A méhcsaládok általános állapota

• 3976 válasz
  • 1077259 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #420 Dátum: 2016. Szeptember 06. 08:16 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 22:41 írta kivancsi111 »

« Válasz #421 Dátum: 2016. Szeptember 06. 10:57 »
Isten ments, hogy kötekedjek veletek.
Ha most még 6-8 keretnyi fiasa van Jenőnek, akkor hol van a 100 mázsa beetetett téli élelem?
Egyszerűen nem jönnek ki a számok.
A 8-10 centis mézkoszorú kevés, a 18 centis meg sok, mert akkor a fiasok alig tenyérnyiek.
Valami nem kerek.
Az is lehet, hogy ekkora különbségek vannak országrészenként?
Olyanról megy a meccs, ami ott nálatok igaz, nálunk meg nem?
Most volt nálam Csányi Anti és beszélgettünk a témáról.
Annyit mondott, hogy azokat a fias lépeket ki kell venni amelyekben most pici a mézkoszorú.
Oda már tuti nem fogják benyomni a telelő élelmet.
Az elmúlt telek igen enyhék voltak.
Senkinek nem kívánok egy igazi kemény telet, de akkor rádöbben, hogy én mit provokálok.
Tavasszal a legtöbb cukorlepényt a Hunorosok használják.
Azért ez már jelzés értékű.
Természetesen ha csurig feletetitek akkor erre nincs szükség.
Csak van egy olyan mutató, amit úgy hívnak gazdaságosság.
A méhészetet nem csak úgy lehet gazdaságossá tenni, hogy a bevételt növelem.
A költségek csökkentése is a hatékonyságot növeli, na de ez már más téma.
Ha szűkített fészekre etettek, fele a annyi cukor elegendő, és biztosan jó helyre kerül.
Az, hogy most vastagon takarnak 10-12 lépet örvendetes.
Mínusz tízben nézd meg, ha lesz rá módod.
Jenőnek valóban van egy ilyen filmje, de ott is a keretek tetején látható a méhtömeg.
Vegyétek a fáradtságot, és nagy hidegben nézzetek le a léputcákba.
A 7-8 léputcás családok bombák, ha mínusz tízben ennyit takarnak.
A többi a jelenlegi viszonyokat figyelembe véve meg az álom kategória.
A méhcsalád a hideg-meleg hatására úgy működik mint egy harmonika.
Belebújnak a sejtekbe, és a szélső léputcákról beljebb húzódnak.
Ezért kell szűkíteni, hogy jó tömött legyen a fészek, és akkor tavasszal robbanásszerű az indulás.
Üdv:
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 319
« Válasz #422 Dátum: 2016. Szeptember 06. 12:11 »
Attila!

Hogyan szűkítsek most, ha 12 lépet fednek és az alsó lépeken is vannak méhek? Szűkített fészekben hogyan fér el majd az a rengeteg méh?
( Bocsánat az előbbi hsz-om félreérthető volt. Attilának címeztem a kérdésemet és nem Jenőnek!)

« Válasz #423 Dátum: 2016. Szeptember 06. 16:59 »
AZ eszem megáll !!!!!!!  Olyan dolgon folyik a vita aminek semmi értelme !!!!!!   Több mint két hónapja magas nosema fertőzöttség és nagyon magas atka fertőzés a méhészetekben !!!!!! Népesség csökkenés , tönkrement családok , kutatás , rablás sok méhészetben !!!!!  Bevált atka irtással nem lehet leszorítani az atka számot !!!!!    Hatalmas tavaszi pusztulás lesz szerintem , de a gyógyszer-cukor támogatás miatt megint nem lesz nagy méhpusztulás !!!!!!

*

nata

• 176
« Válasz #424 Dátum: 2016. Szeptember 06. 17:02 »
Egyetértek mézengúzzal. Eddig minden évben elmondták, hogy sok atka van, nagy pusztulás stb. Na, most ez tényleg bejött.

« Válasz #425 Dátum: 2016. Szeptember 06. 17:03 »
Én is hunoros vagyok én nem szedegetek ki egy lépet se ezzel nem vacakolok ahol nincs meg a 4 újjnyi méz oda beszúrok egy erős mézest azt ámen....

« Válasz #426 Dátum: 2016. Szeptember 06. 17:15 »
Hogy lehet ,hogy nálam évek óta nincs gond az atkával ?AZ  utolsó 6 évben talán egy tálcán találtam tavaly egy 800 ig számolt hullást .Idén se találtam nagyobb hullást  igaz csak 30 család alatt van tálca :)És fújás után ha olyan kedvem van a 30 tálca ellenőrzése után még felbillentek pár fiókot ,mert szeretek képben lenni.És mivel agyam is van és nem szeretem a meglepetést chekmite kontrollnak a tálcásoknak ha nincs változás meg nyugszik a szívem.

