A méhcsaládok általános állapota

• 3976 válasz
  • 1083915 megtekintés
*

oszkár

• 1226
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #930 Dátum: 2018. Január 07. 15:00 »
P
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 15:51 írta oszkár »

« Válasz #931 Dátum: 2018. Január 07. 20:08 »
Nálam Október elejétől máig másfél kiló fogyás a mérleges kaptáron .

« Válasz #932 Dátum: 2018. Január 07. 21:13 »
Sziasztok! Budakeszin , napos részen lévő méheim alatt 3 mérleg van: 2 családnál 4kg fogyás november közepe óta, a 3. Pedig 6 kg....
A családok fele meleg építmény, a másik hideg NB . Erősen szűkítve mindegyik(5-6 léputca, de tömött... A méh eü.felelős most ott volt szerinte szép erős családok.)
Eddig háromszor volt olyan az idő amikor nagyon mente a családok. Minden alkalommal rettenetesen hordták a vizet, emiatt gondoltam hogy van fias. A jó idő miatt ma a 6 kg os kaptárba belenéztem... 3 keret nagy kiterjedésű fedett-nyitott-pete és kelő fias. Ezek után még kibontottam a leggyengébb családot( nem is lett volna szabad a télbe engednem.... ) 1 kis tenyérnyi fias itt is(vegyes).
A 4 kg os fogyásnál: 3 nagy kiterjedésű vegyes...a 4.keretben is egészen biztosan volt de azt már meg se néztem.....
Nálam egészen biztosan kell a kemény cukorlepény....! Pedig rendesen fel voltak etetve. Takarás 3 újjnyira el volt húzva, szellőztető résnyire. Ezekszerint nem igazán állt le a fiasítás. Amit zárókezelésnek (oxál-szublimálás) szántam december közepén az .....semmi volt :'(
Nálam gáz van...
« Utoljára szerkesztve: 2018. Január 07. 21:49 írta afatter »

« Válasz #933 Dátum: 2018. Január 08. 09:27 »
Helyzet van.
Gyakorlatilag égnek a vonalak, e-mailek, privát üzenetek, hogy mi lesz...
Akkor kezdem.
Több alternatívát fogok felvázolni, mert országrészenként, méhészetenként más-más a helyzet, és ebbe még a mikroklíma is bekavar.
Akik "cuftig" mézes lépeken teleltetnek, ők ne olvassák el írásomat.
Az ég adta egy világon semmi gondjuk nem lesz a mostani felmelegedésből, mivel a sok méz fizikai gátat jelent ahhoz, hogy az anyák beinduljanak, valamint a lépek alja, ahol mégis lenne lehetősége a petézésre, hidegebb.
A másik jó hír, hogy a mostani "telelésünk" alatt, többször ki tudtak a méhek tisztulni.
Ezek után nézzük, hogy mi van azoknál a méhcsaládoknál amelyek gyengébben lettek beteleltetve, élükön a Hunorral.
Az mindjárt kijelenthető, hogy bizony itt gond lehet, nem kicsi.
Ahol az anyák ősszel abbahagyják a petézést, azokon a lépeken fog tavasszal indítani.
Aki ezeket a lépeket nem ellenőrizte (és nem etetett fel rendesen) ezekben a lépekben a kicsi mézkoszorú hamarosan meg fog csappanni, és a lép felső harmadán elindul a fiasítás. (ahol most még méznek illene lennie)
Ha egy ilyen lépről van szó a fészekben akkor sincs még nagy gáz, ha kettő ne adj Isten három, az a méhcsalád végét jelentheti.
Senki ne ringassa magát abban a hiszemben, hogy vége a télnek.
Még el sem kezdődött.
Ha visszajönnek a tartós fagyok, és nem lesz kirepülésre sem lehetőség, valamint a fiasítást pátyolgató méhek nem tudnak léputcát váltani, nem tudnak átmenni az életet adó "spájzba", akkor baj lesz.
Emiatt kell a méheket erős mézes lépen teleltetni, és ezek a lépek ott is legyenek ahol a fészek, nem mellette.
A jelenlegi fiasítás mennyisége rendkívülinek mondható, és ez nagyon meg is viseli a méheket.
Az idei év megtanítja a méhészekkel, hogy miért kell sok mézen "teleltetni".
Aztán előkerülnek sebtiben a megmondó szakemberek, akik rögtön azt javasolják, hogy...semmi baj dobj a fejükre egy cukorlepényt.
Valójában akik kevéske mézzel kísérleteztek, mást nem is tehetnek, de nyugodtak ekkor se legyenek.
A méhészkedéshez kell egy zsák szerencse is.
Ha a cukorlepény a fejükre is kerül, de tartós bezártság előtt állunk, akkor egyenes az út.
Amikor még szaktanácsadó voltam, akkor is volt egy rendkívülinek mondható telünk, amikor március 15-én havat lapátoltam.
Azt is azok a méhészek úszták meg gond nélkül akik nem spóroltak ősszel az élelemmel.
Zárszóként összefoglalva írásom lényegét.
Ha az elkövetkezendő két hónapban többször lesz lehetősége a méheknek a kirepülésre, nem lesz problémája azoknak sem akik szerényebb mézkészlettel próbálkoztak.
Amennyiben tartós, kirepülésre alkalmatlan időjárás van előttünk, a nozema megtizedeli az állományokat.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1030
« Válasz #934 Dátum: 2018. Január 08. 11:45 »
Idézet
Senki ne ringassa magát abban a hiszemben, hogy vége a télnek.
Még el sem kezdődött.
Ez sajnos így van. Nálam 8-10kg cukor került be egy egy kaptárba július végétől szeptember elejéig az egyéb hordáson (maradék napraforgó, aranyvessző, zöldítés) felül, és az időjárás miatt így sem vagyok nyugodt. Ismerek olyan méhészt akinél 2kg. Gondolom ott minden rendben van...

