Viszonylag régen méhészkedem, (1997), ennyi idő alatt nagyjából 5-6 műlépestől vásároltam cseréltem. De soha nem nagy tételben, így mindíg idegen viasz kerül hozzám.
A másik, a teljes lépkészlet kiéppíttetése nagyon időigényes, nem az elméleti nettó idő a sok. De termelünk, és a termelésbe kell hogy illeszkedjen mindíg, a lépek cseréje úgy hogy ne legyen jelentős a kiesés.
"Nem értem miért van szükséged évekre az átálláshoz, egy 40 db. 1/2 NB vagy 20 db. NB lépkészletű család teljes átállásához két alkalommal 7-10 nap szükséges összesen a teljes lépcseréhez"
Nézzük akkor a gyakorlati oldalát, éppíttetni csak jó hordásban lehet, ebből hogy kinek mennyi van egy éveben az változó.
De úgy alapból, vagy a minimumnak lehet számítani a repcét, akácot, napraforgót.
A lépek selejtezése is időt igényel, mert ki kell hogy keljen belőlle a fiasítás, és méz sem maradhat benne. Az elszedett keretekből ki kell vágni a lépeket, szállításra alkalmassá tenni, stócolni kötözni. Ha magad főzöd még több a munka. A kereteket vagy feltüzeled, vagy kifőzöd, újrahasznosítás is sok meló. Az új kereteket is fúrni szegelni, drótozni, műlépezni kell, stb.
Tehát nem csak azt kell számolni, hogy ott állok a kaptár mögött és kiveszem a régit és beteszem az újat, rengeteg elő és utó munka van, de úgy hogy illeszkedjen a termelésbe is.
Nállam elméletileg 3-4 év alatt cserélődik ki a lépkészlet, de ez csak az elmélet, gyakorlatban családonként ez sokkal rosszabb képet mutat, a másiknál meg jobbatt. Minden keretemről tudom hogy mikori, éppíttetésű rá van írva.
Van ki többet, van ki még ennyit sem éppíttet. Nagyobb forgás ott van, akki iparszerűleg szaporít eladásra, így lepasszolja az öregebb lépjeit az új tulajoknak.
Egyszerűbb lenne biztosítania forgalomba került műlépek minőségét, így lenne esetleg értelme. Persze a zugöntők ekkor sem lennének képben.
Aztán atkát is kell irtani egyenlőre a legütősebb az amitráz. Továbbra is fognak rovar, és gyomirtókat használni.