Attól függ.
Két nyitott fias között, ha nincs máshol helye az anyának, és nem egy 5 éves ősanya, simán bepetézte nálam az NB szűz lépet.
A hereűzés is zajlik.
Kicsit korán, de ez van.
A méhek már tudnak valami olyant amit mi méhészek nem.
Szinte az egész országban panaszkodnak a méhészek, gyengék a méhcsaládok.
Nézzük a véleményeket, miket mondanak nekem telefonban.
Először is az a furcsa, hogy azzal kezdik"...felétek milyenek a méhek?"
Ebből rögtön lehet érezni, hogy feléjük nem jók.
Általában a hosszú ideig tartott hordástalanságra, virágporhiányra, a magas UV sugárzásra, szúnyogirtásra, a növényvédelmi munkálatokra, a nyári nozemára, a vírusokra terelődik a beszélgetés.
Ebből megállapítani, hogy országos szinten mi az általános gyengeség oka, nagyon nehéz.
Van egy kutatási keretösszeg, van egy új csapat, hát tessenek vizsgálódni.
Ja, hogy még ötlet sincs?
Az elég nagy baj.
Elsőként ki kell kérni a szakmában ismert "fejek" véleményét, de akár az egész méhésztársadalomét.
Lehet ráakadunk egy olyan közös problémára, amely közelebb visz a megoldáshoz.
Nekem is vannak tippjeim, két szaktekintélynek előadtam, az egyik azt mondta baromság, a másik, hogy ökörség.
Emlékeztetni szeretném a tisztelt olvasókat, hogy amikor a neonikotinoidok káros hatásáról kezdtem el beszélni, úgy 10 évvel ezelőtt, ugyan ez volt a vélemény.
Nem mondom, hogy feltételezésemnek van valóság alapja és bizonyítani sem tudom, de ha visszaemlékeztek tavaly is volt komoly elnéptelenedés a napraforgó virágzást megelőzően, és alatta.
Lehet, hogy most meglepődtök de nem a növényt tartom az első számú ludasnak.
Volna egy kérdésem.
Mi az a tényező, mi az a körülmény amely minden méhészetben jelen van, és esetleg gondot okozhat?
Egyszer írtam már róla, és Dr.Zajácz Edit is beszélt erről a Duna TV-ben.
Üdv:
Nagyernyei Attila