Műlép-Viasz

• 228 válasz
  • 114410 megtekintés
Re:Műlép-Viasz
« Válasz #105 Dátum: 2016. Január 01. 16:17 »
Köszönöm Attila a választ!

Felmelegítést azt kell érteni? Ha meleg szobában tárolom esetleg lépet?

« Válasz #106 Dátum: 2016. Január 01. 16:52 »
Igen, de ezt közvetlenül a műlépezés előtt elég megtenned.
Amennyiben nem melegíted fel a lépet, és a keretet is hideg helyről hozod ki, a meleg fészekbe rakva csúnyán meghullámosodik.
Sokan ezért használják a hidegen hengereltet, mert az simán kibírja ezt a hősokkot, valamint a profik már most előkészülhetnek.
A melegen hengerelt műlép hidegen törik, viszont az a tapasztalatom, hogy sokkal rohamosabban kiépítik.
7 különböző gyártó termékét tettem kaptárba egy időpontban, és ezt tapasztaltam.
Arról nem is beszélve, hogy a hidegen hengerelt műlép anyagszerkezete (textúrája) a nagy nyomás hatására teljesen megváltozik. (Bocs de egy kicsit kibújt belőlem a műszaki vér.)
A melegen hengerelt műlép sokkal közelebb áll a természethez, és a méhek a plusz viaszt, hamarabb vissza tudják rágni, ezért gyorsabb az építése.
Ha valaki repcén elkezdi az építtetést, ennek nincs jelentősége, akácra már szép szűz lépei lesznek.
Remélem ezzel az év első napján nem fogok vitát generálni, ki kell próbálni, és amelyik a saját igényednek jobban megfelel azt használd.
Nagyernyei Attila

« Válasz #107 Dátum: 2016. Január 01. 17:06 »
Nagyon szépen köszönöm a választ!

Esetleg el tudnád mesélni hogy hogyan szoktad drótozni a kereteket?
Mivel én függőlegesen és vízszintesen is húzok drótot, így tanultam meg ezt pár éve a Méhész műhelye című könyvből. Az a bajom ezzel a módszerrel hogy lassú, időigényes a műlépek beolvasztása is.

Egy gyorsabb és megbízható technikára szívesen áttérnék!

« Válasz #108 Dátum: 2016. Január 01. 18:41 »
A keretek bedrótozása általában a "nem szeretem" munkák közé tartozik. :-) Vannak erre különböző eszközök, de nálunk ez pl. az asszonyok dolga. A női kezek és türelmük erre jóval alkalmasabb sokunkénál. Szívesebben is csinálják és hatásosnak tűnik ha ígér mondjuk egy új háztartási gépet az ember...:-) A műlépek beolvasztása már szerethetőbb munka. És ahogy korábban már elhangzott, az öntve hengerelt műlépeket a beolvasztás előtt meg kell melegíteni. Ha napos, jó idő van, akkor ki szoktam tenni az udvarra  de persze figyelni kell rá. Ha áprilisban hűvösebb idő van, akkor pedig fűtött műhelyben szoktam csinálni. De ügyelni kell arra, hogy besütés után túlságosan meleg helyen nem szabad a műlépes kereteket tárolni.

« Válasz #109 Dátum: 2016. Január 01. 19:02 »
Oldirty!
A keretek drótozása rém egyszerű.
Semmi szükség a kétirányú, mindenféle hálózásra.
Soha nem gondoltam amíg nem próbáltam.
A Hunorokat 5 függőleges 3 vízszintes drótozással csináltam, de felesleges.
Igaz, hogy a vízszintes huzal veszi fel a terhelést, de ha csak függőlegest használsz, és hullámosítasz, nincs probléma.
Én is kétkedve fogadtam, de működik.
Télen soha nem készítek kereteket, mert csak a helyet foglalnák.
Amikor kell, olyan gyorsan összerakom, bedrótozom, és Judit beműlépezi, hogy nincs rá szükség.
A tűzőgép, a sablonban való szegelés (tízesével), a sorozatfúró használata fénysebességre gyorsította ezt a munkámat.
Mindig annyit készítek amennyire szükségem van.
Tavaly a két borsodi fiúval néhány nap alatt végezetünk 500 komplett kerettel.
Ha nincs segítségem, akkor természetesen jobban bele kell húznom.
Az NB kereteket 7 esetleg 8 függőleges drótozással kell készíteni, és a huzalt mindenképpen hullámosítani.
Még a szűzlép sem szakad ki pergetésnél, de ezzel azért óvatosan.
Nagyernyei Attila

« Válasz #110 Dátum: 2016. Január 01. 19:13 »
Köszönöm ismét a segítséget!

Tudtok esetleg Tolna megye környékén megbízható műlépkészítőt?

