A méhcsaládok általános állapota

• 3976 válasz
  • 1084231 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #795 Dátum: 2017. Augusztus 20. 08:36 »
 Perlaki.gabor!
A körülmények teljes ismerete nélkül csak találgatni lehet, de leírnám az én verziómat.
Alig egy hónapja írtam arról ha az anyaváltás olyan stádiumban van, hogy már a váltóbölcsőket lefedték, ne adj Isten az öreg és az új anya együtt van a néppel, érdemes "megkönnyíteni a döntést".
Tehát az öreg anyát elvesszük, mert fenn állhat annak veszélye, hogy a fiatalt "nyírja ki" a nép.
Ennek okát nem tudom, de nálam is történt már ilyen.
Ezért alkalmazom ezt a "demokratikus választást", eldöntöm én, hogy melyik maradjon.
A Te esetedben is elképzelhető, hogy az új anyát ölték le, és most ismét váltottak.
Ami egy kicsit tovább bonyolítja a dolgot, hogy vannak olyan bölcsők amelyek petések és álcásak.
Még van egy lehetőség, és ezt se vessük el.
A jelöletlen anya kevés herével találkozott, nem kapott megfelelő mennyiségű spermát, és kiürült a magtarisznyája.
Ezt mi nem tudhatjuk, de a méhek igen.
Ha ilyen dolgok nem lennének nagyon egyszerű lenne a méhészkedés.
Nagyernyei Attila

*

ekecs

• **
  • 57
« Válasz #796 Dátum: 2017. Augusztus 20. 13:06 »
Üdv! Attila,hogy állnak nálad a méhek? Egy általános állapotot leírnál,ha megkérhetlek? Köszönöm.

« Válasz #797 Dátum: 2017. Augusztus 20. 15:35 »
Ha egy szóval jellemezhetném, gyönyörűek.
Általában 5-6 keret fiasom van még, nagy mézkoszorúval.
Mellette 3-4 keret méz, benne sok virágporral.
Az anyák intenzíven petéznek.
A fias keretek között 1-2 a nyitott fias, és itt is sok a virágpor.
A fiasok felett, alatt, mellett friss méz!!!!!
Az etetés minimális volt, inkább serkentésnek mondanám.
Egy hét, tíz nap alatt gyarapodtam 1,5 kilót külső hordásból, és tegnap még fröccsent, pedig már 4 napja nem is serkentettem.
Hát így állok.
Most az a teendőm, hogy semmit nem kell velük csinálnom.
Így mától egy hétig lazítani fogok.
Ha megjöttem átnézem az egész állományt, de a mostani állapotokat figyelembe véve még akkor sem tudom majd továbbszűkíteni őket.
A végső cél a 6-7 keretre való zsúfolás, de ott még nem tartok.
Általában 9-10 kereten vannak, és a fészken kívül is jócskán van még méh.
Az elválasztó falon túlra is került a friss hordásból, ami ilyenkor furcsa.
Olyan mindenből van minden, pont jó állapot.
Nagyernyei Attila

« Válasz #798 Dátum: 2017. Augusztus 28. 12:00 »
Hát én még ilyen kutatós napokat nem éltem amióta méhészkedek, mindent úgy csinálok ahogy szoktam még jó hogy rajtuk van a szűkítő. Esténként etetek de még nem is nagy adagokkal reggelre el is hordják.

