A méhcsaládok általános állapota

• 3976 válasz
  • 1077064 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #360 Dátum: 2016. Június 08. 20:44 »
.......
Kemény szert alkalmazok, tavaly már utaltam rá.
Jobb lenne, ha a kutatási keretből új atkairtók kikísérletezésere is jutna.
Véleményem szerint az egyik legsúlyosabb problémánk, hogy az amitrázon kívül, minden más csak kencefice.
Ugyan ez igaz a nozema elleni készítményekre is.
A Fumidil-B ami hatásos, de nem engedélyezett.
Egyszer még Cserényi doktor mondta, ha nincs más lehetőségünk a méhcsaládok egészségének megőrzésére, akkor még NEM engedélyezett készítményt is lehet használni.
Nem biztos, hogy szó szerint így mondta, de a lényege ez volt.
.........

Attila!

Nem tudom, miből gondolod, hogy a "kutatási keretből" lehetne finanszírozni új atkaölő-szerek fejlesztését?

Ez olyan mértékű tájékozatlanságról tanúskodik, ami még tőled is szokatlan. Fogalmad sincs, mit jelent akár egy új állatgyógyászati hatóanyag, készítmény kifejlesztése, forgalomba hozatalának engedélyezése. Miután az Unióban az engedélyezési eljárás központilag szabályozott, legelébb javasolnám a vonatkozó joganyag áttanulmányozását:

http://www.ogyei.gov.hu/EU%20jogszab%C3%A1lyok/

Talán látható, hogy nem a Magyar Méhészeti Nemzeti Program "kutatási keretéből" lehetne finanszírozni még a törzskönyvezést sem, ráadásul a méhek esetében használt állatgyógyászati készítményeknek humán vonatkozásai is vannak, lévén élelmiszert állít elő a méh!

Az új hatóanyagok, készítmények fejlesztésének költségeit felbecsülni is nehéz. Hazánkban a kutatást, engedélyezést alaposan leszabályozták, érthető nyelvezettel a legfontosabb szempontok:

http://www.magyosz.org/hu/oldal/a-gyogyszerengedelyezes-folyamata

Nem méhész és NP-os feladat a kutatás-fejlesztés, még csak nem is magyar zászló alatt oldható meg. Talán vess egy  pillantást a kutatás-fejlesztés költségeire, a befektetett tőke megtérülési mutatóira:

http://www.lilly.hu/hu/kutatas-es-fejlesztes/az-otlet-utja.aspx
http://semmelweis.hu/gyogyszertar/files/2015/04/Gy_gyszerkutat_s_2015_p.pdf

Nos, ennyit a "kutatási keretből" folytatott gyógyszerkutatásokkal kapcsolatos "javaslatodról"...

A memóriád sem a régi már, dr. Cserényi nem mondott -hiszen nem is mondhatott- olyat, amit igyekszel neki tulajdonítani. Amit a sokat szapult Doki mondott, az olvasható volt a Méhészet hasábjain:
http://meheszet.hu/hu/blogok/allattenyesztes/varroa-atka-elleni-legalis-vedekezes

Mint tetszik látni, szó sincs engedély nélküli gyógyszer szabad felhasználhatóságáról, kizárólag az állatorvos saját felelősségének keretében alkalmazott gyógyszerhasználatról, amennyiben az adott időben nem rendelkezik engedélyezett és törzskönyvezett készítménnyel a gyógyításhoz. A Doki egy szóval sem említette, hogy "legalizálni kívánná" az általad alkalmazott "kemény szer" használatát, de ennek szabálytalan voltát már tavaly is elmagyaráztam. Az általad használt szer méhek gyógyítására teljesen illegális hazánkban, s ha a Fumidillel kapcsolatos NÉBIH-es állásfoglalást ismered, tudod, hogy számolnod kell hatósági feljelentéssel és retorzióval. Ne népszerűsíts illegális gyógyszerhasználatot!

« Válasz #361 Dátum: 2016. Június 08. 21:32 »
A gőzölgőben válaszolok a marhaságaidra.
Nagyernyei Attila

*

sztyopa

• 116
  • Attila
« Válasz #362 Dátum: 2016. Június 08. 22:43 »
Szetintem ugy értete hogy lehetne elkölöniteni egy kis összeget ere a célra .

