Szakma-politika

• 4542 válasz
  • 1959560 megtekintés
*

Koki

• 222
Re:Szakma-politika
« Válasz #4530 Dátum: 2024. December 18. 08:59 »
Ha esetleg vannak kezdők itt, nekik írom.

Az idén már február végén volt akkora kiterjedésű fiasítás, mint más években április elején. Nem volt tél, és minden egy hónappal előrébb volt a természetben. Erre mindenki emlékszik Attilát kivéve.

Nem szabad Attila írásait komolyan venni. Annyi butaságot olvashatunk tőle, hogy aki nem rendelkezik néhány év gyakorlattal, annak a lentebbi hülyeség olvasása plusz egy adalék ahhoz a gondolatvilághoz, hogy a méhészkedés egy gyötrelmes átok, amitől az ember idős korára nyomorék lesz.

Én is és sokan mások is NB-vel kezdtük abban az időben negyvenvalahány éve. Akkoriban elvétve láttam mifelénk rakodót. Olyan keretméretekkel amiket nem is neveztek meg, mert olyan méhész is volt, aki a kidobott szekrényhez gyártott kereteket. Hátulkezelős üveglappal fedett, aprókeretes, lapos hosszú lépek stb.
De nem ez a lényeg. Abban az időben kölökként számtalanszor hallottam, hogy a derékfájás az méhészbetegség. Ennek fő oka a ládákba hajolás. Kétkézzel fogható NB és Ignác lépek kifeszegetése nagydarab nehéz laposvassal -amit azóta is KAPTÁRSZOGA-nak neveznek, pedig a vele szenvedő méhész a szolga- teljesen kikészíti a derekat, és az ujjakat.
Az anyakeresés akácra készülve egy emberfeletti küzdelem. Az iszonyatos mennyiségű kaptárbontás és az egyéb munkák egy szenvedéssé teszik azt, amit mások könnyedén elvégeznek töredéke munkával a rakodókban. Nem igaz az a folyamatos ijesztgetés az emelgetéssel. Mese. Csak a szöktetéses mézelvételkor kell emelni komoly súlyt, de ott is csak azoknak, akik azzal a módszerrel veszik el. Egyébként nem súly egy normál fizikumú embernek. Akinek igen, az dolgozzon irodában...

Könnyedén játszva  egy csavarhúzóval:

https://www.youtube.com/watch?v=_SEzWGIz0jE&ab_channel=GergelyMoln%C3%A1r

Üdv: Kira

*

oszkár

• 1226
« Válasz #4531 Dátum: 2024. December 18. 09:26 »
"Buksinak nem szívesen válaszolok, mert olyan a stílusa ami nálam nem jön be, de legyen."

Attila! Te beszélsz itt arról ,hogy kinek milyen a stílusa!?  :o :o

Tudod az iskolai végzettséggel az intelligencia nincs egyenes arányban. Rád ez fokozottan igaz!

Tükörbe szoktál nézni?

Rólad nekem most ez a dal jut eszembe:   "Hej, te bunkócska, te drága,
hej, te eleven fa gircses-görcsös ága, te drága,
segíts most!"
« Utoljára szerkesztve: 2024. December 18. 09:35 írta oszkár »

*

buksi

• 466
« Válasz #4532 Dátum: 2024. December 18. 09:35 »
Attila! Régebben leírtam/biztos elfeledted/a kaptár technológia terén van némi igazad,az emelgetés nem idősebb és fájós derekú embernek való,a fiasba nem szólok bele mert változó az időtől,anya korától,kaptár tipusától,keret mérettől,minden tipusnak van előnye és hátránya mégis 70 évesen is sokan rakodóznak?-nekem fele rakodó fele fekvő,de mindegyik NB kerettel,ez nekem jobb mint a hunor több a méz a fészekben az igaz de nem olyan rajzós.Nem érdekel már ki milyennel dolgozik,a gond itt a méhész etika és élet ami kialakult ebben az uj kapitalista Magyarban,nincs törvény semmire, mindenkit átvernek,egyik méhész átveri a másikat stb,a 80-90 es években más volt,helyi csoportok,helyi mézátvétel,helyi műlép,Pl Keszthelyen/a zöldön is megírta valaki/de pár okos manipulátor azt is szétverte mert a méhész ember és nem méh módra viselkedik.Ami most van az maffia mindenben.Érdekes Pásztor Z felhivásához nem is reagáltál vajon miért?-talán te is tagja vaggy a maffiának?

