A méhcsaládok általános állapota

• 3976 válasz
  • 1083164 megtekintés
*

oszkár

• 1226
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1230 Dátum: 2018. Március 29. 17:46 »
P
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 16:35 írta oszkár »

« Válasz #1231 Dátum: 2018. Március 29. 19:22 »
   "Szerintem a csúcson 3000 et is lerak."  ez kirááá..ly, :o ;D  és pisilni mikor szokott. ::) :-[ :-\
https://www.youtube.com/watch?v=H7rniVFvh6o Tanulni soha nem késő Albert !

« Válasz #1232 Dátum: 2018. Március 29. 19:27 »
 ;D  tisztára mint mikor többel termelsz, mint amivel betelelsz  :o

« Válasz #1233 Dátum: 2018. Március 30. 07:46 »
    Kedves Meklood

"Tanulni soha nem késő Albert !" én is így gondolom, meg még az, h ha egyszer el olvasok valamit azt  meg jegyzem. Zsidei tanár úr könyvében meg ezt találtam "20-30pete lerakása után az anya megpihen,táplálkozik. Csak csúcsidőben képes kétezer körüli petét lerakni teljesen ideális körülmények és maximális ellátás közepette ."  (Méhanya nevelés , 22 old ).Matekból sem voltam jó, de azért 1/2 percenként  petét rakni az "Király" 8) :P, és még holnap is van nap. :-X

oszkár   
   " másik kaptárból "lopták"."   a régi Öregektől hallottam én is ilyet ,de a konkrét megfigyelések ,Zsidei szerint  "A pete a fullánk nedves szuronyain jut le a sejt aljára, ahol a fullánk hegyével rögzíti az anya. A petéket kevés, ragadós nedv köti a sejthez vékonyabb végüknél."
  A lombik bébi programnak nagyon kicsi a valószínűsége.

Igaz, tanulni soha sem késő.

Albert

« Válasz #1234 Dátum: 2018. Március 30. 09:09 »
És azt is hallani ,hogy egy méhanya naponta akár 1500 petét is lerakhat . Szerintem a csúcson 3000 et is lerak.
Meclood neked van igazad!
Albert nem froclizni akarlak,de tényleg nem ártana a matekot egy kicsit átnézned.
Nb-ben áprilisban,a jól szűkített,majd jókor bővített
erős családok 8,szinte léctől-lécig fias fölé is képesek menni.Az Nb lépfelülete 13.2 dm2.,de csak számoljunk
10-el,mert egy kis virágpor,méz azért itt ott van.A lép két oldalán lévő 20 dm2-t szorozzuk kb 400-as
sejtszámmal az 8 ezer,az szorozva a 8 léppel az 64 ezer,ezt elosztjuk 21 nappal az 3047.
Így számolva nagyvonalú voltam mert a fiasitás átlag több is lehet mint keretenként 20 dm2.
Rázzatok üres keretre családot vagy a fészek alá-anyaráccsal-tegyétek le az anyát szintén üres  keretekre.Mi az utóbbit csináltuk és azt tapasztaltuk,hogy 7 nap és pár óra múlva fedték a sejteket,19-20 nap múlva kezdtek kelni a méhek.
Úgye erről sem ír a szakirodalom!
Ha figyelembe veszem,hogy ebben az időszakban hamarabb kelnek a méhek mint tanultuk,az az ha kevesebb nappal osztom mondjuk 20-al a gyengén számolt 64 ezret akkor bőven 3000/nap fölött vagyunk. 

Ideje lenne elfogadtatni a szakmával,hogy az anyák tavasszal több mint 3000-et is tudnak petézni naponta,ha megfelelőek a feltételek!!!!!!

Zimmer Zoli belinkelt videóján nem mondott nagyott!!!
Nem úgy mint az egyik anyanevelő aki a mesterkurzuson a 24 Hunor fiasra képes anyáiről
regélt.

Csányi Antal

« Utoljára szerkesztve: 2018. Március 31. 01:34 írta Csányi Antal »

*

oszkár

• 1226
« Válasz #1235 Dátum: 2018. Március 30. 09:54 »
Pp
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 17:11 írta oszkár »

« Válasz #1236 Dátum: 2018. Március 30. 20:44 »
Gondolom többen megfigyeltétek már, hogy tavasszal (induláskor) a méhészek egy része panaszkodik, hogy ...ledermedtek, nem jönnek fel akácra, össze kell rakni őket.
Aztán ahogy közelít a virágzás ugyan ezek.....már volt egy rajom, folyamatosan bölcsőznöm kell, majd.....30 kilós átlagom lett.
Miért írom le ezeket?
Mert a "gyümölcsészek", ugyan ezt csinálják!
Két hete azt állították a mandulában....tar fagy van, a sárgabarackosok 80%-nak kapufa.
A mai napon a szekszárdi domboldal, Dél-Keleti lankáin lévő mandulafák virágba borultak!
A maximális hőmérséklet 20,4 fok volt, és ebben a pillanatban is még mindig 16 fok van!
Ne legyetek depressziósak!
Van ennek egy jó oldala is.
Akác alatt nem kell a bölcsőkkel bíbelődni, a méhek dolgozni fognak, eszük ágában egy ilyen tavasz után a sok "szegény méhészt" hoppon hagyni.
Bízzatok a méhekben, még semmi nincs veszve!

