy öreg fa tele legyen mézzel.Vajon miért?Talán,mert a rajt megeszi az atka.Régen egy-egy odúban mázsányi méz volt.
Az atka egyre toleránsabb az atka elleni szerekre.
A klíma egyre kedvezőtlenebb a méheknek.

(Arról meg ne is beszéljünk,hogy a méhészkedés egésze,a gazdasági környezet ami meghatározza a jövedelmezőségünket mennyit romlott az elmúlt 30 évben.Útdíj,adok,szabályozók-van vagy 10 féle számunk-mind mind csak rossz irányba változnak.
Ezt csak úgy zárójelbe mondom.)

Mindezeket azért írtam le,hogy érzékeltessem az anyám kívül mi minden fontos körülmény van ami még befolyásolja a a családjaink erősségét,minőségét,ami úgye egyenes arányban van gazdaságosságunkkal.
Az anyát úgyis intézik a méhek,ha nem jó már váltják is mint a szél.

Ez a fias ami a képen van,egyébként
az első bővítéskor,generáció váltás után beadott "kismézes"keretbe petézte a család.
Felteszek még egy képet ha sikerül,bár az lehet,hogy ugyanaz a fias.

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2018. Április 01. 23:54 írta Csányi Antal »

*

ata67

• 525
« Válasz #1266 Dátum: 2018. Április 02. 06:59 »
Szia Anti!
1. Az, hogy akác előtt elveszed az anyát, bölcsőt hagysz, nem hátráltatja túlzottan az építtetést? Úgy sejtem akác végére lesz párzott anya, addig tudomásom szerint nem épít a család. Igaz, a rajzást (ha tényleg csak egy bölcső maradt) elkerülöd.
2. Nem gyengülnek le nagyon a termelő családok?
Üdv: Attila

*

neo

• 1000
« Válasz #1267 Dátum: 2018. Április 02. 07:07 »
Én a tenyésztéshez azért annyit hozzátennék, hogy lenne abban ráció, csak  nehéz megvalósítani. A kilencvenes években vettem egy idős bácsitól méheket, hatalmas 30-40-es NB ládákban voltak. A méhek mindegyike sárga csíkos volt. Vadak voltak. Amikor kezelés közben már úgy kopogtak a kalapomon a támadó méhek, mint géppuskatűz, akkor bemenekültem fedett helyre. De még fél óra múlva is kinn vártak. Volt egy jó tulajdonságuk. Nem ismerték a rajzást. Amikor az anya megszorult, akkor inkább teljes fék, és nem petézett. Akkoriban tanulgattam az anyanevelést, mindenáron petésen akartam nevelni, hát kikoptak.
Aztán hoztam Gömörből a Zsidei ajánlása nyomán kárpáti méhet. Hihetetlen intenzív tavaszi fejlődés, de roppant kicsi téli család. A tavaszi robbanékonyságra szelektáltam. A tavasszal leggyorsabban fejlődők voltak a tenyészanyák, de az apacsaládok is, mert itt volt mindig először here. Én pedig akácra petéző anyákat állítottam elő a rajzás megelőzése miatt. Ez egy jól működő szelekció volt. Szerintem ennek következménye, és a fél NB keret, hogy félvén a gyenge téli családnagyságtól az őszi egyesítéses technológiát alkalmazom ma is. Pedig hát azóta nem végzek tenyésztői munkát, igencsak keveredhetett az állomány. Az anyák zöme nekem is rajbölcsőből származik ma már.

« Válasz #1268 Dátum: 2018. Április 02. 08:11 »
Attila!

Rosszul sejted mert akácra az első telephelyeinken petéző anyák vannak.
A lényeg viszont nem ez,ha nem az,hogy anya legyen.
Ha kikelt a bölcső,már épít és íntenzíven dolgozik a család.
Vagy 20 éven át mondogattuk,hogy az akác előtt valamilyen ok folytán anyátlanná váló családok hozzák
a legtöbb mézet.
Ma így dolgozunk.
Következők segítik a megvalósíthatóságot, gazdaságosságot
-Anya festés ilyenkor március végén,április elején vagy anya cserekor nyáron,azért,hogy könnyű legyen a családok szétszedése,az osztás-szorzás.
-Tavaszi állandó fiasítással való kiegyenlítés az erős családok szintjére.
-Amelyik család szint alatt van és nincs a túlfejlődöt családoktól elvett fias,az megy az örök méhlegelőkre.Így szinte napra egyszerre indulnak
rajzásba.
-A repce megeszi-egyenlőre csak az-öreg méheket,ezért a bölcsősöket összerakjuk,hiszen -jó pár éve mondom már-az akác mézet a fiatal,akácon gyűjtővé váló méhek hordják.Ezért nincs több akác országos szinten.
Egyébként a legfontosabb ok amiért több lett a méhcsalád az országban,mert a méhészek próbálják fenntartani az előző évek eredményeinek megfelelő bevételeiket.
Ez csak több családdal lehetséges,mert a mai mezőgazdaságban használt növényvédelem kinyírja a
a méheket.
Persze a munkanélküliség is sok"méhészt"(méhtartót) hozott a szakmába.Most viszont fordult a helyzet!Kezd munkaerő hiány lenni,mert kihúzott vagy 2 millió munkaképes ember nyugatra így most elkezdtek nőni a bérek.A méhtartók száma is kopni fog a javuló bérek miatt.

