Pontosan, én is ehhez tartom magam amióta, méhészkedem. Szeptember 10, esetleg ha még kevés akkor 20,-áig

Nagyjából a Zsidei módszert követem. 19. betelelésem a jelenlegi. Téli pusztulásom a ceranea megjelenése előtt nem volt, szerencsére az omniózus pusztulást követő években 1-2 családnál több veszteségem nem volt. Igazából ezek is átteleltek, anyátlanság miatt kellet egyesítenem koratavaszon. Szóval, ez már más jellegű problémából adódott.
De visszatérve az etetésre, aug 20-a környéken kezdem plussz minusz 1-2 nap, természetesen volt hogy hamarabb már julius végén mert totál hordástalanság volt, A térségben az összes napraforgó elvirágzott junius végén, majd beállt az aszály, gyakorlatilag semmi, hordás nem volt. Egy ilyen évem volt, de ez is már túl a bajos fekete éven.
Nem kell itt őrült nagy bajokat keresni, csak apró anomáliákat, amelyek ha nem esik belőlük véletlenül egybe több is egyenként gond nélkül veszik a méhcsaládok az akadályt.
Egyébként Geddekas azon véleménye közel járhat az igazsághoz, hogy kellet ott lenni másnak is ami legyengítette a méheket, és erőre kapott a ceranae. Volt is, bár lehet hogy ő teljesem más okokat hozna fel, emlékezetem szerint abban az évben a szeptember különösen meleg volt szószerint nyári kánikulla uralkodott, ez kedvezhetett a ceranae szaporodásának, iszonyú darázs invázió is volt, mellékesen. (Némileg, ez az év is hasonló)
Ami feltételezés viszont nem állja meg a hellyét, az az éretlen és későn beadott telelő eleség, az első elnéptelenedett családomnak október végén, szinte teljesen csak fedett élelme volt.
A mérgezett napraforgó nektár sem lehetett, mert pontosan azon családok voltak a túlélők tavaszon, akik ezen teleltek. Klasszikus mérgezés is kilőve tünetek nem voltak. ..
Ez a kór terjed sajnos, viszont van egy "pozitívuma" egyre többen megismerik, szakemberek is foglalkoznak ezzel a témával többen leírták már a lefolyását, ok okozati összefüggéseit is, amelyek gyakorlatilag az álltalam tapasztaltakkal szinte megegyeznek.