A méhcsaládok általános állapota

• 3976 válasz
  • 1083919 megtekintés
*

Axoa

• *
  • 34
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #900 Dátum: 2017. November 20. 20:41 »
Szia Jenő! Úgy emlékszem említetted már többször is, hogy az első tavaszi átvizsgálás alkalmával, márciusban kiveszed a téli takarást. Mi ennek a pontos oka ? A nemzedékváltást előtt, nincs hátránya ez miatt a családoknak ?

« Válasz #901 Dátum: 2017. November 20. 21:17 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 22:26 írta kivancsi111 »

*

Kitin

• 934
« Válasz #902 Dátum: 2017. November 20. 21:29 »
       Kíváncsi  nagyon szőrszálhasogató vagy, olvass pontosabban!

Kiti-nek csak annyit, ha ilyen baleset történik,h leesik a kaptár(mert megeshet) javaslom a vízzel való locsolást. A méhek stesszes állapotban felhevülnek, jót tesz nekik a hűtés , nem éhesek ,csak gondolj arra mikor valaki rosszul van, egy pohár víz többet ér mint a zsíros deszka.

Legyünk már felnőttek , és ne az erősebb kutya... mondás  alapján akarjunk kitűnni. csak ennyi köszi. ;)

Albert

Téged kéne vízzel meglocsolni mert még a viccet sem érted!
Gyengébbek kedvéért még meg is jelöltem /§/az írásom viccnek szánt részét.  ;D
olvasd el még egyszer...

*

wr

• 1030
« Válasz #903 Dátum: 2017. November 21. 09:17 »

8) én ezt elhiszem neked!!! Bárkinek elhiszem, hogy az általa használt kaptártípus a legjobb. Nekem soha nem tetszett a hunor, de amikor ilyeneket olvasok, csak eljátszom én is a gondolattal, és ha már hunoroznék 3x9, kevésbé lenne stabil tudom.