« Válasz #427 Dátum: 2016. Szeptember 06. 20:44 »
Mit görcsöltem eddig?
"Nyuszimókus" megírta a frankót."
Én is hunoros vagyok én nem szedegetek ki egy lépet se ezzel nem vacakolok ahol nincs meg a 4 ujjnyi méz oda beszúrok egy erős mézest azt ámen...."
Röviden ennyi.
Biztosan én mindent túl precízen írok le, és olyan kioktatásnak tűnik.
Az egésznek a lényege a fenti idézet.
Minden léputcából el lehessen a méheknek érni a mézet.
Hogy ezt milyen módszerrel érjük el, tökig feletetéssel, mézes lépek felkarcolásával, vagy mézes lépek beemelése a kevésbé mézesek helyére, azt döntsétek el.
Ahol most 8 keretben van fias ott tuti kevés lesz a fészekben az élelem.
A 10 centis mézkoszorú ezekben az enyhe mediterrán típusú teleken elegendő.
Ha jön egy zord februári télutó amikor nem lehet a méhekhez hozzányúlni ne sírjatok.
Mindenki panaszkodik, hogy "nem olyanok a méhcsaládok mint máskor", itt meg elképesztő erősségről olvasunk.
Olyan fura ez a helyzet mintha szívatni akarnának.
Most találkoztam egy több ezer családos méhésszel, aki elmondta, hogy átlagban 4 keretben van fiasítás.
Van 5 de van 3-as is.
A méhcsaládok általános állapota rovatba írunk.
Nálam is volt a napokban olyan, hogy tudtam tőle csórni egy szép fedett fiast, mert a népesség, és a méhtömeg simán elviselte ezt a beavatkozást.
Egy közepes megkapta, amelyik így biztonsággal mehet a télnek.
Nekem senki ne mondja, hogy állomány szinten jelenleg a Hunorokban 6-8 keret fias van, tehát az 7-es átlag.
Ha ez így lenne, akkor pedig nem fér el benne a leírt mennyiségű méhtakarmány.
Nagyernyei Attila

« Válasz #428 Dátum: 2016. Szeptember 06. 20:45 »
Szerintem ha a HUNOR kaptárba a középső lépekbe van egységesen 10 cm magaságba méz kosszorú az untig elég bár milyen legyen a tél !!!
én soha nem takarom a méheket mert fölösleges
a takarást mindig február utolsó napjaiba vagy március első hetébe végzem ahogy az időjárás engedi én addig nem szűkítem oldalról sem mert addig bármi történhet amikor takarok akkor végzem az oldal szűkítést egyben nálam annyi a lényeg hogy a méh család mindig elöl legyenek a kijárónál ha középen vagy hátul helyezkednek el akkor beavatkozom mézes lépek segítségével :)

*

robi 75

• 1014
« Válasz #429 Dátum: 2016. Szeptember 06. 22:12 »
Az a 10 centis mézkoszorú a középső lépekben, nem árt ha hátrafelé ível szépen, és hátul leér a keret aljáig majdnem.
Akkor jöhet a tél, sokan ráfáztak nem is régen 2013-ban, komoly állományok pusztultak éhen a környéken.
Nincs olyan hogy elég 10 centi, vagy 8, vagy 12, mindig a legrosszabbra kell készülni, nem bonyolult ez.
Ja a takarás, az nem felesleges, csak nem akarsz vele babrálni, az oldal takaró tényleg nem létkérdés télen, de azért felűről csak takarni kell, rengeteg meleg elmegy felfele, és ez sok mézbe és munkába kerül a családnak!               
« Utoljára szerkesztve: 2016. Szeptember 06. 22:19 írta robi 75 »
Üdv:robi

« Válasz #430 Dátum: 2016. Szeptember 06. 22:15 »
Nagy szerencse, hogy egy fényképet manapság nem tart semmiből sem csinálni, ezt Bercinek, ezek a családok mindenkit érdekelnének. Lehet lasssn méztérrel kell őket bővíteni, bocs  ;D :-X

*

robi 75

• 1014
« Válasz #431 Dátum: 2016. Szeptember 06. 23:04 »
Az hogy 12 hunor keretet jól takarnak a méhek ilyenkor az a jó, egyáltalán nem megy csodaszámba, az kb 9 nb keretnek felel meg.
Üdv:robi

