OMMINO

• 153 válasz
  • 83388 megtekintés
Re:OMMINO
« Válasz #45 Dátum: 2014. November 26. 11:46 »
iridó: A közhasznúságot már régen elveszítettük, régen lejárt a határidő.

« Válasz #46 Dátum: 2014. November 26. 11:51 »
Igen, szerintem erre játszott az elnök, hogy kifutunk a határidőből, elveszítjük és akkor maradunk sima egyesület (ez eddig be is jött), csak a legutóbbi OV-n olyan ellenállásba ütközött, amire valószínűleg nem számított. A fordulópont talán az volt, hogy Fekete József is a közhasznúság mellett szólalt fel.

*

irido

• 488
« Válasz #47 Dátum: 2014. November 26. 16:25 »
iridó: A közhasznúságot már régen elveszítettük, régen lejárt a határidő.
Mintha úgy emlékeztem volna, ha a meghatározott időn belül (talán december valahányadikáig) módosítjuk az alapszabályt, akkor megmarad a közhasznúság folytonossága, egyébként két év szünet. Mondom csak így rémlik, nem tudom mi az igazság.

« Válasz #48 Dátum: 2014. November 26. 16:27 »
Hát nekem most pillanatnyilag nagyon nem kerek a történet.Egyre több a kérdőjelem...Öregkoromban lehet krimiket fogok írni abból a sok meredek ötletből,ami eddig már átfutott az agyamon. :D No,de nem vagyok én google,hogy pár karakter után találgassak,csak hát egyre furcsább ez az egész sztori.
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

« Válasz #49 Dátum: 2014. November 26. 16:33 »
Geddekas!
Fogalmam sincs az egészről. Ezekben az ügyekben soha nem mélyedtem el. Te vetetted fel ezt a gondolatot, az általad csatolt jegyzőkönyvben olvastam. Nem tudom összerakni a képet. Az alapszabály módosítására miért van szükség? A közhasznúság miatt ? Ennek jár le mostanában a határideje? Az új közgyűlésen elfogadott alapszabály a formai hibák miatt érvényes lesz  ? Ha nem érvényes, akkor elveszítjük a  közhasznúságot, és ezzel a Nemzeti Programban töltött szerepünket ? Ha érvényes lesz, akkor az összeférhetetlenség miatt lesz probléma a Nemzeti Programmal ? Ha lesz ugyan új alapszabály, de mégsem lesz érvényes, a közhasznúságot pedig csak évek múlva tudjuk visszaszerezni, akkor ha a Nemzeti programot nem érinti a dolog, az összeférhetetlenség sem lesz probléma, akkor lehet, hogy pont az a cél, hogy a közgyűléssel egy műbalhét kell csinálni, és minden folytatódhat úgy, ahogy eddig, csak közhasznúság nélkül ? Tehát csak tisztán szeretnék látni. Függetlenül attól, hogy egyik oldalon sem állok. Nos ezért szeretném megtudni egy jogvégzett embertől, hogy miről is szól az egész csetepaté. Talán nem ártana a közérthetőség miatt összefoglalni a tényeket. Mi a két fél álláspontjában a különbség, és az mivel jár együtt, ha az egyik vagy a másik fél elképzelése valósul meg ?

Kedves Fórumozók!

Ezt már régen megtárgyaltuk.
1. A törvényszék elvette az OMME közhasznú jogállását.
2. Ugyanez a Törvényszék felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesület  alapszabálya nem keltheti azt a látszatot, mintha közhasznúak lennénk.

--> Ki kell vennünk a közhasznúságot az Alapszabályból. Ez azt jelenti, hogy módosult adatunk, ami az alapszabályban szerepel. Minden módosulást, ami az alapszabályban van, legyen az az Egyesület neve, vagy bármi más, hatvan napon belül a módosulástól be kell jelenteni. 

Az a törvényi környezet változási helyzetéből adódik, hogy 2016 márciusáig minden egyesületnek át kell írnia az alapszabályát az új törvényeknek megfelelőre. 2016 márciusáig akkor is, ha addig semmi nem módosul, azelőtt pedig az első módosításkor. Az OMME életében az első módosulás a Törvényszék végzésének jogerőre emelkedésének napja, amitől számítva 60 nap a határidő.