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #363 Dátum: 2016. Július 05. 11:42 »
QUQURIQ !!!

Figyeljetek, mert nálunk már a szűz keretet kihagyja az anya!

Kiskakas

« Válasz #364 Dátum: 2016. Július 06. 20:53 »
Attól függ.
Két nyitott fias között, ha nincs máshol helye az anyának, és nem egy 5 éves ősanya, simán bepetézte nálam az NB szűz lépet.
A hereűzés is zajlik.
Kicsit korán, de ez van.
A méhek már tudnak valami olyant amit mi méhészek nem.
Szinte az egész országban panaszkodnak a méhészek, gyengék a méhcsaládok.
Nézzük a véleményeket, miket mondanak nekem telefonban.
Először is az a furcsa, hogy azzal kezdik"...felétek milyenek a méhek?"
Ebből rögtön lehet érezni, hogy feléjük nem jók.
Általában a hosszú ideig tartott hordástalanságra, virágporhiányra, a magas UV sugárzásra, szúnyogirtásra, a növényvédelmi munkálatokra, a nyári nozemára, a vírusokra terelődik a beszélgetés.
Ebből megállapítani, hogy országos szinten mi az általános gyengeség oka, nagyon nehéz.
Van egy kutatási keretösszeg, van egy új csapat, hát tessenek vizsgálódni.
Ja, hogy még ötlet sincs?
Az elég nagy baj.
Elsőként ki kell kérni a szakmában ismert "fejek" véleményét, de akár az egész méhésztársadalomét.
Lehet ráakadunk egy olyan közös problémára, amely közelebb visz a megoldáshoz.
Nekem is vannak tippjeim, két szaktekintélynek előadtam, az egyik azt mondta baromság, a másik, hogy ökörség.
Emlékeztetni szeretném a tisztelt olvasókat, hogy amikor a neonikotinoidok káros hatásáról kezdtem el beszélni, úgy 10 évvel ezelőtt, ugyan ez volt a vélemény.
Nem mondom, hogy feltételezésemnek van valóság alapja és bizonyítani sem tudom, de ha visszaemlékeztek tavaly is volt komoly elnéptelenedés a napraforgó virágzást megelőzően, és alatta.
Lehet, hogy most meglepődtök de nem a növényt tartom az első számú ludasnak.
Volna egy kérdésem.
Mi az a tényező, mi az a körülmény amely minden méhészetben jelen van, és esetleg gondot okozhat?
Egyszer írtam már róla, és Dr.Zajácz Edit is beszélt erről a Duna TV-ben.
Üdv:
Nagyernyei Attila

*

zümi

• 1382
« Válasz #365 Dátum: 2016. Július 06. 21:01 »
A csávázott napra és kukokorica együttes hatása!?
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #366 Dátum: 2016. Július 06. 21:57 »
Zümi!
Hideg.
Nagyernyei Attila

*

ata67

• 526
« Válasz #367 Dátum: 2016. Július 07. 06:33 »
Atka+vírusok.

« Válasz #368 Dátum: 2016. Július 07. 07:45 »
Á dehogy, sem ez egyik sem a másik, a baj soha nem jár egyedül, ahogyan a mondás tartja. Szerintem a hibás következtetések mindíg abból erednek ha csak egy "bűnösre" koncentrálunk. A probléma összetett, valószínű hogy  minden negatív tényező játszik. De országosan biztos hogy nem egyformán, míg a Dunántúlon hideg volt, a Tiszántúlon meleg, mig máshol felhőszakadások voltak, nállunk tartós aszály. Egyesek a kevés nép miatt aggódtak, mások a rajokat vadászták.  Volt ahol a méhek éhen akartak halni, volt ahol folyamatos hordás volt, amely ha nem is többet de a szükségletüket bőven fedezte. Szóval egyáltalán nem egyforma körülmények között érkeztünk el, a napraforgó hordás idejéig. Egyenlőre nagyon gyenge napi erdményeket tapasztalni és hallani. Nem mindenhol a családok erőssége a gond. Szinte kizárólag nem, vagy gyengén mézelő napraforgót vetnek. De a méhészek is jók, a virágzásának utolsó negyedében lévő táblákra minek vándorolnak? Most ez a hidegfront sem jött jól.