« Válasz #432 Dátum: 2016. Szeptember 07. 09:25 »
Azt mindenki tudja hány NB lép  12 es hunor. Akkor lehet a fogalmakat kellene tisztázni, kinél mit jelent a tömötten fedik. Nállam az NB lépes (10) fészket, ha felnyitom tömötten fedik, de nem a lép aljáig, a keretek kivétele után látszik azért ez csalóka. Tömötten, akkor fedték mikor levettem napra után a méztereket. Pedig nagyon szépek a családok. A feleseknél is hasonló a helyzet. De én örülök ha a kolléga állománya ilyen szép. Akkor viszont az atkára kell figyelnie nagyon ha még így fiasít az anya.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #433 Dátum: 2016. Október 18. 16:58 »
A fiasítás leállt. Savós fias nincs, a fedettnek is a zöme kikelt. A méhek szépen húzódnak össze, a téli fűrt formálódik. Napsütésben apró virágporcsomókkal érkeznek haza a kijáró méhek. De még nincs igazi téli nyugalom a méhcsaládban. Ha megbontjuk a családot, akkor nagyon agresszívan reagálnak.

Amikor igazi téli nyugalom lesz kb egy hónap múlva, akkor még a mozgásuk is lelassul a méheknek és nem is nagyon van kedvük támadni sem.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #434 Dátum: 2016. Október 21. 19:16 »
Gömbi a virágbogár hozzászólására itt reagálok.
Egyik kedvenc témám.
Ezt írja:
"Tételezzük fel február elején indul a fias, de én csak március elején takarok, ebben az esetben mivel segítem jobban a családot. Takarok és jobban megtartja a termelt hőt a takarás, a méheknek kevesebb munkájukba telik, vagy nem takarok és akkor a méheknek kell többet dolgozni a meleg megtartásán. Persze a végtelenségig lehetne sorolni ezt. Tudom régen se takarta senki a méheket, de nem is volt ennyi gondjuk szegényeknek. Bár nálam is csak alsó kijáró van, meg mind hig. aljdeszkán azért kíváncsi lennék felsőkijárós tapasztalatokra, robiét már tudom."
Ez egy örök dilemma, hogy takarjunk, ne takarjunk, és mikor takarjunk.
A Méhészet szaklap 7. oldalán is érintem a témát, a Mindenki másként csinálja cikkemben.
1999-ben, Salgótarjánban a Mesterkurzoson előadónak kértek fel.
Már akkor is ezt elemeztem, hogy mikor és, hogy takarjunk.
Azóta is így tartom előadásaimat, hogy a "Kézrátétes vizsgálat".
Ez azt jelenti, ha ütött a méhcsaládok biológiai órája, és a tenyerünket a méheket takaró fóliára rátéve meleget érzünk, kötelező a minél jobban HŐ-SZIGETELŐ TAKARÁST a méhekre tenni.
De mikor?
Figyeljük az időjárás előrejelzést mielőtt beavatkozunk.
Ha a gondos takarás megelőzi a tisztuló kirepülést, még alá is szaladhatunk!
Tehát nem szabad túl korán begyújtani a rakétákat, mert a korai fiasítás igen megviseli a méhcsaládot!
Akkor mégis mikor takarjunk keményen, mikor dörrenhet a startpisztoly?
Ennek elég jól behatárolható időpontja van, és országrészenként változik.
Délen sokkal hamarabb indulnak a méhek, mint Északon.
Ezt, és a növények fenológiai állapotának eltérésbeli különbségét használják ki a vándorméhészek.
Tehát, ha megtörtént a tisztuló kirepülés, és szórványosan beindult a külső virágporhordás, késedelem nélkül azonnal ERŐSEN KELL takarni a méhcsaládokat, és a fészek nagyságának megfelelően szűkíteni.(szerintem)
Ettől az időponttól kezdve versenyt futunk az idővel, ez pedig az akácvirágzás kezdete.
Ha korán takarunk, és még a tisztuló kirepülés sem történt meg, tuti nozemásak lesznek a családok.
Én mindenkinek azt javaslom legyen türelmes a tavaszi starttal.
Addig használjátok az arany középutat, takarjatok mérsékelten.
Így nem indulnak be teljes lendülettel az anyák.
Tehát ha "február elején indulnak az anyák" akkor a start, március eleje körül várható.
A szép, egészséges méhcsaládok simán feljönnek repce virágzásra, akácig pedig kitörhet a rajzási láz.
A korai (februári) fiasítás többet árt mint használ.
A méhcsaládnak rengeteg hőenergia termelésébe kerül, amit a mézből nyernek, és sokkal rövidebb életűek lesznek a telelő méhek, veszélybe kerülhet a generációváltás.
Ha gondoljátok a témát folytathatjuk, de erről már könyvek jelentek meg.
Nagyernyei Attila