« Válasz #799 Dátum: 2017. Szeptember 24. 08:54 »
Most kezdtem egy nagyobb cikket írni, a "Az egyenlő lépes Hunortól az NB-18-ig" címmel.
Ehhez egy könyv is kevés lenne, de vannak olyan részek amit már többször ITT is kitárgyaltunk.
A betelelés alatt most elértünk egy kritikus időszakhoz.
Természetesen akik "cuftig" feletetnek, tehát minden keretet telehordatnak a méhekkel, ez a hozzászólás rájuk nem vonatkozik.
Csak!
Van a méhészeti vállalkozásnak egy gazdaságossági mutatója is.
Általános tézis, hogy a nyereségünket úgy is növelhetjük, ha csökkentjük a kiadást.
Tehát, akiknél sok a cukorfelhasználás, ott elszállhatnak a költségek, hacsak nem üzleti céllal etet a kolléga.
Most nem erről van szó!
Így a betelelés vége felé mérsékelten leszűkítettem már a méhcsaládokat, és a kikelő fias helyére vagy külső etetésből, vagy a fészken kívüli mézes-lépek felkarcolásából is élelem került.
Egy utolsó pillantást azért vessenek a Hunorosok a fészekre!
Véleményem szerint ez a Hunor rendszer legnagyobb hátránya, hogy most is kotorászni kell.
Többször írtam, mondtam de nem elégszer.
Ahol az utolsó fiasok kikelnek (és ha egymás mellett több is van ilyen) azokban a keretekben a Hunornál a mézkoszorúk kicsik!
Ezt a február végi március eleji kritikus időszakra kell tervezni.
Mivel ott fog elkezdődni a fiasítás ahol az anya abbahagyta a petézést,bizony élelemhiány léphet fel úgy, hogy a mellette lévő keretek földig mézesek.
Amikor tél végén, kora tavasszal megindul ezekben a "mézszegény" keretekben az anya petézése, és ha pont ekkor lesznek a visító mínuszuk, baj lehet.
A méhek az életük árán sem hagyják ott  a tenyérnyi fiassal együtt az anyjukat, és már meg is jött a család.
Mivel kint tombol a mínusz, nem tudnak a léputcák kommunikálni, a kevéske méz pedig elfogy.
Van megoldás?
Természetesen, neki sem álltam volna az írásnak.
Sajnos a Hunorosoknak ebben az időszakban még egyszer érdemes méhészkedniük.
A keretek meglazításával le kell lesni a középső léputcákba, hogy mennyi az annyi.
Ha csak néhány centis a mézkoszurú a középső keretekben, akkor ki kell venni!
Helyére a széléről szép mézeset beemelni és a probléma kiikszelve.
Most jönnek a nagy okosok intelmei, hogy erre semmi szükség ha jól feletettünk.
Mivel is kezdtem írásomat?
Költségtakarékossággal.
Véleményem szerint pénzpocsékolás az egész lépkészletet cukorsziruppal benyomni.
Ez az ellenőrzés amiről fentebb írtam, csupán egy mozdulat.
A baj még tovább fokozódik, ha több ilyen szerény mézes kerül egymás mellé.
A fiatal anyás, sokáig petéző méhanyáknál fokozottan számolhatunk ezzel a problémával.
Ahhoz, hogy nyugodtan tegyük le január végén is a fejünket a párnára, MOST kell megtenni mindent a sikeres telelés érdekében.
Mi van a "Nagybocikkal"?
Semmi.
Ennél a keretméretnél a plusz 9 centiméter mindent megold, de a 27 évi Hunoros múltam miatt még ezekbe is belelesek.
Akármilyen hihetetlen, de a KB Boczonádi  keretméret a plusz 2 centijével már a Hunor előtt jár, télen.
Akácon ez hátránya, de ezt is kitárgyaltuk.
Mi van az 1/2 NB-vel?
Ők úgy teleltetnek, hogy a 2. fiók csurig mézes.
Ha "rendes" családok vannak ebben a típusban, akkor a fürt a két keretsor között átlóg a méztérbe.
Itt nincs pardon.
Addig kell szűkíteni őket amíg nincsenek zsúfolt léputcák.
Egyelőre ennyi, majd folytatom.
Nagyernyei Attila

*

ekecs

• **
  • 57
« Válasz #800 Dátum: 2017. Szeptember 24. 21:50 »
Attila! Mit jelent nálad a mérsékelt szűkítés nb-ben?

« Válasz #801 Dátum: 2017. Szeptember 25. 07:13 »
Ekecs!
7-8 NB lép.
Van néhány 9-es, de ugyanannyi 6-os is.
Mindig összehasonlítom az NB-t a Hunorral.
7 NB lép, pont 10 Hunor lépfelület.
Tavasszal az 5-6 NB lépen indulókat akác előtt fejni kell.
Természetesen a szűkítés azt jelenti, hogy a lépek külső oldalát is "bundásan" takarják.
Mínusz 20 fokban a szélső léputcákról behúzódnak.
A hidegben úgy működik a méhcsalád mint a harmonika.
Szét, és összehúzódik.
Ha biztosak akartok lenni abban, hogy hány keret a megfelelő télre, akkor reggel kell rájuk nézni a hűvösben.
Ha akkor "viszik" az összes lépet, mindent jól csináltatok.
Azért becsapós is lehet a felülről való ránézegetés, mert nem látható, hogy a lépek alsó harmadában is van e méh.
A minap meséltem az egyik kollégának, hogy hány keretre szűkítek most. (tavaly átlagban eggyel kevesebbre)
Na az övéit be sem tudná ennyire passzírozni.
Kértem, hogy menjünk ki a méhekhez, had nézzem meg őket.
Már a kibontáskor láttam, hogy sok a lép.
Kaján mosollyal kérdezte..na mi van?....mintha leesni látta volna az állam.
Mondtam neki, hogy hasonlóak mint az enyémek, de van amelyiket 6NB-re húznám, és kivett a széléről két olyan keretet amelyen csupán 3-4 centi méh volt.
Ez nem léputca!
Addig kell szűkíteni, amíg az összes lépen, az alsó lécig méhek vannak, plusz egy keret.
Ennyi.
Nagyernyei Attila

« Válasz #802 Dátum: 2017. Szeptember 25. 11:03 »
Szia Attila!