Szóval nagyon szívesen olvasnám írásodat a 3 x 10 hunorról.  Főleg repcétől akác végéig! Sőt ha Attila írna egy részleteset az sem lenne baj,ha ideje engedi.?
Ne hidd el, inkább próbáld ki! Sajnos nagyon régen én is beleestem abba a hibába hogy mások tanácsát követtem, miszerint a félkeret mindennél jobb, az a jövő, mert hát az iparszerű méhészkedés meg blabla. Aztán a félkerettől még rémálmaim is voltak (nem vicc). Nem úgy fejlődtek a családok, nem lehetett kizárólag fiókos kezelést alkalmazni mint ahogy azt ígérték, a 40-50 keretet egy családhoz meg már elkészíteni sem volt piskóta, nem utána még egész évben tapogatni, rakosgatni. Az anyakeresésről (mert nagy ritkán azt is kell) már ne is beszéljünk.
Hunorból a 3x9 egyébként még jobb mint a 3x10, néhány év múlva már nálam is csak olyanok lesznek. Miért? Önerejéből (bűvészkedés nélkül) csak a legjobb családoknak kell a 30 keret, az meg úgy általában az állomány max 30%-a, tehát célszerűbb a többihez, a 70%-hoz alkalmazkodni. Ebben nagy része van annak hogy túl van terhelve a legelőnk, legalább kétszer annyi méhcsalád van a környéken mint ami normális lenne. Aztán annak is, hogy a veszekedéseim ellenére a gazdákkal mindig elhullik valamennyi kijáró méhem a repcén, mérgezésben. Mert hát ők méhkímélő szert használnak, meg ne akarjam már nekik megmondani hogy mikor mennek ki permetezni, ezért kimennek délelőtt 11-kor, mert éppen akkor érnek rá. Lehet hogy csak én nem értem azt, hogy egy rovarölő szer mitől lesz méhkímélő?  ::)
A másik hogy azt emelni is könnyebb mint a 10 keretest. A harmadik, hogy a 9 kereten sokkal koncentráltabban lesz a telelő népesség a mézkészlethez viszonyítva, egyáltalán nem kell szűkíteni (ha normális (szigetelt) tető van takarni sem), és nem fordulhat elő olyan hogy elszakad a család a méztől. Persze mindig akad aki értetlenkedik a 9 keret hallatán, mert nála 8-10 NB keret a telelő népesség.  :D :D :D Nálam átlagban csak 6 keret, mert én nem számolom bele azt amin csak 2-3 marék bogár bóklászik. A negyedik, hogy ha anyát akarnék korlátozni (de nem akarok) akkor arra is tökéletesen alkalmas a 3x9 hunor, mert abban az történik, hogy a két szélső keret belső felét is bepetézi az anya, tehát lesz benne (7+2db fél) 8 hunor keret fias. Aztán mivel már nem tud hova petézni, a fiatalok munka nélkül lesznek, kezdődik a rajzás. Ha nincs az anya korlátozva, ő olyan 11-12 keretet szeret bepetézni. Az ilyen családot akác után akár ketté is lehet venni, napraforgón mindkettő termelni fog. Az idén a jobbak 6 hunor keretet építettek ki napraforgón, és meg is hordták azt. Pedig nem is középre tettem hanem a 3. fiókba, hogy emelgetés nélkül is lássam hogy hogyan épül. Napraforgón kétnaponta nézem a jobbakat, és ami nagyon jól épít és hord attól a fedés előtt álló kereteket elveszem, kap helyette még műlépet, a mézeset pedig gyengébb vagy kölyökcsalád kapja meg.
Hogy mit csinálok egész évben a hunorral azt nem akarom leírni, mert akkor mindenkinek olyan lesz, és nem lesz kinek méhet eladni.  :D Viccet félretéve a körülöttem lévő feles kollégáknak is tetszik, egyetlen indok van amiért nem váltanak: ők nem fognak hunor fiókot emelgetni! Erre szoktam nekik mondani hogy én sem. Olyankor emelgetem amikor még nincs súlya. Amikor meg már van, akkor plusz 1 perc kikapni belőle 3-4 keretet, meg plusz 1 perc visszatenni, és mindjárt nem kell akkorát emelni. A másik, hogy a kaptárak zöme olyan, hogy nincs rajta fogantyú (a gyári nikecell kaptárakon van) így persze hogy meg sem lehet normálisan emelni, mert azon kell erőlködni hogy mennyire szorítsd emelés közben a sarkát hogy ne essen le. Ha van egy léc fogantyú az elején akkor csak magamhoz fogom, a súlyt nem csak a karom tartja hanem a derekam vagy a hasam, mert hát derék és mellmagasságban van már a 2. illetve a 3. fiók, sokkal könnyebb emelni.

*

Attila

• 285
« Válasz #904 Dátum: 2017. November 21. 21:57 »
Sziasztok!

Látható, hogy a különböző kaptárak közül mindenki megtalálja a saját magának legjobban illőt.
Több év szükséges ahhoz, hogy egy típust kitapasztaljon a méhész, mivel minden év más.
Még csak 10 éve méhészkedek 20-25 családdal fél NB rakodóval.
Mindent egyedül végzek, nincs segítség.
Munkahely mellett jónéhány évig építkezés és méhegészségügyi felelősség mellett. Hál'Istennek ezeken már túl vagyok.
Fél NB rakodónál szeretem, hogy:
- fiókokat előre be lehet rendezni bővítéshez, gyorsítja a munkát, pl. tavaszi méztér felhelyezéskor, akác utáni fészek visszabővítéshez 2 fiókra; mézelvételkor és hordáskor rács feletti "beközléshez".
Ezeket a műveleteket borús és szeles időben is el lehet végezni, ami a kritikus rajzási időszakban fontos.
Akác kezdetéig két fiókos a fészek, akkor az anyák lekerülnek az alsóba, max.2-3hétig. Petézése nem korlátozva, inkább irányítva van ezáltal. hogy a fiókos kezelés lehetővé váljon. Két fészken hagyva sok keret lenne mézes-fias, nehezebb lenne a fészeklépek megújítása.
Egy kaptárhoz 3 méztéri fiók van.
Teleléskor szerintem fontos, hogy a két keretsoron lévő fürt miatt a keretlecek a lehető legvéknyabbak legyenek! (Az ideális az NB keret) Ez ahhoz hasonlít, mint amikor télen egy nem bélelt 5ujjas kesztyűben kezdenek az ujjaid fázni és nem tudod a tenyeredbe hajtva megmelegíteni.
Bizony kell a cuccoknak tároló helyiség.
Gépi segítségem egy gőzös viaszcentri és tavaly óta egy 6NB önfordítós automata.
Ezek működéskor egy fél embernyit segítenek, a viaszcentri mellett lehet mást is dolgozni.