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #935 Dátum: 2018. Január 08. 13:20 »
Sziasztok!
Nem értem! Mi a gond a hunorral/12? Erős takarásnál szeptember 15 -i hez képest jan 04-én tisztulást követően  3,8 kg fogyás. Az - az a középső 4 keretből elfogyott kb. 2 kg, a többi 6-ból szintén 2 kg (1-12 hungarocel). minimum maradt 10 kg. Attila allergiás vagy a hunorra. érthető, magára Kíváncsira vagy allergiás. Persze tudom; tanuló vagyok, nem értek hozzá! Méh eü. felelősöm HD Dr., Ő mondta ősszel; környéken a legszebb állományom van, és elég az élelem. Kérlek hidd el a hunor/12 nem egyenlő a H/10 -zel. az nem csak 2 keret mínusz, az egészen más technológia. A mostani időjárás gondolkodásra készteti a "méhészt". Legalább két kérdésre kell "jó" választ adni. 1./ etetni, szükséges? 2./ de mivel? amennyiben kevés az élelem! a tél sokáig tart a puha lepény többet árthat, mint használ.(bél megtelik, nincs lehetőség ürítésre = belső ürítés, nozéma). Szóval a méhek 3 napja hordják a virágport (10- ből 8 virág porral tér haza) nem kérdés, az anya terjeszti a fiasítást. A többi kérdésre mi a válasz? Szerintem; - takarás és szükség szerint kemény lepény, (puhára semmi szükség, van virágpor). Üdvözlettel: Misi

*

wr

• 1030
« Válasz #936 Dátum: 2018. Január 08. 15:09 »
Nem tudom hogy mit szerettél volna közölni ezzel a hozzászólással. Csak reménykedem hogy nem azt, hogy azért jobb a 12-es H a 10-esnél mert abban több a méz ilyenkor.

« Válasz #937 Dátum: 2018. Január 08. 15:25 »
Bekesm hozzászólását én sem értem.
Egyébként nem vagyok allergiás a Hunorra, csak a veszélyeire szerettem volna felhívni a figyelmet.
Én 27 évig nyomtam, tapasztaltam egyet, s mást.
Aki ezt okoskodásként éli meg, sajnálom.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #938 Dátum: 2018. Január 08. 18:02 »
P
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 15:53 írta oszkár »