« Válasz #4533 Dátum: 2024. December 18. 09:45 »
Nem maradhatok adós ennyi valótlan állítás után.
Először is nekem a méhészkedés nem egy gyötrelmes átok, hanem egy szenvedély.
Második, nem csavarhúzóval bontunk kaptárt, az a lakatosok, autószerelők szerszáma.
A videón látható rendszer nem rakodó, mert ahhoz 3 fiók szükséges.
Ez a minimum.
Ez egy egyenlő lépes kaptár, pont.
Na nézzük ezt az állítást!
"Az anyakeresés akácra készülve egy emberfeletti küzdelem."
A pakolós rendszerben ez igaz.
Ott ezt egy szem seduxennel illik kezdeni.
Fekvőben ez sokkal hamarabb megy!
Én nem hajolok a "ládába", mert állványon vannak!
Iszonyatos mennyiségű kaptárbontás?
Hát pont te mondtad Jenő mennyi rajod szokott lenni.
Ahhoz vagy szedegeted a cuclikat, vagy ....mint ahogy szoktad mondani ...Fáraóóóóóó.
És ehhez nem kell pakolásznod, nem veszed le a fiókot?
Te nem szöktetsz, hanem "dizájnos" kacsatollal sepersz.
Tehát meséljétek annak, hogy milyen könnyű a pakolászós kaptár amikor mondjuk fenékdeszkát kell takarítani.
Pántolni, szöktetni, vagy csupán egy anyarácsot felszedni a fészekről.
Csináltam 27 évig!!!!!!!!!!!
És csak 10 keretes Hunor rakodóim voltak!
Az NB a nyugalom szigete, különösen akkor amikor ti megbolondultok a rajokkal, bölcsőzéssel.
Egy NB-s méhészguru az idén is meglátogatott akác alatt, sörrel a kezében, a fia vezetett.
Mondom neki, te így nyomod?
Azt mondta akác alatt pihen, most a méhek nyomják.
Kérdeztem tőle, és a vándortársad mit csinál?
Éppen "picsákol", nem bír velük, fogdossa a rajokat.
És neked volt, kérdeztem.
Kettőt benéztem, azok kiugrottak, több nem lesz.
Hát lehet itt szép videókat készíteni, meg két csapon engedni a mézet, de a valóság más.
Kinek mi tetszik abban dolgozzon!
Nekem egy csap is elegendő, csak mindig legyen annyi mézem mint az idén.
A többi meg rizsa.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #4534 Dátum: 2024. December 18. 15:19 »
Attila mivel ezt írod nem sokkal később:
Idézet
ezért el kell ismernem, hogy:
Idézet
Ugyanis amikor a 27 évi Hunoros méhészkedést feladtam, ez volt a sok döntésem egyike!
A 2-3 méztér leemelgetése (pláne ha megpakolják) a 320 méhcsaládnál komoly fizikai munka.
ez tényleg nem semmi! A 320 családdal 3 méztérrel azaz 4db 10 keretes fiókkal méhészkedni az valóban embert próbáló. Mielőtt megint valami csúnyát írnál csaxólok, hogy ezeket tőled idéztem!
Idézet
Én nem hajolok a "ládába", mert állványon vannak!
Dehogynem, csak észre sem veszed. Először, aztán a sokadiknál már igen. Teljesen mindegy, hogy a láda milyen magasan van, hajolni csak akkor nem kéne, ha csak a keret feléd közelebb lévő fülét fognád meg, de ugye mög köll fognyi a másik végit is, ahhó mög hajúni köll.
Idézet
Tehát meséljétek annak, hogy milyen könnyű a pakolászós kaptár amikor mondjuk fenékdeszkát kell takarítani.
De miért kéne a fenékdeszkát takarítani? Ahol deszka van, azt a méhek kitakarítják, ahol meg higiénikus, ott meg néha ki kell húzni a tepsit és ennyi.