Neo!

Nyilván a szelekciós tenyésztésben lehetnek lehetőségek.
Én azért nem tartom fontosnak mert a "külső" párzás okán spontán(valószínűleg)eleve a jobb,az erősebb szelektálódik.
A másik ok amiért nem tartom fontosnak a nemesítést,mert nekem így jó a Pannon méh ahogy van.
Az atkával szembeni toleranciára megérné,jó lenne próbálkozni,de nem hiszek a sikerességében
Szerinted a pannon méh vagy egy hibrid valamikor megfog birkózni az atkával saját erejéből?
Te mire szelektálnál,atkán kívül?

Csányi Antal

« Utoljára szerkesztve: 2018. Április 02. 08:16 írta Csányi Antal »

*

ata67

• 525
« Válasz #1269 Dátum: 2018. Április 02. 08:41 »
Anti!
“Rosszul sejted mert akácra az első telephelyeinken petéző anyák vannak.
A lényeg viszont nem ez,ha nem az,hogy anya legyen.
Ha kikelt a bölcső,már épít és íntenzíven dolgozik a család.”
Ja, az más..., “e mán döfi!”  :)
Köszi: Attila

« Válasz #1270 Dátum: 2018. Április 02. 08:55 »
Attila!

Te is,én is-ha más is a nagyságrend-a következő miatt
méhészkedünk.
A méhek szeretete a nagy szenvedélyünk.
Ja az más..."e mán döfi"

Anti

« Válasz #1271 Dátum: 2018. Április 02. 10:20 »
A sok család kezelésénél az egyszerű, gyors módszer a célra vezető. Gondolom ezért is alkalmazod a fent leírt módszert. Igazából nem is nekünk kellene foglalkozni a nemesítéssel, kézbe kéne kapjuk a jó anyákat. Úgy látom sokan nem vagyunk megelégedve a vásárolt anyákkal, pedig ha sokan mondják mégis kell legyen benne valami, ami miatt nem szeretjük.
Való igaz, hogy most sokféle csapás érheti a családokat, de mi a végeredményt látjuk, nem akar robbanni a család, sokszor csak fogy a nép. A növényvédőszer, az atka, a virágpor hiány meg számtalan dolog lehet, amivel régebben nem kellett szembe nézni. Most megküzdünk vele. És teher mint írtad, a gazdasági környezet is.
A Pannon méhben szerintem nincs hirtelen lehetőség az atkával szemben, a szelekcióhoz évtizedek kellenek. A hibridizáció viszont lehet, hogy rejt lehetőségeket, talán gyorsabb is és eredményesebb is. Ide viszont az inszeminálás ad esélyt a kezünkbe.

*

neo

• 1000
« Válasz #1272 Dátum: 2018. Április 02. 18:44 »
Szerinted a pannon méh vagy egy hibrid valamikor megfog birkózni az atkával saját erejéből?
Te mire szelektálnál,atkán kívül?

Anti!
Szerintem a szabad párzás miatt nem fog tudni megbirkózni az atkával a pannon méh. Egy hibrid esetén ennek lehetne alapja, de kérdés, hogy hol tudnának annyi hibridet előállítani, amennyire szükség lenne.
A szelekciót valójában az előbb leírtak miatt igazán csak arra látom alkalmasnak, amire én is használtam: a tavaszi robbanásszerű fejlődéshez. Az apavonal megelőzve a nem szelektált heréket, a szabad párzást minimalizálja. Tehát ez is csak akkor működik, ha az anyanevelés akác előtt történik. Később már szabad a párzás. A rajzással szembeni szelekciónak sem látom túl sok értelmét: szembemegy a természetes hajlammal. A legjobb szelekció szerintem a kikelő fiatal anyák harca: a legéletrevalóbbak viszik tovább a géneket. A rajzást technológiával kell megoldani.

« Válasz #1273 Dátum: 2018. Április 02. 19:19 »
Ha jól emlékszem egy ausztrál cikkben írtak az irányított pároztatásról. Itt naplemente előtt engedik ki a heréket és az anyákat is. Azonnal kirepülnek és perceken belül be is párzanak. Szerintem ez már mindkettőtöknek elfogadható alternatíva lenne.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1274 Dátum: 2018. Április 03. 20:45 »
QUQURIQ !!!

Nem akarlak benneteket belebonyolítani az anya nevelésbe, de!
Ugyanattól az anyától származó here testvérek közül 50 000 szeres a genetikai különbség!
Így az arizoniai méhanya kutató laborban egy herés inszeminálást végeznek!
Az így kapott eredményt (ami csak egy-két hetes petézélssel jár)stabilizálják, majd a továbbszaporítással viszik tovább a vonalakat.
Vajon, így hová lesz a genetikai sokszínűség, ami a Panaora jellemző?

Kiskakas