Igaz, hogy nem nekem címezted a kérdést, de ez jó anya, jó keret. Az ilyeneket kellene reprodukálni, ez lenne a tenyésztés lényege.
Nem végzünk semmiféle tenyésztést és nincs is szükség rá!
Nem hiszel Nekem Fülemüle,pedig hidd el nem
akarlak megvezetni.
Egyszer már "összeakadtunk" anyanevelés ügyben,mert meglehetősen más a véleményünk.
Egyféle szelektálást végzünk a szaporítás soràn.A szebbnél még szebb bölcsőt hagyjuk meg.Ezt a műveletet anyanevelésnek nem nevezhetjük.Igazából az egész technológiánk a bölcső mentésén alapszik.
Megvárjuk még bepetézik az anyák az első rajbölcsőket,ekkor lépünk egyet.
Az Nb-ben lekorlátoztuk,a Hunorban letettünk egy alsó fiókra,az LR-ben elvesszük az anyát,de a lényeg rá nyolc-tíz napra mentjük a bölcsőt.
És kész!Nincs semmi variálás.
Ezt csináljuk 30 éve,mert a pécsi Gyerekorvos,Tóth Laci bácsi,aki tanított méhészkedni valahogy így csinálta,ill még egyszerűbben,mert a rajozni készülő
családot csapolta.
Abban a pár évben amikor vásároltuk az anyákat,vettük a bölcsőket-ami egyébként csak szenvedés volt-akkor sem voltak ilyen jók az anyáink,mint a "paraszt módszernél".
Ha jók családok az összes családnál hasonlóan
szépek a fiasok,mint amit felraktam.
Ma azért nehezebb jó méhcsaládokat tartani,azért kevesebb az ilyen szép fias,mert a növényvédelem megváltozott."Divatba jöttek" a hosszú hatású rovarölők,az egyszerre,egy tankba kevert vegyszer koktélok.Ezeknek a hatása a méhekre katasztrofális.Nagyobb a méhsűrűség,így aztán jönnek
mennek az atkák egyik méhesből a másikba.
A rajok olyan atka terheléssel indulnak,hogy nem tudok olyan természetes rajt-pedig figyelem őket-ami megérné a következő akácot,általában szeptemberben vagy esteleg októberben eldobják a kanalat.
Erdész barátok mondják-nem én-,ma már nincs olyan,hogy egy öreg fa tele legyen mézzel.Vajon miért?Talán,mert a rajt megeszi az atka.Régen egy-egy odúban mázsányi méz volt.
Az atka egyre toleránsabb az atka elleni szerekre.
A klíma egyre kedvezőtlenebb a méheknek.
(Arról meg ne is beszéljünk,hogy a méhészkedés egésze,a gazdasági környezet ami meghatározza a jövedelmezőségünket mennyit romlott az elmúlt 30 évben.Útdíj,adok,szabályozók-van vagy 10 féle számunk-mind mind csak rossz irányba változnak.
Ezt csak úgy zárójelbe mondom.)
Mindezeket azért írtam le,hogy érzékeltessem az anyám kívül mi minden fontos körülmény van ami még befolyásolja a a családjaink erősségét,minőségét,ami úgye egyenes arányban van gazdaságosságunkkal.
Az anyát úgyis intézik a méhek,ha nem jó már váltják is mint a szél.
Ez a fias ami a képen van,egyébként
az első bővítéskor,generáció váltás után beadott "kismézes"keretbe petézte a család.
Felteszek még egy képet ha sikerül,bár az lehet,hogy ugyanaz a fias.
Csányi Antal