Azért elmondom, most, hogy így fáj a derekad, hogy nekem mim szokott kikészülni a rakodós méhészkedésben. Nem a derekam, hanem a lábaim a sok toporgásban. Pörgetésnél ehhez hozzájön még a csuklóm, ha nincs elég segéderő és be kell állnom fedelezni.
Azt hozzá kell tenni, hogy sokan használnak tamási rendszerű fiókot, na azt tényleg nem jó emelgetni, mert sehol nincs rajta fogás. De meg lehet azt a fiókot csinálni olyanra is, hogy legyen rajta elöl meg hátul is, és normális, nem olyan látványfogantyú, hogy bele van marva pár mm a deszka anyagába, és akkor máris le lehet venni a fiókot kb. emelés nélkül is, mert leveszem a csípőmre és hátra fordulok vele a bakra, de közben nem a derekammal kell tartani. Érted?

*

robi 75

• 1010
« Válasz #4535 Dátum: 2024. December 18. 17:31 »
Fekvő már nekem is felejtős, egésznap hajolva lenni.....30 percig se tudok, ha meg mérgembe állványra raktam akkor nem kell hajolva lenni de izomból kellett rázni visszatartani,  az cumi mert az nb nehéz megrakva nagyon
Volt lesöprőm de hülyék lettek tőle.
Maradok a rakodónál, a legnehezebb munka a mézelvétel azt meg állva tudom csinálni, ahogy írtad a toporgásba fáradok valamennyire csak, de az a derékfájáshoz képest semmi, lópikula.
De a többi munka se olyan monoton mint a fekvőbe, többet mozog az ember az pedig jó mert nem végletekig egyoldalúan van terhelve a polgár.
Még könnyítettem ezen is, 2 feles mézterrel, a fiók se és a keret se nehéz lehet egésznap csinálni egyedül, nem fáradsz, ennyi.
Ezenkívül az első méztéri fiok felrakásánál se kell ajj de mindennek csillagos ötösnek lenni mert nem magas, erősebbek belakják rögtön gyengébb se torpan meg tőle.
Napraforgó után 1 kipergetett fiókot rajtuk hagytam, fészek szépen megrakva lefedve napraforgó mézzel, augusztusban elindult egy jó mézharmat hordás.
Nettó a feles méztérbe rakták, szeptemberbe levettem istenáldja amerikát. Lett még pár hordó szép veres mézem, etetni nem kellett egy szemet se és lett 10-12 kiló átlagom, sose legyen rosszabb ilyenkor finálénak.
Ezt könnyedén szinte eggy mozdulattal elvettem a kaptárnak köszönhetően.
Fészekbe nem került semmi belőle, tudom hogy ratyi méz, nem fedik stb,
teteje megerjed allja beleköt ki se lehet pergetni, volt szerencsém hozzá még fekvős korban, de ott szó se lehetett elvételről.
Nekem van segítség, a gyerekeim, szemezgettem 90 családos fekvő állománnyal nem tagadom, mert nagyon szép, de a gyerekek azt mondták
vehetek de akkor ők diszidálnak😂😂.
Megeggyeztünk hogy ha ingyen idehoznak 100 at akkor azért nem szaladok el majd megoldjuk😂😂, de pénzt már nem adunk érte.
Üdv:robi

*

buksi

• 466
« Válasz #4536 Dátum: 2024. December 18. 18:28 »
Majdnem elfelejtettem,valami mozdulni látszik,ugyanis a facén hirdetnek ingyenes méhészképzést mert ez jó elhivatás!Valaki mindig jól jár a méhész bőrén.

*

Koki

• 222
« Válasz #4537 Dátum: 2024. December 18. 19:08 »

Először is nekem a méhészkedés nem egy gyötrelmes átok, hanem egy szenvedély.

Nem neked írtam. Azoknak, akiket szeretnék tőled megvédeni.
Neked nem gyötrelmes átok, mert képtelen voltál megtanulni egyszerűen és könnyedén játszva dolgozni, és ezt a fájdalommal járó méhészkedést csinálod. Nekünk elolvasni is lelki fájdalmat okoz, amit te a méheiddel művelsz egy év alatt. Tehát az világos, hogy neked nem gyötrelem, de a méheknek és a méhészeknek ezt olvasva is igen fájdalmas.

