A méhcsaládok általános állapota

• 3976 válasz
  • 1084038 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #855 Dátum: 2017. Október 27. 21:43 »
 Atilla

Néhai édesapámmal jártunk hozzátok de az hogy éveken keresztül azt megkérdőjelezem
Én a te méhészetedbe amikor Hunoroztál  nem jártam
Volt közöttünk üzleti kapcsolat amit rendszerint rendeztem amire te igent  mondtál
Te jártál az én méhészetembe 2010 be repce virágzás alatt  akkor az hangzott el a szádból hogy húsz éve nem láttál ilyen erős méhcsaládokat !!!!!
Szóba beszéltünk a méhészeti fogásokról annyi agy volt a fejembe hogy  fel tudjam fogni még ha nem is úgy tűnt
 !!!!!!
Két alkalommal még segítettél vándorolni is !!

DE  a mi kapcsolatunkról nekem az jött le hogy te oda húzol ahol van valami érdeked  !!!!

A méhészklubon időnként elő kell vend KIVÁNCSI 111-et  mert ha nem tennéd unalmas lenne, hol van TEXAS RANGER  KISKAKAS
és a többiek

Sajnos én úgy érzem hogy te nem  a TOLNA MEGYEI méhészek érdekeit képviseled hanem a főnökeidét ismételve KÍVÁNCSI 111-et gondolkozz el rajta hogy kik lehetnek a főnökeid !!!!

« Válasz #856 Dátum: 2017. Október 27. 22:01 »
Wenhardtgy ezt írja:
"Sajnos én úgy érzem hogy te nem  a TOLNA MEGYEI méhészek érdekeit képviseled hanem a főnökeidét ismételve KÍVÁNCSI 111-et gondolkozz el rajta hogy kik lehetnek a főnökeid !!!!"
Mivel Te is a Tolna Megyei Méhész Egyesület tagja vagy a közgyűlésünkön javasolhatod a leváltásomat.
Arra kérlek indokold meg kinek az érdekeit védem, és kik a főnökeim.
Ezt ki kell beszélnünk mert engem is érdekel.
Szerintem a szakmapolitikában folytassuk.
A méheid akkor a Csányi zöld kaptárakban valóban gyönyörűek voltak.
Azóta pedig nem jártam a méhészetedben.
Üdv:
Nagyernyei Attila

« Válasz #857 Dátum: 2017. Október 27. 22:04 »
Tisztelt izso60 !
Csak pontosítani szeretnék. Én ezt írtam.
Idézet
Jelenleg 8 (világos és szűz kereten) beteleltetve
Az én olvasatomban ez azt jelenti, hogy :
a 2 zárólép az talpig mézes, nem fiasított szűz,
a zárólépek közötti lépek pedig a világos - vagy ha úgy tetszik zsemleszínű - lépek, melyek már június óta több alkalommal adtak helyt a felnövekvő nemzedéknek.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Október 27. 22:08 írta lalimeheszet »
üdv.: lali

« Válasz #858 Dátum: 2017. Október 27. 22:19 »
kivancsi111 velem miert vagy ingerult? A szemelyes konfliktusokat miert nem lehet privatban megbeszelni? Vagy csak itt vallalhato fel? Versenyszferaban dolgozom es szivesen jovok ide napkozben kikapcsolodni(olvasni). Engem pedig hol erdekel, hogy ki kezdte? :) Szakmai forum...en csak ujra vissza akarok jarni es olvasni a tapasztalatokat, mert a meheszet a mehek miatt erdekel es hogy kinek milyen meglatasai vannak ezzel kapcsolatban. :)

« Válasz #859 Dátum: 2017. Október 27. 22:38 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 22:28 írta kivancsi111 »

« Válasz #860 Dátum: 2017. Október 27. 22:39 »
A.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Október 27. 22:56 írta kivancsi111 »

« Válasz #861 Dátum: 2017. Október 27. 22:50 »
Arra lennék kíváncsi, hogy termelő családoknál napraforgó kezdetén mennyi fias van.

NEEEEEMÁR Attila!!!! Pont te kérdezed ezt aki heti szinten szűkíti meg bővíti a fészket, mert ha még egy kezdő kérdezné, de te!

