Nozéma

• 164 válasz
  • 82971 megtekintés
Re:Nozéma
« Válasz #105 Dátum: 2015. Október 10. 20:34 »
Nem szeretnék senkit sem megsérteni, de mint írtam korábban mind költségben mind időben a teljes lépcsere szükséges  a teljes sikerhez.
Rendelkezésre áll részünkről ennek is egy jól bevált kipróbált módszere arról írtam.
Ez a kipróbált technologia sem aggódó amatőröknek való hanem tettre kész profiknak.
Van aki csak beszél a problémáról, s van aki képes tenni is.
Aki nem hisz a dologban nyugodtan megkérdezheti a méhészeti szaktanácsadóját, létezik-e viaszmentesítés...
Részemről a saját eredményem közöltem, az azonos célú és hasonló technológiájú project eredményének közlése viszont nem az én tisztem. 

« Válasz #106 Dátum: 2015. Október 11. 10:07 »
Tóth Zoltán!

Felelős ember nem dönt kellő információk nélkül, főleg a profik nem. Ha nem vélnék valami logikát az állításodban, és a saját megfigyeléseim között sem volna némi erre utaló momentum, akkor nem is reagélnék az egészre.

De mivel nem hobbista vagyok, így minden ilyen irányú döntéseimnek nagy a tétje, a megélhetésünk. Az ne tévesszen meg hogy mennyi viaszt termelek, mert nem a tömeg hordós termelés, értékesítés a fő a profilunk.

Az elméleti tézisen kívül, semmi gyakorlati információt nem közöltél. Nyilván más is kíváncsi volna a következőkre.
Hol, mikor, ki, és mennyiért?
Természetesen, csak azt követőleg ha már több egybehangzó véleményt tapasztalatot, kutatási eredményt megismer az ember.
Mert humbukra nem muzdul senki.

Mert egy teljes lépkészlet csere, nem bagatelizálható el. Főleg, ha nem hobbista az ember. Minél nagyobb az állomány, annál több a ráfordított munkaidő, és anyagiak. Normális körülmények között senki sem cserél és éppíttet ki évente teljes lépkészletet.

(Öntök magamnak a saját fedelezésből származó viaszomból, műlépet az is megoldás.)
« Utoljára szerkesztve: 2015. Október 11. 10:22 írta Robotur »

« Válasz #107 Dátum: 2015. Október 11. 12:48 »
Robotúr!

Borzalmas irígység és harag olvasható ki hozzászólásodból..

Egy fontos közlés történt részemről mindössze, hogy sikerült viaszból peszticideket eltávolítani.

Továbbá egy tény, hogy első körben 5-10 000 méhcsalád viaszlészletét fogjuk mentesíteni, egy támogatott project keretében.

Próbáltal már valaha tenni valamit a méhészetért, a sajáton kívül?

Legyel tekintettel azokra akik megteszik, és tanulj meg a sorok között is olvasni..

Engedd meg, hogy gratuláljak ehhez a kijelentésedhez: (Öntök magamnak a saját fedelezésből származó viaszomból, műlépet az is megoldás.) ez egy igazán felelős kijelentés így analízis nélkül..
« Utoljára szerkesztve: 2015. Október 11. 12:53 írta Tóth Zoltán »

« Válasz #108 Dátum: 2015. Október 11. 19:45 »
Én kíváncsian várom mi lesz az eredmény. Kissé hihetetlennek tűnik számomra hogy a szennyezőanyagokat elérhető áron vegyszer nélkül kivonni, de mivel ehhez sem értek így a véleményem nem mérvadó.
Sok sikert a projekthez.