*

zümi

• 1382
« Válasz #369 Dátum: 2016. Július 07. 09:32 »
Idézet
Á dehogy, sem ez egyik sem a másik, a baj soha nem jár egyedül, ahogyan a mondás tartja. Szerintem a hibás következtetések mindíg abból erednek ha csak egy "bűnösre" koncentrálunk. A probléma összetett, valószínű hogy  minden negatív tényező játszik.

Robotur!
Kiragadtam ezt a néhány mondatot amit írtál!
Lehet kicsit elrugaszkodtunk Attila találós kérdésétől, viszont van valami amit megosztanék veletek.
Egyik évben nem is olyan rég, iszonyú meleg nyár volt, ami virágpor hiányt okozott Tolnában!
Ennek következménye az volt, hogy leálltak az anyák! Naprára már gyengébbek voltak a családok.
Gyűjtés végéig kaptak némi vegyi koktél(neo) aztán az atka sem kímélte a méheket+vírus!
Szóval azon az ominózus éven sok-sok kijáró be lett csukva őszre országos szinten ::)
Ahogy Robotur írta, a baj nem jár egyedül!
Anno két telephelyen voltak a méheim, az egyik a Duna parton, azoknak kutya bajuk sem lett, szép kövér méhek mentek telelőbe! A másik telephelyen, ahol virágpor hiányi is játszott, legyengültek a családok :-\ :'(
« Utoljára szerkesztve: 2016. Július 07. 21:09 írta zümi »
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #370 Dátum: 2016. Július 07. 22:16 »
A hétvégén pörgettem a vaddohányt, amely pörgetés inkább a családok átnézését és rendezését szolgálta.
Pár családot meg kellett jelölnöm mert egyáltalán nem volt nyitott fias , napos pete sem, csak födött fias.
Tegnap felszerelkezve tartalék anyákkal ellenőriztem a kaptárakat, megtaláltam az anyákat tavalyiak, s láss csodát két keret napos petés keretet is kaptáranként. Az akác és a dohány között serkentve voltak, a dohány is hozott még ha nem is sokat. A leállásban biztosan szerepet játszott a dohányon tapasztalható virágporínség.
Többször megfogadtam már , hogy nem megyek a vaddohányra, de még egyszer sem hagytam ki.
Az idén is megsínylette az állomány aminek a következményét majd a naprán lehet igazán érezni.

Üdv. jani bátya

« Válasz #371 Dátum: 2016. Július 08. 07:52 »
A tegnap sem telt el panasz nélkül.
Újabb verzió került az esetleges okok közé.
A dinnyések voltak!
Vannak akik teljesen biztosak abban, hogy amikor a dinnye érik, a gazdák kemény rovarirtókat használnak és ez a méhpusztulás oka.
Nézzük a jelenségeket, amely minden estben általánosnak mondható.
Nincs, vagy számottevőnek nem nevezhető méhhulla van a kaptárak előtt. (Taglózó szer mondják, haza sem tudnak jönni a méhek.)
Egyet tudomásul kell venni, ha nincsenek méhhullák, nincs meg a bizonyíték.
A feltételezett vegyszert meg kell találni a növényben, a méhekben, és ennek passzolnia kell a permetezési naplóban leírtakkal.
Tehát ha ez egyik láncszem hiányzik, kapufa, nem tudjuk bizonyítani, vélt vagy valós igazunkat.
Az kevés, hogy "..... eltűnt egy fiók bogaram."
Be kell bizonyítanunk, hogy mi okozta!
Minden más csak vádaskodás, és haragosok szerzése.
Molnár Jenőnek üzenem, hogy igaza van.
Tegnap az egyik méhész kioktatott, hogy hajnalban, vagy késő este kell a méheket nézegetni.
Nappal azért vannak ilyen kevesen, mert dolgoznak.
"Ezt nem tudtad Attila?"
Volt a kolléga kérdése.
Ja csak egy a bibi, nem látni a méhek munkájának eredményét.
Ahogy most látom országos problémáról van szó, amikor a kaptárak elnéptelenedéséről beszélünk.
Szinte az egész szezonban fiatal  méhek dolgoztak, az öregek folyamatosan eltűntek.
"Ahhoz képest, hogy akác után mennyi fiasom volt, kurva gyengék."
Mondta tegnap egy köztiszteletben álló profi méhész.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1014
« Válasz #372 Dátum: 2016. Július 08. 10:10 »
Ez felénk is így van, akác után mindenki elment, ámoron és dohányon sínylődtek.
A családok népe soknál megcsappant, ja és atkásak mint állat!!!!!!!!!!! (ezeket láttam,nem csak hallottam).
Mert ugyanis a hordás reménye, meg a lustaság miatt akác után nem lett egy normális atkairtás elvégezve.
Az nem atkairtás hogy "megfújtam kétszer elég az", meg meglocsoltam valamivel.
Ez kevés mint macisajtban a brummogás!!!
Várható volt, mert felénk az éppen maradt akácosokat meglepték, iszonyú sokan voltak, néhol a zsúfoltság katasztrofális volt, és finom voltam! (ezt is láttam). A többi csak mese felénk.
Kolléga állományát nézegettem, a kaptárak előtt tövig lerágott szárnyú herék sétáltak :o :o, két atkával a hátán!!!!!!!!
Mérgezés gyanúval szóltak nekem, persze nem volt semmiféle mérgezés, az atkás heréket felmarkoltam, mutatom neki: Neba@@a má meg az bödöslábú tetves marinéni!!!! Ez micsoda komám??
Nem veszik komolyan, ez van.  A családok állapota miatt óriási különbségek vannak naprán egy körzetben.
Ez annyit takar hogy sokaknak semmi, mások a második pergetésre készülnek, ez van.
Üdv:robi

