Műlép-Viasz

• 228 válasz
  • 114408 megtekintés
Re:Műlép-Viasz
« Válasz #90 Dátum: 2015. Október 22. 13:27 »
Robotur!

Meg tudod vizsgáltatni a viaszt, egy elég ismert világcég a közeledben elvégzi neked 5 munkanap/ 77340 Ft. bruttó összegért 235 komponensre. 
Kérheted az OMME segítségét is, és akkor nem kerük pénzedbe de az általuk megbízott laborok több hetes vagy akár több hónapos határidővel dolgoznak saját bevallásuk szerint is.
Végére kell járni a dolgoknak, mert addig értelmetlen bármilyen tervezés a méhekkel...

Üdv.: Tóth Zoltán

« Válasz #91 Dátum: 2015. Október 22. 17:37 »
Tóth Zoltán!

Sejtésem szerint nem homogén a viasznak a méreg tartalma, ezért vélem hogy a mintavételezés mikéntje sem mindegy.
Egyébként viszonylag elég jól elboldogulok a méhekkel, az omniózus fekete évet követöleg is, de sokkal nagyobb odafigyelés és törődés árán.
Ez a labor vizsgálat eléggé húzós, de mire is mennék vele? Egyenlőre mentes viaszhoz nyilván nem juthatok.  A másik alternatíva az OMME segítsége, számomra nem járható mivel régen nem vagyok már tag .

De azért köszönöm a segítő szándékot, és természetesen minden további hasznos információt köszönettel fogadok.

« Válasz #92 Dátum: 2015. Október 22. 18:33 »
Természetesen nem mindegy a mintavételezés, fontos hogy pl. viaszkorong(ok), viasztömb(ök) esetén annak teljes keresztmetszetéből kerüljön ki a laborba küldendő minta, melynek legalább 50-75 gr. közötti mennyiségnek kell lenni.
Komoly kölség a laborvizsgálat igen, de ha belegondolunk mekkora kárt képes okozni a szennyezett viasz akkor hamar rájövünk, ez nagyjából egy elveszített méhcsalád és hozama. Ahol jelen van ott sokkal nagyobb károk fognak jelentkezni előbb vagy utóbb..
A szermaradvány mentesítés működik egy létező eljárás, de ez egyébként nem csak nekünk sikerült talán publikus , hogy egyesületünknek is sikerült eltávolítani egy szimulációs kísérletben az összes előzőleg viaszba beletett vegyi anyagot az NP-ből finanszírozott alkalmazott kutatási projekt keretében és támogatásában.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #93 Dátum: 2015. Október 22. 21:57 »
Melyik cég végzi a viaszvizsgálatot?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #94 Dátum: 2015. Október 23. 11:20 »
SGS

« Válasz #95 Dátum: 2015. Október 23. 20:51 »
Stuttgarti Egyetemen növényvédő  és atkaölő szermaradvány vizsgálata 75 Euro.

https://bienenkunde.uni-hohenheim.de/rueckstaende?&L=1

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #96 Dátum: 2015. Október 25. 13:18 »
SGS? Hol van?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #97 Dátum: 2015. Október 25. 20:22 »
SGS-nél  Nyíregyházán meg lehet vizsgáltatni.

« Válasz #98 Dátum: 2015. November 19. 23:06 »
100 kg, méhviaszt vásárolnék, reális áron, saját célra.
Ajánlatokat privátba kérnék.
Köszönöm.

« Válasz #99 Dátum: 2015. December 23. 22:17 »
Sziasztok!
Az elmúlt 4 napban viaszt főztem.
Mint arról már tavaly írtam, készíttettem egy perforált saválló prés palástot, és a nyomófák alá, a présre is egy hasonlót.
Most úgy néz mi, mint egy nagy hurkatöltő. ;D
A sonkolyt 2 db műanyag szövött zsákba merem, természetesen lobogó, forrón.
A prést alulról kíméletesen melegítem.
Rengeteg vizet használok!
A fedelező géppel nagyon sok fedelezés keletkezik, de ezt magában nem lehetne kipréselni, ezért öreg léppel együtt főzöm össze.
2 max 3 serpenyő sonkolyt merítek a zsákokba, és így elérem, hogy por szárazra ki tudom préselni.
Ha többet teszek a zsákba, az alja mindig "csocsogós" marad a viasztól, és az veszteség.
A viasz most 2.500 Ft/ kiló, érdemes rá odafigyelni.
Ezzel a módszerrel naponta 80-100 kg szín viasz nyerhető ki, de nem 8 órás műszakban.
Az üstöt folyamatosan fűtöm a használt keretlécekkel, és a kipréselt, száraz sonkollyal.
Így szinte ingyen energiával dolgozom.
Ja, saját ásott kútból, napelemekkel, inverterrel előállított árammal szivattyúzom a vizet.
Ma már a második adagot főztem össze.
Kisipari módszer, de a végeredmény magáért beszél.
Aranysárga, gyönyörű viasztömbök.
Nagyernyei Attila

« Válasz #100 Dátum: 2015. December 27. 20:27 »
Attila!
Én is így csinálom, csak kiselejtezett szőlőprést használok hidraulikus sajtolással.
Ku... jó a kihozatal. Már vagy 12 éve használom ezt a módszert. A perforált lemez még jobbnak tűnik, bár én nem panaszkodom: jól megy így is.

« Válasz #101 Dátum: 2015. December 28. 20:40 »
Köszönjük Attila a leírást. Esetleg tennél fel pár képet a szerkezetről?

*

barger

• 173
« Válasz #102 Dátum: 2015. December 28. 22:15 »
Én is pont képet akartam kérni :)
Ha lehet és időd engedi akkor részletekig menő képeket kérnénk. Legalábbis én, mivel kezdő vagyok ezért még nehezen birkózom a részletekkel.
Baranyi Gergely

« Válasz #103 Dátum: 2016. Január 01. 15:16 »
Sziasztok!

A nyár folyamán vásároltam egy csomag 5kg-os nagy boconádi műlépet. Kinyitottam akkor és minden rendben volt,semmi furcsát nem láttam. Ma ismét a kezembe került ez a csomag és a legfelső műlép csomagban fehér foltos lett. Kisebb fehér foltokkal lett tarkázva a műlép. Más is tapasztalt már ilyet? Esetleg penészes lett?

« Válasz #104 Dátum: 2016. Január 01. 15:36 »
Oldirty!
Semmi baja, hamvas.
Amikor majd meleget kap eltűnnek róla a foltok.
Gondolom melegen hengerelt műlépről van szó.
Azt egyébként is keretbe való olvasztás előtt fel kell melegítened, különben meghullámosodik.
Ez az egy hátránya van (ami nem kicsi) a hidegen hengerelttel szemben, de véleményem szerint az összes többi tulajdonság csak előnye.
Na de nem ez volt a kérdésed.
Nagyernyei Attila