Ennek a történetnek egyenlőre semmi köze a Nemzeti Programhoz.

A saját logikám szerint, ami nem az Ellenőrző Bizottság egyeztetett véleménye, hanem kizárólag a magánvéleményem:

Ha az egyesület életében egy adott időszakban, egy kéthónapos intervallumban bekövetkezett összes változást egyszerre is be lehet jelenteni a törvényszéknek. Pl. Módosult az egyesület neve, és közhasznú jogállása, majd egy hónap múlva még több dolgon változtat, pl. dönt arról hogy ismét közhasznú kíván lenni, akkor ezeket mind egy csokorba szedi, és egyszerre beadja a törvényszéknek.  Emiatt adhat be magánvéleményem szerint közhasznú alapszabályt.

Az OMME alapszabályában semmi nem utal a Nemzeti Programra. Az OMME ilyen szerepe a Miniszteri Rendeletből adódik. Ha a Miniszter úgy dönt, hogy még más jogokat is az OMMÉ-ra ruház, vagy valamelyeket megvon, akkor az az Ő jogalkotási kompetenciája. A legutóbb pl. emelte az OMME jogosítványainak számát, meghatalmazta a kutatási jogcímmel kapcsolatos javaslat tételi joggal.

Az Összeférhetetlenség pedig a törvényekben van. Akkor is be kell tartania, ha nem írja bele az alapszabályba. Viszont a tagságot védi, ha a törvényből eredő kötelezettséget, - mert ránk nem csak az egyesületi törvény, és a Ptk. vonatkozik - beemeli az alapszabályba. Így egyértelmű minden jövőbeni tisztségviselőnek is - anélkül hogy bújnia és értelmeznie kellene a törvényeket, hogy milyen felételeknek kell minimum megfelelnie.

Ezeket az OMMÉ-nak és a tisztségviselőinek is be kell tartania. Ha nem tartja be, és megállapítja valamely hatáskörrel rendelkező szerv, akkor vissza kell fizetni. Ezt követi a kérdés, hogy jóhiszemű, rosszhiszemű, bűncselekmény vagy mi a minősítése. Ilyen eljárás tárgya az is, hogy ki a felelős. Első körben a döntést hozók, aztán az EB. Miután az EB ezt a kérdést a küldöttgyűlés tudomására hozta, mostantól felmerülhet - a legutolsó helyen - a küldöttek anyagi felelősségének kérdése is.

Most nem fejteném ki, hogy mi történik EU-s pénzek szabálytalanságkezelésekor. Amikor az Állami Számvevőszék ilyeneket vizsgált, és magam is részese voltam ilyen vizsgálatoknak, akkor pont az MVH-t is vizsgáltuk. Vannak olyan esetek, amikor még Magyarország is elbukja a szabálytalansággal érintett pénzt, azaz miután visszaszedte az MVH nem használható fel ismét pl. a Méhészeti Nemzeti Programban, de nem is marad Magyarországon, hanem visszaszipkázzák az EU központi költségvetésébe.

Olvasd el légyszíves a Füstölőben megjelent cikket, egészen jól tükrözi a valóságot:

https://fustolo.wordpress.com/2014/11/14/akar-100-millio-forintjaba-is-kerulhet-az-omme-nak-az-osszeferhetetlenseg-figyelmeztet-az-ellenorzo-bizottsaganak-tagja/

Ha még valamit nem értesz, hívj fel telefonon, elmondom.
Dr. Körmendy-Rácz János
Az Ellenőrző Bizottság tagja
[/i]
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

*

kas62

• 146
« Válasz #50 Dátum: 2014. November 26. 17:20 »
"A törvényszék elvette az OMME közhasznú jogállását."

Miért is?

Az EB ezért sem felelős?