Nagyernyei Attila

« Válasz #1237 Dátum: 2018. Március 30. 23:20 »
   Tisztelt 3000-sek nem vitatkozni akartam, csak elgondolkodtam a teljesítményen.Én nem azt a matekot használtam  amit Anti, nálam 24 óra =1440percel, ebbe az időbe bele kell férni: az anya megtalálja a megfelelő sejtet,(munkás ,here , bölcső) érett pete legyen a pete vezetékben, minden petecsövecske egészséges legyen, táplálkozzon , pihenjen. Mivel én kis méhész vagyok, ezért van időm nézni a méheket kezelés közben. Nagyon sok érdekességet láttam tapasztaltam, csak azt nem ,h az anya kapkodott volna. Végig csinálta a protokollt minden pete lerakáskor. Anya nevelők mondták, amikor anyát akarnak nevelni, a kiválasztott anyát -akitől lesznek az anyák-pihentetik azért, h a pete megfelelően érett legyen,és ezután teszik a petéztető tokba. Gondolom a munkás peténél is számít a pete minősége."Ideje lenne elfogadtatni a szakmával,hogy az anyák tavasszal több mint 3000-et is tudnak ...". Igazad van, csak mi értelme, ha túl hajszoljuk az anyát, nincs meg a megfelelő alap anyag( dolgozó méh),a méhek immunrendszere gyengül érzékeny minden betegségre. van értelme?  És ez az anya fogja végig petézni a szezont. Csak gondolkodom.......

Az Öregek többször eszembe jutnak mint gondolnád,és tisztelettel gondolok rájuk.Az biztos, ha vissza jönnének nem hinnének a szemüknek. Azt amit fel építettek az akkori méhészekkel és méhészekért, és látva az utódok görcsös nagy semmit tevésüket, az ilyen piti vitatkozásokat, nagyot mondásokat, jól fenékbe billentenének bennünket, és sírva vissza mennének. Nem akartam ki oktatni senkit bocsi. Én a magam módján reálisan próbálom tovább adni a tudásomat, remélem tudnak vele mit kezdeni. A kezdő v profi, kicsi v nagy méhészettel rendelkezők azok nálam =.
   Azt hiszem jobb ha kiszállok .

Albert

« Válasz #1238 Dátum: 2018. Március 31. 08:40 »
Ne szállj ki Albert!
Ez egy normál szakmai vita, semmi kivetnivalót nem látok benne.
Véleményem szerint mindenki érzékeli a generációváltás után, hogy mekkora robbanás következik be a méhcsaládoknál.
Ennek az az oka, hogy ilyenkor már nem kopik a téli méh, és a napi veszteség is minimális, amit a normális elöregedés okoz, esetleg madarak által elkapott méhek, autóelütés stb.
Tehát ha egy átlagot veszünk, és azt mondhatjuk, hogy van egy olyan időszak amikor minden passzol, és ha ekkor az anyák leraknak napi 2.000 petét, ami 21 nap múlva kikel, akkor beláthatjuk, hogy 5 nap alatt 10.000 méhvel (ca. egy kilóval) dagad a méhcsalád.
Ha azt elfogadjuk, hogy egy NB léputcát (35 mm-es keretvállal) 27-30 dkg méhecske megtölt, láthatjuk, hogy másfél naponta egy léputcányival "dagadnak" a családjaink!
Ekkor kell rendkívül résen lenni, mert ha nem bővítünk a begyűlő nektárnak (repce), vagy nem adunk az anyáknak újabb helyet a petézésre, beindulhat a tömeges rajzás.
Aki szűkít (mint én is) rendkívüli odafigyelést igényel ez az időszak, és sajna nem egyszerre következik be minden családnál!
Ez az idén is be fog következni némi csúszással.
Ezért említettem többször, hogy a méhészkedési technológiánkat nem a naptár szabja meg!
A külső időjárási körülmények, a növények fenológiai állapota, a családok méz és virágpor készlete,és még nagyon sok minden bekavarhat, és akkor még a sok "tuning" kajáról nem is beszéltem.
Ezért szeretek a méhekkel foglalkozni mert állandó kihívást jelent, a méhek nem tolerálják a lazítást.
Folyamatosan fittnek kell lennünk, akkor a siker nem maradhat el.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1239 Dátum: 2018. Március 31. 09:17 »
Albert!