Van pár NB fészek fél NB mézteresem is kísérletből.

Üdv.: Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #905 Dátum: 2017. November 22. 20:47 »
QUQURIQ !!!

Ma szépen tisztultak a méhek!

kiskakas

*

nyuszt

• 131
« Válasz #906 Dátum: 2017. December 07. 15:23 »
 Üdvözletem ! Nem biztos , hogy a megfelelő topikba írom ezért előre is elnézést kérek . Ránéztem a méhesre délután és az egyik szélső kaptárnál rablást tapasztaltam . A hőmérséklet árnyékban 8 C fok , a napon 13 C fokot mutatott a hőmérő .A rablás nem erőteljes , de félre ismerhetetlen. Már korábban is volt probléma , most gyorsan kaptárt bontottam és ránéztem  a családra ,hogy egyáltalán maradt e még belőlük valamennyi . Nos  talán egy -két maroknyi a megmaradt népessége a családnak. Nem csak a saját állomány járt ma rabolni , hanem idegen állományból is  jöttek , tőlem kb :200 m-re Dél-Keletre van méhészet és a rablók  zöme arra felé vette a repülési irányt. Úgy gondolom halálra van ítélve a lerabolt család, ha megérik a tavaszt akkor is fejlődésre képtelenek  lesznek. Azon gondolkodom , hogy lezárjam most a kijárót , vagy hagyjam, és megvárva a tavaszt tegyem ugyanazt amit most is megtehetnék ? Ha lesz még enyhe időszak ,akkor  tovább fogják rabolni őket  a kijáró már le van szűkítve , jobban nem lehet már . Üdv : nyuszt

« Válasz #907 Dátum: 2017. December 07. 16:55 »
nyuszt!Ne haragudj,de hogyan kérdezhetsz ilyent?Nem most kellene bezárni azt a kijárót,hanem sokkal előbb!Ennek a családnak a népét még megmenthetted volna,ha kora ősszel egyesíted egy erőssel.Amennyiben az a kolléga is olvassa ezt,aki a méheidtől dél-keletre van és most a méhei rabolják a tiédet,most nagyon örülhet.Ez egy nagyon veszélyes időszak,sokkal jobban oda kellene figyelni ezekre a dolgokra.
Szerintem ne várd meg a tavaszt,holnapra 12 fokot mondanak,mi lesz ott?

Illés Sándor

*

wr

• 1030
« Válasz #908 Dátum: 2017. December 07. 16:57 »
Annak a családnak már annyi, illetve az már nem család még akkor sem ha esetleg az anya megmaradt, bár ha lenne anyja akkor nem rabolták volna ki. Nem zúgtak már napokkal ezelőtt? Ha maradt volna legalább 2 keret nép akkor talán meg lehetne menteni de így nem. Ha holnap még netán lenne jó idő akkor a maradék méhet ki kell rázni a szomszéd család kijárója elé, de előtte meg kell nézni hogy valóban nincs anyja, nehogy az is bebújjon a szomszédba. A kaptárat pedig be kell zárni. Legjobb lenne a helyéről is elvinni, mert több család méhe is odaszokott már, plusz a kisöpörtek is oda akarnak majd visszamenni mindenáron (ha elviszed onnan akkor bemennek a szomszédba), de ezzel az a baj hogy ha nem találják a helyén a rabolt kaptárt akkor a mellette lévőt fogják zaklatni, bár ilyen időben erre kevesebb esély van mint ősszel. És ez az egész jövés menés meg a vele járó lárma a madarakat is odavonzza, főleg a harkályt és a cinkéket.