« Válasz #109 Dátum: 2015. Október 11. 21:27 »
Tóth Zoltán!
De mégis mit vártál?
Előjössz egy eddig még széleskörben nem ismert feltételezéssel, a nagy semmiből. Rendben nem logikátlan. Rögtön közlöd hogy van megoldás, hurrá. Amikor elkezdek érdeklődni, rögtön titkos az egész. Nyilván meggondolatlan volt illetve nem kellet  volna ezt még a nagyközönség számára kifecsegni ha nincs még abban a stádiumban a vállalkozás. Nem vagyok írígy, főleg nem egy ismeretlen emberre....főleg nem vagyok innováció ellenes.

« Válasz #110 Dátum: 2015. Október 12. 07:47 »
Robotur!

Mégis hogyan gondolod?
Nem kértem tőled tanácsot..., és ismerve mikor kezdtél csak méhekkel foglalkozni szakmai alapod sem elegendő megítélésemhez, így azt visszautasítom!
Már megbocsáss, de legalább ismerd meg picit az  innováció világát, ha vitatkozni szeretnél vagy rá szeretnéd erőltetni akaratod a másikra.
Ha vetted volna a fáradságot és kicsit is tájékozódsz személyemet illetően is, nem írnál ilyen meggondolatlan dolgokat.

« Válasz #111 Dátum: 2015. Október 12. 09:42 »
Az "innovációhoz" kell egy ötlet amiből ígéretes termék vállhat, és  pénz, tehát befektetők is kellenek. Itt jönnek képbe az innovációs irodák szakemberei. Akkik felmérik hogy valóban piacképes-e a termék, ha igen összehoznak a befektetőkkel, természetesen meghatározott jutalék fejében. De mint minden üzlet esetén, itt sem ajánlatos a megvalósulás előtt, fűnek fának dicsekedni vele, többnyire ezért titoktartási kötelezettség is van.

Ez egy olyan téma amely, nyilván felkelti a méhészek érdeklődését, részben megoldást kínálhat az egészségesebb méhcsaládok tartására. Így "némi" érdeklődés jogos vagy nem?

A Nosema ceranae ma valóban problémát jelent, de ezt a méhészek bizonyos része még nem is ismeri, illetve a régi Nosema apist esetleg. Szép nagy kerek többség, még néhény éve csak is az atkát ismerte el mint elsődleges és kizárólagos méhpusztító okot.

Én nem fogok nyomozni személyed után, mert nem ez érdekel. Én elhiszem, az állításod anélkül is hogy tudnám ki vagy, csak éppen az történt hogy beetetted a nagyérdeműt, és utánna semmi.
Szóval személyeskedés helyett, a méhészek konkrét információkat várnak és nem méllébeszéléstl
Amit már írtam, a lényeg hogy mennyiért, hol, és mikor?

*

izso60

• 573
« Válasz #112 Dátum: 2015. Október 13. 20:04 »
Robotur!  Jó néhány hozzászólásodat olvasva és figyelembe véve az évszámot amit írtál úgy tűnik nem vagy teljesen kezdő de, akkor miért vitatkozol a (legalább is egyenlőre) semmiről. Szerintem is ha létezik egyáltalán peszticid,fungicid íll. bárminemű vegyszer vagy fertőzés mentesítés akkor azt az összes műlépkészítőnek alkalmazni kell kötelezően,különben sok hűhó semmiért. Nem az a lényeg hogy mennyi az a lehető legrövidebb idő ami alatt lecserélhető a lépkészletünk,hanem hogy az újonnan cserélt lépünk "elméletileg" semmivel nem szennyezett,aminek Én nagyon örülnék de igen kicsi lehetőségét látom ez időtájt a dolognak.A különböző titokzatos "nem odavaló"vegyszerekről azt is tudni kell hogy igen leleményes az ember,és természetesen hozzá jut a régen betiltott vegyszerekhez a kertész épp úgy mint a "méhész".Én többször láttam olyan mérgezett méhcsaládokat akik nem kintről szerezték a mérget hanem a kísérletezni vágyó NAGY TUDÁSÚ "gazdája mérgezte meg állománya egy részét.                         Más téma illetve egy kérdés,azt írtad korábban hogy több éve használod az emulgeált timolt,kúraszerűen-e vagy teljes feletetésre ha nem "titkos", köszönöm hogy elolvastad.

