én ezt elhiszem neked!!! Bárkinek elhiszem, hogy az általa használt kaptártípus a legjobb. Nekem soha nem tetszett a hunor, de amikor ilyeneket olvasok, csak eljátszom én is a gondolattal, és ha már hunoroznék 3x9, kevésbé lenne stabil tudom.
Szóval nagyon szívesen olvasnám írásodat a 3 x 10 hunorról. Főleg repcétől akác végéig! Sőt ha Attila írna egy részleteset az sem lenne baj,ha ideje engedi.?
Ne hidd el, inkább próbáld ki! Sajnos nagyon régen én is beleestem abba a hibába hogy mások tanácsát követtem, miszerint a félkeret mindennél jobb, az a jövő, mert hát az iparszerű méhészkedés meg blabla. Aztán a félkerettől még rémálmaim is voltak (nem vicc). Nem úgy fejlődtek a családok, nem lehetett kizárólag fiókos kezelést alkalmazni mint ahogy azt ígérték, a 40-50 keretet egy családhoz meg már elkészíteni sem volt piskóta, nem utána még egész évben tapogatni, rakosgatni. Az anyakeresésről (mert nagy ritkán azt is kell) már ne is beszéljünk.
Hunorból a 3x9 egyébként még jobb mint a 3x10, néhány év múlva már nálam is csak olyanok lesznek. Miért? Önerejéből (bűvészkedés nélkül) csak a legjobb családoknak kell a 30 keret, az meg úgy általában az állomány max 30%-a, tehát célszerűbb a többihez, a 70%-hoz alkalmazkodni. Ebben nagy része van annak hogy túl van terhelve a legelőnk, legalább kétszer annyi méhcsalád van a környéken mint ami normális lenne. Aztán annak is, hogy a veszekedéseim ellenére a gazdákkal mindig elhullik valamennyi kijáró méhem a repcén, mérgezésben. Mert hát ők méhkímélő szert használnak, meg ne akarjam már nekik megmondani hogy mikor mennek ki permetezni, ezért kimennek délelőtt 11-kor, mert éppen akkor érnek rá. Lehet hogy csak én nem értem azt, hogy egy rovarölő szer mitől lesz méhkímélő?

A másik hogy azt emelni is könnyebb mint a 10 keretest. A harmadik, hogy a 9 kereten sokkal koncentráltabban lesz a telelő népesség a mézkészlethez viszonyítva, egyáltalán nem kell szűkíteni (ha normális (szigetelt) tető van takarni sem), és nem fordulhat elő olyan hogy elszakad a család a méztől. Persze mindig akad aki értetlenkedik a 9 keret hallatán, mert nála 8-10 NB keret a telelő népesség.

Nálam átlagban csak 6 keret, mert én nem számolom bele azt amin csak 2-3 marék bogár bóklászik. A negyedik, hogy ha anyát akarnék korlátozni (de nem akarok) akkor arra is tökéletesen alkalmas a 3x9 hunor, mert abban az történik, hogy a két szélső keret belső felét is bepetézi az anya, tehát lesz benne (7+2db fél) 8 hunor keret fias. Aztán mivel már nem tud hova petézni, a fiatalok munka nélkül lesznek, kezdődik a rajzás. Ha nincs az anya korlátozva, ő olyan 11-12 keretet szeret bepetézni. Az ilyen családot akác után akár ketté is lehet venni, napraforgón mindkettő termelni fog. Az idén a jobbak 6 hunor keretet építettek ki napraforgón, és meg is hordták azt. Pedig nem is középre tettem hanem a 3. fiókba, hogy emelgetés nélkül is lássam hogy hogyan épül. Napraforgón kétnaponta nézem a jobbakat, és ami nagyon jól épít és hord attól a fedés előtt álló kereteket elveszem, kap helyette még műlépet, a mézeset pedig gyengébb vagy kölyökcsalád kapja meg.
Hogy mit csinálok egész évben a hunorral azt nem akarom leírni, mert akkor mindenkinek olyan lesz, és nem lesz kinek méhet eladni.

Viccet félretéve a körülöttem lévő feles kollégáknak is tetszik, egyetlen indok van amiért nem váltanak: ők nem fognak hunor fiókot emelgetni! Erre szoktam nekik mondani hogy én sem. Olyankor emelgetem amikor még nincs súlya. Amikor meg már van, akkor plusz 1 perc kikapni belőle 3-4 keretet, meg plusz 1 perc visszatenni, és mindjárt nem kell akkorát emelni. A másik, hogy a kaptárak zöme olyan, hogy nincs rajta fogantyú (a gyári nikecell kaptárakon van) így persze hogy meg sem lehet normálisan emelni, mert azon kell erőlködni hogy mennyire szorítsd emelés közben a sarkát hogy ne essen le. Ha van egy léc fogantyú az elején akkor csak magamhoz fogom, a súlyt nem csak a karom tartja hanem a derekam vagy a hasam, mert hát derék és mellmagasságban van már a 2. illetve a 3. fiók, sokkal könnyebb emelni.