Második, nem csavarhúzóval bontunk kaptárt, az a lakatosok, autószerelők szerszáma.

Lehetne egy darab drót is csavarhúzó helyett. Vak is vagy? Nem látod, hogy könnyedén jétékosan fordítja át a lépeket a méhész, miközben neked két kézzel belehajolva kell küzdened a sorsoddal, miközben vagy leteszed a "kaptárszolgát", vagy léppel együtt szorongatod? Wr-t olvastad? Na ezektől kell megvédeni a jövő méhészeit.

A videón látható rendszer nem rakodó, mert ahhoz 3 fiók szükséges.

Ennyire értetted  meg a méhészkedés lényegét. Tehát ha van egy fészek és azon egy mézkamra, akkor az nem rakodó. Akkor mi? Egyébként jó években 40 kilós hordásnál akácon felkerül a harmadik fiók is, de 5 + műléppel. Ne csak írj ! Nézz videókak!
A fekvőben ha lett volna nálad valaha is ilyen, akkor azt miként oldod meg? Tudom. "Serkentő pergetéssel". Na az egy duma. Híg éretlen nektár, aztán gyorsan túladni rajta. Volt is a csókosoknak erre lehetőségük, mert besűrítette a kereskedő cukorral. Folytassam Attila? Túl sokat tudok...............

Ez egy egyenlő lépes kaptár, pont.

Bármennyire is fáj, ez egy egyenlő lépes RAKODÓ kaptár. Így jártál.

Ott ezt egy szem seduxennel illik kezdeni.
Fekvőben ez sokkal hamarabb megy!

Tudjuk. Az a kib@...tt memória:

Itt egy kis szünet volt írásomban,most mentek el szekszárdi mentősök. 229/124 volt a vérnyomásom mindössze!

Nagyernyei Attila

Hát pont te mondtad Jenő mennyi rajod szokott lenni.

A Jenőnek 41 rajzott meg a hatszázból. Akácpergetés után. Aztán szaporított még hozzájuk több mint kétszázat. Annyi neked összesen sincs. Memória. Nézz már magadba!!!

Na de ezektől sokkal fontosabb elszólás a következő idézet tőled.

Fenékdeszkát takarítani? Milyen gyenge családokkal szenvedsz Te?  Én soha nem takarítottam fenékdeszkát, kivéve a néha beköszönő meszes családot, amit azonnal megszüntetek. Hozzászólásaidban hihetetlen mennyiségű felkészületlenségről kapunk tájékoztatást, melyek számodra és néhai követőidre állít ki bizonyítványt. Vedd már végre észre, hogy eljárt feletted az idő, és a világ!

...vagy csupán egy anyarácsot felszedni a fészekről.

Hol? Hol van anyarács? Láttad amint a méhész felszedte, vagy a méztér visszahelyezése elött vissza igazgatta? Találós kérdés. Hol van az anyarács? Tudod amit megszóltál nemrég, hogy egy hagyományos idejemúlt hanemann rács, ami koptatja a méheket.
Majd felébredsz...

Te nem szöktetsz, hanem "dizájnos" kacsatollal sepersz.

Ezzel a süketeléssel is lejáratod magadat. Méh leseprő kefe. ez a neve. Árulják a méhészeknek.
Mint már láthattad sok méhész által feltett videóban, a leggyorsabb, legegyszerűbb mézelvétel. Nincs fészekbontás, sem emelgetés több alkalommal, és hihetetlenül gyors más mézelvételi technológiákhoz képest. Egy kaptárbontással teljesen kivitelezve a mézelvétel és a műléppel bővítés.

Ezerszer leírtad. Ezerszer válaszoltunk rá, hogy a te méheidnek az is elég volt. Az NB-ből is bőven elég lenne a 10 keretes szerencsétlen páráknak, amivel, akikkel szenvedsz, és próbálod elhitetni a méhészekkel azt az óriási bevételt, ami Colombó felesége. Jut eszembe.

Amikor Varga Karcsi (mega méhész) felhívott, hogy most vesz még 200 hordót, beszélgettünk.
Mondta, hogy milyen jó eredménye van a dokival együtt.
Aztán kérdezte az enyémet ....mit mondjak?