Elkezdődött a magyarázkodás felsőfokon!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #51 Dátum: 2014. November 26. 17:34 »
Fáskerti László az OMME EB elnöke is ott volt 2013 október 11-én, amikor Dr. Ese Ferenc ügyvéd elmondta, hogy mi a teendő, ha törvényeknek megfelelően akar az OMME működni. Sőt amikor az ügyvéd elment ott maradt azon a stratégiai beszélgetésen is, ahol kisütötték közösen (OMME vezérkar), hogy a közhasznúságtól az OMME-t meg kell szabadítani, mert talán akkor a korrupt összeférhetetlenségekre nem fog fény derülni.

Dr Ese Ferenc ezt virágnyelven úgy fogalmazta meg, hogy a döntéshozói és végrehajtói hatalom összecsúszott.

Az én közönségesen egyszerű gondolkodásomban közérthetően ez azt jelenti, hogy egymás között a demokratikus szabályokat kikerülve eldöntik, hogy ki és kinek mit enged meg. Vagyis olyan kérdésekben is döntenek, ami nem az ő feladatuk, hanem a küldöttgyűlésé vagy az OV-jé lenne. Ha ez ellen a korrupt magatartás ellen akár az OV-n, akár Küldöttgyűlésen valaki szót emel, akkor az IB minden egyes tagja rajta kíván bosszút állni.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #52 Dátum: 2014. November 26. 17:58 »
"A törvényszék elvette az OMME közhasznú jogállását."

Miért is?

Az EB ezért sem felelős?

Elkezdődött a magyarázkodás felsőfokon!

Az OMME azért veszítette el a közhasznú jogállását, mert a küldöttgyűlés nem szavazott 2014 tavaszán az alapszabályról, így az nem lett beadva.

Amikor az EB tudomására jutott, október 3-án a törvényszék döntése, mindent megtett, hogy az OV tárgyalja az új alapszabályt!

Te küldött vagy? Ha igen, akkor miért nem álltál fel, hogy napirend szerint az alapszabályról szavazni kell?
Ha nem, akkor ki a Te küldötted? Ő felállt?

A küldötteknek van felelőssége, és ezt a felelősséget is fel kell vállalni!

Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

*

atya

• 1043
« Válasz #53 Dátum: 2014. November 26. 18:35 »
Kas62 csak kérdezett!
Ha válaszolsz rá, akkor ne kérdezz vissza, mert ez olyan ciki.
Nem ő van benne az ellenőrző bizottságban.
Ennek a bizottságnak kérdések, és jelzések nélkül is kellene funkcionálni.
Ennek a bizottságnak nem a tudomására kel jutni dolgoknak, hanem figyelni, és ellenőrizni, hogy minden a kötelezettségnek és a jogszabálynak megfelelően menjen.
Vagy nem??
De ahogy mondod, lehet hogy kas62 a felelős. :-[
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

*

kas62

• 146
« Válasz #54 Dátum: 2014. November 26. 18:54 »
Bár, vállalhatnám az egyszemélyi felelősségemet :-\ :)

Szerintem 12000 OMME-i tag a felelős :D

Magyarázkodás felsőfokon!