*

wr

• 1030
« Válasz #939 Dátum: 2018. Január 08. 18:35 »
Hogy videót tudsz-e azt nem tudom, de ha nem és van esetleg gmail-es fiókod az alapból ad tárhelyet is (google drive), ahonnan be tudod linkelni.
A nagy felület ilyenkor (sem) jó, mint pl. NB vagy 12-es Hunor. Nálam is szokott lenni néha itt ott 7-8 keret telelő népesség de ugye nem ez a jellemző a hunorban hanem a 6 keret. Miért jó ha a 6 keret nép 10, 12 vagy akárhány kereten telel? Azért hogy azokba a keretekbe is bele tudjunk még etetni keretenként 1,5kg cukrot? Vagy azért hogy ugyanazt a mennyiséget a több lépen osszák el, veszélybe sodorva az ilyen időjárás mellett önmagukat? Esetleg azért, hogy egy csomó anyaggal meg plusz munkával a plusz kereteket kiszedegessük, azoknak helyet keressünk, és szigetelőanyagot pakoljunk a helyére? Csak én nem értem?  :D
A 6 keret nép maximum 8 kereten teleljen, ezek legyenek jó mézesek, és akkor nem kell azon vakarózni hogy január elején 5 keretben fias van, amit majd nem fognak otthagyni ha megjön az igazi hideg és éhen halnak, vagy ha nem akkor is feleslegesen használódnak, kopnak, meg az atka is szaporodik. Aztán az sem baj ha olyan fiókban telelnek aminek kicsi a felülete (alapterülete), nem széled szét ilyenkor a család, és takargatni sem kell (9 keretes fiók) mert minek.

« Válasz #940 Dátum: 2018. Január 08. 19:44 »
Ezért szép és érdekes a méhészkedés. Apám azt modta- azért kell fiam sokat olvasni, mert egy élet kevés, hogy annyi tapasztalatot gyűjtsünk amiből mindenre lesz megoldásunk. Pont emiatt kedvelem a fórumot, sok vélemény találkozik.
Kissé úgy érzem az idei télen a saját magunk ásta verembe esünk bele.
Rendkívül nagy találmány a fészekszűkítés, de most úgy tűnik túl korán csapjuk be vele méheinket- már aki ügyes, gondos előrelátó volt és már ősszel megcsinálta.
Az élelem mennyiségén véleményem szerint (ha nincs nagy szűkítés) nem kell aggódni, mert lehet még nagy tél, de hosszú már nem igazán ( az előrejelzések szerint az egész január enyhe lesz).
Bízzunk méheinkben, ne zaklassuk őket ( most a viselkedésüket nem tudjuk csak drasztikus módszerekkel megváltoztatni)- egyébként is sokszor éreztem, hogy akkor a legszebbek a méheim ha hetekig rájuk sem nézek pl. júniusban, de jártam már úgy tavasszal is, hogy az a család fejlődött a legszebben amelyiket nem kezeltem, mert mindig "szúrósak" voltak.
Izgalommal várom mi fog kisülni ebből  a "telelésből". Viszont, ha így megy tovább és április végén indul az akác,  akkor azok érhetnek célba, ahol szépen beindultak az anyák. Kitudja, lehet, hogy ők tudnak valamit- lehet, hogy nekünk is több méhpempőt kellene ennünk.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #941 Dátum: 2018. Január 08. 20:16 »
P
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 15:53 írta oszkár »

*

oszkár

• 1226
« Válasz #942 Dátum: 2018. Január 08. 20:27 »
P
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 15:55 írta oszkár »

« Válasz #943 Dátum: 2018. Január 08. 22:26 »
Pénteken a felvásárlóm azt mondta, hogy úgy hallotta a Dél-dunántúlon már van fiasítás.
Ma megnéztünk három kaptárt nyugodtan kijelenthetem, hogy a Bihari részen is van fias. (fedett is)

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #944 Dátum: 2018. Január 08. 22:43 »
QUQURIQ !!!

Tegnap is és ma is szépen repkedtek a méhek.
Megbontottam egy 8, egy 9 és egy 10 keretes családot. KB.
Egynél sem volt fiasítás itt Bp től 30 km re.
Hozzáteszem, hogy karácsony előtt egy héttel toltam be a tömör aljdeszkát a higiénikus aljra.
Addig teljes felületen csak a taposórács volt.
Mindhárom helyen az anyát is megtaláltam, még nem indult "hízásnak"!
Ezért az egész állományt oxálsavval ma leszublimáltam.

Kiskakas