« Válasz #113 Dátum: 2015. Október 13. 20:55 »
 izso60!
Természetesen nem titok.
Igen használom, teljes feletetésre, de a tavaszi cukorlepénybe is adagolom. A "teljes feletetés" az eléggé tág fogalom, hiszen évente, és családonként is változó a szükséges élelem pótlás. De néhány adagot adok, az egyébként, nem etetett családoknak is. Angol forrásból származik a recept, fórumukon erről külön is érdeklődtünk de ott is az volt a válasz hogy az összes sziruphoz adják.
2-3 alkalommal, nem timolt, hanem tölgyfakéreg teát (kivonatot)  adagolok a sziruphoz, szintén saját készítésű. Ebből augusztus elején csorgatással is kapnak 2-3 alkalommal.

« Válasz #114 Dátum: 2015. Október 14. 05:07 »
Izso60!
Esetleg Kamikaze tudna a kúraszerű alkalmazásról infót.

« Válasz #115 Dátum: 2015. Október 14. 10:13 »
Nekem úgy rémlik, hogy a viasz peszticidmentesítésére volt most egy támogatott OMME kutatás.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #116 Dátum: 2015. Október 14. 10:45 »
Ja. Dr. Fendrik Péter javaslatára. És kit hagytak ki a kutatási programból. Hát pont őt.
Miért?
Tudod, az a híres I faktor. IRIGYSÉG faktor működött. Nehogy már az foglalkozzon vele, aki ért is hozzá.
Ez az IB garnitúra hiszi magáról, hogy ők mennyire fideszesek. Olyan őskomcsi reflexek alapján dolgoznak, hogy Mákosi Rátyás is megirigyelhetné.

Csuja adott be kutatási tervet a méhtenyésztés újraindítására.
Na kit nem vontak be a munkába? Természetesen Csuját. ől ismeri a méheket is, meg a nozémát is.
Itt se működött más, mint a híres neves örök magyar átok.
Ha én - mármint dr. Cserényi Péter nem értek a méhtenyésztéshez -, akkor nehogy már olyan foglalkozzon vele aki valamit is konyít hozzá.

És sorolhatom a döntések szakszerűtlenségét és visszásságát.

Ha indulna véletlenül nozéma kutatás, szinte biztos, hogy olyan embert választanának, aki csak képekről ismeri a nozémát is, meg a méheket is.

Volt szó az 50 millió Ft kutatási pénz felhasználásáról, de egy vak hang se volt a tudományos eredményekről.
Eddig nem tudott meggyőzni az OMME arról, hogy valós eredmények születtek volna. Arról se,, hogy okszerű és célszerű volt a felhasználás.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #117 Dátum: 2015. Október 14. 11:07 »
Geggekas: Dr. Cserényi Péter nem ért a méhtenyésztéshez. Ez valós állítás?
Tóth Zoltán: az általad felvázolt viaszmentesítés még csak elméleti anyag, vagy a gyakorlatban is bemutatott folyamat alapján írsz?

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #118 Dátum: 2015. Október 14. 11:16 »
Szerinted az állatorvosokat elsődlegesen állattenyésztésre képezték?

Ha erre azt mondod, hogy igen, akkor a következő kérdésem, hogy az állattenyésztő agrármérnököket mi a fenére képezik?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #119 Dátum: 2015. Október 14. 11:38 »
Geddekas: nem tudom mi a fenére képezik az állattenyésztő agrármérnököket, ugyanis nem találkoztam még a képzés anyagával, de veled ellentétben én úgy látom, hogy Cserényi ért a méhtenyésztéshez, és ezzel le is zárom a diskurzust, mert Nozéma a topic neve

Köszönöm, hogy észrevetted magadtól is!
Moderátor
« Utoljára szerkesztve: 2015. Október 14. 12:19 írta atya »