Én a kölyökcsaládokat nem termeltetem. Az erősség nálam napraforgó előtt 2 fiók, meghordja a téli élelmet, ha jól adja felénk, ennyi. De elképzelhetetlen nálam, hogy kiépítsen 8 nb keretet és még meg is hordja, mert azért azt tudjuk, hogy az erős építtetés a termelés rovására megy, és ha nálad meghordta, kiépítette. Ha jó ha rossza az év ez nálaam elképzelhetetlen.
Bátorkodva merem megjegyezni, hogy a fórumokon amikor elkezdődik a napraforgó egyből panaszkodnak, a 4 fiókos termelő családoknál eltünt egy fiók bogár, aggódnak, a 3 fiókos családokért. Te 8 keretnél meghordatod velük.

Jövöre ha napra előtt vmelyik családom többet takar 8 keretnél csapolom ;D ::) :-X. Bocs!

Maradok a továbbiakban ritkás tisztes olvasja a fórumnak.

Tisztelettel Gömbi!

*

Bicska

• 601
« Válasz #862 Dátum: 2017. Október 27. 23:13 »
Ha gőzölögni akartok, a gőzölgőben tegyétek!
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

« Válasz #863 Dátum: 2017. Október 28. 07:25 »
Irány a gőzölgő!
Nagyernyei Attila

*

neo

• 1008
« Válasz #864 Dátum: 2017. Október 28. 08:19 »
A két ember konfliktusa onnan eredeztethető, hogy Attila sokszor felhívja a figyelmet arra, hogy az NB kaptárjaiban az adott dolgot egyszerűbben, hatékonyabban meg tud oldani, mint a hajdani Hunorokban. Nem tudja megállni, hogy a Hunort ezért lealázza. Ez azonban felér Jenő szíven döfésével. Akit én szintén nagyon tisztelek, ahogyan Attilát is. A különbség a két embernél abban van, hogy amíg Attila (sokszor Csuja is) az észérvek hallatán képes elismerni a másik igazát, nem csinál az ügyből presztízskérdést, addig Jenő a karizmatikus emberek közé tartozik. Ő az évek alatt felépített rendszere elleni támadásnak véli Attila megjegyzéseit. Pedig csak és kizárólag arról van szó, hogy mindkettő a saját céljainak megfelelően csiszolta éveken át a technológiáját olyanra, amellyel a leghatékonyabb módon képes dolgozni. Jenő egyébként a fél NB_vel szemben viselkedett régen úgy, mint Attila a Hunorral. Alapos indokaik vannak, hogy miért váltottak. Nincs tökéletes kaptár, mindenki azzal méhészkedik, amelyikkel a legkevesebb  gondja van a saját termelési célt elérni. Jenőnél a szaporulat, Attilánál a legtöbb akácméz. De Jenő sem csak a szaporítás miatt állt át a 12-s Hunorra, hanem szempont volt a méz is. Szerintem szaporítani legegyszerűbben fél NB-vel lehet. A család erősségének megítélésén is sokszor vita van köztük. Szeptemberben, vagy éppen februárban mennyi a népesség. Ilyenkor el szoktam szégyellni magam, hogy nekem Jenőhöz képest milyen silányak a méheim, de aztán amikor akác előtt az öt fiók az esetek 80 százalékában kevés szokott lenni, akkor arra gondolok, hogy ha ősszel annyi népességem lett volna, mint Jenőnek, akkor ezeket a családjaimat csak egy emeletes ház teraszáról tudnám kezelni. Szóval a szubjektív megítélésű dolgokról tényleg nem kellene vitákat rendezni, mert az nagyon félrevezető lehet. Szerintem mindannyian nagyon sokat tanulhatunk e két nagyszerű méhész tapasztalataiból. Ha vita van, akkor sokkal fontosabb lenne az eltérés okának tisztázása emberi hangnemben.

« Válasz #865 Dátum: 2017. Október 28. 14:53 »
Semmit nem szeretek jobban kezdő, hobbi méhészként, mint mikor Nagyernyei Attila és Kiváncsi111 "egymásra talál".

Indokok:
1, nagyon szórakoztató (két jó humorú ember)
2, ezek a hozzászólások olyan információ gazdagok, amiért egy kezdő méhész nem lehet elég hálás.

Úgy hogy a magam részéről mindkettőjüket nagyon tisztelve, bizakodva várom a folytatást.