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #111 Dátum: 2016. Január 01. 21:18 »
Megbízható? Miért? Van másmilyen? És ha van, akkor miről ismerhető meg?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #112 Dátum: 2016. Január 01. 21:25 »
 ;D ;D ;D
Üdv:robi

« Válasz #113 Dátum: 2016. Január 02. 09:13 »
Akkor máshogy kérdezek! :)

Tudnátok ajánlani Tolna megyében  műlépest akitöl tundék vásárolni műlépet?

« Válasz #114 Dátum: 2016. Január 02. 10:26 »
Szerintem a Szekszárdi méhésznapon tudsz majd magadnak vásárolni vagy akár cserélni is.
Egy egy ilyen napon szinte "rajzanak" a műlépesek akárcsak a méhészek. ;)
Egyedül csak az ár miatt lehet elgondolkodni, néha jelentős eltérések vannak a gyártók árai között.
Itt nálunk Kalocsán a méhészboltban a Varga műlépet forgalmazzák, de beszerezhető a Balta által készített is cserével az egyik kollégánál. Székesfehérváron a méhésztalálkozón én a Mervald-tól szoktam venni az utóbbi időben.

Üdv. jani bátya
« Utoljára szerkesztve: 2016. Január 02. 10:32 írta jani bátya »

« Válasz #115 Dátum: 2016. Január 02. 10:44 »
Cserélni még nem tudok,mivel csak parányi viaszom lett tavaly.Mennyiért dobálják a műlép kilóját?

« Válasz #116 Dátum: 2016. Január 02. 22:21 »
Oldirty!

Nem esne nehezemre válaszolni, de akkor is azt írom, hogy hívd fel az összes műlépkészítőt telefonon és kérdezd meg tőlük.
Annyit azért közlök, hogy a Varga meg a Győri közt hatalmas a különbség, a többi meg köztük van.
Ja a következő kérdésedre válaszolok, hogy a méhészújságból keresd ki a kereskedőket, vagy a fehérvári vásárfüzetből az eladók listából.
A különbségben főként az árat értem, de minőségben is van, pl. egyik hidegen másik melegen hengerelt.
Hatni nem akarok rád melyiket válaszd, neked kell eldönteni. Attila is ezt írta.
A melegen hengereltet sokkal hamarabb kiépítik mint a hidegen hengereltet.
A hidegen hengereltnek viszont ellensúlyozzák a tulajdonságai.
Gyakran beteszek egy egész fél nb fiók lépet építeni, nemhogy repcétől akácig, hanem három nap alatt az egészet ki is építik. Persze ez népesség és hordás függő is.
Olvasgatva az előbbi kérdéseid, szerintem mostanság mind megbízható.
Jó telefonálgatást.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Január 02. 22:25 írta Sztenli »

« Válasz #117 Dátum: 2016. Január 04. 12:55 »
A hidegen hengerelt is jó, viszont valóigaz hogy jó hordás és nép kell hozzá. Valamikor használtam én is de már nem beszerezhető a környékünkön. Valamikor tizenéve még Dobák Dénes készített Jászszentandráson, (az sem éppen volt közel hozzám),  onnan elköltözött de nem igen nyitott új műhelyt, bár az volt a terve. Ha jó hordás volt, ebből is kiéppítettek egy hunor fióknyit egy - másfél nap alat. Még hidegben is hajlékony maradt, nem törik. Vékonyabb könnyebb, ezért több esik egy kilóba.

« Válasz #118 Dátum: 2016. Február 17. 20:45 »
Kedves és kedvtelen fórumlakók!
Kis ideje olvasom a fórumot, úgy gondolom nem fogom teljesen átolvasni, és nem sokszor fogok írni. Viszont elég régen méhek közt élek már.
Szóval összejött egy kis viaszmennyiség.
Hol szoktátok hirdetni, kinek kéne, hol tart az ára?
A viaszról: 160Kg felett van, 15-22Kg-s "kapszulákban"  ;D , (üstben készült korong).
Csak és kizárólag természetes viasz kiolvasztásával, először napviaszolvasztóban, majd másodszor üstházban melegítve.
Színe a kiindulási alap függvénye, fedelezés- keretek, így van világosabb és sötétebb is.
Köszi a válaszokat.

« Válasz #119 Dátum: 2016. Február 17. 21:11 »
Karex!
Ha méhésznek szeretnéd értékesíteni a viaszod, akkor 2.400 és 2.600 Ft közötti árra számíthatsz minőségtől függően.
Ha műlépkészítőnek akkor 2.200 max 2.300 Ft-ot remélhetsz.
Itt hirdesd meg az adok-veszek rovatban, írd oda a telodat, és fognak keresni.
Nagyernyei Attila