Ha jól értem ,akkor szűkítés az úgy történik, hogy annyi lépen legyenek a méhek amennyit bundásan takarnak és plusz még egy 1 jó mézes lép melléjük a fészekbe?

Azt szeretném még kérdezni, hogy a kaptárfalánál közvetlenül van a fészek vagy elhagysz egy kis helyet és beteszel válaszfalat és ezt követi a fészek majd még egy válaszfal?

« Válasz #803 Dátum: 2017. Szeptember 25. 16:38 »
Oldirty!
Nem a deszka mellett van az első lép!
Ott a vályús etető, és az mellé van letolva egy farostlemez, mert különben az aljára zugot építenének, általában herelépet.
A szűk fészek másik oldalán is van egy elválasztó, a fészken kívüli lépektől, de ha lesz időm holnap lefotózom.
Ma volt a méhegészségügyi felelősöm, mindjárt mondta, hogy olvasta bejegyzésem, neki világos minden.
Az egész szűkítésnek ilyenkor az a lényege, hogy minden léputcából érjenek a méhek mézet.
Ha jó helyen van a téli élelem, a méhcsalád 5 kiló kajával simán kitelel.
Ha rossz helyen van, vagy nem érnek hozzá, akkor a 15 kiló is kevés!
Ha kölyökcsaládokat, vagy tartalékokat szeretnénk átteleltetni, a 4 NB vagy 4 Hunor lépen simán meg lehet próbálni.
Ekkor viszont minden lépnek bőségesen mézesnek kell lennie, én olyan 70-80%-osra gondolnám a fedett méz arányát a lépfelületen.
Tavasszal ezek az "öcsik" jól jöhetnek, ha az első vizsgálatkor a törzsállományban becsúszna egy anyátlanság.
Nagyernyei Attila

« Válasz #804 Dátum: 2017. Szeptember 25. 19:30 »
Azt szeretnem meg kerdezni, hogy az eteto melletti farostlemeznek es feszek masik oldalan levo szukitonek hermetikusan kell zárnia?
Azert kerdem mert, van nekem olyan csupasz nb keretem, aminek a belsejeben ket cm-es hungarocell van es ez mindket oldalrol le van zarva farost lemezzel.De itt alul van ket cm hezag es oldalt is egy kicsi. Szerinted ez alkalmas lehet telelesnel feszek valamelyik oldalan?

« Válasz #805 Dátum: 2017. Szeptember 25. 19:34 »
Semmiképpen nem szabad a szűkítőnek hermetikusan zárnia!
Sőt, méhjáratokat kell biztosítani rajtuk, hogy a "spájzba", a fészken kívül felkarcolt keretekhez is hozzáférjenek a méhek.
Majd ezt is lefotózom, ha lesz rá kicsi időm.
Ja meg ha melegszik az idő, akkor legyen a fürtnek hova "tágulni".
Nagyernyei Attila

« Válasz #806 Dátum: 2017. Szeptember 26. 19:52 »
Tisztelt Fekete-Fehér Méhészklub olvasók!
Akkor közkívánatra mellékelek néhány mai fotót.
Azért, hogy jól látható legyen a szűkítés, kivettem néhány keretet.
Ezek a képen műanyag lapok, melyek tetején és alján szikével egy méhjáratot képeztem.
Az etetővályúk oldalán farostlemezből van ugyan ez!
Látható az etetővályúba hajtogatott "Z" betű is.
Azt is láthatjátok, hogy kaptárbontás nélkül teljesen zártan tudok etetni, ha kihúzom a dugót, a vályúba egy csövön keresztül be tudom önteni a szirupot.
Az egyik kaptár meleg, míg a másik hideg építményű.
A tartalék családok pedig magukért beszélnek.
A képeket nem önfényezésnek szánom!
Ha tudtam velük segíteni, akkor örvendek.
A fotó készítésekor 14 fok volt.
4 kép van mellékelve!
Kellemes időtöltés!
Üdvözlettel:
Nagyernyei Attila

« Válasz #807 Dátum: 2017. Szeptember 26. 21:03 »
Attila!

Szép szürkéket tartasz.
Nem kellene egy-két sárga csík?
Milyen "szépek" a sárga olaszok.

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2017. Szeptember 26. 21:30 írta Csányi Antal »

« Válasz #808 Dátum: 2017. Szeptember 28. 07:26 »
Kedves Attila!
Kezdőként az első 3 kép alapjan egy kérdés merült fel.
Télire a fészek mellett a többi keretet benn hadja a kaptárban?
Szép napot!

« Válasz #809 Dátum: 2017. Szeptember 28. 19:16 »
 Zumzum!
Igen!
A fészken kívüli lépek ott maradnak.
Ezekkel a legnagyobb gond a penészesedés, lucskosodás.
Nagy tapasztalat kell ahhoz, hogy tavaszra is megmaradjanak ilyen szép állapotban.
Nagyernyei Attila