Depicsacsi

*

izso60

• 573
« Válasz #866 Dátum: 2017. Október 28. 20:58 »
Üdv.Uraim!
Tisztelt Depicsacsi!
Azt hiszem a folytatásra sokat kell várnod,ezért azt azt tanácsolnám,ha elfogadod hogy keress szakkönyveket és vedd fel a kapcsolatot Jenővel,vagy hozzád közelebb lévő eredményes,tapasztalt méhésszel!
Ez a fórum a klubvezető irányításával,NEM szakmai fórum,Ő maga kérte ki magának!
Hogy képes vagy leszűrni számodra hasznos dolgokat az csak a Te szemfülességeden múlik.
Ha szereted a humort nézd a showder clubot,tanulni nem itt kell.
Az itt folytatott parttalan vitákból sok jót nem tanulhatsz,ha csak nem akarsz karácsonykor darazsat irtani,füstölő csövet szét verni,stb.
Azt írod kezdő vagy,akitől tanulni kívánsz 30 éve kezdő!
Így nem jutsz messzire,de lehet hogy nem is akarsz,ezt csak Te tudhatod!

« Válasz #867 Dátum: 2017. Október 29. 02:08 »
Depicsacsi!

Ne törödj Izso60 írásával.
Rövidlátó,csak kritizálni tud.
Attila szakmai tudása kétségeket kizáróan rendkívüli.
Kiváncsi111 is kíváló méhész,méhészeti szaktudása megkérdőjelezhetetlen.
Nagy kár,hogy energiát pazarol Attila befeketitésére,
mert ennek semmi értelme.
Értelmes szakmai vitákra,beszélgetésekre van szükségünk.
Nem szabad egymàst bántani,túl kel lépni vélt vagy valós
sérelmeken.
A természet,méhpusztító vegyszerek ellen kell fellépnünk közösen.

Csányi Antal

« Válasz #868 Dátum: 2017. Október 29. 06:51 »
Valóban ez nem szakmai fórumnak indult, de hagytam a történetet, nem avatkozok bele merre viszi a Fekete-Fehér Méhészklubot a sors.
Eddig is a méhészek szerkesztették, és ezután is így lesz.
Még néhány év aztán választások, ismét meg kell védenünk az OMME-t, ami az első körben sikeres volt.
A közhasznúságunkat visszakaptuk, van bejegyzett alapszabályunk, és a zsarnokok nagy részével leszámoltunk.
Az a néhány meg amelyik az elnökségben rontja még a levegőt, nem sok vizet zavar.
Ennyit a szakmapolitikáról.
Nem probléma,hogy próbálnak szakmailag "megfogni", de ez nem fog menni.
Érzek magamban annyi erőt, és felkészültséget, hogy a válaszokat mindig meg tudom adni.
Aki nem fogadja el (általában nem érti), hogy miről beszélek. (írok)
Érmelléki méhésztárs azt írta, hogy az akácot tartom szem előtt, ennek mindent feláldozok.
Ez így is van, én így méhészkedek.
Teljesítményemmel nem szoktam handabandázni, mert attól nem leszek sem több sem kevesebb, esetleg további ellenségeket szerzek.
Aki folyton azzal kardoskodik, hogy kifolynak a méhek a kaptárból, még soha nem láttuk a "mézes" hordóit, amit egy szezonban produkált.
Többször idéztem a "Zöldről" Zsíros méhésztárs szlogenjét, ami nagyon találó.
"Értékmérő a tele hordók."
A többi csak rizsa.
Adott méhészetre (betelelő állományra) kivetítve ki mennyi mézet produkál a következő évi akácon.
Ebben benne van ugyan úgy a méhpusztulás, mint a szaporítás, vagy családösszepakolászás is.
Véleményem szerint ezért kell egy bázisszám, az pedig a jelenlegi állapot.
Sokan mondják akácon, hogy ....."Voltak olyan családjaim tökig meghordták, lehetett vagy 40 kiló benne."
Aztán mennyi az átlagod?
Tizennyóc, ......amitől pergettem.
Tehát az én számolásom szerint  10-11kiló csupán.
Ne kábítsuk egymást.
Írásaimban mindig arra törekszem, hogy elmondjam a saját tapasztalataimat, és ha lehet fényképeket mellékelek.
Addig amíg számolgatják, hogy jön ki a 18NB keret napraforgó végére a 8 keretről való start után, csak nevetni tudok.
Had fúrja az oldalukat.
Nagyernyei Attila

*

kas62

• 146
« Válasz #869 Dátum: 2017. Október 29. 07:45 »
("Értékmérő a tele hordók.")

Ezzel kérkedni nem szerencsés!

Ha, nem mézzel van tele és bukta van, akkor meg hallgatni???? ::)

"A többi csak rizsa."