*

nyuszt

• 131
« Válasz #909 Dátum: 2017. December 07. 18:10 »
Köszönöm a válaszokat , felvetéseket !  Illés Sándor   ! igazad van tagadhatatlanul !Már az ősszel fel kellett volna  számolnom  azt a bizonyos családot  , de döntésemben  nem a szakmai szempontokra hagyatkoztam ,hanem  az érzelmi szempontok  játszottak döntő szerepet. (Egyszerűen  sajnáltam  őket ,szerettem volna megtartani  ,megmenteni.) Rosszul döntöttem !       wr  !  Kérdésedre válaszolva, nem vettem észre hogy zúgnának.A javaslatod nem tudom mennyire kivitelezhető. Ha valóban jó ,enyhe idő lesz és kirázom  a maradék népességet a szomszéd családhoz a kijáró elé  , attól tartok hogy a rablókat is átirányítom a másik kaptárhoz , így csak rontok a helyzeten .

« Válasz #910 Dátum: 2017. December 07. 18:57 »
Az én javaslatom szerint zárd be a kijárót, van ott annyi levegő, ami nekik kell, majd akkor nyisd ki, ha napok mulva lehül az idő. Addig el vannak így, talán megmaradnak, ha egészségesek. Azért majd figyelni kell, mert hetek múlva is emlékeznek a rablók a helyre!

« Válasz #911 Dátum: 2017. December 07. 19:33 »
Az én véleményem tök egyszerű.
Össze kell rakni egy másik családdal.
Az anyák majd "lejátszák".
4-5 Hunor keretnyi népességnél gyengébbeket
még tartaléknak sem érdemes megtartani,mert
tavaszra semmitérővé válnak.

CsÁ.

*

nyuszt

• 131
« Válasz #912 Dátum: 2017. December 07. 20:20 »
 Igazán jól esik , hogy segítő szándékú hozzászólásokat kapok  ! Nos , hogy válaszoljak is  , kezdeném : Fülemüle ! Ideiglenes megoldásnak lehet , hogy jó lenne a javaslatod . De tavaszig is működne ?   Csányi  Antal  ! Az általad javasolt módszer esetén nem ölnék egymást  az összerakott családok.Nem csak az anyákra gondolok. A dolgozók nem "pusztítanák " egymást ?

« Válasz #913 Dátum: 2017. December 07. 20:33 »
Én egy telelő, termelő családot nem zaklatnék fel a telelés idején egy idegennel.  A fürt megbomlás, szétmászás nem kedvező ilyenkor. Ez az egyesítéses dolog hamarabb kellett volna. Az én véleményemet mondom, hagynám az előbb leírt körülmények között.

« Válasz #914 Dátum: 2017. December 07. 20:52 »
Azt a kaptárt amelyiket kutatják, ahogy javasoltátok ki kell venni a sorból.
A mellette lévőket erősen leszűkíteni, szinte egy-egy méh férjen be.
A megszüntetendő családroncsot egy napos részen, de a helyétől távolabb kell kirázni, amikor a legnagyobb a méhmozgás.
A java haza szeretne menni, de kaptár az nincs, így a mellette lévőkbe kéredzkednek be, de nem mind.
Ahova leráztátok ott is marad.
Ha nagyon kevesen vannak, talán jobb őket elpusztítani , és a lépeket ki kell kiolvasztani, kaptárt tavasszal kiégetni.
Mivel azt írta nyuszt, hogy nem csak a saját méhei rabolják, jobb az óvatosság.
Nagyernyei Attila