Azt mondjad ami a valóság! Ugye nem akarod azt elhitetni itt a méhészekkel, hogy Varga Károly, akinek minden bizonnyal több családja van mint neked léped, a 200 -tól is több hordója mellé még vásárolt 200 hordót, te meg még rajta is túltettél??? Mit képzelsz te magadról?

És neked volt, kérdeztem.
Kettőt benéztem, azok kiugrottak, több nem lesz.

Hújaj!! Ebből szabad arra következtetni, hogy akkor ott is kellet átvizsgálni és esetleg kényszerből csapolni, és annak a méhésznek is kellett bölcsőzni. Neked nem kellett. Vajon miért? Csak nem gyengécskék voltak azok a szűkített családocskák?

Hát lehet itt szép videókat készíteni, meg két csapon engedni a mézet, de a valóság más.

Lehet szép videókat készíteni a szép méhészetekben. A nem szép méhészetekben meg nem lehet. Ott is lehetne ha volna miről, csak eléggé szégyenteljes lenne, és ezért csak a duma megy. Addig én sem hittem el rólad, amíg több méhész egybehangzóan nem közölte velem, hogy bizony ott nálad 22C fokban alig volt valami járás az egyik március végi napon. A méhész megállt a "szamara" is nyögött a röhögéstől, aztán azt mondta: "Te Komám! Itt szinte semmi járás." A másik meg valami olyasmit: "Ott tényleg mintha februári 12 fokos levegőben szállingóztak volna."

.. meg két csapon engedni a mézet,

Jegyezd meg már kérlek! Négy csapon + a szűzlépeknek egy hatkeretes okospergető.

*

buksi

• 466
« Válasz #4538 Dátum: 2024. December 19. 07:02 »
Lelkes közreműködő
  ·
odStprenso
N
tl5
v
7i479
6
1
0
b
lf8
e
mi2
e
m164a

7279610i
m
.
6
r
i5411
o
at07
  ·
Aranynektár Kft-ről tényszerűen:
"Mézhamisítás gyanújába keveredett az Aranynektár Kft. dunavarsányi üzeme, mondta az Infórádiónak Süth Miklós országos főállatorvos. Az ország legnagyobb mézkészítmény-gyártójának üzemét az élelmiszerbiztonsági hatóság, az APEH és a VPOP közös ellenőrzése után ideiglenesen bezárták." /https://index.hu/bulvar/mez1528//
"Lakossági bejelentés alapján vizsgálódik az élelmiszerlánc-biztonságáért felelős hatóság, valamint az APEH több mézelőállító üze… Továbbiak

*

Koki

• 222
« Válasz #4539 Dátum: 2024. December 19. 08:18 »
"Ződről idézve.
 OMME hírekHozzászólásElküldve: 2024.12.17. 09:05

"Csak az kérdezzen ilyesmiket aki betudja fizetni az egymilliót...."
  Buksi! Csak az rakjon fel ilyesmiket -II-II-II-II-II-II-II-II-II-II-II-II...  (:

*

buksi

• 466
« Válasz #4540 Dátum: 2024. December 19. 15:14 »
Nem én állítottam A face méhészklub oldalán olvasható!!Micsoda maffia van itt!Attila ezeknek kalapol!!!

*

buksi

• 466
« Válasz #4541 Dátum: 2024. December 23. 10:24 »
Hiába vártuk Attila nem magyarázta el a kft nyeresége hova tűnik el,de a jelenlegi helyzetben mindegy!Ettől függetlenül Szép pihentető ünnepeket mindenkinek!

*

buksi

• 466
« Válasz #4542 Dátum: 2024. December 23. 11:12 »
isztelettel köszöntöm Nagy István urat a csoportban!
Remélem azért akart csatlakozni, mert érdekli a méhész társadalom véleménye, és nem azért, hogy a régi beidegződés  szerint , ha véleményt mondok, “hű ez a nagy ember majd árthat nekem”, mint egyszerű méhésznek.
Persze a csatlakozást úgy is felfoghatom, hogy sem az OMMÉ-tól sem Fulmer Takácstól nem kapott hiteles tájékoztatást.
Azt is remélem, hogy válaszol majd a szakmai kérdésekre, mert eddig nem volt ilyen szerencsém.