« Válasz #373 Dátum: 2016. Július 08. 11:22 »
Tisztelt N. Attila!

Nem tudom, mióta értesz a dinnye növényvédelméhez is? Rólad mindig az a klasszikus székely vicc jut eszembe, hogyaszongya:
Elterjed a hír, hogy Áron bácsi olyan ezermester, aki ehhez is, ahhoz is konyít egy kicsit, s mindent képes megoldani. Uborkaszezon van, a hírlap munkatársa felkeresi az öreget egy "kis színest" készíteni véle.
- Azt mondják a népek, hogy Áron bátyám valódi polihisztor, mindenhez ért. Valóban így van ez?
- No, kedves uram, ez így nem teljesen igaz! Én mindenhez es értek...!

Szóval országszerte a dinnye okozná a méhcsaládok elnéptelenedését? Te Attila! Magyarországon az árutermelő görögdinnye termő terület összesen nem éri el a 6000 hektárt! A termesztés rendkívül koncentrált, a területek több, mint fele Békésben található, Meggyesegyházán és környékén több, mint 2500 hektáron termesztik (idáig nem volt fagy- illetve jégkáruk). Dombegyháza környékén tarolt a jég, a dinnye károsodott... Tolnában a területek jelentős részén fagykárt szenvedett a dinnye, Baranyából sincsenek jó hírek, ráadásként évek óta jelentős területcsökkenést regisztrálnak a Sellye környéki termőtájon, a rossz nyelvek szerint aki felhagyott a dinnyézéssel, az ott méhésznek ment... A nyírségi és hevesi termőtájakról nincs pontos információm, de a Nyírség a hírek szerint szintén részlegesen károsodott. 

Javasolnám, hogy ne a gonosz dinnyések ellen kelts hangulatot, a "tömeges" elnéptelenedést országosan nem a dinnye növényvédelme okozta. Robi 75 valahol jól kapisgálja a problémát...

« Válasz #374 Dátum: 2016. Július 08. 14:19 »
"Nem tudom, mióta értesz a dinnye növényvédelméhez is? Rólad mindig az a klasszikus székely vicc jut eszembe, hogyaszongya:
Elterjed a hír, hogy Áron bácsi olyan ezermester, aki ehhez is, ahhoz is konyít egy kicsit, s mindent képes megoldani. Uborkaszezon van, a hírlap munkatársa felkeresi az öreget egy "kis színest" készíteni véle.
- Azt mondják a népek, hogy Áron bátyám valódi polihisztor, mindenhez ért. Valóban így van ez?
- No, kedves uram, ez így nem teljesen igaz! Én mindenhez es értek...!"

Ezt mondja egy kertész, aki a méhekhez es ért!  (A fizikát külön el ne felejtsük megemlíteni a professzor úr repertoárjából!)  ;D
Szabó György

Az életben egy dolgot jól jegyezz meg!
Az emberek soha nem változnak,
csak te ismered meg őket jobban!