« Válasz #55 Dátum: 2014. November 26. 19:07 »
Ha valaki jó odafigyel, de nem is kell nagyon akkor a belinkelt hangfelvétel alapján össze tudja rakni a képeket ebben az OMME puzle-ban.
2013 okt 11. Az ügyvéd úr részletesen közli az IB tagjaival, hogy az IB-ben nagy az összeférhetetlenség az MVH-s pénzek miatt. Közli azt is, hogy esetleg ha az egyesület nem lenne közhasznú akkor talán kevésbé "számítana" a  az összeférhetetlenség.
 Az IB ülésen kitárgyalják, hogyan lehetne kijátszani a tagokat és megbeszélik, hogy a közhasznúság feladásárol szavaztatnak az OV.-n.
2013 okt 12 Az OV-n teljesen megtévesztik az OV tagjait, mondvacsinált okokra hivatkozva, hogy az egyesület nem tudja teljesíteni, vagy csak nehezen tudja tejesíteni a közhasznúsági előírásokat, ami nem igaz. Hiszen az igazi indok az összeférhetetlenség.
Az OV-val elő döntést szavaztattak meg a közhasznúság feladásáról.
2014 március. Az OV-n szóhoz sem engedik jutni azokat az embereket akik új alapszabály tervezetet nyújtottak be. Az elnök meggyőzi az OV tagjait, hogy nincs erre szükség, holott tisztában van a következményekkel, hiszen az ügyvédúr már hónapokkal előbb közölte velük, a hanganyag bizonyítja.
A 2014 áprilisi küldöttgyűlésen, fel sem vetődik a közhasznúság feladása, hiszen, meggyőzték az OV-t a problémák elodázásáról.
Az elnök úr szándékosan nem a jogszabályoknak megfelelő alapszabállyal és közhasznúsági kérvénnyel próbálta
beadni az ügyészségre a kérvényt. Tisztában volt vele , hogy nem fog átmenni mert korábban dr Ese vázolta neki a paramétereket.
Mi ez ha nem szándékosság.
2014 október Az OV-n ismételten próbálják a pribékjeik által meggyőzni a tagságot a közhasznúság feladásáról.
Az IB-ből drFendrik és Fekete úr áll a közhasznúság mellé. Ekkorra már megvonta az ügyészség a közhasznú státuszt. az egyesülettől.
2014 november rendkívüli küldöttgyűlés.
Szándékosan olyan helyszín és időpont választás és levezetés, hogy a küldöttgyűlés érdemben ne tudjon új alapszabályt elfogadni. Az alapszabály IB hatásköreinek még jobbani kibővítése akár közhasznú akár nem közhasznú változatban -nem fog átmenni- az ügyészségen hiszen a tervezet nem felel meg az ügyészségi útmutatásnak és a hatályban lévő jognak.

Nagyon úgy néz ki ez az egész, hogy az a pár ember akit érint az összeférhetetlenség inkább hajlandó az egyesületet totálisan tönkretenni mint lemondani a szabálytalanul felvett pénzekről, de az egyesületben betöltött pozíciójukhoz is két kézzel  kapaszkodnak.

Nagy vonalakban ennyi ebben a témakörben.

Üdv. jani bátya

*

kas62

• 146
« Válasz #56 Dátum: 2014. November 26. 19:48 »
Ezt KörmendyRácz nem így látja! ??

« Válasz #57 Dátum: 2014. November 26. 19:54 »
Jani bátya!
A hozzászólásodat küld el az OMME elnökének, ebből tudni fogja hogy, lebukott!
Az OMMINO dől, ő lökte a szakadékba!
Menniük kell, szépen kézen fogva, sorakozó!

Az OMME elnöke szeret focizni!
Én piros lapot adnék neki! Irány az öltöző!
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2014. November 26. 19:59 írta Nagyernyei Attila »

*

irido

• 488
« Válasz #58 Dátum: 2014. November 26. 19:55 »
János!
Túlzás lenne azt állítanom, hogy mindent értek, de talán világosodik a kép. A Füstölőben megjelent írásodban azt nem értem, hogy egy fordított eset miért nem lehetséges? Azaz, hogy a szaktanácsadó az IB tagságról mond le. Egyáltalán hogyan lesz valaki IB tag ? Választás útján ? Ez csak meghatározott időközönként lehetséges ? Azt gondolom, hogy az IB tagok számára elfogadhatóbb egy olyan megoldás, ahol nem a havi bevételükről kell lemondani. Mi történne az egyesülettel egy más összetételű IB-vel  ? Vagy az IB tagságról nem lehet lemondani ?

*

irido

• 488
« Válasz #59 Dátum: 2014. November 26. 20:01 »

Nagyon úgy néz ki ez az egész, hogy az a pár ember akit érint az összeférhetetlenség inkább hajlandó az egyesületet totálisan tönkretenni mint lemondani a szabálytalanul felvett pénzekről...
Jani bátya!
Véleményed szerint visszamenőlegesen is le kellene mondani a szaktanácsadóként felvett pénzekről, azaz vissza kellene fizetni? Milyen időpontig? Hozzáteszem a hanganyagot szerettem volna meghallgatni, de nem tudtam, mert képtelen voltam úgy kihangosítani, hogy érteni is lehessen.