Nem piszkálni,bántani,"piti vitatkozásba" akartam bonyolódni Veled.Nem "nagyot mondani"akartam.A méhészeti szakma rossz számokat használ,és ezt szerettem volna jelezni.
Igen csak ideje lenne az 1500-on túl lépni.
Mecloodnak igaza volt.
Az anyák több mint 3000 petét tudnak produkálni naponta,ha az adott időszak úgy kivánja.
Nem azért amit Te írsz,miszerint is"mi értelme,hogy túl hajszoljuk az anyát"hanem azért mert a természet a mi méhünket ilyenre faragta.
A méhcsalád tavasszal szaporodni akar megosztodni,mint az összes többi élőlény,mert ez az ösztöne,így marad meg a faj.Ezt úgy tudja biztonságosan megtenni ha sok méhet nevel fel a lehető leghamarabb,mert "tudja",télre meg kell erősödnie minden új egységnek és be kell gyűjtsék a télire valót.
Nem tudjuk mi méhészek hajszolni az anyát!
Ez így volt az "öregek" alatt is és így lesz ezután is,amíg az ember az atka vagy valami más ki nem pusztítja szeretett jószágunkat.

Csányi Antal

Ui:Írd már le mi nem tetszene az öregeknek,mert
    nekem marha sok minden nem tetszik.
« Utoljára szerkesztve: 2018. Március 31. 17:48 írta Csányi Antal »

*

neo

• 1008
« Válasz #1240 Dátum: 2018. Március 31. 10:46 »
Nem hinném, hogy Antinak szakmai kérdésben megerősítésre lenne szüksége, de jobb ha elhiszi az, aki kételkedik, hogy az anya képes 3000-es petézésre. Valószínűleg azért csóválja a fejét , mert nincsenek erős családjai akác előtt. Ugyanis ehhez a teljesítményhez erős család kell. A dolog lényege: tavasszal az anyát nem tudják kiszolgálni a dajkák, ezért az anya teljesítménye úgy mutatkozik meg, ha biztosítunk neki plusz dajkatömeget. Nyáron fordítva van, plusz anyát kell biztosítani a dajkafelesleg számára. Legalábbis ez az én technológiám lényege. Nyáron van egy öreganyás törzscsalád, és a szaporulat fiatal anyája, amit októberben egyesítek. Ez a plusz dajkatömeg szolgálja ki tavasszal az anyát. Melynek folytán, az akác előtti hetekben olyan dajkatömeg van, hogy az anya tényleg 3000 körül pörög. Egyszer megszámoltam 26 félkereten volt fias. Ha csak 1500 petét számolok oldalanként, akkor 75-80000. Mivel herefias is van, osszunk 23-mal, akkor föle is van a 3000-nek. Annyit még hozzátennék, hogy ehhez nyilván kaptárra is szükség van. Azt vettem észre, ha az anyának mindig rendelkezésre áll dupla űrtartalmú kaptár, mint amennyi fiasa van, akkor nem nagyon akar rajzani, tehát nem fékez be az előtt, hogy elérné ezt a teljesítményt. Úgy tágul bele a jórészt üres kaptárba a kikelő méh, hogy nem idéz elő megszorulást. Más kérdés ebben az esetben az akácméz tisztasága. A baj, hogy nyolc fiókos kaptárat nehéz kezelni (NB 40-es). De mondom, ez csak őszi egyesítéses családoknál van így. Akit érdekel a méhbiológia az kipróbálhatja. Nem azt állítom, hogy ez az egyedül üdvözítő megoldás, pusztán az útkeresés egyik eredménye.

« Válasz #1241 Dátum: 2018. Március 31. 12:52 »
Bizony meg lehet az anyát hajtani, aki a szekszárdi előadást figyelmesen hallgatta, igazat ad ennek. Mivel akácra vagyunk kihegyezve, helyt adok neo hozzászólásának, sőt helyesnek is tartom ezt az irányt. De megint a jó anya kérdéshez jutottunk - jól petéző anya, erős család, sok méz a kaptárban - mégse akarjon rajzani. A sok petét pedig az anya természetes vagy mesterséges "feltuningolásával" érjük el.

« Válasz #1242 Dátum: 2018. Március 31. 16:48 »
Méhanya teljesítmény vizsgálatok...

« Válasz #1243 Dátum: 2018. Március 31. 17:25 »
Ettől a kutatástól nem vágom magam hanyatt. Én a saját szememnek hiszek. Amikor  április vége fele korlátozom az anyákat nem egy családnál figyeltem meg,hogy az NB keret mind két oldala 90 százaléka pete . Nem kell hozzá nagy ész,hogy az ember vissza ossza 3 napra.Én nem tudom ,hogy ezek mit kutattak csak sajnálni tudom őket ,hogy nincs egy jó anyájuk vagy családjuk . Nem ezek gondozták az OMME  méheit ?
« Utoljára szerkesztve: 2018. Március 31. 17:28 írta Meclood »

« Válasz #1244 Dátum: 2018. Március 31. 17:35 »
A mérés és a "szerintem" között nagy különbség van...  És akkor előjön az, hogy ebben az országban mindenki tud anyát nevelni csak az anyanevelők nem  ... :o