Gömbi a virágbogár hozzászólására itt reagálok.
Egyik kedvenc témám.
Ezt írja:
"Tételezzük fel február elején indul a fias, de én csak március elején takarok, ebben az esetben mivel segítem jobban a családot. Takarok és jobban megtartja a termelt hőt a takarás, a méheknek kevesebb munkájukba telik, vagy nem takarok és akkor a méheknek kell többet dolgozni a meleg megtartásán. Persze a végtelenségig lehetne sorolni ezt. Tudom régen se takarta senki a méheket, de nem is volt ennyi gondjuk szegényeknek. Bár nálam is csak alsó kijáró van, meg mind hig. aljdeszkán azért kíváncsi lennék felsőkijárós tapasztalatokra, robiét már tudom."
Ez egy örök dilemma, hogy takarjunk, ne takarjunk, és mikor takarjunk.
A Méhészet szaklap 7. oldalán is érintem a témát, a Mindenki másként csinálja cikkemben.
1999-ben, Salgótarjánban a Mesterkurzoson előadónak kértek fel.
Már akkor is ezt elemeztem, hogy mikor és, hogy takarjunk.
Azóta is így tartom előadásaimat, hogy a "Kézrátétes vizsgálat".
Ez azt jelenti, ha ütött a méhcsaládok biológiai órája, és a tenyerünket a méheket takaró fóliára rátéve meleget érzünk, kötelező a minél jobban HŐ-SZIGETELŐ TAKARÁST a méhekre tenni.
De mikor?
Figyeljük az időjárás előrejelzést mielőtt beavatkozunk.
Ha a gondos takarás megelőzi a tisztuló kirepülést, még alá is szaladhatunk!
Tehát nem szabad túl korán begyújtani a rakétákat, mert a korai fiasítás igen megviseli a méhcsaládot!
Akkor mégis mikor takarjunk keményen, mikor dörrenhet a startpisztoly?
Ennek elég jól behatárolható időpontja van, és országrészenként változik.
Délen sokkal hamarabb indulnak a méhek, mint Északon.
Ezt, és a növények fenológiai állapotának eltérésbeli különbségét használják ki a vándorméhészek.
Tehát, ha megtörtént a tisztuló kirepülés, és szórványosan beindult a külső virágporhordás, késedelem nélkül azonnal ERŐSEN KELL takarni a méhcsaládokat, és a fészek nagyságának megfelelően szűkíteni.(szerintem)
Ettől az időponttól kezdve versenyt futunk az idővel, ez pedig az akácvirágzás kezdete.
Ha korán takarunk, és még a tisztuló kirepülés sem történt meg, tuti nozemásak lesznek a családok.
Én mindenkinek azt javaslom legyen türelmes a tavaszi starttal.
Addig használjátok az arany középutat, takarjatok mérsékelten.
Így nem indulnak be teljes lendülettel az anyák.
Tehát ha "február elején indulnak az anyák" akkor a start, március eleje körül várható.
A szép, egészséges méhcsaládok simán feljönnek repce virágzásra, akácig pedig kitörhet a rajzási láz.
A korai (februári) fiasítás többet árt mint használ.
A méhcsaládnak rengeteg hőenergia termelésébe kerül, amit a mézből nyernek, és sokkal rövidebb életűek lesznek a telelő méhek, veszélybe kerülhet a generációváltás.
Ha gondoljátok a témát folytathatjuk, de erről már könyvek jelentek meg.
Nagyernyei Attila